Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Още един достъпен OpenWrt рутер

Featured Replies

Ровейки се днес във форума на OpenWrt, проверих цената на Netgear Wax 206 тук в БГ.

Изглежда има доста примамлива промоция за 99лв в ардес. Няма да давам връзка - всеки може да провери. 

Инсталиранто на OpenWrt за този рутер изглежда елементарно, а техническите харектеристики на рутера са перфектни.

Малко акценти - 4x4 стийма и при 2.4 и 5 гигахерца връзка, достаъчно място за opkg пакети, бърз процесор който поддържа над 600 мегабита SQM, ако използватте WDS връзка между двата ще получите над 2 гибабита връзка между двата и тн.

В моята ситуация, ако бих избирал между Cudy Wr3000 (което препоръчах преди) и Wax206... бих купил Къдито, защото няма много мрежи около мен и Wax-а, ако е пренаситено с мрежи бих избрал Нетгийъра на 80 мегахерца.

Аз съм се фокусирал върху това да вържа 2рутера безжично на максимална скорост и да използвам екстрите на OpenWrt.

Поздрави

К

току-що, jkfskjfsj написа:

Аз съм се фокусирал върху това да вържа 2рутера безжично на максимална скорост и да използвам екстрите на OpenWrt.

Звучи интересно, като инфо - но колко хора биха го ползвали?

• Автор

Хаха, това е мой личен проект вкъщи.

Започнах да пиша тук, защото смених апартамента и сега се налага да правя безжична връзка между две помещения и след това с кабел и искам да препоръчам нещо което е "прайм".

В момента, това го постигам с WDS м/у два OpenWrt рутера.

За момента съм с Cudy Wr3000 и Xioami 3000Т и ако видя нещо интересно го споделям тук. 

WAX - е "топ" - https://openwrt.org/toh/netgear/wax206 

Поздрави

Това е доста стар модел (2021). Имат някакви залежали бройки, които искат да изчистят, не го намирам на други места. Тук има интересни коментари и ревюта: 

• Автор

Еми точно за това отворих темата и смятам, че е на оферта.

Да, Къдито има по-модерен SoC, но няма 4х4 на 80 мегахерца.

Да, стар модел е, но погледни спецификациите:

Flash size256 MiB

RAM512 MiB

Wireless 1MediaTek MT7622BV - 802.11bgn (2.4GHz) 4×4 MIMO

Wireless 2MediaTek MT7975AN - 802.11a/n/ac/ax (5GHz) 4×4 MIMO

Ethernet Lan4 x 1000M MT7531AE

Ethernet Wan1 x 2500M RTL8221B

Според мен е доста добра оферта.

А отделно - нямам намерение да гледм редедит мнения - интересувам се от OpwnWrt. Погледни там.

преди 10 часа, jkfskjfsj написа:

Хаха, това е мой личен проект вкъщи.

Така вече е ясно! Правиш нещо и споделяш опит - което много малко хора правят.

Поздрави и на теб!

преди 10 часа, Raze написа:

Това е доста стар модел (2021). 

И кво- нали работи?

Ако това е стар модел - какво би казал за Рутер TP-Link TL-WR740N? Ето го пред мен - все още рабоги.

преди 14 часа, jkfskjfsj написа:

... и Xioami 3000Т ...

Също е добра оферта и работи на 160MHz стрийм. Единствен кусур, че е само с гигабитови портове и за по-висок трафик единствено решение да сe играе с бондинг/линк агрегация на интерфейсите!

• Автор
преди 14 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Също е добра оферта и работи на 160MHz стрийм. Единствен кусур, че е само с гигабитови портове и за по-висок трафик единствено решение да сe играе с бондинг/линк агрегация на интерфейсите!

Да добър е, но Xiaomi са почнали да слагат различни чаркулаци в новите ревизии. Ако погледнеш форума на OpenWrt има 15 страници обсъждане какви точно части са сложили и защо не върви OpenWrt, за това не го препоръчвам. Иначе моя го купих отдавна от алиекспрес за 60 лв и нямам никакви проблеми с него.

• 4 месеца по-късно...
  • Автор

Продължавам темата с най-новата си покупка, на която директно сложих OpenWrt.

ZyXEL T-56 / EX5601-T0.

Този рутер вече ме впечатли!

4 ядрен процесор @ 2Гхц

1 Рам

400 мегабайта място за пакети от OpenWrt

USB 3 

2 х 2.5 гигабитови портове + 3 х 1 гигабитови

4х4 потока на 2.4 и 5 гигахерца @ Wifi6

Това е Zyxel EX5601-T1 брандиран и поръчан от следните доставчици Odido ( Нидерландия), Hyperoptic ( Великобританя), Wind 3 (Италия).

Може да се намери лесно в olx или ebay--те на тези държави, за около 30-40 евро, и после да си го пратите до БГс габко, лерон и тн..

Хубавото е, че може да се сложи OpenWrt. Малко сложно е - но си заслужава.

