Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Девиатор с нула?

Featured Replies

Здравейте . Избих врата в една стая и трябва да монтирам дивиатор. До старата врата имам ключ който е двоен но проблема е че в него влиза нула а на лампата има постоянна фаза. Че въпроса ми е може ли девиаторите като ги монтирам вместо фази да им сложа нули , а лампата да си е с постоянна фаза вместо постоянна нула както е по схема

преди 30 минути, modol написа:

Здравейте . Избих врата в една стая и трябва да монтирам дивиатор. До старата врата имам ключ който е двоен но проблема е че в него влиза нула а на лампата има постоянна фаза. Че въпроса ми е може ли девиаторите като ги монтирам вместо фази да им сложа нули , а лампата да си е с постоянна фаза вместо постоянна нула както е по схема

Правилното е фазата да се комутира, а не нулата. Може, разбира се. Ако някой след вас прави ремонт, трябва да си има и...фазомер.

Това е някаква стара къща, вероятно. Това е концепция отпреди 100, през ключа да минава нула, а фазата да е директно към консуматора. Нямаш проблем да прекъсваш нулите с девиаторите, тоя филм го играх и аз реди няколко месеца в една селска къща. Работи. Но, както каза Колев, правилният подход е да се прекъсва фазата, не нулата. За целта, обаче, си трябва електротехник, да преработи малко инсталацията.

преди 5 часа, Колев 74 написа:

Ако някой след вас прави ремонт, трябва да си има и...фазомер.

Имаш предвид - фазоуказател!

преди 42 минути, Rammkopf написа:

Това е концепция отпреди 100

Това просто е сбъркана концепция, което не пречи и на ново строителство да се направи. Никога не се е прекъсвал само "нулевия" проводник.

преди 6 часа, modol написа:

може ли девиаторите като ги монтирам вместо фази да им сложа нули , а лампата да си е с постоянна фаза вместо постоянна нула както е по схема

Най-добре е, да се отвори разклонителната кутия и да се разменят проводниците.

Цитат

- Пратете ми добър електротехник, моля.

- Госпожо, всеки жив електротехник е добър.

Май както си го написал е по правилно да се казва, щото фазомера определено само показва(индицира)фазата.

Ама из Търновски окръг си му казваме фазомер. Литературно Вие сте по развития окръг от двата. Пък сме бая далеко един от друг.Имате си "Дом на хумора"

• Автор

Благодаря за отговорите . Весели празници на всички

преди 4 часа, jhoro написа:

Това просто е сбъркана концепция, което не пречи и на ново строителство да се направи. Никога не се е прекъсвал само "нулевия" проводник.

Навремето, в техникума ни обясняваха, че това било продиктувано от схващането, че фазата е опасна (а то не е лъжа) и е по-безопасно за техник да чопли ключ, през който минава нула, отколкото да си играеш с жива фаза. Когато фазата е отведена директно към консуматора, един вид остава "скрита" за човешка ръка и, едва ли не, можеш да монтираш и подменяш ключове, без да сваляш предпазител - просто в бергмана няма фаза, която да те тръсне. Но, от гледна точка на грамотен електроинженер, е грешно, понеже оставяш консуматора на "повдигнат потенциал" през цялото време. И ако имаш външна лампа, която е подвързана по такава схема - постоянно офазена - при обилен валеж може да се получи така, че лампата да светва сама, тъй като водата я облива, стича се по стената на сградата към земята, затваря контура към земя и крушката започва да мъждука сама, както е на отворен прекъсвач. И ако се подпреш на подгизналата офазена стена в това време ... Аз съм се къпал с офазена вода в една къща за гости, от бойлер, който някой го беше свързвал с гъза си. Усещането по кожата не е от най-приятните. :D

преди 33 минути, Rammkopf написа:

Навремето, в техникума ни обясняваха, че това било продиктувано от схващането, че фазата е опасна (а то не е лъжа) и е по-безопасно за техник да чопли ключ, през който минава нула, отколкото да си играеш с жива фаза.

Това ... в ТОХ-а ли?

Аз пак си сменям ключове, осветителни тела, щепселни гнезда - "под напрежение"!

преди 36 минути, Rammkopf написа:

Аз съм се къпал с офазена вода в една къща за гости, от бойлер, който някой го беше свързвал с гъза си. Усещането по кожата не е от най-приятните. :D

Можело е да те епилира!

Ходих на едно дело - заради "лоша нула" - къщата беше дала фирма!

на ключ се слага фаза защото за да се смени крушката трябва да се изгаси лампата а ако  е обратно човешкото тяло става нула....

преди 5 минути, Banesc написа:

на ключ се слага фаза защото за да се смени крушката трябва да се изгаси лампата а ако  е обратно човешкото тяло става нула....

Пак написа нещо "полезно" от пернишкият репертоар, който не всеки е чувал.

преди 10 минути, Banesc написа:

на ключ се слага фаза защото ....

е нужен контрол на напрежението в управляваната верига!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.