Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за проточен бойлер

Featured Replies

Нои познати ми дадоха проточен бойлер и се колебая много дали да се монтира.
Мощността му е 3000    3600 вата.
Те имат подобни,които са си го монтирали единия в апартамента,другия в къща.
Казват,че къщата е стара и със стара инсталация,а при мен е също с доста стара инсталация
Много често се е претоварвала и ми е казвала майка ми,че е давало на късо ,когато е имала печка Изгрев   около 3000 вата  е била.
Също така казват,че не хаби много ток.
Питам тука защото не съм ел.техник 
На конкретното място (панелен апартамент) инсталацията е стара от 70 те години някъде
Сменяни са захранването за лампите с външни кабели по стената и таблото с бушоните е подменено с новия тип с релета.
Контактите обаче не са сменяни.
Някой има ли подобен бойлер и да си каже мнението,предвид това което описах за при мен!
Безопасно ли е да се монтира и пробва!Прилагам снимки на параметрите. 
Лека седмица :)

viber_изображение_2025-07-09_10-14-32-340.jpg

viber_изображение_2025-07-09_10-14-32-223.jpg

Тоест, искаш дистанционно да ти огледаме инсталацията, и да преценим дали ще издържи едно нагревателче за вода?... :D Няма как да стане. Пробвай, и ще разбереш. 

Впрочем, не знам за какво ще я ползваш тази измишльотина. Капацитетът ѝ е малък, става да си измиеш ръцете, или някоя чиния. И както виждаш на картинката, загрява само до 60 градуса. Баща ми ползваше такива на село, понеже имаше магазинче, и имаше задължително изискване да има топла вода. Сменяше ги максимум на 2-3 години, боклуци са, и лесно се развалят. 

преди 52 минути, Rudy M. написа:

Тоест, искаш дистанционно да ти огледаме инсталацията, и да преценим дали ще издържи едно нагревателче за вода?... :D Няма как да стане. Пробвай, и ще разбереш. 

Впрочем, не знам за какво ще я ползваш тази измишльотина. Капацитетът ѝ е малък, става да си измиеш ръцете, или някоя чиния. И както виждаш на картинката, загрява само до 60 градуса. Баща ми ползваше такива на село, понеже имаше магазинче, и имаше задължително изискване да има топла вода. Сменяше ги максимум на 2-3 години, боклуци са, и лесно се развалят. 

Май са боклуци като теб ,2,3 години малко ли е ? Или хората където ги произвеждат да не ядат ,ще карат на фотосинтеза.Няма нищо вечно ,голям си идиот.

Ако го включваш в контакт на инсталация, на която кабела до контакта е директно от предпазител, проблем няма. Друг е въпроса ако ползваш разклонители/удължители, които не се знае в какво състояние и с какво качество са... С две думи - не ползвай удължители/разклонители! Избягвай и да ползваш уреда продължително време на слаба струя на водата.

• Автор
току-що, Joss Bomon написа:

Ако го включваш в контакт на инсталация, на която кабела до контакта е директно от предпазител, проблем няма. Друг е въпроса ако ползваш разклонители/удължители, които не се знае в какво състояние и с какво качество са... С две думи - не ползвай удължители/разклонители! Избягвай и да ползваш уреда продължително време на слаба струя на водата.

Директно в контакт ше се включва.Не в разклонител
Фабрично кабела на устройството е доста къс и  е удължен,защото не достигаше достатъчно до контакта. 

Кабела до контакта от таблото да е поне 2,5 квадратни   мм.Отлично ще  е ако е 4   кв.мм.И отделен предпазител  16 ампера.Другият вариант да прекараш отделна линия само за него с горните параметри.

преди 18 минути, Veni77 написа:

Кабела до контакта от таблото да е поне 2,5 квадратни   мм.Отлично ще  е ако е 4   кв.мм.И отделен предпазител  16 ампера.Другият вариант да прекараш отделна линия само за него с горните параметри.

Видя ли хубаво за каква кауфландска "Юнга" става въпрос? Това не е проточен бойлер за къпане.

image.png.76e6b7f6bfe286279b7d5cd6cb6cd273.png

Съгласен съм, че прилича на ''юнга ''.Електрическата част сигурно е доста по зле от тогавашните . 

Но това не пречи при продължително ползване,  да топи кабел примерно 1 кадрат. мм. или да ''сваля ''предпазителя  след 2 -3 мин ако е слаб.

Особено ако , на същият токов кръг има други включени уреди.Това вероятно е в кухнята , където може да е заедно с готварската печка и хладилника или още някакъв уред.И така се събират доста на 1 клон.

преди 28 минути, Veni77 написа:

да топи кабел примерно 1 кадрат. мм

на 10.07.2025 г. в 10:55, Emotv написа:

На конкретното място (панелен апартамент) инсталацията е стара от 70 те години някъде

На времето кабелите бяха от истинска мед, а не от сплави и нямаш представа как държаха акумулиращи печки от по 5 киловата.

• Автор

В случая ще е на отделен контакт.
В смисъл не мисля да се ползва едновременно фурна, бойлера в банята (за параметри не знам  елдом е 60 литров май),котлони и т.н,или отопление

Преди известно време около зимата да кажем се е случвало да се включва едновременно бойлер и конвекторна печка и осветлението.
Проблем не е имало,но все пак 

преди 8 часа, Veni77 написа:

Съгласен съм, че прилича на ''юнга ''.Електрическата част сигурно е доста по зле от тогавашните . 

Но това не пречи при продължително ползване,  да топи кабел примерно 1 кадрат. мм. или да ''сваля ''предпазителя  след 2 -3 мин ако е слаб.

Особено ако , на същият токов кръг има други включени уреди.Това вероятно е в кухнята , където може да е заедно с готварската печка и хладилника или още някакъв уред.И така се събират доста на 1 клон.

В случая в кухнята мисля да се ползва,да

Редактирано от Emotv
техническа (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.