Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръки за ъпгрейд на GPU

Featured Replies

Здравейте,

Обмислям ъпгрейд на видеокартата и изпитвам затрудения в избора. Конфигурацията се ползва предимно за гейминг.

Конфигурацията която имам към момента е:

Кутия: Prime ARGB Mid Tower
Дъно: PRIME B460M-A
RAM: 32 GB DDR4
CPU: i7-10700F
GPU: GTX 1660 Super
PSU: Hyper K Pro 600W

До колкото успях да проуча изглежда, че RTX 3060 е най-голямата стъпка нагоре без да пипам захранването.

Склонен съм да взема и ново захранване за да взема по-силна карта, но те са с по-големи размери и ме притеснява мястото вътре (предните вентилатори са на около 27,5 см), както и в какъв момент процесора може да се окаже bottleneck.

Клоня повече към nVidia, защото се говори, че AMD все още имат проблеми с драйверите, но е въжможно информацията ми да е стара.

Към коя карта бихте препоръчали да се насоча?

Благодаря предварително! :)

Разрешен от Raze

• Решение

Захранването ще издържи и видеокарта 3070/3070ti и съответно 4ххх и 5ххх сериите. Защо точно RTX 3060? Това е доста стар модел и вече го има само втора ръка. Разгледай 5060/5060 ti, като и втората е с повече vram, което е по-добре за игрите.

Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

По-бюджетни AMD модели: Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

Не съм чул да има кой знае какви проблеми с драйвери с новите AMD серии, понякога се случва някой драйвер да оправя нещо и да чупи друго и при nvidia има доста проблеми с драйверите последните поколения.

Като си избереш модел видеокарта, в сайта на производителя са дадени точните и размери, може да си премериш дали ще се събере в кутията.

Дъното ти е доста бюджетно, не позволява overclock на процесора, а и като гледам общо-взето си сложил максимума. От тук нататък вече опциите са ти за смяна на платформа и всичко покрай нея.

Ето за проблеми с nvidia драйвери, има много подобни теми: I'm so frustrated with Nvidia's drivers, yet things don't look to be getting any better

преди 17 минути, Raze написа:

Захранването ще издържи и видеокарта 3070/3070ti и съответно 4ххх и 5ххх сериите. Защо точно RTX 3060? Това е доста стар модел и вече го има само втора ръка. Разгледай 5060/5060 ti, като и втората е с повече vram, което е по-добре за игрите.

Не съм чул да има кой знае какви проблеми с драйвери с новите AMD серии, понякога се случва някой драйвер да оправя нещо и да чупи друго и при nvidia има доста проблеми с драйверите последните поколения.

Като си избереш модел видеокарта, в сайта на производителя са дадени точните и размери, може да си премериш дали ще се събере в кутията.

Дъното ти е доста бюджетно, не позволява overclock на процесора, а и като гледам общо-взето си сложил максимума. От тук нататък вече опциите са ти за смяна на платформа и всичко покрай нея.

Ето за проблеми с nvidia драйвери, има много подобни теми: I'm so frustrated with Nvidia's drivers, yet things don't look to be getting any better

И аз препоръчвам 5060 или 5060 TI  с 2 вентилатора ще се събере във всяка кутия.

преди 28 минути, X-file_0001 написа:

Здравейте,

Обмислям ъпгрейд на видеокартата и изпитвам затрудения в избора. Конфигурацията се ползва предимно за гейминг.

Конфигурацията която имам към момента е:

Кутия: Prime ARGB Mid Tower
Дъно: PRIME B460M-A
RAM: 32 GB DDR4
CPU: i7-10700F
GPU: GTX 1660 Super
PSU: Hyper K Pro 600W

До колкото успях да проуча изглежда, че RTX 3060 е най-голямата стъпка нагоре без да пипам захранването.

Склонен съм да взема и ново захранване за да взема по-силна карта, но те са с по-големи размери и ме притеснява мястото вътре (предните вентилатори са на около 27,5 см), както и в какъв момент процесора може да се окаже bottleneck.

Клоня повече към nVidia, защото се говори, че AMD все още имат проблеми с драйверите, но е въжможно информацията ми да е стара.

Към коя карта бихте препоръчали да се насоча?

Благодаря предварително! :)

Какъв ти е бюджета и кои са приоритетните игри, които играеш.

• Автор
преди 2 часа, Raze написа:

Благодаря за предложенията и за детайлния отговор!

Обмислях 3060 защото дъното е PCI 3 и търсех карта, която да е х16 за да може да се ползва порта на пъният му капацитет (доста от картите са х8). Не съм експерт по хардуер, но на доста места пишат/казват че това има значение.

Не знам да има видеокарти x8, може би някой много стар и нисък клас. Иначе порта на дъното може да е х8 или по-малко, зависи от дъното и кой порт ползваш. Всички карти общо-взето са х16, а PCI-E 3, 4 и вече 5 е генерацията. RTX 3060 е PCI-E 4, но дори и на дъно 3 генерация няма да видиш почти никаква разлика, особено с твоя хардуер (той процесора ти така или иначе поддържа PCI-E само до 3 генерация).

NVIDIA GeForce RTX 3060 12 GB Specs | TechPowerUp GPU Database

Intel® Core™ i7-10700F Processor

• Автор

Да разбирам, че дъното и процесора ме ограничават от към генрация, но няма ли значение дали х8 или х16 се ползва?

Например:

image.png.8466a57b3850d1a8a617c85bcfac8531.png

https://www.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-5060-Ti-16G-GAMING-OC/Specification

До колкото знам 4060 също ползва х8 и се минава към х16 в горния клас хх70.

Извинявам се ако въпросите ми са досадни. :)

Набийте си го в кухите тикви и не лъжете автора - процесор не може да спъва видео карта.

преди 2 часа, Raze написа:

Всички карти общо-взето са х16,

Грешно. Много далеч от истината. Интерфейсът е 16, но колко линии се ползват е друг въпрос.

преди 3 часа, X-file_0001 написа:

Обмислях 3060 защото дъното е PCI 3 и търсех карта, която да е х16 за да може да се ползва порта на пъният му капацитет (доста от картите са х8). Не съм експерт по хардуер, но на доста места пишат/казват че това има значение.

Точно така. Правилно си се ориентирал. Карта с 8 линии поставена на порт с 16 ще ползва точно 8. Но това не е кой знае какъв проблем. Обикновено кадрите ще са 5-6 надолу. В някои случаи и повече, но те са по-скоро частни. Определено обаче няма да ползваш пълният потенциал и това може да те дразни от гледна точка на заплатената сума за дадената бройка.

преди 2 часа, АнонименАлкохолик написа:

5060/TI с процесор i7-10700F? Процесора добре ще спъва видеото

преди 1 час, Докладчик написа:

Набийте си го в кухите тикви и не лъжете автора - процесор не може да спъва видео карта.

image.png.b57ea6bc0bd06fdb7626f8f6e2740c91.png

преди 4 часа, X-file_0001 написа:

защото дъното е PCI 3 и търсех карта, която да е х16

За стари дъна , най добре е RX 9060XT  16gb  тя  има x16  линий. И значение има и мониторът. Ако е 1080п  това е твоята карта.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.