Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Геийминг конфигурация до 7 500лв.

Featured Replies

Бюджетът е 7 500лв. за кутия, дъно, захранване, процесор,охлаждане,RAM, видео карта и хард диск (WIn на отделен диск). Ще си ползвам 4 ТБ WD black SATA диска от сегашната конфигурация, като ми трябва един 6 или 8ТБ и ССД диск за Win. АМД конфигурация. Интересуват ме повечко ядра (колкото позволява бюджетът, разбира се).По възможност 96 гб системна памет. Идеята е и да ме изкара повечко време без  ъпгрейд. Поради габаритите и ограниченията в пространството, кутията трябва да е с размери ВхШхД 46х22х44.5 и системната памет да е от QVL листа на съответната дънна платка, за да избегна евентуални проблеми. Резолюцията 4к или 2к, според бюджета. Ако е възможно, видеокартата да се вмести до 3 200лв. Благодаря!

1. Процесор: AMD Ryzen 9 7950X3D

https://ardes.bg/product/amd-ryzen-9-7950x3d-44ghz-box-100-100000908wof

2. Дънна платка: ASUS ROG Strix X670E-F Gaming

https://ardes.bg/product/asus-rog-strix-x670e-f-gaming-amd-x670-socket-am5-ddr5-atx

3. RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz

https://ardes.bg/product/gskill-trident-z5-neo-96gb-2x48gb-ddr5-6000mhz-cl30-amd-expo-f5-6000j3048g48g

4. Видеокарта: Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX 24GB

https://ardes.bg/product/sapphire-nitro-radeon-rx-7900-xtx-vapor-x-24gb-gddr6-11322-03-20g

5. SSD за OS: Kingston KC3000 1TB NVMe

https://ardes.bg/product/kingston-kc3000-1tb-nvme-m2-pcie-40-x4-ssd-skc3000s-1024g

6. HDD за данни: Seagate IronWolf 8TB

https://ardes.bg/product/seagate-ironwolf-8tb-35-7200rpm-256mb-sata-6gb-s-st8000vn004

7. Кутия: Fractal Design Meshify 2 Compact

https://ardes.bg/product/fractal-design-meshify-2-compact-black-tg-dark-tint

8. Захранване: Corsair RM1000e 1000W

https://ardes.bg/product/corsair-rm1000e-1000w-80-plus-gold-fully-modular-cp-9020264-eu

9. Охлаждане: Noctua NH-D15

https://ardes.bg/product/noctua-nh-d15-premium-cpu-cooler-brown

AMD Ryzen 9 7950X3D за баланс между игри (благодарение на 3D V-Cache) и всякаква работа (16 ядра). RX 7900 XTX е оптимална за 4K/1440p gaming с добър запас от VRAM за бъдещето. 96GB RAM покрива тежки задачи като виртуализация и обработка на данни. X670E дънната платка осигурява стабилност и потенциал за ъпгрейд, а NVMe SSD + големият HDD са за бързина и съхранение. 1000W захранването и Noctua NH-D15 гарантират охлаждане и надеждност. Конфигурацията е съобразена с бюджета и габаритите, без компромиси

• Автор
преди 19 минути, varankralev написа:

1. Процесор: AMD Ryzen 9 7950X3D

https://ardes.bg/product/amd-ryzen-9-7950x3d-44ghz-box-100-100000908wof

2. Дънна платка: ASUS ROG Strix X670E-F Gaming

https://ardes.bg/product/asus-rog-strix-x670e-f-gaming-amd-x670-socket-am5-ddr5-atx

3. RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz

https://ardes.bg/product/gskill-trident-z5-neo-96gb-2x48gb-ddr5-6000mhz-cl30-amd-expo-f5-6000j3048g48g

4. Видеокарта: Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX 24GB

https://ardes.bg/product/sapphire-nitro-radeon-rx-7900-xtx-vapor-x-24gb-gddr6-11322-03-20g

