Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет към коя ИТ сфера да се насоча и къде да запиша курс? Кои сфера е обещаваща в момента?

Featured Replies

Здравейте,

Знам, че въпросът е прекалено общ и най-нормалният отговор "Към коя сфера да се насоча" е, че зависи коя ми е интересна.

Но! Не съм нов в ИТ сферата, IT Support съм почти три години но по ред причини (наистина не искам да работя точно това и след три или пет години; много нишова е и има много малко други фирми, в които бих могъл да го работя и тн.) искам да започна нещо друго. И тъй като е доста нишова сферата (чист техникал съппорт + business analytics) имам много малко умения, които стават за други IT Support роли. Та не съм отписал въможността да си остана в ай ти съппорт сферата (веднъж ме одобриха след няколко интервюта за една роля, но проектът беше замразен), но съм решил да пробвам И да сменя сферата - по-добре късно, отколкото още по-късно.

едит: Искам да подчертая, нещо което иначе вие с право сами ще ми кажете - Преди да се ориентирам към новата сфера, която избера като перспективна и добра, разбира се, аз ще се запозная с нея добре, ще разцъкам и пр. за да видя дали ми е интересна, а няма да се юрна към нея, само защото е перспективна и ужким ще правя пари - затова и първо правя този анализ, затова и едно от нещата, които правя, е да публикувам тази тема тук. :))

Та занимавал съм се малко с програмиране, но напълно достатъчно да знам, че бих го работил. Знам, че мнозина имат лошо или подигравателно отношение към СофтУни, но немалко хора си намериха работа след куросвете там - специално мой познат в момента е QA с над 8к заплата. Телерик??

Cyber security? Преглеждал съм някакви неща и ми се струва много интересно. Може би много по-интересно от програмиране.

Data science?

Някоя друга сфера да предложите? Въобще кои според вас са най-перспективни в момента и в близките години?

СофтУни ок, а мнения за Телерик?

За Сирма Академи, Code Academy, Strypes Lab какво мислите? И при трите има възможнот за работа след завършване.

П.С. Знам, че някои моменти от поста ми ще ви се сторят смешни или не съвсем адекватни (поне на някои от вас). Целта ми е да събера максимално информация от различни места и да направя информиран избор преди да взема решение, затова. )

Благодаря предварително!

преди 3 часа, SamuraiJack написа:

Здравейте,

Знам, че въпросът е прекалено общ и най-нормалният отговор "Към коя сфера да се насоча" е, че зависи коя ми е интересна.

Но! Не съм нов в ИТ сферата, IT Support съм почти три години но по ред причини (наистина не искам да работя точно това и след три или пет години; много нишова е и има много малко други фирми, в които бих могъл да го работя и тн.) искам да започна нещо друго. И тъй като е доста нишова сферата (чист техникал съппорт + business analytics) имам много малко умения, които стават за други IT Support роли. Та не съм отписал въможността да си остана в ай ти съппорт сферата (веднъж ме одобриха след няколко интервюта за една роля, но проектът беше замразен), но съм решил да пробвам И да сменя сферата - по-добре късно, отколкото още по-късно.

едит: Искам да подчертая, нещо което иначе вие с право сами ще ми кажете - Преди да се ориентирам към новата сфера, която избера като перспективна и добра, разбира се, аз ще се запозная с нея добре, ще разцъкам и пр. за да видя дали ми е интересна, а няма да се юрна към нея, само защото е перспективна и ужким ще правя пари - затова и първо правя този анализ, затова и едно от нещата, които правя, е да публикувам тази тема тук. :))

Та занимавал съм се малко с програмиране, но напълно достатъчно да знам, че бих го работил. Знам, че мнозина имат лошо или подигравателно отношение към СофтУни, но немалко хора си намериха работа след куросвете там - специално мой познат в момента е QA с над 8к заплата. Телерик??

Cyber security? Преглеждал съм някакви неща и ми се струва много интересно. Може би много по-интересно от програмиране.

Data science?

Някоя друга сфера да предложите? Въобще кои според вас са най-перспективни в момента и в близките години?

СофтУни ок, а мнения за Телерик?

За Сирма Академи, Code Academy, Strypes Lab какво мислите? И при трите има възможнот за работа след завършване.

П.С. Знам, че някои моменти от поста ми ще ви се сторят смешни или не съвсем адекватни (поне на някои от вас). Целта ми е да събера максимално информация от различни места и да направя информиран избор преди да взема решение, затова. )

Благодаря предварително!

За да си в Cyber Security, ще ти трябва и networking, и програмиране. "Програмиране" е силно казано, по-скоро coding, тъй като ще ти се налга да пишеш скриптове. Python в днешно време е направо задължителен. Ако питаш мен, много добра основа ще си подложиш, ако изкараш едно CCNA и един курс по Python към СофтУни. CCNA, защото за разлика от другите вендори, техният Associate сертификат ти дава най-широки познания по основи на мрежите, стандартите и т.н. Ако запишеш някой друг (например MTCNA на MikroTik), там вече трябва да си запознат с основите на мрежите (да си си платил отделен курс за това, например). А CCNA те води за ръка от зората на мрежите, още от AlohaNet, какво е CSMA/CD, защо работи, кога не работи, както и всичко останало, което произлиза дървовидно нагоре от корена на тази концепция.

Та, изкарай 3 семестъра Цицко, после хващай питоня за опашката и си налягай парцалките. В общи линии, година и половина интензивен курс на обучение и ще се чувстваш на съвсем друга планета. Тоя съпорт е до време. 3 години си направил, това е здравословният максимум. Ако след 3-тата година във 1st line support не лавираш наникъде, значи изобщо не си за тази работа.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.