Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спиране на HT/SMT през windows registry

Featured Replies

Ако искате да спрете HT/SMT (допълнителните нишки към процесора), а няма такава опция в BIOS - както при моя лаптоп и при много други, може да се направи през windows с добавяне на долните два ключа в регистрите. Тествано на I7 4710HQ с windows 10 и 11, Intel® Xeon® Processor E5-2680 v4 с windows 11 и Ryzen 5800x с windows 11.

reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" /v FeatureSettingsOverride /t REG_DWORD /d 8264 /f

reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" /v FeatureSettingsOverrideMask /t REG_DWORD /d 3 /f

За да се премахне, просто се трият ключовете.

• Автор

При някои игри се препоръчва да се изключи за повече FPS, така съм чел тук-там, не съм тествал обстойно и не ми се тества. Просто давам вариант, ако някой иска да пробва. Принципно с включен SMT имаш допълнителни нишки към процесора, понеже един вид ядрото може да поеме още задачи, като в някои приложения и тестове, които ползват всички ядра, може да имаш до 20-30% повече производителност. Примерно това:

• Автор
на 20.02.2025 г. в 3:42, АнонименАлкохолик написа:

В BIOS на AMD не са ли води SMT опция?

Да, точно, при AMD е SMT, при Intel -> HT

Hyper-Threading on Intel is More Efficient than SMT on AMD Ryzen CPUs: But... | Hardware Times

И още нещо, което 'открих' онзи ден - при AMD, като се изключи SMT от BIOS, не може да се ползва Sleep, при интел го няма този 'проблем'.

Solved: S3 Sleep mode disabled with SMT disabled - AMD Community

Като се добавят горните редове в регистрите се спира SMT и Sleep е активен.

• Автор

Всеки сам си преценява. Както съм написал, ако си чел, при някои устройства не може да се деактивира в BIOS. При Ryzen пък изчезва опцията за заспиване на ОС. Като не ти харесва, не го ползвай, на мен преди време ми отне няколко часа, докато намеря как става, трябваше ми за един експеримент на лаптопа и затова го споделям. При някои игри увеличава кадрите, като се деактивира и има хора, които го ползват.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.