Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет при шофиране

Featured Replies

Имам Хонда Сивик 1.4 с бензинов двигател. Начинаещ шофьор съм. Понеже мога да използвам само съединителя тръгвам бавно и се затруднявам при потеглянето по нанагорно. При тръгване някои умеят да съчетават газта и съединителя така, че потеглят по-бързо. Може ли да ми обясните тази тънкост?

Просто си поиграй със съединителя и газта, когато си на стръмно. Всичко става с практика. Ще изгасне 2-3-5-10 пъти и после ще свикнеш. 

Успех. 

П.С. Очаквам много компетентни мнения тук. 😁 Само да не се стигне до "бой". хаха

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Тези неща те се обясняват, трябва да усетиш- кога да отпуснете спирачка и съединител, и да подадеш газ.

На автомагик е по-удобно, защото не тръгва назад.

преди 1 час, geagleiam написа:

Имам Хонда Сивик 1.4 с бензинов двигател. Начинаещ шофьор съм. Понеже мога да използвам само съединителя тръгвам бавно и се затруднявам при потеглянето по нанагорно. При тръгване някои умеят да съчетават газта и съединителя така, че потеглят по-бързо. Може ли да ми обясните тази тънкост?

Моя съвет е когато спреш на нанагорнище да дръпнеш ръчната спирачка и да гледаш отсрещния светофар кога му минава зеленото в жълто. Тогава натискаш съединителя , включваш на първа, подаваш малко газ (примерно около 2500-3000 оборота) и леко отпускаш съединителя. В момента, в който скоростната кутия започва да зацепва и оборотите започнат да падат и ти светне зелено - махаш ръчната и плавно пускаш съединителя за тръгване. Колата няма да ти тръгне назад. Естествено трябва малко практика за това но това е правилния начин за тръгване на нанагорнище.

преди 1 час, ostavime написа:

Само да не се стигне до "бой". хаха

За бой ни трябва @Коркодила неговата кола и каране са ЛЕГЕНДАРНИ. Той ходи на по 500 до 800км надалече да пие кафе...

Редактирано от Belefor (преглед на промените)

• Автор

"Моя съвет е когато спреш на нанагорнище да дръпнеш ръчната спирачка и да гледаш отсрещния светофар кога му минава зеленото в жълто. Тогава натискаш съединителя , включваш на първа, подаваш малко газ (примерно около 2500-3000 оборота) и леко отпускаш съединителя. В момента, в който скоростната кутия започва да зацепва и оборотите започнат да падат и ти светне зелено - махаш ръчната и плавно пускаш съединителя за тръгване. Колата няма да ти тръгне назад. Естествено трябва малко практика за това но това е правилния начин за тръгване на нанагорнище."

Тъкмо това ми трябва, благодаря!

преди 4 часа, geagleiam написа:

Имам Хонда Сивик 1.4 с бензинов двигател. Начинаещ шофьор съм. Понеже мога да използвам само съединителя тръгвам бавно и се затруднявам при потеглянето по нанагорно.

Ще трябва да се научиш да използваш и газта и спирачката.

преди 1 час, geagleiam написа:

"Моя съвет е когато спреш на нанагорнище да дръпнеш ръчната спирачка ...

Това е само за "обикновена" ръчна спирачка- при автоматична не е баш. 

Апетитът идва с яденето, шофирането с практиката!

преди 3 минути, BANKATA написа:

Както са те посътветвали по-горе с ръчна. Иначе при директно тръгване  без ръчна ще си е**ваш съединителя.

Новите ръчни са масово елекрически. Тогава какъв съвет ще му дадеш? 

Просто трябва сам да разбере и да усети къде е прехода между съединител и газ. Ако успее, а той ще успее с повече практика, дори не му е нужна спирачка. И на стръмно може да я държи коката на едно място. Да, не е ОК и тормози съединителя, но това го давам просто като пример. Ясно е, че никой не го практикува постоянно. Ще свике само и единствено с практика и много опити. 

преди 13 минути, ostavime написа:

Просто трябва сам да разбере и да усети къде е прехода между съединител и газ. Ако успее, а той ще успее с повече практика, дори не му е нужна спирачка. И на стръмно може да я държи коката на едно място. Да, не е ОК и тормози съединителя, но това го давам просто като пример. Ясно е, че никой не го практикува постоянно. Ще свике само и единствено с практика и много опити. 

По-новите дори и да не са с електрипеска ръчна имат блокаж на заден ход след пускане на спирачката за 1-2 сек.

VW имат и autohold на ръчни скорости.

преди 9 часа, geagleiam написа:

Требе ти опит и повече практика, така се получават нещата

преди 2 часа, Staff. написа:

Ако колата е тежкотоварен камион? 😀

Ако колата е 40 тона натоварен ТИР? :rolleyes:

Ръчна няма! 😁 Има паркинг спирачка, която никой тираджия не ползва на стопове, независимо дали става въпрос за стръмно нагорнище или надолнище... 🙂

Автоматик, натискам спирачката и мачкам газта, отпускайки спирачката автомобила/камиона потегля...

Ръчна скоростна кутия, включвам на скорост след това започвам да отпускам съединителя като през това време с десинеят крак натискам спирачката - докато започне да зацепва, отпущам спирачката и ГАЗ! Камион/кола това е начина!

Тежкотоварният камион му се дърпа ръчната спирачка винаги! Никога не се оставя с натисната крачна спирачка, поради простата причина, че не е лек като автомобила и трябва "педала" да е плътно до долу иначе да се заблееш малко и ще си се блъснал в някой или в нещо!

Новите тежкотоварни автомобили имат система, която активират ръчната спирачка за 3-5 секунди по баир надолу/нагоре.

И не не са с ръчни скорости вече масово са автоматици

P.S: Не слагай всички под общ знаменател

преди 10 часа, geagleiam написа:

Колкото повече отпускат съединителя толкова повече газ подаваш.

Тоест: отпуснал си половиния съединител толкова ще отпуснаш и газта

преди 13 часа, ostavime написа:

Баце, новите коли с електрически спирачки имат и Hill Assist. Там няма такива главоболия. Все пак човека питаше за точно определен модел и затова му дадохме такъв съвет.

преди 11 часа, АнонименАлкохолик написа:

P.S: Не слагай всички под общ знаменател

Колкото повече отпускат съединителя толкова повече газ подаваш.

Тоест: отпуснал си половиния съединител толкова ще отпуснаш и газта

От кола до кола има много голяма разлика в положението на съединителя и газта за да даваш съвет като този. Но принципа е такъв.

преди 38 минути, Belefor написа:

Баце, новите коли с електрически спирачки имат и Hill Assist. Там няма такива главоболия. Все пак човека питаше за точно определен модел и затова му дадохме такъв съвет.

От кола до кола има много голяма разлика в положението на съединителя и газта за да даваш съвет като този. Но принципа е такъв.

За тебе може и да има разлика

преди 28 минути, parmobil написа:

офф

при съвременните автомобили "система за потегляне при наклон" е базова и не е екстра.

Зависи какви "съвременни автомобили" имаш предвид!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.