Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Запитване относно данък доход от страничен изход на приходи

Featured Replies

Здравейте, от известно време имам онлайн магазин на международната платформа Etsy и вчера получих е-мейл от тях. От това което разбирам, в Европейския Съюз има (нова?) директива, според която Etsy са задължени да предоставят информация на ЕС за всички продавачи, жители на ЕС, които продават в платформата им. Аз никога не съм плащал данъци от приходите си от там, тъй като те са незначителни (между 50, максимум 100 лева на месец, и то не всеки месец). Нямам познания относно закона и дали опрделен доход, за да бъде той обект на данък трябва да има минимален размер? И ако да, тези допълнителни приходи смятат ли се към приходите от редовната ми работа, или се изчисляват отделно? Мога ли да платя данъци на приходите си от Etsy със задна дата, и ако да, колко назад във времето може да се плати? Също така, има ли някаква вероятност тази ситуация да ми създаде някакъв легален проблем, от сорта на да бъде повдигнато дело срещу мен за укриване на данъци или нещо подобно?

Какво е онлайн търговия

Онлайн търговия e покупко-продажба по занятие с цел печалба на стоки или услуги, която се осъществява основно чрез електронни магазини, онлайн платформа /Amazon, eBay/, платформа за обяви /OLX, Bazar.bg/, социални мрежи /Facebook, Instagram/ и други подобни. Ако продавате стоки или услуги в интернет, трябва да знаете, че от гледна точка на данъчното законодателство, тази търговия не се различава съществено от това да продавате в стандартен магазин. 

Кои продажби на стоки с наложен платеж се облагат с данъци и кои не?

Освободени от облагане са доходите от продажбата на лични вещи - вещи, които са закупени за лично ползване, а не с цел да бъдат препродадени или да бъдат използвани в производството на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба. Подаването на данъчна декларация от физическите лица за приходите от продажбата на такива вещи не е задължително.   
Продажбата на стоки, закупени с цел последващата им продажба и реализирането на печалба, представлява търговска дейност, доходът от която подлежи на облагане. Възможно е продажбите да са извършени от лица, които не са търговци* по смисъла на Търговския закон, например:

• такива, упражняващи свободна професия (художник, който продава творбите си в интернет като ползва услугите на пощенски оператор);
  • от физически лица, упражняващи занаят по смисъла на Закона за занаятите (занаятчия, който продава изработените от него народни носии, накити и др.) 
  • продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети. Получените доходи изрично са посочени като облагаеми в закона, т.е. данък се дължи дори, когато става въпрос за еднократни продажби. Само ако съответните вещи са придобити по наследство, то доходите от продажбата им не подлежи на облагане. 

*Според Търговския закон, търговец е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид.

..

Примери за онлайн продажби на стоки, които подлежат на облагане и такива, за които няма данъчно задължение   

• Физическо лице произвежда мед, като една част от него използва за лично потребление, а друга продава с обяви в интернет. Доходите, които лицето е получило от продажбата на произведения от него мед са облагаеми. Тези доходи трябва да бъдат декларирани в Приложение №3 на годишната данъчна декларация.
  • Художник продава творбите си в интернет – той също трябва да декларира получените доходи в Приложение № 3.
  • Занаятчия продава чрез обяви в интернет изработени от него народни носии, накити и др. – доходите също трябва да се декларират в Приложение № 3.
  • Физическо лице, което не е регистрирано като търговец, купува 200 телефона и ги продава чрез обяви в интернет на други физически лица. В този случай лицето е действало като търговец, независимо че не е регистрирано като такъв, поради което доходите следва да се декларират в Приложение № 2 като доходи от стопанска дейност на едноличен търговец. 
  • Физическо лице продава чрез обяви в интернет старите си мебели, битова техника или стария си смартфон, колело, телевизор, старите си дрехи или обувки и др. В тези случаи става въпрос за продажба на лични вещи и доходът е необлагаем. 
  • Не са облагаеми и доходите от продажба на вещи, получени по наследство или завет.

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/oblagane.prodajbi.internet

преди 16 минути, Павката123 написа:

Здравейте, от известно време имам онлайн магазин на международната платформа Etsy и вчера получих е-мейл от тях. От това което разбирам, в Европейския Съюз има (нова?) директива, според която Etsy са задължени да предоставят информация на ЕС за всички продавачи, жители на ЕС, които продават в платформата им. Аз никога не съм плащал данъци от приходите си от там, тъй като те са незначителни (между 50, максимум 100 лева на месец, и то не всеки месец). Нямам познания относно закона и дали опрделен доход, за да бъде той обект на данък трябва да има минимален размер? И ако да, тези допълнителни приходи смятат ли се към приходите от редовната ми работа, или се изчисляват отделно? Мога ли да платя данъци на приходите си от Etsy със задна дата, и ако да, колко назад във времето може да се плати? Също така, има ли някаква вероятност тази ситуация да ми създаде някакъв легален проблем, от сорта на да бъде повдигнато дело срещу мен за укриване на данъци или нещо подобно?

