Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за малък ъпгрейд

Featured Replies

Притежавам следната конфигурация:

Процесор         Intel i3-6300, 3800 MHz (38 x 100)

Дънна платка   ASRock H110M-HDV 2 PCI-E x1,1 PCI-E x16,2 DDR4 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN

Системна памет           8 MB DDR4 A-Data 2133/1066MHz

Монитор           BenQ GW2283 22" LCD

Дисково устройство      Samsung SSD 850 EVO 250GB  SATA-III

Дисково устройство      ST2000DM008-2UB102  2TB, 5000 RPM, SATA-III)

Захранване    Corsair, забравих мощността му, но имаше значителен резерв

Желая да направя малък ъпгрейд, за да може компютъра да работи с Windows 11 и да подобря малко производителността му:

Процесор Intel Core i5-12400, шестядрен 2.5/4.4 GHz, 18MB Cache, 0.3/1.45GHz

Дънна платка ASRock H610M-H2/M.2, H610, LGA 1700, DDR5, PCI-E 4.0 (HDMI), 4x SATA 6Gb/s

Памет 16GB (2x 8GB) DDR5 5200MT/s, Kingston FURY Beast, KF552C36BBEK2-16, 1.25V

Лимита ми е около 600 лв. Компютърът се ползва основно за офис цели.

Така като доста отдавна не следя развитието на компонентната база, моля по компетентните колеги за съдействие.

Разрешен от ined

• Решение

За офис цели и Windows 11 не е необходимо да сменяш дъното. Каквото и да казват от Майкрософт Windows 11 ще върви без проблеми и на сегашния ти процесор. За по-добра производителност ти трябват повече RAM и по-бързо SSD.  Може да се сложи NVMe SSD на преходник на PCI-e слота.

А ако все пак искаш да смениш дъното предвиди парички и за ново SSD, че вече SATA интерфейса е доста ограничаващ фактор за скоростта.

• Автор

Прав сте, Windows 11 върви добре на сегашната конфигурация. Дразни ме, Microsoft спряха всички ъпдейти, включително и за сигурноста. Ползвам активно OneDrive, там имам 1ТВ, телефоните в семейството са прикачени към него, затова не искам да подценявам проблемите със сигурността.

Процесора i5-12400 е доста стар (2022 година). За тези пари се вземат по-нови AM5 компоненти, като сокета ще поддържа и по-нови процесори в бъдеще, за евентуален ъпгрейд.

Количка: AMD Ryzen 5 8500G 5.0GHz Max 22MB 65W AM5 BOX, Kingston FURY Beast 2X8G DDR5 5200 AMD EXPO, MSI PRO B650M-B AM5, продукти и цени.

Ако захранването е много старо (5-6 или повече годишно), добре е и то да се смени.

• Автор

Благодаря за препоръките. Бяха полезни за мен. Както писах в началото за мен основното е Windows 11, Office и OneDriwe(работата с облъка). Затова реших да сменя дъното, процесора  с I3-14100, RАМ DDR5- 2x8, захранването(старото е на 12г) и SSD NVMe към PCI-e слота. Не ми се иска да минавам към AMD, с Intel работя вече 30 г и съм свикнал с него и видеокартата на процесора му ме удолетворява. Конфигурацията  ще изглежда така: 

Линк:
http://nikem-bg.net/cart/74351p1r74611p1r72187p1r62056p1r76100p1rf.html

Не съм уточнил само преходника за SSD, но той е лесен.

Все още не съм дал поръчка в магазина. Ако някой има други предложения по същество,  готов  съм да промяня заявката.

Вземи си поне читаво захранване, не най-евтиния боклук. И 600 вата е напълно излишно, цялата конфигурация при максимален товар няма да харчи и 150 вата общо (процесора максимум е 110 вата).

PSU FORTRON HYPER 80+ PRO 450W - цена.

MSI MAG A500DN 500W 80 Plus - цена.

Не че пак са кой знае какво, но поне са по-читави като марка.

Преходник за SSD не ти трябва, дъното има M.2 слот, както и SATA, където да си включиш старите дискове.

ASRock > H610M-H2/M.2

Цитат
  • Storage
    Chipset:
    - 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1, Key M), supports type 2242/2260/2280 PCIe Gen3x4 (32 Gb/s) mode*
    - 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors

* Supports NVMe SSD as boot disks

Не знам какво си 'свикнал', хардуера си е хардуер. Даваме ти по-нови и читави компоненти, но щом си решил, защо изобщо питаш какво да вземеш?

преди 1 час, Raze написа:

Не знам какво си 'свикнал', хардуера си е хардуер. Даваме ти по-нови и читави компоненти, но щом си решил, защо изобщо питаш какво да вземеш?

Може би защото никъде и никой не е казал, че трябва да вземе това което му се показва?

Ти винаги ли ги вземаш това, което някой ти каже?

Айде мисли с тази глава.

П.С: Няма да е излишно да помислиш за i5 поне че не се знае за в бъдеще какво ще правиш с този настолен. А i3 за никъде не е.

преди 4 часа, Evgeni Dikov написа:

Не ми се иска да минавам към AMD, с Intel работя вече 30 г и съм свикнал с него и видеокартата на процесора му ме удолетворява.

След като не си имал AMD процесор как си създаваш мнение и впечатления?! Човек трябва да е адаптивен към ситуациите, а от 2 поколения насам Intel не е добрия избор. Да се примиряваш с по-ниска производителност единствено заради марката си е чиста фенщина. 4-ядрения i3 може и да е достатъчен за офис, но като можеш да си с по-мощен, избора е логичен. Захранване вземи да е с минимум 5г. гаранция, а не с голяма цифра ватове.

i3-14100 vs Ryzen 5 8500G [3-Benchmark Showdown]

740M vs UHD Graphics 730 [1-Benchmark Showdown]

• Автор

Питам защото не съм специалист в тази област, а любител и повече от 15г не съм се занимавал с хардуер. Приех всички предложения с изключение на AMD, тук споровете не са от днес и вчера.

За захранването сте прав. Гледах познатите  маркови, но са по мощни и доста по скъп скъпи, а за мен това е от значение. Ще променя кошницата.

За преходника - не огледах подробно дъното и затова реших като го получа тогава да се занимавам с него и не включих преходника в заявката.

Благодаря за отзива 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.