Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо 100Hz-ов монитор е ограничен до 85Hz?

Featured Replies

Здравейте!

Закупих монитор ASUS VZ24EHF FULL HD 100Hz, но не мога да го накарам да работи на повече от 85Hz.
Ползвам HDMI кабела, който идва с монитора и е свързан към 10+ годишен лаптоп, т.е. ползвам го като външен екран.
Според мен вариантите са два, но искам да чуя вашето мнение.
Или вградения графичен процесор не поддържа тази резолюция с тези херци, или HDMI кабела, който идва с монитора, не е високоскоростен.
Става върпос за Intel Pentium 2020M (Intel HD Graphics 2500), като по-долу съм публикувал официални данни, за това на какво е способен графичния процесор.

Max resolution: 2048x1536
Max refresh rate: 100Hz
Non-interlaced resolution with max refresh rate: 1600x1200

Благодаря!

На каква резолюция работи с 85Hz?

преди 5 минути, Здравко Божилов написа:

1920x1080p@85Hz

Там е проблема! :)

FHD резолюция няма как да работи на 100Hz ако порта HDMI на лаптопа е 1.4.

• Автор

Изглежда графичният ми процесор не е способен на тази резолюция.
Възможно ли е да ползвам 2К резолюция на Full HD монитор?
Означава ли това, че монитора ще ореже (downscale) 2560х1440 резолюция до 1920х1080?

преди 22 минути, Здравко Божилов написа:

Здравейте!

Закупих монитор ASUS VZ24EHF FULL HD 100Hz, но не мога да го накарам да работи на повече от 85Hz.
Ползвам HDMI кабела, който идва с монитора и е свързан към 10+ годишен лаптоп, т.е. ползвам го като външен екран.
Според мен вариантите са два, но искам да чуя вашето мнение.
Или вградения графичен процесор не поддържа тази резолюция с тези херци, или HDMI кабела, който идва с монитора, не е високоскоростен.
Става върпос за Intel Pentium 2020M (Intel HD Graphics 2500), като по-долу съм публикувал официални данни, за това на какво е способен графичния процесор.

Max resolution: 2048x1536
Max refresh rate: 100Hz
Non-interlaced resolution with max refresh rate: 1600x1200

Благодаря!

Графичният ти процесор е порязан.

преди 1 минута, Здравко Божилов написа:

Изглежда графичният ми процесор не е способен на тази резолюция.
Възможно ли е да ползвам 2К резолюция на Full HD монитор?
Означава ли това, че монитора ще ореже (downscale) 2560х1440 резолюция до 1920х1080?

ЕМ, да, и сам си стигнал до тоя извод. :)

Ако го напънеш на 1440p, най-вероятно ще покаже "Signal out of range" и ще угасне. Бъзикат се с тебе, просто.

DP порт има лаптопа? 

Е, хубу, ве, то бива лешперлък ... :D

Айде, да не кажете, че съм ужасен, на ви наготово - страница 29:

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/LCD Monitors/VZ24EHF/ASUS_VZ24EHF_English.pdf?model=VZ24EHF

• Автор
преди 3 минути, Corvax написа:

Е, хубу, ве, то бива лешперлък ... :D

Айде, да не кажете, че съм ужасен, на ви наготово - страница 29:

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/LCD Monitors/VZ24EHF/ASUS_VZ24EHF_English.pdf?model=VZ24EHF

Леле...
Това го гледах, но съм изпуснал поддържаните резолюции.
Изглежда трябва да си закупя по-бърз HDMI кабел.
Благодаря ви!

преди 2 минути, Здравко Божилов написа:

Леле...
Това го гледах, но съм изпуснал поддържаните резолюции.
Изглежда трябва да си закупя по-бърз HDMI кабел.
Благодаря ви!

Приятелю, дори да си купиш кабел за HDMI 2.0, мониторът е правен по спецификация HDMI 1.3 и през HDMI максималният рефреш е 60 херца. Пише го на 30-та страница, в таблицата за HDMI входа.

