Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на лаптоп

Featured Replies

Здравейте, 

Бих искал да ви помоля за препоръка на лаптоп.

Ще го използвам за програмиране и нещата около него - браузване, гледане на клипове (с невисоко качество) и т.н.

Игри не играя изобщо, не обработвам видеа и т.н. Гореописаното е единственото, за което ще се ползва.

Това, което бих искал е да има:

- 1 TB SSD. Ако има опция да се увеличава (примерно на 2 ГБ - ако ми потрябват някой ден), би било супер. Не държа SSD-то да е мега бързо и т.н. Не мисля, че ще видя разлика (ако смятате, че греша споделете)

- поне 32 ГБ РАМ (даже не знам дали и да не е 48 примерно или нещо такова). Би трябвало и 32ГБ да е окей, но задължително да има опция за увеличаване (примерно до 64). Не държа Рамта да е супер бърза.  Не мисля, че ще видя разлика (ако смятате, че греша споделете)

- Дисплеят не искам да е голям, защото ще стане тегаво за разнасяне. Мисля, че 14 инча е окей. Искам дисплея да е качествен -може би висока резолюция, ако има и смисъл по-висок refresh rate (естествено нямам нужда от такъв, който няма да забележа при гореспоменатите дейности). Т.е. като цяло да му е приятно на човек като седне на лаптопа :D

- Да не е някакъв най-бюджетен клас със скърцащи пластмаси, панти, яко прегряващ и т.н.

- Да може да се вържат към него 2 монитора (QHD)

- За видеокартата май не ми пука хич (освен, ако няма релация към горното)

- Бюджет - до 3к, но идеята ми е да има смисъл от дадените пари. Т.е. Ако лаптоп за 2к ми покрива горните изисквания, няма смисъл да дам 3к, за лаптоп, който има екстри, които не са релевантни за моето ползване

Идеята ми е да ползвам лаптопа дълго време, а не да го сменя след 2 години. Естествено наясно съм, че каквото и да взема си става демоде в някакъв момент.

Благодаря ви за отделеното внимание!

В този сайт само 2 лаптопа бяха обявен с 32 GB RAM,
Този е с опция за добавяне на още 16 GB и замяна на обявения 256 GB харддиск с 1TB
и цената стана такава
https://kozelat.com/laptop-hp-elitebook-x360-1040-g8-118447?sort=p.price&order=DESC

Този се доближава, не е обявена опция до 64 GB, но вече е с 48 GB
https://ardes.bg/product/lenovo-thinkpad-t14-20s1shqy00-48gb-1tbssdnvme-323421

И като питах Гугъл за модела, дава и други конфигурации, генерации и доставчици
https://lenovoonline.bg/products/thinkpad-e14-gen-6-21M70013BM

Тук пък 6 лаптопа с 36 GB RAM и 1TB SSD под 3000 лв
https://www.ozone.bg/laptopi-monitori-i-kompyutri/laptopi/?operativna_pamet=36-gb&razmer_na_ekrana_inch=14-0&ssd_gb=1000

Отговорите на Гугъл на въпроса :
лаптоп 14" 48gb ram, 1TB ssd

На 4gen 32GB RAM - запоена

Предложения от еMag

Joss,

Имам машина с 4К OLED, това изобщо не го препоръчвам на програмис, ще му изтекат очите. Отделно дето всичко се отрязава като в огледало.

rusrus,

Искаш лесен за пренасяне 14 инча и с кофти, орязана клавиатура, обаче ще работиш с часове. Помисли си!

Прегледай тоя модел, малко над бюджета. Има възмождост за второ SSD m2.

LENOVO Legion Slim 5 16AHP9

https://www.technopolis.bg/bg/Laptopi/Gejming-laptop-LENOVO-Legion-Slim-5-16AHP9-83DH001JBM/p/505779

Клип в тубата, как изглежда отвътре

Аз бих взел това

https://www.technopolis.bg/bg/Laptopi/Gejming-laptop-ACER-Predator-Helios-Neo-16-PHN16-72-710R-NH-QRFEX-006/p/503566

преди 1 час, st34 написа:

Аз бих взел това

Ти сериозно ли 3кг. 16 инчов кютук предлагаш при изискване :

преди 12 часа, rusrus написа:

- Дисплеят не искам да е голям, защото ще стане тегаво за разнасяне. Мисля, че 14 инча е окей. Искам дисплея да е качествен -може би висока резолюция, ако има и смисъл по-висок refresh rate (естествено нямам нужда от такъв, който няма да забележа при гореспоменатите дейности). Т.е. като цяло да му е приятно на човек като седне на лаптопа

преди 1 час, st34 написа:

Имам машина с 4К OLED, това изобщо не го препоръчвам на програмис, ще му изтекат очите.

Надали някой ползва лаптоп на нативна резолюция при наличие на чудесната опция за мащабиране в 10 и 11.

Не прочетох да се ползват CAD приложения, рендиране, обработка на видео или игри за да има нужда от допълнителна видео карта. Предатор е хубава машина за много по-тежки приложения и игри, но не е никак за размъкване с обема и килограмите си.

Дал съм предложения за дадения бюджет, но за това което ще се ползва е достатъчен и реновиран лаптоп висок клас за 1/3 от бюджета.

Лаптоп Lenovo ThinkPad P50 15.6" i7-6820HQ 32GB 1ТB NVMe клас А 12m. гаранция 990лв. с 1ТВ.

