Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Без видима причина гасне безвъзвратно, само под Windows10, дисплеят на лаптоп DELL, безпроблемен под Linux Mint 21.1 Vera

Featured Replies

Зравейте !

В заглавието е написано почти всичко.
Остана да уточня лаптопа -15,6" DELL Vostro 3550, с процесор Intel Core i3-2350M
Дисплеят е с резолюция 1366 х 768 пиксела
И двете ОС са на SSD Kingston A400 - 240 GB

И за протокола, пак да опиша проблема и в съдържанието на темата.
Linux Mint 21.1 е инсталирана отдавна, пускана e многократно, работи неограничено време без никакви проблеми с дисплея.
Wndows 10 е от 15.08.2024 г. и до 2 седмици след това, официално копие от сайта на Microsoft,
с инсталираща флашка, направена с тяхната програма,
и с валиден ключ, купен от eMag.
Гасненето се случи поне 2 пъти в различни моменти по време на инсталирането,
при кратко закъснение от няколко секунди, да въведа или избера някоя опция.
Единият път беше при избора да ползвам ли или не облака на Microsoft.
И всеки път нова преинсталация от начало, с форматиране на дяловете на диска.
Накрая я докарах до завършена инсталация, "преодоля" си и цялата процедура с настройките.
И ... когато се опитах да настроя дисплея да направи елипсовидните икони - кръгли,
в менюто за настройка на дисплея имаше само 2 варианта 1280х768 и 400х600, ако не греша някое от числата.
И докато пробвам коя какъв резултат дава - ЗВЪН !!! ... и угасна.

Рестартирането не променя угасването на дисплея. Светва си при рестарта с логото на DELL.
Показва си логото на Windows 10 ... и дотам !!! Нататък я кара с черен екран.
Гасене от хардуерния бутон, защото не виждам картина.
Не съм пробвал дали дава картина на външен монитор.

Някой срещал ли е подобен случай ?
Каква може да е причината ?
Да пробвам ли да закача монитор ?
Имам един стар монитор, с доста стари пропорции (максимално близки до квадрата ... около 2х3)

Какви още данни да дам, за да се изясни ситуацията ?
Драйвери ?  Скрийншотове ?

Предварително Ви благодаря !
Вероятно във вторник ще го занеса в сервиза, но, за всеки случай, да търся причината отсега.

Недко здравей!

Аз не съм много на ти с линукса и само няколко пъти съм правил тази комбинация , като твоята. Само че, има съществена разлика. Винаги започвам с windows и след това - линукс. Може да се укаже че и това е основната причина, но не съм сигурен на 100%. Написах ти, за да знаеш за друг път, че като че ли се изисква, последователността да е като моята. Момчетата ще се произнесат  с по точни коментари. Написах ти, за да те поздравя!

• Автор
преди 6 часа, Колев 74 написа:

Недко здравей!

Аз не съм много на ти с линукса и само няколко пъти съм правил тази комбинация , като твоята. Само че, има съществена разлика. Винаги започвам с windows и след това - линукс. Може да се укаже че и това е основната причина, но не съм сигурен на 100%. Написах ти, за да знаеш за друг път, че като че ли се изисква, последователността да е като моята. Момчетата ще се произнесат  с по точни коментари. Написах ти, за да те поздравя!

Благодаря !
Не са в комбинация. Не е dual boot / двойно зареждане.
Вадя единия, слагам другия.
Иначе е вярно, което ми пишеш. Или се инсталира първо Windows, или после се поправя да се вижда и линукса при избора на ОС.

На този лаптоп правена ли му е профилактика. Може също да му пуснете Aida64 и да следите какви са температурите на видеокартата и процесора защото може да е хардуерен проблем.

Сваляш драйвъра за видео картата от официалния сайт производител и го инсталираш.

https://www.amd.com/en.html

https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/graphics/radeon-hd/radeon-hd-6000m-series/amd-radeon-hd-6630m.html

Също така провери температурата на видео картата под Windows и Linux Mint.

Под линукс Минт инсталираш Psensor от Софтуерния менаджер.

18.jpg.9c1101378ce4140242f0f8e103005db8.jpg  20.jpg.3e313749119f60392f2e89e32c1d8063.jpg

Под Windows сваляш и инсталираш HWiNFO от официалния сайт.

https://www.hwinfo.com

Най-вероятно под windows като инсталира видео драйвера и се изключва. Виж преди гасненето какъв видео драйвер се показва в device manager. Под линукс също най-вероятно видео драйвера не е инсталиран и затова не гасне.

Което навежда на хардуерен проблем.

Сега пък го видях, че е с вградено видео, странна работа. Под safe mode може ли да се влезе след като се появи проблема и да се види в event viewer/windows logs/system дали има грешки и какви?

Най-вероятно хардуерен проблем няма предвид факта:

преди 13 часа, Недко написа:

Linux Mint 21.1 е инсталирана отдавна, пускана e многократно, работи неограничено време без никакви проблеми с дисплея.

Най-вероятно има софтуерен проблем свързан с драйверите на Windows.

преди 1 минута, Nikita' написа:

Най-вероятно хардуерен проблем няма предвид факта:

Най-вероятно има софтуерен проблем свързан с драйверите на Windows.

