Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разлика между два Xeon-а?

Featured Replies

Здрасти,

Някой може ли да ми каже каква е разликата между E5-2665 и E5-4650L?

JossBomon и Raze, ако тепърва ше ми питате Google и ChatGPT, въобще не пишете в темата, моля. Питам хора, които имат реална представа.

Благодаря!

преди 57 минути, Corvax написа:

Здрасти,

Някой може ли да ми каже каква е разликата между E5-2665 и E5-4650L?

JossBomon и Raze, ако тепърва ше ми питате Google и ChatGPT, въобще не пишете в темата, моля. Питам хора, които имат реална представа.

Благодаря!

То и там да се пита си трябват умения. Ти явно не си се справил с ботовете, но защо реши да питаш точно тук?! Или пък, като бай Оптимус си пускаш теми, където си знаеш отговора и накрая излизаш с "гениално" решение... 

image.png.00a1e2f384e3569585e24736a23bdbe5.png

Intel Xeon E5-2665 срещу E5-4650L

• Автор
преди 2 часа, Joss Bomon написа:

То и там да се пита си трябват умения. Ти явно не си се справил с ботовете, но защо реши да питаш точно тук?! Или пък, като бай Оптимус си пускаш теми, където си знаеш отговора и накрая излизаш с "гениално" решение... 

ххххххххххх, искам да сменя процесора на една стара работна станция Precision T3600 и се чудя къде реално е разликата между тези двата. Ако знаех, нямаше да питам.

Ботовете не дават никакъв смислен отговор, също като теб. Но, за разлика от теб, тук живеят и хора, които разбират от компютърна техника, затова се надявам някой да е разплитал този или подобен казус.

Въобще не ми пиши в темите. И ти, и другия фикус.

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

Аз лично не съм ползвал нито един от двата процесора но като характеристики са идентични със съвсем малката разлика в базовата честота E5-2665 който е на 2.40GHz.

А E5-4650L е на 2.60GHz.

преди 15 минути, Corvax написа:

Но, за разлика от теб, тук живеят и хора, които разбират от компютърна техника, затова се надявам някой да е разплитал този или подобен казус.

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Аз лично не съм ползвал нито един от двата процесора но като характеристики са идентични със съвсем малката разлика в базовата честота E5-2665 който е на 2.40GHz.

А E5-4650L е на 2.60GHz.

Ето, първия който разбира вече е на линия...

• Автор

Да, бе, Валдо, това и аз го видях. Въпросът е в това, че и двата са Sandy Bridge-EP, с идентична архитектура са (уж) и са на един и същи цокъл. Т.е., електрически и логически трябва да са взаимозаменяеми. Става въпрос за едноцокълна машина, за която пише, че най-коравият процесор, който може да побере, е E5-2690. Не пишат нищо за фамилия E5-4000. Сложил съм E5-2690 в момента, но много топли, защото е 135W и охлаждането му кляка на моменти. А разликата в скоростта между 2690 и 2665 не е главострошителна. Но видях, че има и 4650L в сайта на intel сред Sandy Bridge-EP и се замислих ...

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

преди 4 минути, Corvax написа:

Да, бе, Валдо, това и аз го видях. Въпросът е в това, че и двата са Sandy Bridge-EP, с идентична архитектура са (уж) и са на един и същи цокъл. Т.е., електрически и логически трябва да са взаимозаменяеми. Става въпрос за едноцокълна машина, за която пише, че най-коравият процесор, който може да побере, е E5-2690. Не пишат нищо за фамилия E5-4000. Сложил съм E5-2690 в момента, но много топли, защото е 135W и охлаждането му кляка на моменти. А разликата в скоростта между 2690 и 2665 не е главострошителна. Но видях, че има и 4650L в сайта на intel сред Sandy Bridge-EP и се замислих ...

Ако кажа че е може би техническа грешка в листа с поддържани процесори за дъното сигурно ще сгреша. Но колко му е все пак дай линк на дъното да го разгледаме.:D

преди 11 минути, Corvax написа:

За 20 години не се научихте как се пише във форум

За 20 години не разбра, че не търпя обиди и пренебрежителни подхвърляния! 

Пак ли ще си сипеш главата с пепел и ще мрънкаш после, че не си се държал като "легенда", или този път ще се извиниш директно в темата?! Може и никнейма да си смениш като оня котомбаз...

• Автор
преди 1 минута, Joss Bomon написа:

За 20 години не разбра, че не търпя обиди и пренебрежителни подхвърляния! 

Пак ли ще си сипеш главата с пепел и ще мрънкаш после, че не си се държал като "легенда", или този път ще се извиниш директно в темата?!