5. SSD за OS: Kingston KC3000 1TB NVMe

https://ardes.bg/product/kingston-kc3000-1tb-nvme-m2-pcie-40-x4-ssd-skc3000s-1024g

6. HDD за данни: Seagate IronWolf 8TB

https://ardes.bg/product/seagate-ironwolf-8tb-35-7200rpm-256mb-sata-6gb-s-st8000vn004

7. Кутия: Fractal Design Meshify 2 Compact

https://ardes.bg/product/fractal-design-meshify-2-compact-black-tg-dark-tint

8. Захранване: Corsair RM1000e 1000W

https://ardes.bg/product/corsair-rm1000e-1000w-80-plus-gold-fully-modular-cp-9020264-eu

9. Охлаждане: Noctua NH-D15

https://ardes.bg/product/noctua-nh-d15-premium-cpu-cooler-brown

AMD Ryzen 9 7950X3D за баланс между игри (благодарение на 3D V-Cache) и всякаква работа (16 ядра). RX 7900 XTX е оптимална за 4K/1440p gaming с добър запас от VRAM за бъдещето. 96GB RAM покрива тежки задачи като виртуализация и обработка на данни. X670E дънната платка осигурява стабилност и потенциал за ъпгрейд, а NVMe SSD + големият HDD са за бързина и съхранение. 1000W захранването и Noctua NH-D15 гарантират охлаждане и надеждност. Конфигурацията е съобразена с бюджета и габаритите, без компромиси

Възможно ли е AIO охлаждане да се сложи? Забравих да го напиша.

Съветвам те да вземеш видеокарта Нвидия защото ще си запази цената продължително време.

По-скъпа е но след година ще можеш да я продадеш на добра цена.

преди 39 минути, varankralev написа:

От връзките ти нито една не се отваря. А и цените във въпросния магазин са поне едни 10% нагоре. Освен това, процесора например не е наличен, не съм търсил 1 по 1 останалите компоненти.

Процесор AMD Ryzen 9 7950X3D (4.2GHz) - 100-100000908WOF 100-100000908WOF - на топ цена от Ардес

Процесор AMD Ryzen 9 7950X3D 100-100000908WOF от Vario.bg

Corsair RM1000e е по-слаб модел от X серията, например Захранване Corsair RMx SHIFT Series RM1000x 1000W ATX 3.0 CP-9020253-EU от Vario.bg или алтернатива Захранване Seasonic Vertex GX-1200 1200W ATX 3.1 от Vario.bg

RX 7900 XTX е безсмислено да се взема - вече е стар модел, освен ако няма да е нужна много видео памет. По-новата 9070 серия е по-мощна (а и по-нова). Мисля, че бях го казал и в предната тема.

Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

или още по-добре nvidia 5070 ti: Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

Дъното също не е налично, тук го има

Дънна платка ASUS ROG Strix X670E-F Gaming WIFI 90MB1BA0-M0EAY0 от Vario.bg

уж трябва да се събере в предложената кутия, но трябва да се види и дължината на видеокартата, това е малка кутия.

Цитат
  • PSU max length
    200 mm (165 mm with HDD cage and front fan)
  • GPU max length
    341 mm (360 mm without front fan)
  • CPU cooler max height
    169 mm

Освен това, вече има и по-нов чипсет за AM5, аз бих взел това дъно: MSI MAG X870E Tomahawk WIFI 7E59-004R от Vario.bg

И това SSD само 1 TB на такъв бюджет и с такива компоненти е несериозно, спокойно може да се вземе минимум 2, дори 4 TB, не е нужно системата да е на отделен диск.