За това се пробва на външен Монитор ,и там ако има артефакти и както са написали обновяване на биос.

Цитат

На RS2 проблем се връща само причина за черен екран е AMD графика (драйвери), но как деактивиране на тази карта bios е много просто.
Създадох нов bios с разширено меню и добавих нова актуализация за микрокод, powermanagment. След флаш нов bios лаптоп получава нов живот, вентилаторът е много безшумен и работи по-бързо на Windows 10, но губи гаранцията.

Използвах този урок

http://macxylo.blogspot.de/2016/08/dell-vostro-3350-a10-bios-mod-v01_5.html

Или ако си грухи Биоса

Има само два БИОС-а за DELL Vostro 3550.

(14).png.7d59c4c542cc7e32b5e9873008cb312f.png

Този лаптоп не е за Windows 10/11. 

Както се вижда на видеото не е препоръчително да се инсталира 10 на тоя остарял хардуер!

Линукса ще хвърчи ясно но а 10 няма поддръжка.

Сложете win 8/64 bit

https://streamable.com/c0s7az

• Автор

Новината е че пробвах с външен монитор, стар Fujitsu Siemens.
Избра си Препоръчителна резолюция 1280x1024 и кръглите икони са кръгли.
Windows 10 работи, и не дава признаци за смущения.
Откачих външния монитор - няма промяна в собствения дисплей.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
на 8.09.2024 г. в 3:38, nusho73 написа:

Лаптопът е 3550, а този линк е за 3350 ...

Дали няма разлики ... ?

• 4 месеца по-късно...
  • Автор
на 8.09.2024 г. в 12:08, nusho73 написа:

За това се пробва на външен Монитор ,и там ако има артефакти и както са написали обновяване на биос.

Или ако си грухи Биоса

на 8.09.2024 г. в 12:21, Гост написа:

Има само два БИОС-а за DELL Vostro 3550.

(14).png.7d59c4c542cc7e32b5e9873008cb312f.png

Този лаптоп не е за Windows 10/11. 

на 8.09.2024 г. в 17:04, Gangosa написа:

Както се вижда на видеото не е препоръчително да се инсталира 10 на тоя остарял хардуер!

Линукса ще хвърчи ясно но а 10 няма поддръжка.

Сложете win 8/64 bit

https://streamable.com/c0s7az

За по-сигурно, вместо само ъпдейт на BIOS,
му доставих и ми смениха процесора Intel Core i3-2350M на въпросния 15,6" DELL Vostro 3550,
с най-късния и производителен процесор, който намерих в продавалниците, от този списък :
https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_i3_Mobile/i3-2350M_(PGA).html
за този сокет и с тази мощност - 35 W ................ i5-2520M
(в таблицата има и още 3 по-късни - i5 и i7, но нямаше обяви с тях)
Съответно и BIOS е обновен/а и вече не гасне дисплея под Windows 10.

Благодаря ви за съдействието !

За мен тази замяна на процесори нещо ми се вижда безсмислена, освен ако стария процесор е бил проблемен. Реално си сменил един двуядрен за друг двуядрен, като разликата, която ме съмнява да усетиш, на I5 е, че има turbo boost на едно от ядрата до 3.2 GHz и вграденото видео е с 150 MHz по-висока честота. Поне 4-ядрен процесор да беше сложил. Според мен разликата е хомеопатична.

преди 2 минути, Raze написа:

За мен тази замяна на процесори нещо ми се вижда безсмислена, освен ако стария процесор е бил проблемен. Реално си сменил един двуядрен за друг двуядрен, като разликата, която ме съмнява да усетиш, на I5 е, че има turbo boost на едно от ядрата до 3.2 GHz и вграденото видео е с 150 MHz по-висока честота. Поне 4-ядрен процесор да беше сложил. Според мен разликата е хомеопатична.

Губиш си времето.... 🙂

• Автор
преди 58 минути, Raze написа:

1. Моля да ме извиниш, не успях да стигна до изпълнение на твоите препоръки и проверки от първия ти пост ...
Все в късни доби ми остава време и ми идва сложно да ги мисля и правя, а техниците не им се занимава ...
Може и да не са наясно с подробностите, щото мнението на единия беше, че разликата от i3 до i5 
е като от Лада до Мерцедес ...
2. Дисплеят проработи стабилно с новия процесор, и то под отречената по-горе за този лаптоп Windows 10
- това се усети и ми стига ...
Техникът не си направи труда да пробва само с ъпдейт на BIOS при стария процесор, щото му отнема време ...
3. По-рано ме предупредиха, че по-високата мощност води до по-висока температура,
и оттам, ако искам същото охлаждане, трябва да търся до същата мощност - 35 W ...
и от 4 варианта до 35 W, в евтините обяви се намери само един ...
.........
Не е важен, ползва се само като телевизор за ЮТюб, онлайн ТВ и други подобни ... Третостепенна работа ...
Където ми се вижда важно, държа на поне 4-ядрен, и са ми предостатъчни ...
а наскоро събрах първия си настолен комп.! ... с 16 ядра 

Благодаря на всички още веднъж !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.