Изобщо няма да ти се извинявам. Казах, че НЕ искам да ми пишеш, ако нямаш директен опит и обективно мнение, както обикновено. Въпреки това, ти реши да се намесиш, като само потвърди нещата, които казах за теб. Те са констатация, не обида.

преди 10 минути, Corvax написа:

Въпреки това, ти реши да се намесиш, като само потвърди нещата, които казах за теб

Ти не виждаш очевадното решение на питането ти, което е в линка, а то е, че единия процесор работи в конфигурация с 2, а другия с 4 в многопроцесорната обработка.

• Автор
току-що, Joss Bomon написа:

Ти не виждаш очевадното решение на питането ти, което е в линка, а то е, че единия процесор работи с 2, а другия с 4 в многопроцесорната обработка.

Ти не виждаш изобщо есенцията на въпроса ми. Ето защо НЕ ИСКАМ да пишеш.

E5-2665 e 10 %  по- бавен от E5-4650L

и Е5 2665 има

а   E5-4650L няма

да ми се маркира отговора като решил проблема 

преди 3 часа, Corvax написа:

А разликата в скоростта между 2690 и 2665 не е главострошителна.

от както се помня  разлика  няма реална, всичко се прави с маркетингова цел и престиж че си купил най-скъпия процесор  най-скъпата видеокарта  от съответното поколение 

Като не ти е достатъчно охлаждането го сменяш, щом със сегашния процесор не се справя, който не е ясен какъв е точно, съмнявам се да се справи с 8 ядрен. Имам подобна конфигурация (в подписа), но процесора е по-нов и е доста хладен. Между двата ти избрани процесора няма да намериш разлика при работа, кеша им е еднакъв, броя на ядрата и нишките, единствено единия бууства малко повече. Не съм ползвал АИ да ти отговоря, тези неща се виждат в спецификациите.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Не съм ползвал АИ да ти отговоря

Не, ама отговаряш като такъв. По-надолу в темата съм писал няколко пъти, че това е маркова машина. Като ме познаваш, дали не би ми минала и на мен същата идея и дали не бих го направил това, ако беше възможно, вместо да се замислям за 115-ватов чип и да се колебая между два, за които няма публична информация дали са взаимозаменяеми?

Сегашният процесор е E5-2690.

BTW, темата е за ключ. Тази сутрин открих нещо, което разреши дилемата.

Ами ако няма как да смениш охлаждането, варианта ти е да спреш турбо буст-а или да преместиш частите в друга машина. Ако някой не е пробвал вече подобни гимнастики, няма как да ти се даде точен отговор. Може да пробваш с intel xtu да направиш undervolt  на процесора, стига да е възможно. На моя процесор не мога да ползвам intel xtu, понеже е хардуерно заключен, дори съм с модифициран BIOS, докато по-старите процесори го позволяват, това ти е най-безопасната и лесна гимнастика. Вече ако ползваш linux не знам дали имаш такива инструменти.

• Автор
преди 38 минути, Raze написа:

Ако някой не е пробвал вече подобни гимнастики, няма как да ти се даде точен отговор.

Въпросът беше точно към хора, които са правили такива или подобни гимнастики.

Машината работи с Proxmox, нямаш варианти за машинации. Исках да разбера дали има някаква разлика в терморежимите на фамилия 4000 спрямо 2000, тъй като 4-ките са направени да работят по 4 броя в една кутия и се предполага, че ще им става по-горещо. Съответно, подозирах че кристалите им са по-добре биннати. Но това са чисти спекулации, затова исках мнение от хора с повече опит, дали има сми да търся такъв чип.

Но тази сутрин попаднах информация, че 4-ките не работят само на X79/C600, а нашият герой е именно такъв и шансът за ялов ъпгрейд стана съвсем реален.

преди 15 минути, цър-вул написа:

Тъкмо щях да пиша, че 4ХХХ не се поддържа от това дъно.

тука защо продават  за  400 лв ?

https://www.jilanov.com/category/workstations/product/dell_t3600_e5_4650_2

преди 36 минути, Corvax написа:

Въпросът беше точно към хора, които са правили такива или подобни гимнастики.

Машината работи с Proxmox, нямаш варианти за машинации. Исках да разбера дали има някаква разлика в терморежимите на фамилия 4000 спрямо 2000, тъй като 4-ките са направени да работят по 4 броя в една кутия и се предполага, че ще им става по-горещо. Съответно, подозирах че кристалите им са по-добре биннати. Но това са чисти спекулации, затова исках мнение от хора с повече опит, дали има сми да търся такъв чип.

Но тази сутрин попаднах информация, че 4-ките не работят само на X79/C600, а нашият герой е именно такъв и шансът за ялов ъпгрейд стана съвсем реален.

дай  400 лв да пробваме ?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.