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 4TB M.2 SKC3000D/4096G от Vario.bg

Ако е нужен механичен диск, аз бих избрал поне с 5 годишна гаранция:

Seagate Exos E - 7E10 10TB ST10000NM017B от Vario.bg

Твърд Диск Seagate Exos X - X18 16TB ST16000NM000J от Vario.bg

Western Digital WD Purple Pro 8TB WD8002PURP от Vario.bg

RAM паметта също не е налична, въпросната тук е на промоция: G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 64GB (2x32GB) 6000MT/s DDR5 с цена 758.43 лв. - Gplay.bg

подобна и малко по-евтина Памет 2x48GB DDR5 6000 Kingston Fury Renegade Silver RGB - KF560C32RSAK2-96 KF560C32RSAK2-96 - на топ цена от Ардес

или от същия магазин Компоненти > Памет от Vario.bg

на 14.07.2025 г. в 22:47, Joss Bomon написа:

преди 32 минути, Joss Bomon написа:

Добре де, не се ли ориентира вече във възможностите от тази тема и от темата ти в другия форум?

Бюджета ти се оказа безкраен, а възможните промени са в незначителните компоненти като кутии и дискове.

Аз лично не бих взел топ видеокартата 5090 за потресаващите 5-6К лв. след като след 2г. следващата по-ниска серия карти ще е със същата или по-добра производителност на много по-ниска цена.

преди 45 минути, Joss Bomon написа:

Аз все си мисля, че ако човек в България има 7 500лв за компютър означава, че човека е доста умен и може сам да провери за кратко време всичката необходима информация за най- доброто на пазара за тези пари!

Не е като да се открива топлата вода! Има тестове и сравнения на абсолютно всичко в интернет. Опциите са 2 - или са му паднали(!) от някъде една камара пари и човека търси начин да ги изхарчи или няма такива налични пари и само се гаври с хората да му обръщат внимание :( (дано второто не е така...)

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Нямам ли право да избера измежду няколко предложения? Не може ли да не ми хареса някой от компонентите и да го заменя с такъв от друг предложен вариант? Трябва ли от първия вариант да се съглася?

преди 1 час, Belefor написа:

Аз все си мисля, че ако човек в България има 7 500лв за компютър означава, че човека е доста умен и може сам да провери за кратко време всичката необходима информация за най- доброто на пазара за тези пари!

Не е като да се открива топлата вода! Има тестове и сравнения на абсолютно всичко в интернет. Опциите са 2 - или са му паднали(!) от някъде една камара пари и човека търси начин да ги изхарчи или няма такива налични пари и само се гаври с хората да му обръщат внимание :( (дано второто не е така...)

Човекът е заделил пари от трите си заплати. Може ли да не споделяте личните си терзания, а да помогнете, или да запазите мълчание, след като не можете да помогнете? Ако за Вас критерият дали човек е умен, е наличността на 7 500лв., по-добре не ми отговаряйте. Съждението  за търсеното внимание и гавра няма да го коментирам. И за всеки случай, ако някой все още се чуди, просто искам 2-3 варианта измежду, които да избера.

преди 3 часа, Belefor написа:

Този път не съм съгласен с теб. Не може да делим хората според бюджета, който са заделили за настолен компютър на умни и ... по-малко умни, нито пък според това дали се допитват до форума или не. Напълно нормално е човек да не разбира от всичко и да пита, а дали компютъра ще струва три или пет цифрена сума няма никакво значение. 

преди 1 час, kiro 2025 написа:

Следваща карта двойно превъзхождаща няма да има

За твое сведение

И това къде съм го казал?! Казах, че след 2 години по-ниската *080 ще е на двойно по-ниска цена от тази 5090 /колкото е и в момента/ и ще е с равна или по-добра производителност.

За твое сведение

преди 2 часа, ssentissim4o написа:

Нямам ли право да избера измежду няколко предложения? Не може ли да не ми хареса някой от компонентите и да го заменя с такъв от друг предложен вариант? Трябва ли от първия вариант да се съглася?

