Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на ел. четец

Featured Replies

Здравейте! Понеже повечето неща, които чета напослек са ми на телефона, който яко ми изморява очите и предизвиква главоболие, реших да си взема четец. Предпочитана цена до 400лв. Ще се четат книги само на 🇧🇬български ез(кирилица), в различни формати, но най-много PDF файлове. За PDF обаче се чудя стандартните 6 инча дали няма да са малко. Вътрешна памет не е задължително да е голяма, по важна ми е рам паметта. Аудиокнигите също не са задължителни.

преди 10 часа, Войвода написа:

Здравейте! Понеже повечето неща, които чета напослек са ми на телефона, който яко ми изморява очите и предизвиква главоболие, реших да си взема четец. Предпочитана цена до 400лв. Ще се четат книги само на 🇧🇬български ез(кирилица), в различни формати, но най-много PDF файлове. За PDF обаче се чудя стандартните 6 инча дали няма да са малко. Вътрешна памет не е задължително да е голяма, по важна ми е рам паметта. Аудиокнигите също не са задължителни.

При такива изисквания по-скоро се ориентирай към 8" или 10" таблет.

Не знам за какво ти е RAM памет на четец, това не са 'бързи' устройства като таблетите. А и за 400 лева няма по-голям от 6", ето 8": Четец на електронни книги, KOBO, SAGE 8", 32 GB, Wi-Fi, водоустойчив, черен - eMAG.bg

10" вече отиваш над 700 лева: EBook четец Amazon Kindle Scribe 2022, 16GB, Basic Pen, Display 10.2" 300 ppi, Wi-Fi, USB C, Сив - eMAG.bg

С този бюджет и изисквания търсиш втора употреба.

преди 12 часа, Войвода написа:

Като притежател на 6" мога ти потвърдя, че екранът е малък за стандартен PDF във формат А4/Letter. Тези формати са перфектни за 10" четци.
Можеш да си поиграеш да преформатираш PDF от А4-->A5 за да ги нагодиш към 6" екран, но PDF е трудоемък формат за преформатиране от него специално и шансовете за очаквано преформатирание не са високи.
За книги на ел.четец  бих ти препоръчал да ползваш формати fb2, epub, pdb, mobi/prc - при тях  реформатирането спрямо екран работи перфектно, независимо от размера на екрана.

• Автор
преди 5 часа, MZ/X написа:

Като притежател на 6" мога ти потвърдя, че екранът е малък за стандартен PDF във формат А4/Letter. Тези формати са перфектни за 10" четци.
Можеш да си поиграеш да преформатираш PDF от А4-->A5 за да ги нагодиш към 6" екран, но PDF е трудоемък формат за преформатиране от него специално и шансовете за очаквано преформатирание не са високи.
За книги на ел.четец  бих ти препоръчал да ползваш формати fb2, epub, pdb, mobi/prc - при тях  реформатирането спрямо екран работи перфектно, независимо от размера на екрана.

По по различен начин ли се отваря pdf на четец в сравнение със смартфом? Не съм ползвал никога

преди 1 час, Войвода написа:

По по различен начин ли се отваря pdf на четец в сравнение със смартфом? Не съм ползвал никога

По абсолютно същия начин е. Проблемът идва от PDF-a, защото той по принцип като статично форматиран размер възпрепятства да си направи преоразмеряване на страницата спрямо размера за екрана. Побран като страница на екрана пък е изнервящо дребно и уморително, завъртане напреки по дължина пък и гледане на части пък е изнервящо нацепване на 2-3 части на страница, заигравка с големината на шрифта още повече изнервя положението.
Въобще PDF форматът е един изнервящ формат за малки екрани. 🤣
Някои супер елементарни по съдържание PDF-и имат динамично преоразмеряване (reflow). Попадал съм на такива, но е рядко явление. Твоите книги може и да са такива, но ме съмнява.
По принцип PDF е насочен към големи над 14" компютърни екрани, кога са го създавали тоя формат като спецификация - ни смартфони, ни таблети, ни ел. четци са съществували.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.