Подробности за това, как става: https://openwrt.org/toh/zyxel/t-56#zyxel_t-56

PS: Рутер го купих от https://wifilinks.nl/products/zyxel-t-56-modem-dual-band-wireless-ax6000-ethernet-iad с доставка до офиса на Лерон в Германия и от там до България. Смятам, че би помогнало на хората, но ако се смята за реклама, може да се изтрие

Малко снимки:

image.png

• Автор

Пиша тези теми, само защото, не искам хората да се набурат с нещо скъпо, което да се окаже боклук. 

Но, като видя тема "имам TP-Link" и ми настръхват косите....

И кво ти настръхват косите? И мене ми настръхват косите като се сетя че тп-линка ми вече е на около 10г и от 9 е с openwrt...

• Автор

Ако е с OpenWrt, не ми настръхват косите :)

Като ми настръхнат- спирам да чета и да помагам.

Както казах, опитвам се да предодставя информация за рутери, които като твоя да се поддържат поне 9 години.

М/у другото се запалих по OpenWrt, точно с ТП линк- Wdr3600.

Поздрави

Ми като си толкова запален си купи OpenWRT One тъкмо ще споделиш опит с нещо ново.

• Автор

Еххх, браво.. OpenWrt One.

Ти видя ли за какво пиша в тая тема или просто хвърляш нещо... Виж OpenWrt Two какво ше бъде. Хайде да ти помогна: https://lists.openwrt.org/pipermail/openwrt-devel/2025-February/thread.html

Опитвам се да бъда полезен с отзиви за евтини рутери с дългогодишна поддръжка и с добри технически характеристики. OpenWrt One не попада в категорията евтини и отделно в сравнение с T-56  издиша много.

Поздрави

• Автор

Купих 2-ри Зиксел, и го свързах с първия, посредсвом WDS. Прилагам резултата:

image.png.10180a32d8bdeb611af9b52e35a7c76b.png

Цена 2х40 ойро за рутерите от Нидерландия = 80 Евро

Доставка: Нидерландия - Германия = 10+12.5 = 22.5 Евро

Доставка: Германия - България = 3 Евро

Общо = 105,5 Евро = 210 лв за двата

Поздрави

преди 12 часа, jkfskjfsj написа:

Купих 2-ри Зиксел, и го свързах с първия, посредсвом WDS. Прилагам резултата:

image.png.10180a32d8bdeb611af9b52e35a7c76b.png

Цена 2х40 ойро за рутерите от Нидерландия = 80 Евро

Доставка: Нидерландия - Германия = 10+12.5 = 22.5 Евро

Доставка: Германия - България = 3 Евро

Общо = 105,5 Евро = 210 лв за двата

Поздрави

Браво, супер са като цена/производителност. Как са с покритието на съответните , честоти? Предполагам са над 200mW/23dBM за всяка и е задоволително?

• Автор

Преди да взема втория, държах първия точно на 23dbm, но SQMа, не сработваше за даунлоуда и отделно, не достигаше 600Мегабита от Виваком ( ъплоуда беше ок с 400 Мегабита). Сега единия е на 26, другия 24 и няма никакви проблеми. Покритието е супер при условие, че апартамента е над 120 квадрата. WDS- а е на 7-8 метра между рутерите през 2 стени или 1 врата, зависи от къде го гледаш.

Не, наистина си заслужават парите, и вече май се наиграх. Продадох всичко останало и поне 1-2 години няма да барам... е надявам се.

Поздрави

преди 7 часа, jkfskjfsj написа:

Преди да взема втория, държах първия точно на 23dbm, но SQMа, не сработваше за даунлоуда и отделно, не достигаше 600Мегабита от Виваком ( ъплоуда беше ок с 400 Мегабита). Сега единия е на 26, другия 24 и няма никакви проблеми. Покритието е супер при условие, че апартамента е над 120 квадрата. WDS- а е на 7-8 метра между рутерите през 2 стени или 1 врата, зависи от къде го гледаш.

Не, наистина си заслужават парите, и вече май се наиграх. Продадох всичко останало и поне 1-2 години няма да барам... е надявам се.

Поздрави

Да, свързаността е супер. щом е под -60, а при теб е дори под -50.

• Автор

Да добре е, но като беше на 23 dbm основния, и направя тест за  bufferbloat с телефона от 30 см с пуснат SQM, ми даваше 20-30 ms latency на download-а. Като вдигнах силата до 25 и всичко заспа. Също и на 23 ми даваше под 50 dbm на WDS връзката (е тогава с Cudy-то).

Все тая, сега е добре, но си мислех, че е добре да се държи сигнала възможно по ниско за по добро качество на връзката, но май не е точно така. Все пак на WDS клиента съм му намалил малко силата на сигнала, за да работи роуминга там където ми трябва да превклчва на другия рутер, но трябва и там да видя как е забавянето.Ръчнеш едно друго избие... :)

Поздрави

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Честит празник!

Незнам дали някой се е възползвал от офертата за Zyxel-56, обаче тъй като съм отворил тази тема, искам да предупредя, че Odido ( оператора предостяващ тези Zyxel рутери) са разбрали, за възможността да се сложи OpenWrt и са затворили тази дупка с нов фърмуер.

Ако следвате мойте връзки ( по-горе), питайте нидерландеца, коя версия на FW ви продава, и проверете във форма на OpenWrt дали става.

Поздрави

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.