Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на мпс с номер от друг град - трябва ли да сменям номерата?

Featured Replies

Здравей Ти,

Бащата ще си купува кола тия дни. Колата е дърта (на 20 год) обаче с регистрационен номер от Бургас. Той купува колата (а и живее) от София. И сега питането е - трябва ли да сменя (задължително ли е?) номера със софийски или не? Ако да - каква е процедурата и какви документи са необходими (трябва ли да се минават канали)? Ако не и остане с бургаския номер, тогава пък е неясен момента с данъците - данъка е по местоживеене на собственика или по град на регистрация на колата (ако е второто - как мога да плащам данъка?)?! Питах ИИ-то - то твърди че трябва. Четох някакви статии - на няколко места твъдят, че не трябва. И затова питам.

След прехвърлянето, се прехвърля и данъка по местоживеене на новият собственик. Номерата не е задължително да се сменят. Обаче имаше някаква врътка за прегледа за регистрация, след покупка. Не помня точно - прегледа трябва да е в населеното място, на новият собственик. Може и без стария.

преди 14 минути, Петър Ангелов написа:

И сега питането е - трябва ли да сменя (задължително ли е?) номера със софийски или не?

Приеха нов закон преди няколко години, който те освобождава от задължението да сменяш регистрационните табели на автомобила, когато го купуваш от собственик с регистрация в друг град. Важното е да е купен от България и да има валидни документи, както и да е в изправност. Ако много държиш на софийски номера, сменяш си ги. Ако не ти пука, караш с Адидаса и спестяваш разхода и хамалогията за новите табели.

преди 38 минути, Corvax написа:

Ако не ти пука, караш с Адидаса и спестяваш разхода и хамалогията за новите табели.

И си слагаш стикерча

От София съм... | Картинки | Kvo.bg

преди 41 минути, Докладчик написа:

След прехвърлянето, се прехвърля и данъка по местоживеене на новият собственик. Номерата не е задължително да се сменят. Обаче имаше някаква врътка за прегледа за регистрация, след покупка. Не помня точно - прегледа трябва да е в населеното място, на новият собственик. Може и без стария.

Цитат
Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 20 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.12.2019 г.) При всяка промяна в регистрацията се подменя свидетелството за регистрация, а табелите с регистрационен номер - по желание на собственика.
Чл. 14. (2)
(Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Превозното средство се представя за идентификация в случаите на:
2.
(доп. - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.07.2019 г.) подмяна на табелите с регистрационни номера и/или промяна на регистрацията в друга област;

Естествено, че ще е без стария собственик! Когато си купя кола от Германия - да не би германецът да идва с мен в КАТ?

• Автор

Много благодаря. Може ли да кажеш (ако го имаш под ръка) кой е закона? Извън това - а ако бащата реши (не го знам какво ще му хрумне) да сменя номерата, там каква е процедурата (никога не съм минавал канали и ми е доста объркано)?

преди 11 минути, Петър Ангелов написа:

Много благодаря. Може ли да кажеш (ако го имаш под ръка) кой е закона? Извън това - а ако бащата реши (не го знам какво ще му хрумне) да сменя номерата, там каква е процедурата (никога не съм минавал канали и ми е доста объркано)?

Ако си пропуснал - сложил съм и линк!

Не е закон, а Наредба № І-45/2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и ремаркетата теглени от тях

Номерата не е задължително да се сменят.Ако колата има текуща застраховка при покупката, след като се прехвърли собствеността трябва да се отиде в застрахователната компания и да се сключи анекс.Струва 2-3лв.

да не си купува бензинова и дизелова

ще ги спират

нефътът свършва и като слаба държава ще ни правят репресии  силните държави  да си ползват  последния бензин в света а за слабаците  пеш и конска тяга  ако може да се изхрани коня

а и най-вероятно ще е феодален режим и ще ни затворят да не излизаме извън градовете 

преди 6 часа, Banesc54 написа:

да не си купува бензинова и дизелова

ще ги спират

нефътът свършва и като слаба държава ще ни правят репресии  силните държави  да си ползват  последния бензин в света а за слабаците  пеш и конска тяга  ако може да се изхрани коня

а и най-вероятно ще е феодален режим и ще ни затворят да не излизаме извън градовете 

Легни се наспи. Не спря да се излагаш в тоя форум. Добре че ги има тия форуми, да има къде да пишете глупости, иначе ако ги говорите на живо пред хора някъде, санитарните да са ви прибрали отдавна. 

