Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на драйвери за видеокарта Palit GF GTX 1070Ti на дъно с 12-ядрен XEON при инсталиране на Linux Mint 22

Featured Replies

Здравейте !
Наскоро събрах части за настолен компютър (описани по-долу)
с цел работа офлайн с генеративна "невронка" за картини, евентуално и музика ... 
и вече идва ред за инсталиране на Операционни системи.
Видеокартата има тежък охладител с шарено LED-осветление
и инженерът от сервиза ме предупреди, преди да почна инсталирането,
да почета сериозно за реда на инсталиране на драйвери
по време на инсталирането на Windows 10 Pro,
за да не ми изгоряла видеокартата още "на празен ход",
тъй като драйверът управлявал и охладителя.
С което веднага ме разубеди да инсталирам Windows 10 Pro сам
и му поръчах да я инсталира той.

Но, Linux e слабо познат, имат някакъв опит, но не им се занимава.

Дъното е : MUCAI X99 P4 Motherboard LGA 2011-3 Kit Set +RAM 16GB DDR4 2666MHz + Intel Xeon E5 2680 V3
от този линк :https://www.aliexpress.com/item/1005005991000571.html

Видеокартата е Palit Super JetStream (Nvidia) GEFORCE GTX 1070 Ti 8GB RAM GDDR5
Преглед има тук :https://www.tech-critter.com/review-palit-geforce-gtx-1070-ti-super-jetstream-edition/

Охладителят е този : CPU охладител, двоен CPU вентилатор с RGB, 6 топлинни тръби, 4 PIN ...

Харддисковете са 2 х SSD 512 GB за Операционните системи + 1 TB 3,5" HDD за архив

Въпросите ми са : Има ли такъв проблем, опасност да изгори видеокартата ,
ако Linux Mint 22 се инсталира автоматично,
или ръчно, но от не докрай грамотен патребител,
и после да се търси драйвер (или драйвери) ?
Какво да прочета или видео да видя ?
Има ли някой в този форум, който има сервиз в Добрич или Варна ?

Моля за съвет, мнение, споделен опит, линк или само правилна формулировка на въпросите към Гугъл !

Предварително ви благодаря !

img_8764.jpg

img_8757.jpg

CPU COOLER 1.png

CPU COOLER 2.png

Снимка на екрана_2025-03-07_02-58-11.png

според мен картата не е толкова  тъпа да изгори  щото  трябва да има термична защита и монитора да ти стане  на квадратчета и да забие

освен ако не си я купил от същия инженер и не е  вече дефектна...

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/drivers/

Важно е да инсталирате драйвера веднага след инсталацията на операционната система, за да осигурите правилното управление на охлаждането и производителността.Но Linux Mint 22 автоматично разпознава повечето хардуерни компоненти, включително видеокарти.

https://www.tecmint.com/install-linux-mint-cinnamon/

• Автор
преди 56 минути, Banesc написа:

освен ако не си я купил от същия инженер и не е  вече дефектна...

От друг я купих, обикновен потребител
Дъното го купих с оригиналната кутия от предприемач, внесено от Китай с цел продажба,
Охладителя поръчах от eMAG

преди 13 минути, nusho73 написа:

От "10 series" показва само 1050, 1070 ги няма 

sudo apt update && sudo apt upgrade -y
sudo apt install nvidia-driver-535
reboot

-след рестарта инсталирай cuda

sudo apt install nvidia-cuda-toolkit

reboot

след като инсталираш драйвъра на Нвидиа и cuda за да го активираш го изпълни

sudo prime-select nvidia
reboot

Това е за Минт ръчно инсталиране, може и автоматична от старт менюто - драйвъри от там да избереш да инсталира автоматично драйвъра на Нвидиа 535 и да го активира

Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner's Guide]

снимката е примерна за да покажа менюто от където се инсталира автоматично драйвъра

Редактирано от ДзВяРа! (преглед на промените)

Човек ... това, търговците, като вземат да дрънкат прростотии, само да плашат народа, подивявам. В IT-сектора няма по-неграмотно нещо от търговеца на чаркове. Само ги продават, нищо не разбират и като решат да проговорят, става страшно.