Е нали точно това ти казах, че възможностите за предложения като компоненти се изчерпаха и можеш сам да прецениш от коя конфигурация какво да предпочетеш. Не очаквай цяла конфигурация, към която никой да няма забележки или свои предпочитания, пък било то и само за да се заяде и да тропа с крак...

В

преди 9 минути, Joss Bomon написа:

И това къде съм го казал?! Казах, че след 2 години по-ниската *080 ще е на двойно по-ниска цена от тази 5090 /колкото е и в момента/ и ще е с равна или по-добра производителност..

Не това няма да го има

Удариха тавана на сегашните технологии

Може да има по-модерен чип но пак ще е скъпо

Всяко нещо има край

Имаш право разбира се. Вече си получил доста предложения, само да не се изгубиш в тях и да не ти избяга фокуса.

Струва ми се, че в крайна сметка не стана ясно за теб кой процесор е най-подходящ и ще се опитам да ти помогна в избора.

Бюджета ти позволява да си вземеш последно поколение процесор на АМ5. Каза, че ще играеш игри и искаш възможно най-много ядра. Тук вече съвсем логично можеш да се насочиш към X3D процесор от последно поколение, те са с 3д кеш, който дава голямо предимство в игрите. Само, че това болднатото бърка много хора. Избора ти е между 9800X3D, 9900X3D и 9950X3D. Подредени са по цена и брой ядра. Първия е 8 ядрен и най-евтин, втoрия е с 12 ядра, а трения с 16 и най-скъп. Само че "царя на геймига" е първия, защото въпреки двойно по-малкото ядра от 9950X3D се представя на същото ниво,защото за игрите не ти трябват повече от 8 ядра и 16 треда. Спрямо 9900X3D пък даже има предимство заради по-високата честота. 

ПП. Общо взето за гейминг, разликите и на трите процесора са пренебрежимо малки, а на по-високи резолюции бих казал, че няма да има разлика. Обикновено геймърите залагат на 9800X3D + RTX5090, но в твоя случай казваш, че искаш картата да е до 3200лв., така че може да заложиш на 9900X3D/9950X3D + RTX 5080, щом наистина ти трябват ядра или да изчакаш няколко месеца за RTX5080 Super

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 6 минути, kiro 2025 написа:

Това за 5080 супер беше най разумното мнение досега

Да де, ама пък като излезе 5080 Super, тогава пък ще чакаме 6*** серия или отговора на АМД, та не съм много сигурен кое е най-правилното, много е субективно. 

Отговора на АМД не може да движи AI а дотогава игрите ще са с него

Така че АМД е вече избор на бедняка

Според обещанието Супера ще е с повече памет така че цената ще я държи

преди 9 часа, ssentissim4o написа:

Бюджетът е 7 500лв. за кутия, дъно, захранване, процесор,охлаждане,RAM, видео карта и хард диск (WIn на отделен диск). Ще си ползвам 4 ТБ WD black SATA диска от сегашната конфигурация, като ми трябва един 6 или 8ТБ и ССД диск за Win. АМД конфигурация. Интересуват ме повечко ядра (колкото позволява бюджетът, разбира се).По възможност 96 гб системна памет. Идеята е и да ме изкара повечко време без  ъпгрейд. Поради габаритите и ограниченията в пространството, кутията трябва да е с размери ВхШхД 46х22х44.5 и системната памет да е от QVL листа на съответната дънна платка, за да избегна евентуални проблеми. Резолюцията 4к или 2к, според бюджета. Ако е възможно, видеокартата да се вмести до 3 200лв. Благодаря!

От чисто любопитство и като по глупав не мога да схвана за какво би могъл да ползва такъв компютър у дома си.

Дали ще може да изчисли комбинациите от тотото или ще предсказва времето ?! 

Питам защото за програмиране стига само 10% от цената на Вашия компютър./според AI/

Ако може обяснете че може и други да си купят такава машина.

преди 2 минути, inostranec написа:

От чисто любопитство и като по глупав не мога да схвана за какво би могъл да ползва такъв компютър у дома си.

