Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за ъпгрейд на конфигурация

Featured Replies

Здравейте.Пред дилема съм дали да сменя дъно,процесор и рам или порсто да вдигна нивото на процесора. Машината съм я сглобявал преди 5години и се ползва главно за гейминг и ровене в интернет.Също мисля и да взема 2к монитор защото с тази конфигурация не мисля ,че ще работи добре на 4к дори и 60фпс(не съм сигурен)?
Сегашната конфигурация е:
Дъно:Msi B450 gaming max plus
Процесор: Ryzen 5 3600
Видео: gigabyte 3080 10gb
Рам: 48gb G.skill
Хард: SSD 860 EVO 1TB
Захрванване:Seasonic 750W Gold

Обмислям тази:
Дъно - не знам кое , но B650
Процесор - 9900/х или 7900х
Рам - не знам кое , но поне 32гига

или просто да добавя ryzen 5900x / 5700x3d не може почти никъде да се намери 5800х3D?
Благодаря.

Здравейте,

Хубавото на АМ4, е че има доста голямо поле за ъпгрейд и е грехота ако не се възползвате от него. Обаче там където свършва АМ4 като производителност, започва АМ5. Най-голяма разлика при ъпгрейд на процесор се наблюдава в ниските резолюции, с повишаване на резолюцията, товара пада повече върху видео картата. За 4К резолюция не е процесора този който ще спъва системата, а видео картата 3080. За 2К резолюция все още става. Така че моят съвет е да вземете един 5700X3D и да се използва пълния потенциал на сегашната конфигурация. След време ще се смени направо всичко с нещо ново, включително и видео картата.

За процесора обаче ще трябва и малко по-сериозно охлаждане, не знам какво е сегашното ви, например един Thermalright Phantom Spirit 120 SE

Охладителя ще може да се ползва и за бъдещата конфигурация. Преди да се инсталира новия процесор ще трябва да се ъпдейтне БИОС ако е със стара версия, не поддържаща последните Ryzen 5000 процесори (след версия 7B86vHK за дъното ви)

ПП. Кутията каква е?

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 20 минути, Gaming_Solutions написа:

Здравейте,

Хубавото на АМ4, е че има доста голямо поле за ъпгрейд и е грехота ако не се възползвате от него. Обаче там където свършва АМ4 като производителност, започва АМ5. Най-голяма разлика при ъпгрейд на процесор се наблюдава в ниските резолюции, с повишаване на резолюцията, товара пада повече върху видео картата. За 4К резолюция не е процесора този който ще спъва системата, а видео картата 3080. За 2К резолюция все още става. Така че моят съвет е да вземете един 5700X3D и да се използва пълния потенциал на сегашната конфигурация. След време ще се смени направо всичко с нещо ново, включително и видео картата.

За процесора обаче ще трябва и малко по-сериозно охлаждане, не знам какво е сегашното ви, например един Thermalright Phantom Spirit 120 SE

Охладителя ще може да се ползва и за бъдещата конфигурация. Преди да се инсталира новия процесор ще трябва да се ъпдейтне БИОС ако е със стара версия, не поддържаща последните Ryzen 5000 процесори (след версия 7B86vHK за дъното ви)

ПП. Кутията каква е?

Кутията е  Lian Li LANCOOL II MESH с 6 вентилатора общо ( два отгоре , един отзад и фабрично три отпред) а охлаждането е ARCTIC Freezer 34 eSports DUO. Ся погледнах биоса е версия E7B86AMS.HG0 07/26/22г - предполагам ще иска ъпдейт?

Моето виждане е, да вземеш много по-евтиния 5700Х за към 250-260лв. отколкото X3D за почти 400лв. Разликата е единствено в L3 кеша, но така или иначе видеокартата ти е определяща в случая. От друга страна спестяваш и от охладител, защото 5700Х е 65W.

преди 42 минути, Антон Кръстев написа:

Кутията е  Lian Li LANCOOL II MESH с 6 вентилатора общо ( два отгоре , един отзад и фабрично три отпред) а охлаждането е ARCTIC Freezer 34 eSports DUO. Ся погледнах биоса е версия E7B86AMS.HG0 07/26/22г - предполагам ще иска ъпдейт?

