Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с А1 DOCSIS интернет и настойка на web сървър

Featured Replies

Здравейте,

Ползвам домашен интернет и телевизия от A1 с коаксиален кабел. Гледам телевизия без тв бокс у-ва, директно чрез DVB-C тунерите. Имам сървър на който хоствам малък любителски сайт. Реших да премина на интерактивна телевизия на основния си телевизор, като от A1 ми поставиха техен ТВ приемник. Оказа се че трябва да ми сменят и модема, защото старият не поддържал приемници за интерактивна телевизия (нямам идея защо).

Старият ми модем беше Cisco и нямах никакви проблеми с достъпа до моят сайт. След модема на A1 ползвам личен рутер TP-LINK, бях направил пренасочване на портовете до сървъра си, така че да бъде видим отвън (за достъп по сайта ми). Ето и подробно описание на настойките ми със Cisco-то, когато си работеше достъпа до сайта ми:

CISCO                            TP-LINK

WAN IP                          WAN IP
външно IP                     192.168.0.10 (взимайки го динамично от cisco-то)

LAN IP                            LAN IP
192.168.0.1                      192.168.1.1 (раздава чрез DHCP IP адреси в диапазона 192.168.1.110-192.168.1.249     

На сървъра съм поставил статично IP 192.168.1.110. Пренасочванията на портовете бяха (пиша за 443 защото използвам него за достъп до сайта ми чрез HTTPS):

В CISCO-то - външно IP към 192.168.0.10 порт 443
В TP-LINK-а - пренасочване на порт 443 към 192.168.1.110

И всичко работеше.

Смениха ми модема с нов Technicolor TC7200.20. Сега TP-LINK-а като взима динамично IP от Technocolor-а, взима дирекно външно IP, а не както беше със CISCO-то (Като проверя външното си IP през ping.eu излиза точно това IP което TP-LINK-а си в взело). Помислих че Technicolor-а е в Bridge mode и затова дава на TP-LINK-а такова IP. Но за моя учудване външното IP което Technicolor-а си взима от мрежата на A1 e съвсем друго, така че явно не е в Bridge mode. Резултата е че сайта ми не се отваря.  Помислих че с новият модем имам някаква забрана от доставчика на порт 443, звъннах им, те казаха че не се блокират от тяхна страна никакви портове. Интересно е че сайта ми се отваря само от моята локална мрежа, но ако се направи опит от другаде, например от телефона ми на мобилен интернет - не се отваря.

Въпросите ми са няколко:

Защо Technicolor-а има един външен IP адрес, а TP-LINK-а взима друг външен IP адрес?
Защо мрежата ми е видима отвън с IP-то, което TP-LINK-a има? Нали Technicolor-а е първо устройство!
Как да разбера какво локално IP дава Technicolor-а на TP-LINK-а за да мога да направя пренасочване на портовете? Това обаче няма да има смисъл, защото съм видим през интернет чрез WAN IP-то на TP-LINK-a !!! Моля за помощ някой който е наясно с мрежата на A1. От A1 ме питаха дали ползвам тяхно статично IP, услуга която предлагат с допълнително заплащане. Никога не съм ползвал и досега както казах това не е било проблем за достъпа до сайта ми. Ако си доплатя на A1 за статично, какво точно ще се промени по сегашната ми конфигурация, която обясних по-горе?

Благодаря.

Разрешен от Corvax

• Решение

Здрасти,

Според мен, A1 са ти отрязали публичния IP адрес и са те напъхали зад PNAT. Това невинаги е било така, сравнително отскоро започнаха да се "шегуват" с потребителите си по този начин. Ако си издействаш публичен адрес, проблемът ти ще се реши.

преди 40 минути, Corvax написа:

Здрасти,

Според мен, A1 са ти отрязали публичния IP адрес и са те напъхали зад PNAT. Това невинаги е било така, сравнително отскоро започнаха да се "шегуват" с потребителите си по този начин. Ако си издействаш публичен адрес, проблемът ти ще се реши.

PNAT/порт нат/се нарича основно от циско обикновения SNAT/сорс нат/ или NAT44. Тука става въпрос за вид SNAT NAT444 т.e. e зад SGNAT/LSNAT/ и да, няма вече публичен адрес!

преди 11 часа, Corvax написа:

Използвах PNAT като Provider NAT. Carrier-grade визирах, за едно и също говорим.

То и аз съм написал с S  на место със C CGNAT , но Provider NAT , като термин сефте го чувам.

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

То и аз съм написал с S  на место със C CGNAT

Разбрах та аз, няма драма.

Ппросто на мига ми беше излязло от главата, че е carrier и съм си съчинил provider. :D

• Автор

Проблемът е разрешен! Оказа се че на тези модеми Technicolor има значение в кой порт е включен рутера ми. Портове 3 и 4 са предназначени за ТВ приемника за интерактивна телевизия и явно те са със CGNAT. Моят рутер беше включен именно в такъв порт. Преместих рутера си на порт 1 на модема. Рутера си взе WAN IP 192.168.0.10, моето външно IP стана същото като това което Technicolor-а си взима от мрежата на A1. (точно както бях преди със CISCO-то). Т.е. публичното ми IP вече не минава през CGNAT. С пренасочване на портовете ми всичко вече си тръгна и сайта ми се отваря.

Tази тема може да е полезна за други клиенти на A1 които имат моя проблем. Да знаете че няма нужда да се доплаща за статичен IP адрес 🙂 Поне на мен и динамичния публичен адрес ми върши работа.

Благодаря за помощта.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.