Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Asrock Taichi lite B650E- Висока температура на чипсета.

Featured Replies

Здравейте,

Моля за съвет и техническа помощ!

При покой чипсета поддържа температува около 85,0 градуса. При натоварване - игри, пада на 84,0 градуса ( Най-вероятно видеокартата го обдухва добре), тестове - 87,5 градуса. До колкото разбирам, това не са нормални температури.

В реддит доста хора се оплакват от същият проблем, свързан с чипсета на тази дънна платка и смятат, че проблема идва от некачествени термо падове.

Трябва ли да ги сменя?

Не мога да намеря информация за фиксирането на охладителя, трябва ли да сваля дънната платка, отзад ли са фиксиращите винтове, каква дебелина термопад ми трябва?

Моля, ако някой се е сблъсквал със същата ситуация да ме посъветва?

Благодаря

П.П  Само да добавя, че системата си работи стабилно.

Ми, аз имах същата ситуация, но с B660 за intel на платка MSI MAG Mortar B660M. Просто производителят захранва чипа с много високо напрежение, за да се застрахова (явно производственият толеранс на тия чипоове е доста голям) - 0,82V. И в покой, чипът седеше на 65-67 градуса. Свалих температурата, като просто понижих напрежението на 0,62V. По спецификация, PCH на intel иска минимум 0,6V. Трябва да видиш за AMD-тата колко иска и да провериш в UEFI дали имаш опция за понижаване напрежението на платформения хъб. Ако имаш, почвай да го понижаваш на малки стъпки и виж къде ще започне да увисва машината, след което вдигни напрежението обратно с 1-2 стъпки. Няма много какво да направиш, освен да сваляш напрежението и да сменяш охлаждането на чипа. Тя може и кутията ти да е смотана и да създава вътрешни вихрове, които затрудняват конвекцията и създават мъртви зони в обема вътре.

• Автор
преди 3 минути, Corvax написа:

Ми, аз имах същата ситуация, но с B660 за intel на платка MSI MAG Mortar B660M. Просто производителят захранва чипа с много високо напрежение, за да се застрахова (явно производственият толеранс на тия чипоове е доста голям) - 0,82V. И в покой, чипът седеше на 65-67 градуса. Свалих температурата, като просто понижих напрежението на 0,62V. По спецификация, PCH на intel иска минимум 0,6V. Трябва да видиш за AMD-тата колко иска и да провериш в UEFI дали имаш опция за понижаване напрежението на платформения хъб. Ако имаш, почвай да го понижаваш на малки стъпки и виж къде ще започне да увисва машината, след което вдигни напрежението обратно с 1-2 стъпки. Няма много какво да направиш, освен да сваляш напрежението и да сменяш охлаждането на чипа. Тя може и кутията ти да е смотана и да създава вътрешни вихрове, които затрудняват конвекцията и създават мъртви зони в обема вътре.

Благодаря,

Ще трябва да се поразровя малко или много, защото съм начинаещ.

Кутията е asus proart 602 с AIO asus lc 420. Не знам дали е достатъчно добра, но всички други температури са нормални.

Ако е в гаранция - рекламация. Ако не - можеш да пробваш да му смениш термопада/термопастата или да сложиш някакъв малък вентилатор отгоре да го обдухва, особено ако нямаш добър въздушен поток в кутията. Реално са високи температурите, но са доста под критичните за чипсет, които дават: 90-100+ градуса.

Възможно е, да е грешка на софтуера .Температура се мери с уреди,както и други физични величини като напрежение и ток,  а не със софтуер. За да е сигурно .

на 26.06.2025 г. в 11:22, ladac333 написа:

Здравейте,

Моля за съвет и техническа помощ!

При покой чипсета поддържа температува около 85,0 градуса. При натоварване - игри, пада на 84,0 градуса ( Най-вероятно видеокартата го обдухва добре), тестове - 87,5 градуса. До колкото разбирам, това не са нормални температури.

В реддит доста хора се оплакват от същият проблем, свързан с чипсета на тази дънна платка и смятат, че проблема идва от некачествени термо падове.

Трябва ли да ги сменя?

Не мога да намеря информация за фиксирането на охладителя, трябва ли да сваля дънната платка, отзад ли са фиксиращите винтове, каква дебелина термопад ми трябва?

Моля, ако някой се е сблъсквал със същата ситуация да ме посъветва?

Благодаря

П.П  Само да добавя, че системата си работи стабилно.

Въведи стандартните настройки от БИОС (load optimal default или нещо подобно) и виж дали ще паднат чувствително градусите. Предполагам, че ти е включен XMP/EXPO профила и от там покачва автоматично и ненужно напреженията. Ако в това е проблема си обнови БИОС-а, предполагам е стар и пак зареди EXPO профила на паметта. Имаше такива проблеми в началните ревизии, после ги оправиха с новите БИОС-и

• Автор
преди 4 часа, Gaming_Solutions написа:

Въведи стандартните настройки от БИОС (load optimal default или нещо подобно) и виж дали ще паднат чувствително градусите. Предполагам, че ти е включен XMP/EXPO профила и от там покачва автоматично и ненужно напреженията. Ако в това е проблема си обнови БИОС-а, предполагам е стар и пак зареди EXPO профила на паметта. Имаше такива проблеми в началните ревизии, после ги оправиха с новите БИОС-и

Променил съм само настройките на помпата и вентилаторите, изключено EXPO, защото имаше проблеми, изключил съм fast boot, при рестарт замръзваше, общо взето съм събрал всички проблеми характерни за AMD Ryzen 7 9800X3D, DDR5 и тези дънни платки. Паметта е съвместима според сайта на дъното и сайта на производителя на паметта. Биос, последна версия 3.25. Преди това бях с друга памет, която беше несъвместима според сайта на производителя, на паметта. Оказва се излишни разходи.

А какво е дъното?

Всъщност температурата на чипсета си е напълно нормална, да не кажа ниска, странното е, че в покой е по-висока от колкото под товар.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

А какво е дъното?

Заглавието?

Цитат

Asrock Taichi lite B650E- Висока температура на чипсета.

• 1 месец по-късно...

Имате нужда от термопаста или термопад/течен термопад за чипсета или и за останалите компоненти с радиатори, ако искате да го направите както трябва.

А температурата не е нормална, а Висока!

• 2 седмици по-късно...
преди 3 часа, Gregory House написа:

Слагаш радиатор и си гледаш кефа

И радиатора ще реши проблема нали. Ами то е добре да се сложи радиатор ама не да охлажда пасивно а въздушно и както е написал @CorvaxДа се понижи напрежението.

Напрежението пипнеш ли ще имаш проблеми с графиката и стабилността

Особено ако си хард кор геймър

Щом ти е забавно

До 2 седмици ще изгори компютъра

преди 1 час, Gregory House написа:

Напрежението пипнеш ли ще имаш проблеми с графиката и стабилността

Особено ако си хард кор геймър

Щом ти е забавно

До 2 седмици ще изгори компютъра

Ох, като вземете да ми философствате такива като тебе, мамини сладки ... Да сте живи и здрави.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.