Аз имам Palit GTX 1070 Ti Super JetStream, вече 8 години. Видеокартата е направена да включва вентилаторите чак след 60 градуса, точно защото е с голям охладител. Това е една от най-добре конструираните видеокарти в този клас и, за сведение на търговеца, кривата за управление на вентилацията е заложена у BIOS, не у драйверо. А като си инсталираш ThunderMaster на Palit, оттам вече могат да се тунинговат тия работи.

Spoiler

Palit Microsys са на пазара от 1990-та година, ако не и по-рано. В началото на 2000-ните години, погълнаха Card Expert (ако някой помни видеоакселераторите Cardex Genesis от средата на '90-те, знае за кого иде реч), ребрандираха ги на Gainward и се превърнаха в най-могъщия холдинг. Произвеждат видеокарти по OEM-контракти за "марковите производиттели" (ако си мислите, че ASUS, например, сами си правят видеокартите - не ги правят те, Palit им ги доставят).

Та, с това искам да кажа, че Palit не са треторазряден, полуграмотен производител на видеокарти. Вярно е, че и те имат бюджетни издънки като всеки друг, но JetStream се превърна в нарицателно и точно тая карта няма да изгори от липса на охлаждане, trust me. А как копаха Етериум тия карти, не е истина.

Драйвер за Linux.

2011 = 1366

Нищо не може да изгори, 

преди 6 часа, Недко написа:

инженерът от сервиза

е най-вероятно някой, дето изобщо си няма представа за какво говори, още по-малко да е 'инженер'. Диплома за това показал ли ти е? Досега за такова нещо не съм чувал

да не ми изгоряла видеокартата още "на празен ход",
тъй като драйверът управлявал и охладителя.

някои се чудят какви простотии да измислят само и само да вземат някой лев. Аз в подобен сервиз изобщо няма да стъпя повече. Както ти казаха по-горе, едно че тези неща се управляват и от BIOSа на видеокартата и при определени високи температури се включват автоматично, независимо от драйвера и второ, че видеокартата има защита и ако случайно прегрее ще изключи. Още повече, че на 'празен ход' изобщо няма товар и няма как да прегрее, без драйвер видеокартата няма как да я натовариш и работи на ниски честоти.

Имам подобен хардуер от алиекспрес с 14 ядрен Xeon E5-2680 v4, 32 GB DDR4 RAM ECC и GTX 1060 3 GB с дъно HUANANZHI X99-QD4 Motherboard, който и аз взех за експерименти и виртуалки. Сложих му 2 SSD-та, един механичен диск и едно SATA SSD, инсталирал съм 3  OS - windows 11, proxmox и mint. Тествал съм го и с другата ми видеокарта RTX 3070, нямало е никакви проблеми нито с драйвери нито с нищо.

А относно 

генеративна "невронка" за картини, евентуално и музика

с този хардуер не знам изобщо какво ще подкараш. Едно, че RAM паметта е много малко и второ, видеокартата е слаба за това, препоръчително е RTX видеокарта с поне 16 GB RAM, за да можеш да подкараш поне един голям AI модел. Тествал съм на моите конфигурации, на тази китайската с GTX 1060 3GB успях да подкарам под Mint това

deepseek-ai/Janus: Janus-Series: Unified Multimodal Understanding and Generation Models

и общо-взето най-малкия модел, за по-големите трябва много памет. Общо-взето GTX видеокартата с почти нищо не помага, почти цялата работа отива на процесора и работи супер бавно, а и този малък модел почти за нищо не става.

Подкарах го и на десктопа с Ryzen 5800x, RTX 3070, 32 GB RAM и пак тук тръгва само най-малкия модел. Като се подкара на CPU също е много бавен, като се ползва видеокартата работи доста по-бързо, но по-големите модели не тръгват, просто трябва много RAM.

преди 2 часа, ДзВяРа! написа:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y
sudo apt install nvidia-driver-535
reboot

-след рестарта инсталирай cuda

sudo apt install nvidia-cuda-toolkit

reboot

след като инсталираш драйвъра на Нвидиа и cuda за да го активираш го изпълни

sudo prime-select nvidia
reboot

Това е за Минт ръчно инсталиране, може и автоматична от старт менюто - драйвъри от там да избереш да инсталира автоматично драйвъра на Нвидиа 535 и да го активира

Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner's Guide]

снимката е примерна за да покажа менюто от където се инсталира автоматично драйвъра

Не съм много сигурен - може би ще му трябва  PPA и JetStream... 

