Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да направя меш между два D-Link рутери?

Featured Replies

Здравейте, може ли помощ с настройката на меш между два рутера D-Link.

Рутерите са:

DIR-AX1550 - https://www.dlink.com/bg/bg/products/dir-x1550-ax1500-mesh-wifi-6-route той е първия рутер в който влиза WAN кабела

DIR-2150 - https://www.dlink.com/bg/bg/products/dir-2150-ac2100-mu-mimo-wi-fi-router втори рутер, който е вързан към първия чрез LAN кабел

И двата рутера се водят, че поддържат Mesh, но не мога да ги свържа в една мрежа.

Значи понеже само един рутер не може да покрие цялата къща с добър WIFI сигнал, за това в единия край е единия рутер, а по диагонал в другия край на къщата е другия рутер за да могат да дават добър обхват навсякъде.

В момента втория рутер е закачен към първия чрез лан кабел и си има добър интернет и WIFI мрежа, но аз искам да ги свържа в меш, за да може съответно телефона или лаптопа в зависимост от това къде е сам да сменя рутера към който е вързан с цел винаги да има добър обхват. В момента и двата рутера имат едно и също име на мрежата и еднаква парола, но реално са две WIFI мрежи, виждат се като една, защото са с едно и също име, но реално има две мрежи.  Проблема става от това че примерно телефона се свързва към единия рутер, после отиваш в другия край на къщата и телефона остава вързан към първия рутер дори и със слаб сигнал, а не се връзва към втория рутер, който в случая има по-добър сигнал. А ако е меш, ще сменя рутерите в зависимост от сигнала.

Гледах няколко видеа в ютуб където показват как към DIR-2150 да се добавят екстендъри или други меш рутери и да се прави меш. Там все показват че се натиска WPS бутона на двата рутера, чака се да се свържат и готов. Да, ама не, при мен нищо не става. Дори втория рутер го носих до първия, за да са близо когато се сдвояват но пак не става. Също така аз не искам втория рутер DIR-2150 да го връзвам чрез WIFI както показват видеата с WPS, а искам да е вързан чрез лан кабел. Реално идеята ми е двата рутера да са вързани с кабел, че да има стабилна и бърза интернет скорост, а съответно WIFI да им е общо в една мрежа и телефоните или другите устройства да се връзват към който рутер е с по-добър обхват. Онзи ден майка ми се оплака, че един от климатиците нямал добър обхват, понеже вместо да се свърже с рутера който е близо до него се бил вързал към рутера в другия край на къщата. Същото е и с телефона, тя ми казва че има добър интернет, после отива в другия край и телефона вече е със слаб обхват, нищо че рутера е до нея, просто защото телефона стои свързан към далечния рутер.

• Автор

От LAN порта на рутер 1 излиза кабел, който влиза в WAN порта на рутер 2. Също така DHCP е включен, защото ползвам статични ип адреси за различните устройства, понеже не само на рутер 1, но и на рутер 2 има вързани телевизор и компютър и съм задал всяка устройство да си е на негов ип адрес, а не всеки път на случай да взима. Така знам примерно на 192.168.100.101 е нещо, на 102 е друга и т.н. понеже понякога ползвам компютрите за гейм сървър или клауд гейминг и отварям портове и съм си настроил на кое ип кой порт да е отворен, а не всеки път компютрите да взимат случайни вътрешни адреси и да си играя да отварям порт за различно ип.

Според мен не си разбрал какво е Mesh. 

Какво е Mesh Мрежа - SmartArena.bg - Смарт Технологии за Умен Дом\

tradicionna-mreja-sreshtu-mesh-mreja.jpg

Първо: SSID не определя мрежата.

Класически меш няма как да стане с тези две устройства. Вързваш двата рутера LAN<>LAN. На втория (2150) му изключваш DHCP и му забиваш статичен адрес, извън пула на основния рутер. Така всичко е в една мрежа. Но двете SSID трябва да са различни, за да можеш да кажеш на умните джаджи към коя да се свързват. Другите клиенти, ще трябва да ки закачаш на ръка. Ако самите рутери имат възможност за конфигуриране на minimum RSSI, от там може да се зададе праг и самото АР да изхвърля клиента. Тогава той ще се закачи на другото

преди 20 минути, teo-glavata написа:

Първо: SSID не определя мрежата.

Класически меш няма как да стане с тези две устройства. Вързваш двата рутера LAN<>LAN. На втория (2150) му изключваш DHCP и му забиваш статичен адрес, извън пула на основния рутер. Така всичко е в една мрежа. Но двете SSID трябва да са различни, за да можеш да кажеш на умните джаджи към коя да се свързват. Другите клиенти, ще трябва да ки закачаш на ръка. Ако самите рутери имат възможност за конфигуриране на minimum RSSI, от там може да се зададе праг и самото АР да изхвърля клиента. Тогава той ще се закачи на другото

Не е ли по-лесно втория рутер да го конфигурира като AP??? T.e. да "разшири" обхвата като го даде в "средата" в пространството, а не да го слага на "диагонала"?  За какво му е WAN "входа" на втория рутер??? 

Това което търсиш не е меш, а стандарта 802.11r fast roaming.  Както колегите са казали отгоре lan до lan port кабел. Или търсиш на втория рутер ( без wan кабела), някаква опция wired AP( нещо подобно), или слагаш статичен ИП на втория рутер, изключваш dhcp, изключваш файъеруола, слагаш същия ssid, същата парола, същия алгоритъм за сигурност, каналите да са различни и всичко ще е ок.

За да знаеш кое е ИПто на уредите им слагаш статичен ИП.

По принцип fast roaminga помага на клиентите да се местят по бързо през точките, но не е толкова важно, по-голяма роля играят възможностите на самите клиенти.

Поздрави

преди 22 часа, &lt;:IdioibI:&gt; написа:

Не е ли по-лесно втория рутер да го конфигурира като AP??? T.e. да "разшири" обхвата като го даде в "средата" в пространството, а не да го слага на "диагонала"?

Човека има пуснат кабел до далечната локация. Това, което аз предлагам е почти същото, с тази разлика, че може да ползва останалите 3 LAN порта за жични клиенти, които ще бъдат в същия мрежов сегмент.

преди 22 часа, &lt;:IdioibI:&gt; написа:

За какво му е WAN "входа" на втория рутер??? 

При тази постановка - не се ползва  - поне със стоковия софтуер на рутера

М/у другото, статията, която си линкнал, не е съвсем точна - подобна е схемата при  zigbee, но не и при класическия wifi roaming. 

Работещ mesh,  без контролер, който да следи и прехвърля клиентите от АР на АР няма как да стане. Да не говорим, че не всички устройства в SOHO сегмента поддържат wired back haul

Май, бая объркахме човека.

Меш има смисъл при 3 или повече точки (рутери), и не за да се прехвърлят по-бързо клиентите от едната до другата, а за могат точките да си "говорят" по-бързо. Демкет да заместят кабеля. По-добро от кабел няма.

Меш при 2 рутера е маркетингов трик, който няма никакъв смисъл, а пък ако има кабел между рутерите от каквато и да е марка е обир.

Меш стандарта е 802.11s или 802.11sd( автоматична настройка)и е валиден само по wifi ( кабела няма нищо общо с меш и пак повтарям е най-доброто). Разбира се различните производители не се придържат пълно към тези стандарти и може да има проблеми. Ако се използва линукс за фърмеър на рутера 802.11s/d е наличен още от ядро 2... сега сме на 6.

Но е фенси да си с меш ;)

Поздрави

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.