Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Електрически Стълб в частен имот?

Featured Replies

Здравейте.Наследих терен 1 декар (от дядо ми ,било е градина с овощни дървета).Мястото има нотариален акт.В средата на терена има 2 огромни метални електрически стълба на които има жици по които си върви ток ,бих казал че от там отива  ел. захранването към следващото село.Въпроса ми е тези стълбове законно ли е да са в частен имот? И енергото не трябва ли да ми платят или да получа някакво обезщетение за това?

преди 13 минути, 7ygvbhu8 написа:

Здравейте.Наследих терен 1 декар (от дядо ми ,било е градина с овощни дървета).Мястото има нотариален акт.В средата на терена има 2 огромни метални електрически стълба на които има жици по които си върви ток ,бих казал че от там отива  ел. захранването към следващото село.Въпроса ми е тези стълбове законно ли е да са в частен имот? И енергото не трябва ли да ми платят или да получа някакво обезщетение за това?

Tова е казус за юрист, но все пак зависи от съответното Дружество, което менажира ел преносната мрежа в района. От моя скоромен опит - преместиха трасето от имота ми (Енерго-про), но разходите, заплатих аз. И това е в случай, че изобщо има такава възможност, В моя случай, ставаше въпрос за ниско нпрежение, вилна зона.....и пак бяха доста пари.

преди 30 минути, 7ygvbhu8 написа:

Нищо няма да получиш, само си мислиш че земята е твоя, ама всичко което е под земята и над нея е държавна собственост и ти само си придобил право на това място да си направиш овошна градина и толкова.

преди 7 минути, teo-glavata написа:

Tова е казус за юрист, но все пак зависи от съответното Дружество, което менажира ел преносната мрежа в района. От моя скоромен опит - преместиха трасето от имота ми (Енерго-про), но разходите, заплатих аз. И това е в случай, че изобщо има такава възможност, В моя случай, ставаше въпрос за ниско нпрежение, вилна зона.....и пак бяха доста пари.

Въпросът не е толкова правен (за юрист), колкото опира до прилагането на правото (за експерт).

В твоят случай най-вероятно е ставало дума за мрежата Ниско напрежение - захранваща района. Това

преди 30 минути, 7ygvbhu8 написа:

В средата на терена има 2 огромни метални електрически стълба на които има жици по които си върви ток ,бих казал че от там отива  ел. захранването към следващото село.

навежда до мисълта, че става дума за желязо-решетъчни стълбове Средно напрежение - като този

image.png.ba1aa1b3f3cd4725fd799a9eb6f33a14.png

Ако изолаторите са два - значи е средно, ако са повече - значи е високо напрежение.

Лошата новина е, че трасето е изградено преди да закупите имота и всичко е приключило. Обезщетения, нанасяне на сервитути ..

Справка - Закон за енергетиката и Наредба № 16 от 9 юни 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти

преди 38 минути, 7ygvbhu8 написа:

Въпроса ми е тези стълбове законно ли е да са в частен имот? И енергото не трябва ли да ми платят или да получа някакво обезщетение за това?

Това е само при изграждане на нови съоръжение и линейни обекти.

преди 1 минута, цър-вул написа:

Да не би, пък, електрофирмите да са държавни?

Само "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, респ. - "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, "Национална електрическа компания"  ЕАД и "Електроенергиен системен оператор"  ЕАД

преди 2 минути, jhoro написа:

Въпросът не е толкова правен (за юрист), колкото опира до прилагането на правото (за експерт).

OK. Не ползвам тази терминология - имам си адвокат, той пък си има експерти

преди 3 минути, jhoro написа:

В твоят случай най-вероятно е ставало дума за мрежата Ниско напрежение - захранваща района. Това

Нали това написах - ниско напрежение. Взех си предписанието, със съответната скица и за 5-6 дена всичко бепе ок (с изключение на дупката, която остана)

преди 7 минути, jhoro написа:

навежда до мисълта, че става дума за желязо-решетъчни стълбове Средно напрежение - като този

Най вероятно - да, прав си. На 1 декар 2 стълба....бая жица си е :)

преди 7 минути, цър-вул написа:

Да не би, пък, електрофирмите да са държавни?