• Автор
преди 2 часа, ined написа:

Тая перка въобще става ли да се монтира на сокет 2011 ?

Стана.
Първо, вносителят на дъното ми го препоръча този кулер
и второ, техника преди месеци ми асемблира компютъра ...
И той на пръв поглед се учуди, но като огледа отблизо, и видя, че ще стане.
Трето, тези дни намерих време вече да го включа за първи път
и да продължим към добавяне на SSD и HDD и инсталиране на ОС

преди 1 час, Raze написа:

с този хардуер не знам изобщо какво ще подкараш. Едно, че RAM паметта е много малко и второ, видеокартата е слаба за това, препоръчително е RTX видеокарта с поне 16 GB RAM, за да можеш да подкараш поне един голям AI модел. Тествал съм на моите конфигурации, на тази китайската с GTX 1060 3GB успях да подкарам под Mint това

deepseek-ai/Janus: Janus-Series: Unified Multimodal Understanding and Generation Models

и общо-взето най-малкия модел, за по-големите трябва много памет. Общо-взето GTX видеокартата с почти нищо не помага, почти цялата работа отива на процесора и работи супер бавно, а и този малък модел почти за нищо не става.

Подкарах го и на десктопа с Ryzen 5800x, RTX 3070, 32 GB RAM и пак тук тръгва само най-малкия модел. Като се подкара на CPU също е много бавен, като се ползва видеокартата работи доста по-бързо, но по-големите модели не тръгват, просто трябва много RAM.

Руски ентусиасти показват че работи Automatic 1111 на Stable Diffusion
На сайта е преполъчана минимум 3080 с поне 6 или 6 GB забравих точно.
И щях да си трая или да си я взема на изплащане от един бивш копач,
но като видях, че ютюбърите показват работа с някакви по-слаби карти,
и пробвам да видя.

Може по-късно да пробвам и аз за какво става въпрос и да видя и на двете конфигурации къде и какво ще тръгне и как.

• Автор

Позабравил бях, че дъното е доокомплектоване до 32 GB RAM

• Автор
преди 2 часа, Raze написа:

И работи ли, как е?

Засега само Windows 10 работи.
Някоя следваща вечер може да продължа с инсталациите. Засега имам разни пролетни дворски работи през деня.
Нищо при мене не става веднага, всичко се прави в откраднати моменти между други дейности.
Често през големи интервали.
Към предния ми пост бях добавил 2 линка към отговорите на ЮТюб на въпроси в неговата търсачка :
stable diffusion на слабом пк (клипове на руски)
stable diffusion on low end pc (клипове на английски)

Но сутринта ги няма.
Дали администратор ги изтри, защото не са по темата
или системата на форума не ги е приела по някаква причина, като твърде закъсняло редактиране на поста,
не знам.
Който има време и бодра глава, може да ги прегледа и да пробва да повтори каквото правят блогърите
на запад и на изток

Това също е интересно да се пробва, въпреки че не съм сигурен за настройката

Цитат

Advanced -> Storage configuration -> Force M2_2 to support PCIe type device

Question - m.2 disk is not visible in UEFI | Tom's Hardware Forum

• Автор

Цитат

Advanced -> Storage configuration -> Force M2_2 to support PCIe type device

преди 40 минути, Raze написа:

Това също е интересно да се пробва, въпреки че не съм сигурен за настройката

Question - m.2 disk is not visible in UEFI | Tom's Hardware Forum

Този пост за тази тема ли беше ?

Видеото картата не може да изгори на "празен ход" и дори без драйвър да е.

Няма значение по какъв ред инсталираш драйвърите няма такъв закон или препоръчване!

Този инджинер да си смени професията!

Видео картата се управлява както е зададена в BIOS (както са ти отговорили) по дефолт.

Ако искаш ръчно да промениш Fan Curve на видеото(както е задължително на CPU & Шаси вентилаторите, ако искаш максимална тишина и производителност), изтегли инструмента от сайта на производителя.

@Raze забелязал съм, че само ти си хвалиш своето във всяка една тема почти :D

преди 16 часа, АнонименАлкохолик написа:

@Raze забелязал съм, че само ти си хвалиш своето във всяка една тема почти :D

И защо реши, че се хваля, като споделям подобен хардуер и хардуер, на който съм тествал? Това имам налично, това давам за пример, къде видя, че хваля нещо, което не е и кой знае какво вече.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.