• Автор
преди 2 минути, Corvax написа:

Приятелю, дори да си купиш кабел за HDMI 2.0, мониторът е правен по спецификация HDMI 1.3 и през HDMI максималният рефреш е 60 херца. Пише го на 30-та страница, в таблицата за HDMI входа.

Как да изкарам 100Hz от този монитор тогава?
Да сменя компютъра ли?

преди 6 минути, Здравко Божилов написа:

Как да изкарам 100Hz от този монитор тогава?
Да сменя компютъра ли?

Чакай да разгледам нещо ... да не скачаме на радикални заключения. :) Като погледнах резолюциите, разделени в 2 таблици, реших че се отнасят за 2 видеовхода. Обикновено, "PC input" наричат VGA входа. Обаче, ей сега скролнах нагоре в ръководството и видях, че тоя боклук има само 1 HDMI, няма VGA.

• Автор
преди 11 минути, Corvax написа:

Чакай да разгледам нещо ... да не скачаме на радикални заключения. :) Като погледнах резолюциите, разделени в 2 таблици, реших че се отнасят за 2 видеовхода. Обикновено, "PC input" наричат VGA входа. Обаче, ей сега скролнах нагоре в ръководството и видях, че тоя боклук има само 1 HDMI, няма VGA.

Да, но ти каза, че не мога да изкарам повече от 60 херца, а в момента съм на 1920х1080@85Hz.

преди 17 минути, Здравко Божилов написа:

Да, но ти каза, че не мога да изкарам повече от 60 херца, а в момента съм на 1920х1080@85Hz.

По таблицата, която са дали, това разбрах на прима виста, без да разполагам с техниката пред мене.

Ужас, никъде не можах да намеря официална документация от intel за видеорежимите, които се поддържат нативно от HD2500. То няма никаква документация, всъщност. Сигурно само на developer-и дават такива неща.

Та, или видеокартата ти не поддържа 110kHz хоризонтална синхронизация, затова не може да развие 100Hz вертикална честота, или има проблем с драйвера за Windows. Ако на друг компютър, с по-модерно видео, успееш да го разтеглиш на 100 херца, тогава се връщаме на първоначалния извод - че видеото в процесора е прекалено старо. А може и да е умишлено ограничено, все пак е прицелено в най-ниския клас за времето си.

• Автор
преди 48 минути, Corvax написа:

По таблицата, която са дали, това разбрах на прима виста, без да разполагам с техниката пред мене.

Ужас, никъде не можах да намеря официална документация от intel за видеорежимите, които се поддържат нативно от HD2500. То няма никаква документация, всъщност. Сигурно само на developer-и дават такива неща.

Та, или видеокартата ти не поддържа 110kHz хоризонтална синхронизация, затова не може да развие 100Hz вертикална честота, или има проблем с драйвера за Windows. Ако на друг компютър, с по-модерно видео, успееш да го разтеглиш на 100 херца, тогава се връщаме на първоначалния извод - че видеото в процесора е прекалено старо. А може и да е умишлено ограничено, все пак е прицелено в най-ниския клас за времето си.

Благодаря!

преди 7 часа, Banesc написа:

херците са маркетингов трик повече от 60 херца окото не разпознава 

Ми тя и ракията е маркетингов трик: карат те да я пиеш, за да си жаден за вода на сутринта. А като пуснеш вода от чешмата да се налочиш, 6 кинта на кубик! Ето как държавата смуче пари на гърба на алкохолопроизводителите, които пък изкупуват на безценица плодовете на бедните земеделци. И накрая, хем нямаш плод по овошките, хем те цепи глава от снощния пърцук, хем нямаш лев да си платиш водата. В такова състояние, дреме ти на спусъка дали гледаш 60 херца или 6 ампера.

• Автор
преди 10 часа, Banesc написа:

херците са маркетингов трик повече от 60 херца окото не разпознава 

Прав си, но не мога да отрека че виждам разлика от 60 и 100 херца, затова напирам толкова.

Иначе ме бори фара и на 85 херца съм добре, просто се чудех, защо не мога да ги подкарам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.