преди 56 минути, ostavime написа:

Легни се наспи. Не спря да се излагаш в тоя форум. Добре че ги има тия форуми, да има къде да пишете глупости, иначе ако ги говорите на живо пред хора някъде, санитарните да са ви прибрали отдавна. 

сега ще видиш какво  ще стане с  бензина след 1-2седмици или по-рано 

пак ще си говорим

11-8-2025

питай  @kosyo  @Без умствен капацитет

всичко е  станало дето съм казал 

преди 29 минути, Banesc54 написа:

пак ще си говорим

11-8-2025

Какво очакваш да стане?

В момента А95 струва 2,40 - 2,50 лева за литър. Забрави ли,че преди 2-3 години беше 3,20-3,50?

преди 45 минути, Banesc54 написа:

пак ще си говорим

11-8-2025

И ако нищо не стане? Ще кажеш, че се отлага. Пълни глупости дрънкате! Наспи се, пий си хапчетата и не го мисли бензина. Ти нали си пеш.  

Бензина е на цени от преди 5 години. С други думи, евтин е. 

преди 8 часа, jhoro написа:

Забрави ли,че преди 2-3 години беше 3,20-3,50?

има проблем в идеологията на капитализма

а ти забрави ли  като  беше  3-4 лв как се купуваше от чужбина....

капитализма не позволява да се вдигне цената на горивата

в момента има таван на горивото  и е субсидирано

и тайно налагат политически репресии за намаляване  на консумацията за да е обоснована цената 

строги закони по пътищата - фалшиви тестове за наркотици

целта е да се  откажат хората  от потребление и само правилните хора  да употребяват  бензин

преди 8 часа, ostavime написа:

И ако нищо не стане? Ще кажеш, че се отлага. Пълни глупости дрънкате! Наспи се, пий си хапчетата и не го мисли бензина. Ти нали си пеш.  

Бензина е на цени от преди 5 години. С други думи, евтин е. 

на цени от преди  5 години е защото го продават под реална пазарна цена трябва да е  5лв литър

но не могат да го направят кукловодите щото  ще повлече икономиката и ще фалира всичко масов тотален световен фалит

ще стане каквото ще стане

до  2040г трябва да  има 0 потребление на бензин  цената винаги ще му седи толкова 2.50

а какво ще стане и дали ще се оправдавам като не стане

могат да ни пуснат аванта като се разшуми 1-2 години само за да докажат че не съм прав

стадото да се  успокои

но ще падне годината  на  2038 за компенсация

или ще измислят вирус да ни заключат за 5 години да не харчим да се  понапълни нефт в барелите... примерно 

да видим кой сценарии ще разиграят 

може ударно да вкарат 2-3 трилиона за проучване на нефтени залежи....

ама тогава ще има инфлация

ВСИЧКО Е СКАЧЕНИ СЪДОВЕ

като дръпнеш едното други  10 мръдват 

капитализма е предвиден за неизчерпаеми ресурси като водата

при нефта не важи  от там идва проблема...

преди 36 минути, Banesc54 написа:

до  2040г трябва да  има 0 потребление на бензин  цената винаги ще му седи толкова 2.50

Някой ти беше писал да си пиеш хапчетата редовно, ама ти не!

Шейните на планинските спасители с какво ще се движат след 2040г.!?

преди 48 минути, ivan_pop написа:

Някой ти беше писал да си пиеш хапчетата редовно, ама ти не!

Шейните на планинските спасители с какво ще се движат след 2040г.!?

кой е казал че ще има планински спасители

с кучета и вълци ще се движат  но няма да има нужда защото няма   да има хора за спасяване 

но май забрави ковит като затвориха витоша много хора ходели там  и не спазвали дистанция....

току що получих поща че се  очаква 200-300к  бензинови и дизелови автомобили да бъдат махнати от улицата с държавна репресия

определено на трябва да се купува не  е момента 

а пък ако искаш изчакай цените ще паднат 

после да не кажеш никой не ми каза 

на 10.08.2025 г. в 10:51, Петър Ангелов написа:

Колата е дърта (на 20 год)

виж в каталога дали отговаря на еко изскванията за следващите години

да се окаже ще ще я спират следващата година  да я купи за 4 месеца ползване...

