Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула в Ексел за случайни дати

Featured Replies

Здравейте, имам следния казус:

Екселска таблица с обекти (в една колона) и още една колона, която определя колко често трябва да се посети даден обект за определен период от време; като за този списък в трета (и четвърта колона) трябва да се направи "график за посещение от дистрибутор", като част от обектите трябва да се посетят 2 пъти, а други 1 път за определен период (3 месеца, 6 месеца или година - най-често се прави таблицата за 1 година), както и евентуално да не съвпадат повече от 1-2 обекта на ден за посещение, т.е. за всеки обект да има "random" дата (в работен ден).

Към момента това упражнение се осъществява чрез "хвърляне на боб, леща и др", като крайния резултат е - част от обектите се посещават по-често, а други - изобщо, а целта е това да се избегне, както и да има някаква равна натовареност на дистрибуторите.

Понеже тази беля дойде и до моята глава, а аз не се сещам как да си помогна, ви пускам този интересен казус за размисъл.

Благодаря предварително

Значи - хем да са „случайни“, хем ... не чак толкова?

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Значи - хем да са „случайни“, хем ... не чак толкова?

Нещо такова - хем да са случайни, хем да са между понеделник и петък :)

току-що, adamsg написа:

Нещо такова - хем да са случайни, хем да са между понеделник и петък :)

Не е само това!

1. Имаш (поне) два вида обекти - едните посещаваш на цял период, другите - на половин период.
  2. Ако периода е 63 работни дни (3 месеца) - веднъж „резервирана дата“ - не трябва да излиза втори или трети път!

Сещаш ли се, как се прави тримесечен график - за сумирано изчисляване на работно време?

• Автор
преди 3 минути, jhoro написа:

Не е само това!

1. Имаш (поне) два вида обекти - едните посещаваш на цял период, другите - на половин период.
  2. Ако периода е 63 работни дни (3 месеца) - веднъж „резервирана дата“ - не трябва да излиза втори или трети път!

Сещаш ли се, как се прави тримесечен график - за сумирано изчисляване на работно време?

Аз за това написах, че най-често се прави за 1 година, т.е. нещо около 50 седмици да раздели като дни между обектите, като се предвиди може би индекса за повторение на посещението - колоната за посещения може би да се използва като индекс колко пъти да се повтаря обекта в общия качамак..

То докато са 200 обекта, мога да продължа и с хвърлянето на боб и зарзалат; притеснява ме ако обектите се удвоят или утроят.. За това ми се искаше ако може да се направи нещо, което да улесни малко нещата.. Иначе ще се зверя по календарите и ще драскам..

преди 1 минута, adamsg написа:

Аз за това написах, че най-често се прави за 1 година, т.е. нещо около 50 седмици да раздели като дни между обектите, като се предвиди може би индекса за повторение на посещението - колоната за посещения може би да се използва като индекс колко пъти да се повтаря обекта в общия качамак..

То докато са 200 обекта, мога да продължа и с хвърлянето на боб и зарзалат; притеснява ме ако обектите се удвоят или утроят.. За това ми се искаше ако може да се направи нещо, което да улесни малко нещата.. Иначе ще се зверя по календарите и ще драскам..

Засега уточняваме условията - после ще мислим за формули.

Най-лесно ще стане „полуавтоматично“ - ръчно избираш обектите един по един, но ...таблицата следи, да няма застъпване.

• Автор
преди 2 минути, jhoro написа:

Засега уточняваме условията - после ще мислим за формули.

Най-лесно ще стане „полуавтоматично“ - ръчно избираш обектите един по един, но ...таблицата следи, да няма застъпване.

Сега обектите са по азбучен ред; ако ги разделя на 2 секции - според броя на посещения; за едната част да го приложа да наслага по 1 дата, а за другите - да наслага по 2 дати примерно през 6-7 месеца една спрямо друга..?

Има опция да ги избирам един по един, но в този случай трябва да има нещо от типа на "бутон", който да ми генерира нова дата в полето, което е активно, като тази дата да не се повтаря в съответната колона (и ако има друга дата в предгодна колона, то тази да е с отклонение от предходната - това за обектите, които ще имат по 2 дати в 2 поредни колони..)

преди 4 минути, adamsg написа:

Има опция да ги избирам един по един, но в този случай трябва да има нещо от типа на "бутон", който да ми генерира нова дата в полето, което е активно, като тази дата да не се повтаря в съответната колона (и ако има друга дата в предгодна колона, то тази да е с отклонение от предходната - това за обектите, които ще имат по 2 дати в 2 поредни колони..)

Започваш да мислиш.

Може да се наложи и макроси да се вкарат - не само формули.

Утре ще помисля пак, че стана късно.

Пп. За генериране на случайно число се използва RAND, но ...

Цитат

Когато даден работен лист се преизчисли чрез въвеждане на формула или данни в различна клетка или чрез ръчно преизчисляване (натискане на F9), се генерира ново случайно число за всяка формула, която използва функцията RAND.

А в случая се иска еднократно изчисляване.

Мисля си, че не е зле да се предвиди и разделение на обектите по райони. За да не се случва в един ден да се падат обекти в двата края на града (За София, Пловдив... би било проблем)

преди 15 часа, цър-вул написа:

Мисля си, че не е зле да се предвиди и разделение на обектите по райони. За да не се случва в един ден да се падат обекти в двата края на града (За София, Пловдив... би било проблем)

По-голям проблем ще е, ако единия е в Троян, а другия - в Хасково.
Но принципно съм съгласен.

Какво стана с "варивата"? Още ли хвърляш боб?

Скалъпих нещо, но довечера ще покажа - с обяснения 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.