Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся подходяща книга за домашна лечебна физкултура / фитнес за пенсионерка, която вече ходи с проходилка

Featured Replies

Здравейте !

Търся подходяща книга (или книги) с разбори и всякакви медицински и биологични обосновки, режими и алгоритми
на домашна лечебна, поддържаща сърцето физкултура.
Пациентката е на 77 години, със селски произход, любител градинар и кулинар,
но е тип "читанка" и "чиновничка", отдавна станала "зиморничава",
и разходките без определена цел (ако не е покупки или посещение) са и много чужди.
Поради диабетни усложнения (полиневропатия на ходилата) и ампутираха 3 пръста на единия крак
и доста се обездвижи след това.
Оттам кожата на краката и се изнежи и нормални обувки и направиха няколко пъти пришки.
Решихме проблема с мрежести текстилни обувки, почти без шевове, но "омекването" на краката и е напреднало.
В смисъл, че трудно пази равновесие, все търси да се подпре, по стени, по мебели.
Отделно, че прекарва денонощието само върху матрака на креватчето си
и тазобедрените и стави, получиха някаква травма,от провисването в тази поза.
Матракът вече е сменен с по модерен с покет-система, но подобрения не се забелязват.
Надявам се, поне влошаване да няма ...
Някъде в поясните прешлени на гръбнака има и срастване,
за мен е в резултат на постоянното седене, с крака хоризонтално на креватчето,
в облегната поза върху едни дебели възглавници,
докато чете или гледа телевизия.
.......
Сега 2 интересни и важни подробности.
Няколко пъти различни лекари, разни специалисти (личен лекар, кардиолог, невролог, физиотерапевт, Бърза помощ и при лечение в УНГ-отделение ,и измериха високо кръвно налягане,
около 200 горна граница, и примерно 76 долна граница.
200, 201, 194 ...
При последното посещение днес, при физиотерапевт, и го измери 2 пъти, през няколко минути.
Първия път 181, втория път 171 - горна стойност.
Другите случаи, като правило са или след придвижване от колата до кабинета, или след физиотерапевтични процедури,
електростимулации, електромагнитни, ултразвукови - които явно и напрягат организма.
Друг случай беше в отделение, през топъл зимен ден, без сняг, с надуто парно отопление,
тя - в дебела пижама, на легло, огряно от слънцето, до прозорец без пердета. И това след обедно хранене.
Енерпгия и се вкарва от няколко посоки и тя няма навик и психика, да се размърда, да излезе на хладно, да свали дреха, да се охлади - нищо !!!
Лежи леко замаяна и най-невинно подлудява персонала.
Добре, че беше дена за исписване и я измъкнах от капана.
Другите случаи бяха или при жеги, в лошо охладени коридори в Болницата, с един атриум, със стъклен покрив.
Или сред дълго чакане при личен лекар с много пациенти, без час.
Последния днешен случай - само от пейката пред кабинета ... до кушетката в кабинета,
опряна на проходилката, и трябва да пребори един нисък праг, с колелетата....
и тези 5-6 метра и вдигат кръвното, заради измързеливеното и сърце. 
Това беше първата подробност - при какви условия вдига кръвно налягане.
Калории, които няма къде да изразходи, или кратки усилия.
Днес в кабинета, след няколко минути спокойствие, седнала на кушетката . и почна да го сваля.
първо 181, после 171 ...
...........
Втората подробност - болките в ставите.
За няколко месеца през миналата година имахме друг физиотерапевт,
и той беше с достатъчно широки познания, за да не дава само лекарства,
а да ме изслуша и да се съгласи да и предпише и лечебна физкултура, велоергометър и гимнастика ...
НО ! Първо - (вело)кардиография 10 минути, с 10 кардиограми, за да прецени какво натоварване да и определи.
Тогава още нямаше проходилка и се държеше за ръката ми. Ходи и охка, трудно се държи на крака и я боли ...
След 10-те минути кардиография - излиза от кабинета - и нито ми търси ръката да се подпре !!!, нито охка !!!
10 минути разгряване - и мускули, стави и нерви са в кондиция !!!
През улицата до Поликлиниката има Хипермаркет LIDL. Направи достатъчно бодра обиколка, облегната на пазарската количка.
Следва половин час пътуване с кола, от областния град до нашия - и слиза от колата пак с болки и залитане !!!
---
Втори случай, на последните празници, преди седмици.
Ще гостуват двамата и внука с родителите си. Тя е кулинарка.
Готвенето я вдъхновява и обезболява. Похвалите за манджите и - са мед за ушите и сърцето и.
Поне 3 дни в пазаруване и готвене на крака прекара без оплаквания, само с почивки отвреме на време.
Като пристигнаха гостите - беше на крака, още приготвяше нещо, подпира се, но не залита.
Къщата е дълга, стара и нова част, 2 кухни през 2 стаи една от друга.
Много разходки от едната до другата кухня направи. Хладилници, маси, шкафове, фурна и газов котлон са на различни места,
по разни съображения.
Поседя 1-2 часа, с гостите, без да стане - и готова вдървена, с болки и залитания, може да ходи само опряна на проходилката.
.................................
Снабдил съм я с велоергометър KETTLER, с повредена електроника, и със свалени магнити, баласти и съпротива, само маховика, докато го засили.
Прави 2 тренировки по 130 или 140 оборота и се е спряла на толкова, защото - сърцето !!!
Не приема настояване за постепенно увеличаване, ако ще с 1 оборот на ден
Другото и раздвижване за деня е разходка с проходилката около 200-210 метра, и все се връща с разтуптяно сърце, все "вир-вода".
По трасето има 2 удобни широки, равни, летни пластмасови стола за почивки.
Имаме и механична пътека за ходене, "бягаща пътека", безмоторна.
...................
Физиотерапевтът каза, че е психиатричен случай, щом не търси често раздвижване и се съпротивлява на прогреса в тази посока.
От мен съвет не взема, аз съм синът и. Голям от малък акъл не взема !
Търся книга, от някой по-голям в нейните очи.
Вече е била при Д-р Емилова, но отдавна. Нещо е прекалила, и грешно приложила методите и в домашни условия,
и Д-р Емилова и казала да спре. И това до днес е основание да се съпротивлява на повечето разумни предложения и настоявания.
Прави се на жертва. Аз съм я тормозел с настояванията си да се раздвижва по-често.
Резултатът е налице - мързеливо сърце, което от 5-6 метра ходене и вдига кръвното налягане.
.......
Моля за препоръка за подходяща книга на тема домашна лечебна физкултура, с разбори на човешката анатомия, биологичните процеси,
и възможните режими на физкултура, фитнес, кардио или както и да се нарича 
от различните специалисти, през различните "епохи" !

