Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Визуализация на RAW файлове.

Featured Replies

Здравейте ! Искам, да питам малко глуповат въпрос, ама съм любопитен. Сигурно обяснението е елементарно, ама не го знам. Аз по принцип мразя, да обработвам снимки и не снимам в RAW. Обаче по прищявка на една от камерите ми включих режим JPG + RAW. Вчера и днес снимах разни работи и тази вечер прехвърлих снимките в лаптопа ми. На стария ми лаптоп бях с Уин 7 и той не можеше, да отваря и визуализира RAW файлове. Трябваше да ги отварям с Лайтрум. Обаче на сегашния съм с Уин 11 и той ги отваря и показва наравно с JPG. Забелязах нещо странно. Примерно имам снимка 1 JPG файл и сн.1 RAW файл. И мога, да сравня директно двете. Всички знаем, че RAW трябва да се обработи, иначе изглежда по - зле от JPG. Какво виждам. Отварям JPG - то, то си е, както си е. Като отворя RAW файла, след 3 - 4 секунди започва, да изглежда по - добре от JPG. По - добър контраст, рязкост, цветове, светлосенки и т.н. RAW - то не е обработвано. Така, както съм свалил файловете от камерата. Звучи тъпо, ама да не би Уин 11, да ми показва, как би трябвало да изглежда RAW файла, след подходяща обработка ? Каква може, да е причината при визуализация RAW файла да изглежда по - добре, без обработка ? Няма, как да покажа пример тук, щото сайта няма да визуализира RAW. 

Не, RAW си е по-качествен от JPG по принцип дори и без обработка.  Проблема на RAW формата е не качеството, а обема на файловете.

• Автор
преди 7 часа, ined написа:

Не, RAW си е по-качествен от JPG по принцип дори и без обработка.  Проблема на RAW формата е не качеството, а обема на файловете.

Това значи ли, че ако отворя RAW с някакъв софтуер и без обработка, просто го запаметя в JPG, автоматично ще изглежда по - добре ? 

преди 8 часа, tulski написа:

Звучи тъпо, ама да не би Уин 11, да ми показва, как би трябвало да изглежда RAW файла, след подходяща обработка ? Каква може, да е причината при визуализация RAW файла да изглежда по - добре, без обработка ?

Да, прав си - звучи тъпо, и не е вярно. 

Не си написал с кой софтуер отваряш RAW файла. Хубаво е да кажеш и какъв е фотоапаратът. 

Ти няма как да видиш RAW файл, с какъвто и да е софтуер. Защото той не е изображение. Това, което виждаш, като го отвориш с някакъв софтуер, е някакво превю. Може да е вградения в него тъмбнейл, може софтуерът да си го прави по някакви правила. 

преди 28 минути, tulski написа:

Това значи ли, че ако отворя RAW с някакъв софтуер и без обработка, просто го запаметя в JPG, автоматично ще изглежда по - добре ? 

Ако направиш това, най-вероятно JPEG-ът ще изглежда така, както си го виждал на екрана в момента на експортване.

преди 7 часа, ined написа:

преди 27 минути, ined написа:

Не, ще е по-качествен докато е RAW, при конвертирането в JPG заради компресията качеството ще падне.

Глупости, и глупости :mad:  Като нямаш понятие за какво става дума, що си търкаш клавиатурата?... 

• Автор

Извинявам се, че отговарям късно. Трябваше, да замествам. Rudy M. аз не отварям  RAW с някакъв специализиран софтуер. Не се занимавам с обработка. Просто Уин 11 ми позволява, да преглеждам и визуализирам снимките и JPG, и RAW формат. И Уина, като визуализира RAW, то изглежда по - добре. Без да е пипано, тоест обработвано. Зачудих се, защо е така и затова питах. С NX Studio отворих RAW-то и без да го пипам, го запаметих в JPG. Стана същото, като готовото JPG. Абе, няма да заобработвам RAW по цели нощи. Това не ми е страст. Аз по принцип с RAW не се занимавам. Просто се учудих, защо се получава този ефект. Здраве да е. 

• Автор

Момчета, допитах се до Copilot. Той разясни загадката. Ето неговия отговор. 

. Това, което наблюдаваш, е свързано с начина, по който Windows 11 обработва и визуализира RAW файловете. Когато отвориш RAW файл в Windows 11, операционната система използва Raw Image Extension1, която автоматично прилага базова обработка на RAW файла, за да го направи по-привлекателен и лесен за преглед.

Тази базова обработка включва корекции на контраста, рязкостта, цветовете и светлосенките, което обяснява защо RAW файлът изглежда по-добре след няколко секунди. Това не е пълна обработка, както би направил в специализиран софтуер като Lightroom, но е достатъчно, за да направи изображението по-привлекателно за преглед.

Ако предпочиташ да виждаш RAW файловете без никаква обработка, можеш да използваш специализиран софтуер за преглед на RAW файлове, който не прилага автоматични корекции. Но за повечето потребители, тази функция на Windows 11 е удобна, защото позволява бърз и лесен преглед на RAW изображенията. 

Windows 11 използва Raw Image Extension, за да визуализира RAW файловете с базова обработка, но тази обработка не се запазва в самия файл. Това означава, че виждаш как би изглеждало изображението с някои автоматични корекции, но не можеш да запазиш тези промени директно от Windows 11.

Ако искаш да запазиш обработената версия на RAW файла, ще трябва да използваш софтуер за редактиране на снимки като Adobe Lightroom, Capture One или друг подобен. Тези програми ти позволяват да правиш детайлни корекции и да запазваш обработените изображения в различни формати. 

Ей, този Copilot много умен. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.