Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HP Laptop 15s-fq5011nu (6X926EA) отказва стартиране

Featured Replies

Привет!

HP Laptop 15s-fq5011nu е модела на машината. Преди 3 дни синковеца натиска копчето за изключване и без да изчака машината да се изгаси - затваря капака. От този момент нататък започва да не зарежда правилно батерията - на моменти зарежда, на моменти все едно не е включен в тока. Така до снощи, когато напълно отказа. 

Какво пробвах до тук:

• При включване в тока, диодчето, което индикира зареждане на батерията, светва за секунди в жълто (т.е. че зарежда) след което изгасва - това е положението, в което трябва да бъде когато машината е изключена и батерията е напълно заредена. Ако зарежда - свети оранжево без значение дали работи или не. Ако работи и е заредил - свети бяло. 
  • Хард ресет - след него показа екрана от прикачената снимка. Дадох Enter за да се рестартира. Изгасна и не се включи повече. Диодчето, което индикира дали зарежда батерията, светва в жълто (като за зареждане) за няколко секунди, след което изгасва. 
  • Отворих капака и свалих батерията - моделът е HT03XL. Включих зарядното - диодчето, което индикира зареждане, в този случай свети като при напълно заредена батерия и работа на ток, т.е. би трябвало машината да се стартира на ток. Да, ама не. Не тръгва. Поставих пак батерията. Отново светва за секунди жълто и изгасва. 
  • Махнах CMOS батерията - на този модел е с щифт. Откачих го, оставих машината за цялата нощ така - без батерия и без CMOS. Тази сутрин включих CMOS, поставих батерията и опитах пак Hard Resset - нищо, не реагира изобщо. След ресета, включвам в захранването, както си е по процедура, пак светва жълто за секунди и гасне. Лаптопа не стартира изобщо. 

Ще съм благодарна да дадете идеи кое може да се е прецакало - зарядно, батерия, батерия на биос-а? Според мен е батерия, защото зарядното очевидно работи. Имам мултицет, но нямам идея как се работи с това чудо, ако трябва ще звънна на брат ми, който е електротехник (да, той ми го подари 😄 ) и ще обясни как се замерва тая батерия. Може ли тотално да е умряла и затова да отказва? Но пък защо не иска да се включи директно на ток без нея? Принципно ако е нужно мога да разглобя половината чаркове и да извадя CMOS батерията за да я сменя, но ако не е сигурно, че е за смяна... Много практично е набутана на мама си в природата на тоя модел, трябва да сваля и пантите, и охлаждането, че и още нещо май, но не съм сигурна дали няма и така да се измъкне. Или пък да купя една и да пробвам да я включа само в буксата, пък ако проработи тогава да разглобявам и сменям? То дали изобщо е от нея и има ли смисъл всичкото това? 

65719acb-da28-45c4-b1ba-680708988ef5.jfif

Разрешен от Joss Bomon

Трудна работа ще е в домашни условия да се постави диагноза. Започва се от замерване на захранващия блок, през буксата и т.н., което си е работа за сервиз.

Не е виновно детето, че е затворило капака след натискане на бутона. 

Моят лаптопи е настроен- при датнаряте та капака, да изключва дисплея- ползвам и външен монитор. Това няма нищо общо с работата на другите компоненти.

Проверка на зарядно (адаптер), батерия, чардж контролер ... В сервиз естествено. 

преди 3 часа, Lora Dacheva написа:

Махнах CMOS батерията

Купи нова CMOS батерия.

Поне това което пише на снимката която си изпратила най-вероятно това да е проблема.

П.П. Сега видях едно противоречие в поста ти.

От една страна:

Махнах CMOS батерията - на този модел е с щифт. Откачих го, оставих машината за цялата нощ така - без батерия и без CMOS.

От друга:

Принципно ако е нужно мога да разглобя половината чаркове и да извадя CMOS батерията за да я сменя, но ако не е сигурно, че е за смяна... Много практично е набутана на мама си в природата на тоя модел, трябва да сваля и пантите, и охлаждането, че и още нещо май, но не съм сигурна дали няма и така да се измъкне.

• Автор
преди 32 минути, Miusuka написа:

П.П. Сега видях едно противоречие в поста ти.

Извадих щифта без да махам батерията от мястото ѝ. Реално беше изключена, но за да я сменя трябва да разглобя доста неща. Естествено мога да купя нова и да пробвам дали ще работи с нея, а вече ако се окаже това проблема - да разглобявам и да поставя на мястото ѝ новата. 

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Не е виновно детето, че е затворило капака след натискане на бутона. 

Да, аз не твърдя, че детето е счупило нещо, просто описвам от кой момент нататък се появи проблема. 

преди 2 часа, jhoro написа:

Проверка на зарядно (адаптер), батерия, чардж контролер ... В сервиз естествено. 

Не, че няма да го пратя, но си познавам специалиста и знам, че първо ще ми каже да проверя някои неща. Затова питах и тук - все пак не може всеки да се е сблъсквал с всичко. А да пращам машината само за да му смени една батерия е абсурдно и ще ме пукне от бъзици после 😆

преди 1 час, Lora Dacheva написа:

А да пращам машината само за да му смени една батерия е абсурдно и ще ме пукне от бъзици после 😆

Глупости! Даже на часовник (обикновен) - нося го при часовникар, който ми продава батерия и я поставя.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Привет! Минавам само да кажа, че накрая се оказа дефектирало зарядно. Благодаря на всички, които се включиха! 

• Автор

Мерих :) Но не проявява дефекта веднага, а след някакво време - от секунди до минути.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.