• Автор
преди 20 часа, st34 написа:

rusrus,

Искаш лесен за пренасяне 14 инча и с кофти, орязана клавиатура, обаче ще работиш с часове. Помисли си!

За клавиатурата нямам драма - като го ползвам за програмиране е вкъщи и съответно имам външна клавиатура (която така и така си използвам).

Много благодаря на всички за преедложенията. Имам един въпрос - лаптопите, които са с тези Интелскитв видеокарти, ще могат ли да работят в монитора QHD?

Приятел, изискванията ти са обратни на логиката. Не ти трябва ССД повече от 1 ТБ, не ти трябва памет повече от 16 ГБ (ще гледаш през цялото време как е заета на 16%), най-добрият екран е 17 инча. Повярвай на стария лаптопаджия!

преди 4 часа, rusrus написа:

Имам един въпрос - лаптопите, които са с тези Интелскитв видеокарти, ще могат ли да работят в монитора QHD?

Към кои точно лаптопи си се ориентирал, с кои Intel процесори?

Ето ти за видеото на Intel Core Ultra 7 155H

image.thumb.png.cf8b9a393a0a2a287322813501743fc6.png

За i7-1185G7:

image.thumb.png.120bb587500fd17e54d5dbf0e3b2d98c.png

За i7 - 10610U:

image.thumb.png.bb05e7da2fb7a6de82c1d12ace73905c.png

• Автор
преди 6 часа, Panzer 4 написа:

Приятел, изискванията ти са обратни на логиката. Не ти трябва ССД повече от 1 ТБ, не ти трябва памет повече от 16 ГБ (ще гледаш през цялото време как е заета на 16%), най-добрият екран е 17 инча. Повярвай на стария лаптопаджия!

Сегашният ми лаптоп (10-11 години е) има 16 ГБ рам и съм виждал swap-а да се ползва 3-4 ГБ. Естествено тук някой може да каже, че Chrome гълтал много RAM и т.н. и т.н., което е вярно, ама не ми се занимава да ходи да затварям прозорци на браузъра, защото не стига памет.

Относно 17 инча - със сигурно има много повече работна площ, просто лаптопът става физически голям и не ми е удобен за носене. Като го използвам за програмиране го връзвам към външни монитори.

преди 5 часа, Joss Bomon написа:

Към кои точно лаптопи си се ориентирал, с кои Intel процесори?

Все още не съм се ориентирал особено. Искам нещо по-ново, тъй като не ми се сменя лаптоп на всеки 2-3 години.

Благодаря за снимките с резолюциите.

А всъщност, ако приемем, че искам да вържа 2 монитора - да кажем:

1. 2560х1440

2. 5120x1440

Това значи ли, че ми трябва лаптопът (видеокартата по-точно) да поддържа поне 7680х1440?

Отделно вградените видеокарти нали ползваха от РАМ-та (или поне беше така). Има ли начин да се разбере колко е ползва от рамта (ориентировъчно) - примерно 2ГБ

Също така на снимките пише Refresh rate 60hz, но аз ще гоня най-вероятно 120/144. Как стоят там нещата?

Питам, тъй като имам съмнения, ч може и да променя скоро конфигурацията на мониторите и не искам да съм на ръба

преди 14 часа, rusrus написа:

но аз ще гоня най-вероятно 120/144. Как стоят там нещата?

Монитора дори да е с висока нативна честота, може да се ползва и на ниска. Бързите сцени при игри и филми налагат по-високата честота, но доколкото разбрах не са ти приоритет.

Възможностите на видеокартата определят до какви резолюции и честоти монитори можеш да включиш. Повечето лаптопи са с до максимум 2 изхода за видео, а болшинството са с 1, което ще наложи да се ползват устройства като докинг станция например за повече монитори.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Монитора дори да е с висока нативна честота, може да се ползва и на ниска. Бързите сцени при игри и филми налагат по-високата честота, но доколкото разбрах не са ти приоритет.

Да де, монитора може да се ползва на по-ниската честота, но няма да може да си се ползва на честотата за която е купен. Аз високия refresh rate на монитора го усещам най-вече при браузване и скролване, не е само до игрите

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Възможностите на видеокартата определят до какви резолюции и честоти монитори можеш да включиш. Повечето лаптопи са с до максимум 2 изхода за видео, а болшинството са с 1, което ще наложи да се ползват устройства като докинг станция например за повече монитори.

Аз съм с подобна докинг станция на HP в офиса. Постоянни проблеми от ден едно. Често ми изключва мониторите или USB-тата, решението е да рестартирам станцията, но е досадно. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 8 часа, Gaming_Solutions написа:

Да де, монитора може да се ползва на по-ниската честота, но няма да може да си се ползва на честотата за която е купен. Аз високия refresh rate на монитора го усещам най-вече при браузване и скролване, не е само до игрите

Точно това ми е идеята - ако ще купувам монитор на 120Hz очаквам, че е мога да ги използвам, а не да ползвам 60Hz.

Иначе за браузване - и аз виждам разлика (като съм сравнявал 60 и 120Hz на телефон)

преди 1 минута, rusrus написа:

Точно това ми е идеята - ако ще купувам монитор на 120Hz очаквам, че е мога да ги използвам, а не да ползвам 60Hz.

Иначе за браузване - и аз виждам разлика (като съм сравнявал 60 и 120Hz на телефон)

В съседната тема за настолен компютър го обърнаха на говорилня, но съм ти предложил настолна конфигурация, която отговаря на нуждите ти и се вписва в бюджета. Прецени си какво ти трябва, компютър или лаптоп

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.