Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бюджетен ъпгрейд на застаряла конфигурация

Featured Replies

Здравейте !

От много години не ми се е налагало да се интересувам от хардуерните трендове , тъй като машинката до скоро някак си минаваше между капките на Low settings и тн в игрите през годините , а и не ми е било голям приоритет (живота като те подкара , финанси - знаете как е ) , въпреки че гейминга е голяма част от живота ми от както се помня :) .

Накратко за какво се ползва - WoW Retail War within , като цяло други игри не играя в последните години , тук там някой Co-Op ( хвърлил съм око на Split Fiction) 

Просто машинката вече е доста остаряла и е нужно малко да се посъживи с нови компоненти. На 20+ човека Раид в голям пик пада често на 10 фпс , което не може да се търпи вече. 

Имам нужда от малко помощ , съвет , от по-разбиращите (вие) ,че ме заболя главата от толкова четене, съпоставяне и информация :

АМ4 дъно/платформа ,като не мисля да минавам на АМ5 и ще е бюджетно ориентирано решението . А бюджета е 1200 лв 

Конфигурацията е следната : 

Дъно - ASROCK AB350M AM4

Процесор - Ryzen 5 1400 

Карта - MSI Geforce 1050 ti 4gb 

Рам - Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz cl 16

Захранване - Evga 430 W 80 plus

Кутия - Fractal design focus G  - Mid Tower мисля , че се водеше

Имам някакъв диск Seagate 1 TB + SSD 480 gb Kingston A400 май се водеше .

От тази конфигурация ще се ползват дисковете , кутията , рам паметта и дъното ( освен ако не наклоните везната).

Като процесор се подразбира ,че обмислям да е Ryzen  - 5600x , 5700x , тъй като 5700x3d почти няма в момента , а единственото което намирам е 700+ лева , което не ме устройва.

За видеокартата - засега може би , 3060 ti , 4060 ti . Не съм запознат дали най-новите модели ще са подходящи и как ще е перформънса ,затова тук моля за помощ.

Захранване нещо на Seasonic 750 w  gold+ примерно.

Не се търсят някакви фрапанти резултати за 2к , 4к , гейминга ще е 1080p .

Просто след тази намеса най-вероятно няма да сменям нищо 3-4 години , освен може би рамта на 32 гб и затова го мисля толкова.

Съжалявам за дългият пост  и благодаря на всички ако въобще сте стигнали до края на този роман.

Ryzen 5 5600XT около 200 лв. AMD RYZEN 5 5600XT TRAY - описание.

п.с. Може да потърсиш RTX 4060 втора ръка за не повече от 400 лв. 

Захранването ти е достатъчно за нея.

Примерно - Видеокарта Asus Dual RTX4060 8 GB GDDR6 гр. Силистра Център • OLX.bg

Дъното си е екстра.
Но ти препоръчам първо да ъпгрейднеш BIOS до последната версия 10.43 успешно,
за да няма неприятни изненади, след като вече си купил новия процесор, който изисква минимум 7.20 версия.
А изненади могат да бъдат бриквания на дъното при процеса на ъпгред  на BIOS. Рядко, но се случва.
Ъпгрейдът ще е най-вероятно на 2 или даже 3 етапа, в зависимост колко стара ти е текущата версия.

Процесор 5700X има по-висока производителност от 5700X3D за всичко друго освен игри.
Ето ти и сравнение спрямо твоя:
https://www.cpubenchmark.net/compare/2992vs4814vs5884/AMD-Ryzen-5-1400-vs-AMD-Ryzen-7-5700X-vs-AMD-Ryzen-7-5700X3D
Като си тръгнал да купуваш нова видео карта, ти препоръчвам RTX 50, а 30 и 40 сериите просто ги забравяш като опция.

И да, ще ти трябва ново захранване - колко мощно - зависи от модела нова видеокарта. За тази с  най-ниско потребление - RTX 5060 = 155W ще ти трябва минимум 550W захранване

Колкотo до RAM - ако има още в бюдежата останали пари.

Ъпгрейдваш BIOS и вземаш един Процесор AMD Ryzen 5 5600 Tray 100-000000927 от Vario.bg

Една видеокарта 9060 XT Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

или RTX 5060 TI Компоненти > Видео Карта от Vario.bg но може и да не стигне бюджета, като включим и захранването.

Захранването също е добре да го смениш, най-малко може да няма нужните кабели.