Питам защото за програмиране стига само 10% от цената на Вашия компютър./според AI/

За програмиране никога не се е налагало да имаш скъп компютър. Конкретно този, автора каза че е за гейминг. Гейминг на 4К резолюция с максимални графични настройки е скъпо удоволствие.

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

За програмиране никога не се е налагало да имаш скъп компютър. Конкретно този, автора каза че е за гейминг. Гейминг на 4К резолюция с максимални графични настройки е скъпо удоволствие.

"Програмиране" е много относително какво, къде и как ще се програмира. Ако правиш големи проекти, пускаш виртуални машини, докер контейнери, емулатори, ще ти трябва доста сериозна машина с много RAM и процесор с много ядра. Ако пък се правят игри или нещо свързано с AI, там нещата съвсем отиват нагоре - професионални видеокарти и така нататък.

преди 3 минути, Raze написа:

"Програмиране" е много относително какво, къде и как ще се програмира. Ако правиш големи проекти, пускаш виртуални машини, докер контейнери, емулатори, ще ти трябва доста сериозна машина с много RAM и процесор с много ядра. Ако пък се правят игри или нещо свързано с AI, там нещата съвсем отиват нагоре - професионални видеокарти и така нататък.

Има една "малка"подробност че това е домашен компютър и човека е отделил 3 заплати.Един програмист би могъл да го купи с една заплата и дали ще пита в някой форум какво да купи?

преди 1 минута, inostranec написа:

Има една "малка"подробност че това е домашен компютър и човека е отделил 3 заплати.Един програмист би могъл да го купи с една заплата и дали ще пита в някой форум какво да купи?

Ами не е точно така. Не всеки програмист взема такава заплата, а и всеки може да пита. Като си програмист не значи, че разбираш и от хардуер, с някои изключения.

• Автор
преди 41 минути, inostranec написа:

преди 1 час, inostranec написа:

Боже, Боже, пускаш тема да ти препоръчат компоненти, почват да ти смятат заплатата, какво работиш, ама за какво точно ще го ползваш вкъщи, въпреки, че е посочено, дали се гавриш с хората, дали си умен, ако имаш 7 500 за компютър...Първо: написал съм, че съм отделил ОТ три заплати, не, че съм отделил три заплати. Второ: мога и от една да отделя, но имам други приоритети. Сега, трябва да си мерим заплатите и да посочвам какво работя ли?! -Не съм програмист, имам адвокатска кантора, отделно се занимавам и с още няколко неща, плюс, че съм и на заплата на втора работа. За миналата година, съм платил 18 000 лв. данъци. Справка от търговския регистър, акт за раждане да ми искате? Компютърът ще се ползва, освен за гейминг на макс настройки през малкото свободно време, за обикновена домашна машина, и за клауд майнинг (не на крипто валути), който гълта ядрата и рамта като ламя, когато не се ползва за първите две. И на сегашната машина - R 5900x и 64ГБ всичко се изяжда на момента. Моля темата да се заключи, явно няма да се пише повече същество. На отзовалите се по темата- БЛАГОДАРЯ! Ще сглобя от това, което са посочили Raze и Gaming Solutions. Искрено им благодаря!

преди 13 минути, ssentissim4o написа:

Боже, Боже, пускаш тема да ти препоръчат компоненти, почват да ти смятат заплатата, ..................................

Въпроса ми е за какво може да се ползва компютър на такава цена а не какви пари получавате .По ясно от това как да го кажа.

Моля темата да се заключи, явно няма да се пише повече същество. На отзовалите се по темата- БЛАГОДАРЯ! Ще сглобя от това, което са посочили Raze и Gaming Solutions. Искрено им благодаря!

Аз нищо не съм посочвал все още, само ти дадох насоки за процесорите. В крайна сметка сподели на какво си се спрял. Имаш ли нужда от допълнителна помощ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.