Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изказа: Това ще стане, ако преминеш през трупа ми? Каква е реалната история?

Featured Replies

Знаещите или начетените или ерудираните да споделят при какви факти и обстоятелство се е родила тази максима. 

Както е казал Ал Капоне "С добра дума и пистолет в ръка човек може да постигне далеч повече, отколкото само с добра дума."  така че такива дето приказват такива неща за трупове често ги намират "самоубити".

• Автор
преди 1 час, ined написа:

пистолет в ръка

Както ми се е случвало, то докато посегне към пистолета и после е съжалявал, че не е чул благата ми дума. Отделно, че ръката ти ако е мека, то по=вероятно е да ти отнемат това предимство. :)  

• Автор
преди 7 часа, ined написа:

Да, ако си много корав пистолета няма да му помогне.

Мен по-ме-интересуваше от кое събитие в миналото се е зародил, но явно тук няма някой с подобна информация. 

Не мисля, че това е народно творчество. Да, украсено е, но някъде из миналото има събитие, което на по-късен етап е станало нарицателно. 

Все пак благодаря ти за включването. Има известен резон, но из филмите нещата са драматизирани. 

Over My Dead Body

While not much is known about the origin of the idiom 'over my dead body,' scholars know that it was in use during the 1800s, when it was a common hyperbolic expression that was often used in jest. As you may know if you’ve used this idiom, it is one that can be used jokingly or with consternation, depending upon the circumstances.

spacer.png

Авторът е (почти съм сигурен) същият, който е създал и фразата със сходно (но некак по-категорично) значение "Когато върба роди круши (дренки, грозде, праскови"... 

А двата най-популярни отговора са "Устройва ме" и "Може да се уреди"

едит: https://www.quora.com/Where-does-the-phrase-over-my-dead-body-come-from

Цитат

"Когато върба роди круши (дренки, грозде, праскови"...

А пробвано ли е, че не може? Навремето чичо ми в двора си имаше една дива круша (специално посадена като много подходяща според него за основа) , на която беше хашладисал два вида сливи, круша и праскова.

преди 12 минути, ined написа:

А пробвано ли е, че не може? Навремето чичо ми в двора си имаше една дива круша (специално посадена като много подходяща според него за основа) , на която беше хашладисал два вида сливи, круша и праскова.

Нямам честта да го познавам и ще ти се доверя

Иначе... то и кокошка и половина не може да снесе яйце и половина, ма задачата си има отговор.

едит: нищо че са ми казвали и тоя с "неможенето", който, признавам си, и най ме кефи!

преди 26 минути, lebel написа:

Нямам честта да го познавам и ще ти се доверя

Иначе... то и кокошка и половина не може да снесе яйце и половина, ма задачата си има отговор.

едит: нищо че са ми казвали и тоя с "неможенето", който, признавам си, и най ме кефи!

Условието на задача е: Кокошка и половина снася яйце и половина за ден и половина, колко яйца ще снесат шест кокошки за шест дена?

Стига да не ги докопа госпожицата от песента

преди 33 минути, ined написа:

Условието на задача е: Кокошка и половина снася яйце и половина за ден и половина, колко яйца ще снесат шест кокошки за шест дена?

Мисля че оригиналното (разбира се това е без значение) е 9 кок за 9 дни, но и аз съм го променял (9 кок за 6 дни, 6 за 9 и "твоето" 6 за 6), защото да ти кажат отговор (видян нейде в нета) за "9 кок за 9 дни", а ти да си задал условие "6 кок за 6 дни", също доставя удоволствие. Е не толкова, колкото безапелационното "кокошка и половина не може да снесе яйце и половина" но като няма риба и кокошката е риба... еле па ако са прекалили в младите и соц години с рибените отпадъци в менюто. Шегата настрана, но имаше един период, в който бехме отказали пилетата. Страшно смърдяха на риба.

едит: то трее да има (май) нещо рибено (примерно рибено брашно) в менюто на бройлерите, ма в тоя период, не знам какво беха правили (въпреки свободата на словото и талазите информация, с която ни заливаха в ония светли времена), но се беха оляли.

