Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с дъно Н110?

Featured Replies

Това ми е най-старият компютър с процесор Пентиум голд 4560 , дъно ASRock H110, рам 8гб и уиндоус 10 про, на ССД и ХДД 1ТБ с данни. Бавничък и за това е курдисан на телевизора и служи за гледане на разни работи от ЮТЮБ. До преди два дни, когато просто отказа да се стартира. Включвам му 220в и натискам стартовия бутон, но нищо не става. Налага се така няколко пъти и белким закачи и да тръгне. Като се зареди, работи без забележки, няма регистрирани някакви грешки и пропадания. Пиша в този раздел, защото мисля, че е виновно дъното. Захранващия му блок е хубав и ми се струва, че ако има нещо развалено в него, няма да може изобщо да тръгне. Като се има пред вид, че няма нито блок, нито дъно за проба, как ли бих могъл да определя причината за този номер?

Разрешен от цър-вул

Разкачи от дъното двата пина чиито кабели идват от бутона на кутията POWER SW и внимателно с плоска отвертка окъси пиновете на дъното за секунда. Ако бутона е повреден /което ще разбереш от резултата след окъсяване на пиновете/, то можеш да го размениш с кабелите които идват от бутона за рестартиране. Така можеш временно да ползваш компютъра докато смениш микровключвателя на бутона на кутията.

Ако не пали и след окъсяване с отвертката, проблема клони към захранване на първо четене.

• Автор
на 13.05.2025 г. в 13:16, nusho73 написа:

дъното най вероятно

Ти позна! Взех от магазина на "Ардес" нов захранващ блок и смених неговия-същото, не може да се стартира. Не знам старичкия компютър дали си заслужава смяна на дъно, че ако не мога да намеря Н 110 , ще трябва да сменям и процесор, май ще изчакам дъната да станат по две за лев (евро) и едно бакшиш и ще взема бакшиша. Бутонът за стартиране е проверен с уред и беше ок.

на 14.05.2025 г. в 14:12, Panzer 4 написа:

! Взех от магазина на "Ардес" нов захранващ блок и смених неговия-същото, не може да се стартира.

Тогава се насочи към winbond eeprom.  Малка ИС-ма с 8 крачета SOP-8 цокъл.

UbHnFNJ.jpeg

4-ти пин маса. 8-ми пин +3.3V. Провери за наличие на това напрежение.
1-во, 5-то и 6-то краче са изходи на I2S интерфейс. И тук се изисква двуканален осцилограф или спектрален анализатор.

Ако нямаш - пробвай с народния тест. Светодиод на 2V с ограничител от 1кΩ съпротивление. Запояваш на 1-ви и 8-ми пин, спазвайки полярност. Боцкаш power On бутона и гледаш светодиода. В първите няколко секунди той трябва да премига от ШИМ-сигнала. Ако не премига - firmware e полетял или самия флаш се гътнал.

Именно тази схема инициализира всичкия хардуер и периферия и едва след ОК от сигналите вдига флаг за зареждане на ОС-ма.

• Автор
преди 19 часа, Profruit написа:

тук се изисква двуканален осцилограф или спектрален анализатор

Много интересно, но нямам нищо такова (както и синхрофазотрон). Ще опитам с препоръчаните средства, светодиоди бол, но ако е схемата, къде ще трябва да я търся, не знам дали обърна внимание на написаното от мен, че при натискане на бутона за стартиране НИЩО не става, камо ли да зарежда ОС. Имам обикновен ОСЦИЛОСКОП, ще опитам с него. Всичко това, дето го пишеш, може да се получи при наличие на някакво захранване от захр. блок към тези схеми, работата е там, че не идва никакво захранване към дъното, за да може каквато и схема да прави нещо.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

След доста търсене намерих дъно H 110 M , но е от Asus, не от  ASRock. Вече съм го поръчал, но се чудя дали ще има някаква съществена разлика. Различно разположение на куплунзите не е проблем, единствено снопчето с проводници , които идват от стартовия бутон, бутонът за резет и за разни светодиоди и отиват към панел 1, не са обозначени еднозначно и има опасност да ги объркам. Освен при сваляне да ги надпиша. Старото дъно пак аз съм го слагал ,но не помня как ги пренесох.

111.png

112.tif

11.png

• Автор

Днес, при подготовка за смяна на дъното с ново, ми хрумна да измеря C-MOS батерията и бях шокиран да видя, че е 0.04 в вместо 3.0 в. Помислих си дали това, дето не дойде на ума на никой, не е причината, възстанових всички връзки и се оказа, че компа се стартира безотказно, десетки пъти. Добре е да се има пред вид , че тази батерия има доста различно влияние върху какво ли не. Сега ще  откажа поръчката за ново дъно от  Е-Маг.

преди 1 час, Panzer 4 написа:

Днес, при подготовка за смяна на дъното с ново, ми хрумна да измеря C-MOS батерията и бях шокиран да видя, че е 0.04 в вместо 3.0 в. Помислих си дали това, дето не дойде на ума на никой, не е причината, възстанових всички връзки и се оказа, че компа се стартира безотказно, десетки пъти. Добре е да се има пред вид , че тази батерия има доста различно влияние върху какво ли не. Сега ще  откажа поръчката за ново дъно от  Е-Маг.

на 13.05.2025 г. в 12:59, Panzer 4 написа:

Включвам му 220в и натискам стартовия бутон, но нищо не става. Налага се така няколко пъти и белким закачи и да тръгне.

Гений!!! Дънната платка стартира и без батерия бре, когато е включено захранването! Прочети за какво служи батерията! :lol6:

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

Имам два компютъра -единият е с процесор I 7  12700 и дъно  ASRock H610, другият е с I7  14700  и с дъно  ASRock B760M PG. Вторият проявява капризи от страна на дъното, при стартиране не се показва долу в дясно опциите за влизане в биоса и такова влизане може да стане само през уиндоуса, но тогава мишката и клавиатурата се оказват без захранване и се едно че е нищо. Разгледах настройките им и има една разлика, дето не знам защо е. Това за секюре боот в новия комп с дъно 760 е енаблед, но е червено и не активно. Рових там наоколо, но никъде не намерих как да стане активно. Дали това не се променя в зависимост от какво работи компа в момента?  Иначе, като зареди 11то, работи без забележки. Вие какво мислите? 

1.jpg

2.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.