Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чугунен радиатор разглобяване

Featured Replies

Чугунените радиатори от едно време се състояха от ребра, съединени с резбови втулки с лява и дясна резба, въртяни със специален ключ през отворите.

Това означава, че всяко ребро от едната страна има дясна, а от другата лява резба.

Казусът е такъв:

Имам свален от стената радиатор с 9 ребра. От лявата му страна тапите са пробити и от горната влиза, от долната излиза водата.

От дясно на последното ребро има тапи, които опитвам да развия и естествено не мърдат.

На радиатора е ясно, че от едната страна резбите са десни, от другата леви, но как да разбера, кои какви са? Демек имало ли е тогава стандарт, че дясната резба, винаги е от дясно на радиатор монтиран  на стената, или, че тапите, където влизат тръбите, винаги са леви, или десни?

Ясно е, че развиването ще трябва да стане с яко нагряване, но поне опитите да са в правилната посока...

Отиваш в близката детска градина и питаш дали имат параджия, който им обгрижва парното. Ако е някой дедо в предпенсионна възраст, най-добре. Почти е сигурно, че ще ти даде акъл, а в архивите в мазето и ключ ще изнамери.

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Отиваш в близката детска градина и питаш дали имат параджия, който им обгрижва парното. Ако е някой дедо в предпенсионна възраст, най-добре. Почти е сигурно, че ще ти даде акъл, а в архивите в мазето и ключ ще изнамери.

Ключ не ми трябва, няма да отделям ребрата, само посоката на развиване на крайните тапи......

преди 5 часа, Kibik написа:

от едната страна резбите са десни, от другата леви

Само десни резби са на холендрите на радиатора. Ако са много ръждясали - нагряваш гаката на холендъра и развиваш с тръбен ключ. Ама не някое 20 сантиметрово ключе. Ако няма по-голям ключ, нанижи тръба на ключа и така развивай, след като нагрееш гайката.

• Автор
преди 5 часа, цър-вул написа:

Само десни резби са на холендрите на радиатора. Ако са много ръждясали - нагряваш гаката на холендъра и развиваш ...

Май не съм обяснил ясно...

Холендрите са развити, радиаторът е на пода. Трябва да се развият тапите в крайните ребра на радиатора...

При масовото използване на чугунени радиатори на времето, не може да е нямало правила, или маркировка, по която да се познава посоката на резбата... Имам предвид, че радиаторът може да се завърти/обърне всякак при монтиране на стената. Трябва да има и тапи с лява и дясна резба и такива, пробити, за присъединяване на тръби, холендри, кранове... Резбата на око, е около 45- 50мм.

Май една снимка щеше да спести тези обяснения...

Когато застанеш челно срещу радиатора(както стои на стената), от дясната страна тапите трябва да са с десни резби, съответно от лявата - с леви.На тапите може да има наранявания от навиването, които да те ориентират.Освен това през ВРН-то не може ли да разбереш каква е посоката на резбата?

• Автор
преди 27 минути, THEWiZRD написа:

Когато застанеш челно срещу радиатора(както стои на стената), от дясната страна тапите трябва да са с ...

Благодаря.

Значи имало правило, както предположих..., а ако е свален от стена, това правило умира. А дали всеки майстор, го е знаел/спазвал на времето? Имам предвид - имал пробита лява тапа за входна тръба, нямал дясна, а му трябвало от дясно и обръща радиатора...

Колко по- лесно би било с набити букви Д, Л на тапата...

Подбито от ключа не се вижда, защото са дебело боядосани...

Не съм професионалист и не знам какво е ВРН...

• Автор
преди 47 минути, ined написа:

От пръв поглед не видях с какво са ми полезни тези консумативи...

преди 2 часа, Kibik написа:

Благодаря.

Значи имало правило, както предположих..., а ако е свален от стена, това правило умира. А дали всеки майстор, го е знаел/спазвал на времето? Имам предвид - имал пробита лява тапа за входна тръба, нямал дясна, а му трябвало от дясно и обръща радиатора...

Колко по- лесно би било с набити букви Д, Л на тапата...

Подбито от ключа не се вижда, защото са дебело боядосани...