Seasonic Focus GX ATX 3 (2024) GX-750 750W ATX 3.1 FOCUS-GX-750-V4 от Vario.bg

• Автор

Благодаря за бързите отговори! 

За да не цитирам всички по отделно ще напиша тук всичките въпроси по мненията Ви.

Да ще се внимава с ъпдейтването на Bios-a.

Предпочитам да е нова видео картата .

По предложеното от вас разбирам ,че новото поколение карти няма да създадат проблем ? Разбира се, освен малката загуба на производителност заради PCIe 3.0 и PCIe 5.0 , която аз от такъв ъпгрейд едва ли ще доловя нещо ,тъй като ще е космическа  разликата.

Обмислях найстина 9060 ХТ тъй като си е и с 16 гб , дали по-голямата и консумация няма да е проблем с охлаждането и тн ?

Едит - Ще го оставя все пак така ( Прощавайте за глупавия въпрос видях ,че е 150 W консумацията , явно съм гледал някоя друга карта с по-голяма :) )

Предполагам , Raze предложи 16 гб версията на 5060 ti , за да има повечко хляб с нея за в бъдеще ? Дали ще има някаква невероятна разлика между 5060 и 5060 ti 8гб за нормално ползване ? (замислям се дали да не се изръся повечко за 5060 ti 16гб )

А кутията ,която имам как ви се струва ?

Въпросните игри ще вървят добре и на 8 GB видеокарта, без значение AMD/nvidia от предложените. Не си казал с какъв охладител си на процесора, но ако е стоков ще е добре да вземеш някой по-добър.

За Ryzen 5600/5600X и този ще е предостатъчен: Охлаждане DeepCool AG400 BK ARGB V2 R-AG400-BKAMMN-GJD от Vario.bg

Ако вземеш по-мощен примерно 8 ядрен процесор вече ще е добре да имаш някоя двойна кула, като минимум

Охлаждане Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black от Vario.bg

Кутията си е добре (дори да е мини варианта). Обновяването на биоса е елементарно. Проблема е ако спре тока по-време на обновяването. Тоест колкото и да внимаваш не зависи от теб.

Втора ръка карта предложих заради бюджета. Щом като ще играеш на 1080p не е нужно да се изхвърляш с хилядарка за карта + захранване.

п.с. Wraith Spire върши работа както си установил вече. Че може и по-добре е друга тема. 🙂

Edit; Ако не си пипал/добавял вентилатори може да махнеш единия от предните и да го сложиш отзад.

Мощността на обмисляните процесори 5600X, 5700X е същата както на сегашния ти  Ryzen 5 1400  = 65W.
Така че съществуващият ти кулер за него е  напълно достатъчен за охлаждане
Ако ти се е раздрънкал самият вентилатор към куулера - можеш да му смениш единствено вентилатора.

По въпроса за 8 vs 16 GB RAM за една и съща категория видеокарта , ясно е че колко повече - толкова по-добре.
Но от друга страна и най-новата игра и с най-високи изисквания Battlefield 6 ще върви с 8 GB RAM според спецификацията им.
Така че дали да хвърлиш още 400 лв отгоре за 16 GB RAM - зависи дали го искаш, технически погледнато  според мен не си заслужава.

преди 51 минути, sunabouzu написа:

п.с. Wraith Spire върши работа както си установил вече. Че може и по-добре е друга тема. 🙂

Върши работа, но е ужасно шумен, особено при по-високи обороти, каквито ще има с 5600/5600Х. Аз не бих го ползвал, но винаги охладител може да се вземе допълнително, ако положението не е добре със стоковия.

Това захранване е сигурно на 10г. Затова задължително ново.Твърдо за 9060xt  16 GB.   Според амд може да работи и на 450Вт. захранване

https://www.amd.com/en/products/graphics/desktops/radeon/9000-series/amd-radeon-rx-9060xt.html

Гледайте ревюта в ''тубата'' за да изберете, дали да бъде проца    6  или 8 ядрен .

преди 15 часа, Veni77 написа:

Това захранване е сигурно на 10г. Затова задължително ново.Твърдо за 9060xt  16 GB.   Според амд може да работи и на 450Вт. захранване

https://www.amd.com/en/products/graphics/desktops/radeon/9000-series/amd-radeon-rx-9060xt.html

Гледайте ревюта в ''тубата'' за да изберете, дали да бъде проца    6  или 8 ядрен .

Това е минимално от АМД 450 вата.

Всеки производител (Sapphire, PowerColor) определят чиповете си колко Вата им е нужно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.