едит2:

преди 33 минути, ined написа:

...

Стига да не ги докопа госпожицата от песента

ааа, харесвам тая песен. Особено в безстрастното изпълнение на Данчо. Повече от това на Канарите.

едит3: наспамихме темата на диода. Кеф.

Едно време в датата имаше един модератор... веднъж попита нещо, ние му казахме да си пусне тема, а пичът (наистина беше пич) вика:

- да бе, да ми я наспамят.

Беше мноо трогателно

• Автор
преди 20 часа, lebel написа:

наспамят

Защо във формите имам спам?! Защото не ни е собствена пощата. 

Хубавото на форумите е, че наглед глупава информация може да ни даде решение на проблема. Както при историята с торпедото носещо се към кораба и капитана свикал екипажа за идеи. Идеята, че всички ще го духаме му до паднала и в употребата й, и торпедото не е нацелило кораба. 

Това е украсен вариант от ВСВ. 

преди 1 час, <:IdioibI:> написа:

Защо във формите имам спам?! ...

...

Са, ко Емо или некой друг те "хока", че спамиш тук-там или там-тук, контрирай с - "моите теми ги правят на нищо... еле па  тоа lebel... ма него не го пипате, а?... ма-фи-я, ма-фи-я"...

Та... дължиш ми услуга. Ония пари наистина ти ги опростих, ма услугата... некой ден ш'си я 'зема.

преди 22 часа, lebel написа:

едит: то трее да има (май) нещо рибено (примерно рибено брашно) в менюто на бройлерите, ма в тоя период, не знам какво беха правили (въпреки свободата на словото и талазите информация, с която ни заливаха в ония светли времена), но се беха оляли

А свинска пурджола с аромат на риба? Къф аромат, ве, бате!? Оно си смърди на скумрия/цаца та се не трае.

току-що, цър-вул написа:

А свинска пурджола с аромат на риба?

Гнус. Или ако трее да цитирам едно унуче (да е живо и здраво) "Бляаа"...

Обичам риба, във вид на риба. Гадории от сорта на рибени кюфтета, карначета и прочее отврат - но пасаран!!!

• Автор
преди 29 минути, lebel написа:

зема

Нема грижи стигъ да е в размер со пърите. ;)

преди 5 часа, цър-вул написа:

А свинска пурджола с аромат на риба? Къф аромат, ве, бате!? Оно си смърди на скумрия/цаца та се не трае.

Днес, по повод цитираното, остана някакво усещане (дежавю или нешо подобно) за нещо ... чуто, видяно... нявга... но нямах време да поровя из "чекмеджетата"...

Сега, по повод нещо друго, съдържанието на въпросното чекмедже се изсипа и вътре се оказа споменът за Гладната Луканова зима и пичът, който  крещеше на Женския пазар в София "Дъвка с вкус на пържолаа, дъвка с вкус на пържолаа".

• Автор

Вчера  чух по-мек и някак си по-оптимистично и/или културен вариант на изказа: Това ще стане, но трябва да минеш през мен! 

Това показва до колко историята се пише от тези които не са минали през трупа на друг или други, защото въпреки жертвите които са понесли, то бъдещето чува тях, а не тези които не са отстъпили и е станало на тяхното. 

на 17.06.2024 г. в 15:43, lebel написа:

"Дъвка с вкус на пържолаа, дъвка с вкус на пържолаа".

Според мен в момента ситуацията е: "Въздух с мирис на печено месо. "  Духне вятър от север - война. Духне от юг - война. Все някои се инатят и има само един, който казва: Без НАТО няма да има мир и мирис на банани и/или трева. 

ОК, нека допуснем, че то ще напише новата история по света. В тоя случай оправдани ли са жертвите в Украйна или Палестина?! 

Как ще се помни в този случай загубената страна или държава?! Като сатрап или кауза на малоумник? 

Историята винаги ще е квантова. Тя не се влиае от модни течения, а от психологията на власт имащите. 

... 

А сега си представете риба с вкус на паржола или с дъх на блато. Кое ще е отворът от двете?! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.