Зависи.....

Не знам, как се казва на бг, ама, когато вземеш т.нар "last mile delivery"......

преди 3 минути, teo-glavata написа:

OK. Не ползвам тази терминология - имам си адвокат, той пък си има експерти

Нали затова се включвам - това ми е работата!

преди 4 минути, teo-glavata написа:

Нали това написах - ниско напрежение. Взех си предписанието, със съответната скица и за 5-6 дена всичко бепе ок (с изключение на дупката, която остана)

Ти и друго написа - „ел преносната мрежа в района“, а преноса е само СрН и ВН.

преди 1 минута, jhoro написа:

и и друго написа - „ел преносната мрежа в района“, а преноса е само СрН и ВН.

Уффф - прав си! На дърти години, ще накараш да запиша ""Право" в някой от техническите университети :)

току-що, 7ygvbhu8 написа:

Ел. Стълб е такъв.

електрически-стълб_937609975652360641_big.jpg

Уау!!! Това е 110 kV и ще се обърнеш към ЕСО!

Ама колкото да ги напсуваш - не за друго.

преди 6 минути, teo-glavata написа:

Уффф - прав си! На дърти години, ще накараш да запиша ""Право" в някой от техническите университети :)

Не се напъвай - като имаш зор, само кажи!

преди 16 минути, teo-glavata написа:

Най вероятно - да, прав си. На 1 декар 2 стълба....бая жица си е :)

Това и вида на стълба ме подсеща и друго - при мрежите ВН междустълбовите разстояния са доста големи. Два стълба в един имот 1 дка е малко странно и може да попадне в хипотезата на

Цитат
Чл. 67. (2) В поземлените имоти, които се намират върху или в близост до подземни комуникационни или други мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, се предвижда такова застрояване, което да не влияе неблагоприятно върху конструкциите на техническата инфраструктура, както и да не навлиза в сервитутните ивици за експлоатация и ремонт на тази инфраструктура. В случай на невъзможно постигане на целесъобразно застрояване или когато сервитутните ивици заемат повече от 1/3 от площта на урегулиран поземлен имот, с подробния устройствен план имотът се предвижда за съответната мрежа, като отчуждаването се извършва за сметка на съответния собственик на мрежата или съоръжението при спазване изискванията на чл. 206.
преди 11 минути, jhoro написа:

Не се напъвай - като имаш зор, само кажи!

Ще го имам впредвид. Горното, с "право" в ТУ си беше шега

преди 13 минути, jhoro написа:

Това и вида на стълба ме подсеща и друго - при мрежите ВН междустълбовите разстояния са доста големи. Два стълба в един имот 1 дка е малко странно и може да попадне в хипотезата на

И пак стигаме до хипотези и прочие....демек>адвокати>разходи....и т.н абе, моето мнение, автора на темата да си живее живота и да не се занимава с вятърни мелници

преди 41 минути, teo-glavata написа:

Зависи.....

Не знам, как се казва на бг, ама, когато вземеш т.нар "last mile delivery"......

Нищо не зависи - държавата парчетиса България на Три и я продаде. И последната миля, и тя е частна.

преди 4 минути, цър-вул написа:

Нищо не зависи - държавата парчетиса България на Три Четири и я продаде. И последната миля, и тя е частна.

Електро-разпределителните предприятия са 4:

1. Енерго Про (бивше Е-он)
  2. EVN;
  3. Електрохолд (бивше ЧЕЗ) и
  4. Електроразпределение Златни пясъци

преди 5 часа, jhoro написа:

Електро-разпределителните предприятия са 4:

1. Енерго Про (бивше Е-он)
  2. EVN;
  3. Електрохолд (бивше ЧЕЗ) и
  4. Електроразпределение Златни пясъци

И кое от тях е собственост на държавата, умнико?

преди 3 часа, цър-вул написа:

И кое от тях е собственост на държавата, умнико?

Не си ти ... когато си ти!

Освен да четеш, пробвай и да мислиш!

преди 9 часа, цър-вул написа:

И последната миля, и тя е частна.

Точно "последната миля" (разпредерениета) е частно. Преносът си е държавен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.