След като имате регистриран онлайн магазин, без значение на каква стойност са приходите, дължите данък. Дори и да нямате онлайн магазин, в статията е посочено кога се дължи данък при извършване на търговска дейност и получаване на суми от наложен платеж. Не се дължи единствено, ако се разпродават лични вещи и то не многократно.

"данък доход от страничен изход на приходи"

Вие сериозно ли попитахте това?!Получавате доход, като физическо или юридическо лице(фирма)?

Как да е, и в двата случая дължите данък.

Изход на приходи...не е истина...

"Нямам познания относно закона",  това не Ви оневинява.

• Автор
преди 13 минути, fitterman написа:

"данък доход от страничен изход на приходи"

Вие сериозно ли попитахте това?!Получавате доход, като физическо или юридическо лице(фирма)?

Как да е, и в двата случая дължите данък.

Изход на приходи...не е истина...

"Нямам познания относно закона",  това не Ви оневинява.

Ами да, сериозно. Този магазин го започнах като хоби и дори не съм очаквал да направя някакви продажби, и съответно не съм проучил какво и що трябва да правя. Продавам тениски с дизайни, които аз правя. Партньорска компания взима поръчките и принтира дизайните когато някой направи поръчка и ги изпраща на купувача. На компанията плащам (примерно) 10 лева за тениска, а я продавам за, да речем 15, като тези 5 лева (на теория са ми печалбата). През последните 2 часа се занимавах да пресметна всички приходи и разходи през годината, и се оказа, че тези 50-100 лева на месец са далеч от истината (понеже Etsy удържа % от продажбата + още куп такси). Оказа се, че имам продажби за 2773 лева и 40 стотинки, а съм платил 2757 лева и 33 стотинки и имам "печалба" от 16 лева и 7 стотинки за ЦЯЛАТА ГОДИНА. И какво се очаква от мен сега? Да отида в данъчното и да декларирам доход от 16 лева и 7 стотинки? И как по-точно да го докажа? Да направя извадка на банковата си сметка и всички транзакции през годината? Нищо не разбирам от цялата работа, имам си редовна работа където данъците ми се удържат от работодателя, това нещо го започнах като хоби и почти не съм отделял време и внимание, а се оказа пълна каша с която не знам как да се справя

преди 25 минути, Павката123 написа:

Да отида в данъчното и да декларирам доход от 16 лева и 7 стотинки? 

Не е толкова просто :)

Ако Etsy наистина подаде информация на НАП, то тогава ти ще имаш приходи от продажби в размер на, цитирам, "2773 лева и 40 стотинки". И ще ти търсят данъци върху тази сума. Пък ако искаш да докажеш разходите си, трябва да имаш документи за тях. Така че, ако ще развиваш търговска дейност, вземи проучи как се правят нещата, и се хвани насериозно.

В настоящата ситуация е препоръчително да си траеш. НАП предварително пращат мейли на хората, за които имат информация, че са получили приходи. Аз миналата година разпродадох малко фототехника, и съответно получих мейл. Ако и при теб дойде - най-добре е да си подадеш декларация, и да си платиш данъка. Върху сумата, която са ти казали. И вече да имаш едно наум. В противен случай става сложно. 

• Автор
преди 1 минута, Rudy M. написа:

Не е толкова просто :)

Ако Etsy наистина подаде информация на НАП, то тогава ти ще имаш приходи от продажби в размер на, цитирам, "2773 лева и 40 стотинки". И ще ти търсят данъци върху тази сума. Пък ако искаш да докажеш разходите си, трябва да имаш документи за тях. Така че, ако ще развиваш търговска дейност, вземи проучи как се правят нещата, и се хвани насериозно.

В настоящата ситуация е препоръчително да си траеш. НАП предварително пращат мейли на хората, за които имат информация, че са получили приходи. Аз миналата година разпродадох малко фототехника, и съответно получих мейл. Ако и при теб дойде - най-добре е да си подадеш декларация, и да си платиш данъка. Върху сумата, която са ти казали. И вече да имаш едно наум. В противен случай става сложно. 

Не, аз не искам да бъда оневинен поради незнание, това пропуснах да спомена в предния коментар. Искам да си платя дължимото както си му е редът. За това попитах дали има краен срок за това, ако да, то до кога е? И най-важното - как да докажа реалния приход. Едно е да кажа "имам печалба от 16 лева при направени продажби за 2773 лева", съвсем друго е да го докажа. Трябва да поискам извадка от банката си за всички транзакции свързани с онлайн магазина, или как? Това не знам как да направя

При физическите лица имаше някакъв процент за признати разходи, сега не помня колко. Това с документите за разходи става, ако си фирма, а ти не си. Според мен,както каза и Rudy M.,  не трябва да се набиваш между шамарите. Ако НАП ти пратят известие, тогава действай.

Etsy оперира в САЩ, най - вече.. Като продавач продаваш там и там плащаш данъци там, чрез сайта. Никой не може да те пипне, да плащаш втори път.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.