Това ли е дъното, защото такава версия не намирам?

B450 GAMING PLUS MAX

• Автор
преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Това ли е дъното, защото такава версия не намирам?

B450 GAMING PLUS MAX

Ако не се бъркам е това ?

преди 14 минути, Антон Кръстев написа:

Да, много е стра БИОС-а. Преди да сложиш новия процесор трябва да го ъпдейтнеш, направо слагай новата версия както си със стария процесор. Наличния ти охладител не е зле и може и да се справи с 5700X3D ако не ти се дават допълнително пари. Не се подвеждай по името DUO, не означава, че е двойна кула, а че е с два вентилатора. Би трябвало да се справи, най-много да е малко по-шумен под товар. В крайна сметка винаги можеш да вземеш някоя двойна кула, като тази, която постнах по-горе ако не си доволен от сегашния.

ПП. С ъпдейт на БИОС може и да ти се отключат опциите за температурни лимити (не си спомням вече как беше при тези дъна) Ако се отключат може да му сложиш лимити да не минава 80С или колкото си прецениш, разбира се ще е за сметка на бууста, от там и малко на производителността.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 15 минути, Антон Кръстев написа:

Ако не си ъпдейтвал никога биос, много внимавай какво точно теглиш и прочети как точно се процедира. Изключваш всякаква периферия и оставяш само монитор, клавиатура и мишка. 

• Автор
преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Да, много е стра БИОС-а. Преди да сложиш новия процесор трябва да го ъпдейтнеш, направо слагай новата версия както си със стария процесор. Наличния ти охладител не е зле и може и да се справи с 5700X3D ако не ти се дават допълнително пари. Не се подвеждай по името DUO, не означава, че е двойна кула, а че е с два вентилатора. Би трябвало да се справи, най-много да е малко по-шумен под товар. В крайна сметка винаги можеш да вземеш някоя двойна кула, като тази, която постнах по-горе ако не си доволен от сегашния.

ПП. С ъпдейт на БИОС може и да ти се отключат опциите за температурни лимити (не си спомням вече как беше при тези дъна) Ако се отключат може да му сложиш лимити да не минава 80С или колкото си прецениш, разбира се ще е за сметка на бууста, от там и малко на производителността.

Честно казано бая си играх с настройките на вентилаторите и мисля че не е стигал повече от 70г ,но не е и толкова бил натоварван, както и видеото така и процесора. Иначе благодаря , ще се ориентирам към 5700x3D и ще помисля за нов охладител. Виждам , че си доста запознат с гейминга- инфо за приличен монитор 27ца 2к ? Фен съм на Dell имам за 20години- три монитора и не са мръднали , но не знам как са през последните 10г.

преди 32 минути, Антон Кръстев написа:

Честно казано бая си играх с настройките на вентилаторите и мисля че не е стигал повече от 70г ,но не е и толкова бил натоварван, както и видеото така и процесора. Иначе благодаря , ще се ориентирам към 5700x3D и ще помисля за нов охладител. Виждам , че си доста запознат с гейминга- инфо за приличен монитор 27ца 2к ? Фен съм на Dell имам за 20години- три монитора и не са мръднали , но не знам как са през последните 10г.

Какъв е бюджета за монитора?

преди 4 минути, N1K17Y написа:

А каква е целта на занятието? 5700Х/3D е приличен ъпгрейд, но зависи какво търсиш.

Човека си е написал, гейминг и сърфиране в интернет 

• Автор
преди 33 минути, Gaming_Solutions написа:

Нямам бюджет , но да не е колкото един 4к монитор. Да кажем 600-700? Гледах оледи ама те бомбастични цени ,та предполагам някакъв IPS. 

преди 13 минути, Антон Кръстев написа:

Нямам бюджет , но да не е колкото един 4к монитор. Да кажем 600-700? Гледах оледи ама те бомбастични цени ,та предполагам някакъв IPS. 