репресията на концлагера  ЕС бачка 

после ще трябва  да търсиш някой турчин или украинец да  му я продадеш на безценица 

аз казах ли ви пак разиграха ковит картата тия балъци не могат ли да измислят нещо  ново вече ставят за смях

цял свят им видя спатиите 

https://nova.bg/news/view/2025/08/12/506983/през-последните-дни-ново-увеличение-на-заразените-с-коронавирус-в-българия/?fbclid=IwY2xjawMHswJleHRuA2FlbQIxMQABHmZ-ZA7QcN8GY-gqPfNy7Q-ECjIm6sXm61Jeat2YOWwZvSvsMggsj6y7dqVa_aem_alr11gG2_phcM2wWJRqE1g

май  и черната пантера беше с тая цел 

ТОЯ ПЪТ ЩЕ ИМА ЯКИ ТУПАНИЦИ!

ДА се сезират @kosyo @BANKATA  @Без умствен капацитет @(:IdioibI:) @Муца  @Без умствен капацитет

• Автор
преди 5 часа, Banesc54 написа:

току що получих поща че се  очаква 200-300к  бензинови и дизелови автомобили да бъдат махнати от улицата с държавна репресия

определено на трябва да се купува не  е момента 

а пък ако искаш изчакай цените ще паднат 

после да не кажеш никой не ми каза 

виж в каталога дали отговаря на еко изскванията за следващите години

да се окаже ще ще я спират следващата година  да я купи за 4 месеца ползване...

репресията на концлагера  ЕС бачка 

после ще трябва  да търсиш някой турчин или украинец да  му я продадеш на безценица 

Няма кой да е я спре. Има забрана през определени месеци да се влиза на центъра. Това обаче не важи, ако живееш в него (след изваждане на съответния документ, разбира се).

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

Няма кой да е я спре. Има забрана през определени месеци да се влиза на центъра. Това обаче не важи, ако живееш в него (след изваждане на съответния документ, разбира се).

ти не разбираш ....

положението е много тежко

не трябва да купуваш а да продаваш

даже трябва да излезеш от града....

преди 1 час, Banesc54 написа:

аз казах ли ви пак разиграха ковит картата тия балъци не могат ли да измислят нещо  ново вече ставят за смях

цял свят им видя спатиите 

https://nova.bg/news/view/2025/08/12/506983/през-последните-дни-ново-увеличение-на-заразените-с-коронавирус-в-българия/?fbclid=IwY2xjawMHswJleHRuA2FlbQIxMQABHmZ-ZA7QcN8GY-gqPfNy7Q-ECjIm6sXm61Jeat2YOWwZvSvsMggsj6y7dqVa_aem_alr11gG2_phcM2wWJRqE1g

май  и черната пантера беше с тая цел 

ТОЯ ПЪТ ЩЕ ИМА ЯКИ ТУПАНИЦИ!

ДА се сезират @kosyo @BANKATA  @Без умствен капацитет @(:IdioibI:) @Муца  @Без умствен капацитет

Я питай приятелчето ти Бъди как стои въпрса с ковид мерките в люимата на всички ви идио**и Русия.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Я питай приятелчето ти Бъди как стои въпрса с ковид мерките в люимата на всички ви идио**и Русия.

по делата ще ги познаеш

ако путин каже има ковит войници прибирайте се

значи е ясно

цялото  нещо е една гадна схема на кукловодите в която участва и путин

обаче ако  путин каже продължавайте

следователно знае че нефта свършва и ковида не съществува и глобалното затопляне  и има разлом  в банковото котило ...

и сащ китай русия си  пръдрват кокъла към себе си

въпреки че китай е свързан с американския долар и други валути както българия към еврото 

значии путин много добре знае че няма ковит

обаче направи  руска ваксина зада прецака европейците за да прецака постата и да вземе част  от кешовацита 

обаче нали излезе че урсула е правила някакви рътки

хъм мън  руската ваксина не ставала ....

мижи да те лажем

и тогава  ЕС си запази кешовицата 

и от там путин  е щом е така аз пък  нападам украйна  и ковида приключва

• Автор
преди 2 часа, Banesc54 написа:

ти не разбираш ....

положението е много тежко

не трябва да купуваш а да продаваш

даже трябва да излезеш от града....

Без да се обиждаш, но мисля че нещо си прегрял..

преди 20 минути, fitterman написа:

Имай предвид, че ако смениш номерата, ще трябва да минеш на ГТП, малка "подробност", която ти съобщават като си вземеш новите табели. :)

Това проблем ли е?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.