Не съм професионалист и не знам какво е ВРН...

Kе знам какви правила са спазвали тогавашните майстори.ВРН е това на което казвате "пробита тапа"(предполагам де  :D.Вътрешно-редуктивен нипел.А защо просто не вземете чука и не разрешите въпроса?Дори и да уцелите посоката на резбата, бая нагряване и мъки ще има.

• Автор
преди 31 минути, THEWiZRD написа:

Kе знам какви правила са спазвали тогавашните майстори.ВРН е това на което казвате "пробита тапа"(предполагам де  :D.Вътрешно-редуктивен ..

Аха... Тогава стои въпроса- имало ли е леви и десни ВРН, защото, ако са били само един вид, правилото, отдясно са десните резби, отпада, според това от къде идват тръбите, така ще обръщат радиаторите...

преди 7 часа, Kibik написа:

Трябва да се развият тапите в крайните ребра на радиатора...

Целта? Грееш яко (с бензинова лампа или оксижен (с газова горелка по-трудно ще стане)) и развиваш.

• Автор
преди 2 часа, THEWiZRD написа:

Обръщате темата на подигравка.Да бяхте свършили работа вече.

До сега търсих по-мощна горелка, намерих и развих...

Не е подигравка, бай майстор го е направил на времето с каквото е имал и както му е било удобно...

Подозренията ми се оправдаха- от дясно беше с лява резба, което противоречи на споменатото правило...

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

Целта? Грееш яко (с бензинова лампа или оксижен (с газова горелка по-трудно ще стане)) и развиваш.

Нагрях с газова горелка и развих..., но наляво...

Целта- експеримент, отопление за баня при съществуващ радиатор там, но май няма да излезе пасианса по няколко причини... 

Радиаторът е около 65см дълъг и искам да вкарам през тапата нагревател, около 2000W,  демек около 60см, но трябва да е тънък, до 22мм, защото толкова е разстоянието м/у чопчетата на вътрешните гайки между ребрата, което и исках да измеря, за това трябваше да сваля тапата...

Стандартни такива нагреватели няма и вероятно по поръчка, за единична бройка няма да е икономически изгодно...

Стандартните отоплители за баня по магазините са твърде големи по размер за мястото ми, цените безумни и съмнително да вършат работа с мощност под 1000W..., макар и да се споменава, че имат и инфрачервено излъчване.

https://www.tehnomix.bg/elektricheska-lira-za-banya-tesy-th01-750w-v

Някой знае ли все пак с каква течност работят вътре и има ли голямо значение?

преди 1 час, Kibik написа:

Нагрях с газова горелка и развих..., но наляво...

Ами, нормалната посока за развиване на дясна резба е наляво(срещу часовника)

с каква течност работят вътре и има ли голямо значение?

Сухи са

Стандартни такива нагреватели няма

Стандартни такива нагреватели няма

https://www.alo.bg/nagrevateli-za-radiatori-thermal-trend-7983678
https://www.petroterm.com/product/ths-elektricheski-nagrevatel-byal-s-termorele

https://elkom-express.bg/nagrevateli-za-radiatori/
https://www.darkon-heaters.com/BGrad.htm

• Автор

Грешно съм написал наляво, истината е- с лява резба, развих надясно...

"Сухи са"- трябват ми потопени в течност, не знам каква...

Идеята е да го сложа на едната тапа, но трябва да е 50-60см., да обхваща дължината на радиатора.

Странно, с гугъл не открих тези, които си дал..., ще ги разгледам.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Намерих сух, пръчковиден нагревател 1200W, 40см, от някакъв бойлер Теси...

На долната тапа отвътре съм завил 1/2" затапена тръба, в която отвън се поставя нагревателя. На горната тапа съм сложил пръчковиден терморегулатор от старите бойлери... На другата горна тапа има 1/2л. разширител.

Последователно съм навързал- таймер, регулатор на мощността, стенен терморегулатор, регулатора в радиатора. Вдига над 60гр водата, но мисля, че ще е до 50, май около толкова е в радиаторите от ТЕЦ...

Сега експериментирам...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.