Dell Alienware AW2724DM от 522,26 лв. Монитори - Pazaruvaj.com

27" Dell Alienware AW2724DM - Характеристики, спецификации

• Автор
преди 22 минути, Joss Bomon написа:

Гледах го , но също и това гледах , но нищо не знам за гигабит монитори https://www.pazaruvaj.com/p/m28u-ek-pP673649898/#overviews/

преди 5 минути, Антон Кръстев написа:

Гледах го , но също и това гледах , но нищо не знам за гигабит монитори https://www.pazaruvaj.com/p/m28u-ek-pP673649898/#overviews/

Нали бюджета беше до 700 и да не е 4К?

Сравнение между: 27" Dell Alienware AW2724DM, 28" Gigabyte M28U

• Автор
преди 11 минути, Joss Bomon написа:

Нали бюджета беше до 700 и да не е 4К?

Сравнение между: 27" Dell Alienware AW2724DM, 28" Gigabyte M28U

Честно казано нищо не разбирам освен ,че е 2к и за по-добрия HDR - друго не знам какво да гледам.

преди 42 минути, Антон Кръстев написа:

@Joss Bomon ти е дал добри предложения на DELL в ценовия диапазон, който си посочил и желаните характеристики.

Не знам какъв ти е сегашния монитор, но ако идваш от 24" FullHD на геймърски DELL 27" 2560x1440 определено ще е забележим ъпгрейд, но все пак ефекта няма да е уау!

За мен лично формата на картината 16:9 ми идва леко демоде, леко скучно за гейминг. Ако сегашния ти монитор не е твърде зле аз бих си останал с него и бих събрал малко повече пари за нещо 3440 × 1440 (UWQHD) и съответно с формат 21:9. Допълнителната ширина на екрана буквално те потапя в играта, а ако е и OLED с уникалните си цветове, тогава... вече наистина го има уау ефекта.

• Автор
преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

@Joss Bomon ти е дал добри предложения на DELL в ценовия диапазон, който си посочил и желаните характеристики.

Не знам какъв ти е сегашния монитор, но ако идваш от 24" FullHD на геймърски DELL 27" 2560x1440 определено ще е забележим ъпгрейд, но все пак ефекта няма да е уау!

За мен лично формата на картината 16:9 ми идва леко демоде, леко скучно за гейминг. Ако сегашния ти монитор не е твърде зле аз бих си останал с него и бих събрал малко повече пари за нещо 3440 × 1440 (UWQHD) и съответно с формат 21:9. Допълнителната ширина на екрана буквално те потапя в играта, а ако е и OLED с уникалните си цветове, тогава... вече наистина го има уау ефекта.

https://laptop.bg/archive/displays-dell-dell_s2740l
Е с тая антика съм :D Откакто взех LG B4 OLED телевизор си казах , че ще взема и монитор такъв ... ама някакси не мога да прежаля 2000 за монитор. Иначе 32 ще ми дойдат много голям ( не цъкам шутъри и т.н.)

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

И за сърфиране в нета ли не му стига 3600? Конкретно питам в някаква игра ли не му стигат средните кадри ли, или пък средните са над 60, но има микронасичания. 

Като гледам тук, 3600 още държи 60 кадъра в почти всяка игра

Ако човека решил, че иска да играе на 120 кадъра на 1080р, то 5700х няма да му е достатъчен ъпгрейд, ще трябва на АМ5 да минава. Затова питам, каква е целта. 

• Автор
преди 1 минута, N1K17Y написа:

И за сърфиране в нета ли не му стига 3600? Конкретно питам в някаква игра ли не му стигат средните кадри ли, или пък средните са над 60, но има микронасичания. 

Като гледам тук, 3600 още държи 60 кадъра в почти всяка игра

Ако човека решил, че иска да играе на 120 кадъра на 1080р, то 5700х няма да му е достатъчен ъпгрейд, ще трябва на АМ5 да минава. Затова питам, каква е целта. 