Предварително ви благодаря !

P.S. Да напомня, че малките екранчета на смартфоните, затрудняват четене на дълги текстове,
и е възможно да се пропуснат подробности от обясненията ми.
Прецених, че без подробности е възможно да не се разбере конкретния случай.
Както и да е. Да се мъчиш да спасяваш "заклет" пациент и горд "диабетик" си е проблем ...
Все едно да спреш сериен САмоубиец - все ще се изхитри и ще се изплъзне ...
Моята работа е да не спирам да опитвам, пък може и да сработи.

Бих ти препоръчал упражненията и програмата на Мирзакарим Норбеков, има и книги на българския пазар и видеа с упражненията, за сърце не, самия той казва, че главата и сърцето не трябва да се пипат.

https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-354/knigi-ot-mirzakarim-norbekov.html

https://www.youtube.com/results?search_query=норбеков+упражнения

О може би прибързах защото не изчетох целия ти пост, все пак горното може да бъде полезно, но мисля че в ще трябва и физиотерапевт с нормални практики, това велоаргометри в това състояние на жената не ми се вижда много ок.
Успех! 

• Автор
преди 10 часа, Пунта мара написа:

Съветвам да пробвате DDPY Rebuild https://ddpyoga.com/products/ddpy-rebuild
Имам видеата, мога да ви ги пратя.

Благодаря !
Българско озвучаване имат ли ?
Подозирам, че не е за нашия случай, щото е случай на тежка съпротива против собственото си здраве.
Може да потъне в книга или ТВ с часове и да не стане да се раздвижи.
И опитите ми да я спасявам нарича "тормоз".
Признава само мнение на доктор, и като е случила на повърхностен лекар, дето предпочита фармацията и апаратурите,
пред физкултурата - и си плува по течението към гробищата.

на 13.05.2025 г. в 22:02, Недко написа:

Благодаря !
Българско озвучаване имат ли ?
Подозирам, че не е за нашия случай, щото е случай на тежка съпротива против собственото си здраве.
Може да потъне в книга или ТВ с часове и да не стане да се раздвижи.
И опитите ми да я спасявам нарича "тормоз".
Признава само мнение на доктор, и като е случила на повърхностен лекар, дето предпочита фармацията и апаратурите,
пред физкултурата - и си плува по течението към гробищата.

Потърсете видеа в YouTube: "DDPY Rebuild". Примери: 

Упражненията наистина са лечебни, но няма превод на български. За жалост, ако човек не иска сам да повярва, оправия няма.

Реално не е нужно да знаете език, просто гледате видеото с упражненията и ги изпълнявате. Пишете ми на лично съобщение, ако искате да Ви ги изпратя.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.