Искам да вдигна картината на 2к или 4к. Игрите който цъкам са Path of Exile 1-2 , Civilization , Dota 2 , HELLDIVERS  2 и тъкмо взех Clair Obscur Expedition 33.

преди 13 минути, Антон Кръстев написа:

Искам да вдигна картината на 2к или 4к. Игрите който цъкам са Path of Exile 1-2 , Civilization , Dota 2 , HELLDIVERS  2 и тъкмо взех Clair Obscur Expedition 33.

По-високата резолюция засяга единствено видеокартата, процесора не участва тук. Иначе казано, ако и сега си доволен от производителността, нов процесор няма да промени нищо. 

3080 е супер за 2к. Ако искаш 4К, ще трябва да ъпрейднеш видеокартата сравнително скоро. Ако бюджетът ти за монитор твърдо е 600-700, имай предвид, че качествените 4К монитор започват от над 800лв. 

Препоръчвам ти да решиш какъв монитор искаш и да го купиш. Чак тогава виж как се справя компютърът ти с високата резолюция и прави планове, дали си доволен или се налага да ъпгрейдваш.

• Автор
преди 6 минути, N1K17Y написа:

По-високата резолюция засяга единствено видеокартата, процесора не участва тук. Иначе казано, ако и сега си доволен от производителността, нов процесор няма да промени нищо. 

3080 е супер за 2к. Ако искаш 4К, ще трябва да ъпрейднеш видеокартата сравнително скоро. Ако бюджетът ти за монитор твърдо е 600-700, имай предвид, че качествените 4К монитор започват от над 800лв. 

Препоръчвам ти да решиш какъв монитор искаш и да го купиш. Чак тогава виш как се справя компютърът ти с високата резолюция и прави планове, дали си доволен или се налага да ъпгрейдваш.

Бюджета ми за 2к монитор е толкова , но бих приел и съвет за 4к монитор(мога да го пусна на 2к да работ и в последствие след нова видео карта да го пусна на 4к). От 10г не съм купувал и не знам как стоят нещата с качествено и т.н.

преди 3 минути, Антон Кръстев написа:

Бюджета ми за 2к монитор е толкова , но бих приел и съвет за 4к монитор(мога да го пусна на 2к да работ и в последствие след нова видео карта да го пусна на 4к). От 10г не съм купувал и не знам как стоят нещата с качествено и т.н.

2К - аз взех този преди няколко месеца и съм доволен

https://amzn.eu/d/4BDxaR4

Този също беше паднал под 200 евро, но сега пак е скочил малко до 240, ако ти се следи и чака

https://amzn.eu/d/6BUQOZz

А за 4К монитор - https://www.jarcomputers.com/gigabyte-m32u-prod-mnlcgigabytem32u.html?jarfrom=pazaruvaj

• Автор
преди 10 минути, N1K17Y написа:

2К - аз взех този преди няколко месеца и съм доволен

https://amzn.eu/d/4BDxaR4

Този също беше паднал под 200 евро, но сега пак е скочил малко до 240, ако ти се следи и чака

https://amzn.eu/d/6BUQOZz

А за 4К монитор - https://www.jarcomputers.com/gigabyte-m32u-prod-mnlcgigabytem32u.html?jarfrom=pazaruvaj

Не обичам да поръчвам от амазон. Много разправия ако стане някъв дерт(поне така си мисля). Бях се спрял на този , но не знам как е https://www.pazaruvaj.com/p/ultragear-27gp95rp-b-pP1000815451/#overviews/

преди 2 минути, Антон Кръстев написа:

Не обичам да поръчвам от амазон. Много разправия ако стане някъв дерт(поне така си мисля). Бях се спрял на този , но не знам как е https://www.pazaruvaj.com/p/ultragear-27gp95rp-b-pP1000815451/#overviews/

Не съм връщал продукт досега, но не е по-различно от връщането към български магазин. 
Лично мнение тук, но ако ще скачаш на 4к, търси 32 инча поне. А и е ненужно скъп, няма кой знае какво предимство пред Гигабайта, който ти линкнах, a e над 200лв по-скъп.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.