Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

iOS 26 - Въпроси, мнения, първи впечетления

Featured Replies

image.jpeg.7f0dc0a12996cb69dc14aec6b667e27a.jpeg

iOS 26Основно

image.jpeg.a1ca9acfd9f53da3d7d4df491b2a6664.jpeg

Дизайн и интерфейс

• Нов дизайн с материал „Liquid Glass“, който е прозрачен/полупрозрачен и реагира на съдържанието под него — отражения, пречупване, променящ се цвят в зависимост от фона и режим (светъл/тъмен). Apple Developer+3Apple+3Apple+3

• Подобрена Apple Intelligence — интегрирана в още места, с Live Translation (превод в реално време) в Messages, FaceTime и Phone. Apple+2Apple+2

• Нови персонализации: фон/заден план в разговори в Messages; анкети (Polls) в групови чатове; нюанси (tints) и избор между светли/тъмни/прозрачни икони и джаджи (widgets).

• Liquid Glass влияе на много елементи: заключен екран (Lock Screen), начален екран (Home Screen), контролния център, приложения, навигационни ленти, иконки, джаджи. Apple+2Apple+2

• В Lock Screen времето се адаптира динамично (според снимката/фона), уведомленията и позиционирането се променят за да се запази централната фигура (subject) в кадър. Също така има 3D ефект при преместване на устройството (motion parallax / spatial scenes). Apple+2Apple+2

• Обновени иконки: различни стилове — лек нюанс (light tint), тъмни/светли варианти, и чист (clear) стил, който е прозрачен също. Apple+1

• Контроли и табове се „течни“ и адаптивни — навигационни ленти и таббар контроли, които се променят визуално и по размер при скрол, при нужда от достъп до повече инструменти и др.

image.jpeg.18bdf1f3ec8e2f5139ded568cda7b55b.jpeg

Функции и подобрения

• Управление на обаждания – функция за филтриране (Call Screening) на обаждания от неизвестни номера, с възможност да се поиска името и причината за обаждането преди гласовото повикване да се осъществи. Apple+2Apple+2

• Messages — освен анкети и фонове, има и нови инструменти за екранно филтриране на съобщения от неизвестни податели; индикатор, когато някой пише в групов чат; др. Apple Support+1

• CarPlay — усъвършенстван интерфейс, нов таббар, Live Activities и „Tapbacks“ (реакции) в Messages докато караш. Apple+1

• Maps, Music, Wallet — допълнителни подобрения: например „Visited Places“ в Maps; превод на текст/текстови субтитри в Music; подобрено проследяване на поръчки в Wallet; др.

image.jpeg.fdb25bbe38c587fcf42baeece72d464a.jpeg

Съвместимост и други детайли

iOS 26 ще е достъпен на голям брой устройства — от новите (iPhone 17 серия) до по-стари като iPhone 11 и SE (2-ро поколение).

Някои функции могат да са в бета версия или ограничени по езици или региони.

image.jpeg

Има доста оплаквания, че този liquid glass тормози устройството и хаби батерия на по-стари устройства, които не са предвидени за такива ефекти. Има начини уж да се подобри това, като се спрат някои ефекти.

• Автор

Това е напълно нормално (от 1 до 3 дни). Когато се инсталира нова версия индексира стари файлове и актуализация работи в background режим. И според Апъл това си е напълно нормално в началото батерията да се изтощава малко по-бързо и устройството да загрява повече 

Нямам проблеми с батерията. Ползвам 16PM. 

Браво за темата, респект.

За сега само чета съвети. Не смея да обновя, защото съм страхлив, по-скоро боязлив. На няколко пъти срещам съвети, че ако си с 15 Pro  и нагоре, нямаш никакъв проблем с айос 26. Но ако машините ти са под това ниво, е добре да се изчака 26.1 като пак се следят съвети за производителността.

Мога да потвърдя, жена ми е с 16-тица. Трети ден нито прегрява, нито засича, държи се супер готино. Батерията пада по-бързо, но това е от изумително красивите нови възможности, които карат потребителя да разцъква с часове.

Тоест, ще изчакам 26.1, ще следя темите по този въпрос, конкретно за моите 15, 13 Pro и 12. И възнамерявам SE2020 изобщо да не го тормозя, понеже, сега с 18.7 се държи супер, пък и го ползвам повече само за разходки с кучетата и да ловя покемони.

преди 1 час, Viiipeer написа:

Здравейте!
Какво мислите за новите 17 pro max? Според мен са Epic fail? 

И аз мислех като теб в началото, но сега като, че ли ми се променя мнението

Иначе аз не бих рискувала с iOS 26

За свой кръвни купени:

1. iPhone 12 Pro Max
  2. iPhone 15 Pro Max.

Притежавам служебни:

1. iPhone 14 Pro Max
  2. iPhone 16 Pro Max

И на четирите модела получих предложение за обновяване към 18.7 или 26. Удивих се, че на 12 Pro Max полуих възможност да рипна на 26. Телефонът е основен боен кон и след близо 5 години ръгане акумулаторът отчита 77% здраве. Никакви бременни капаци - ток и жици на 100. Никакви прегоряли OLED екрани.

На личните ми минах на 18.7 без всякакви прокоби и страхове. Служебните още са на 18.6.1 и изчаквам отзиви от кликаторите/кълвачите/гиковете или каквито там по вашия край наричета акерите.

От години се вслушвам в този Ю-Тубер и досега не ме е подвел.

Позволете изпитан житейски опит.
Това е китайско копие на AirTag (69$) и върши идеална работа.

VzhXYsb.png

Надписът GPS е лъжа. Син зъб и толкова. Точност на позициониране в картата под 5м. iPad-ът ми също го вижда и управлява. Идеята е, че минели покрай него друг iPhone или iPad tag-клонът изпраща координати. Повече не ми крадат куфарите в Мадрид, ни в локалния аеропорт. Преди два дни се върнах от Швейцария, но кацане в Италия и автобус до хотела. В единият трол сложих таг с CR2035, a другия таг в втория трол подсилих с външен акумулатор-800mAh. Пинизът е, че куфарите пристигнаха в хотела отделно. Отлично. Шофьорчето на куфарите се оказа айфонист и от скука гледах как пълзяха към моето местоположение.

По-скоро историята е, че имах конфликт на интереси с един плешив с очила в нова тесла. ОК, тъпан, с някакъв дърт iPhone. Залепих такъв таг с скоч TESSA под бронята и разбрах къде зимува. Голям праз, че теслата била с 8 камери. Те записват до 1 час и после цикъл презаписва деянието.
Кой разбрал - разбрал!

В Емаг май са се включили ботовете.... забележете "ревюто" Ползвал го бил 4 месеца... той тъкмо излезе :Д   

Screenshot 2025-09-22 160720.png

То там идиоти колкото искаш в тези коментари. Интересно как някои ги пропускат, на мен почти винаги ми ги блокират, ако не са 'по темата'. Просто някой нарочно го е написал това. Предния коментар изобщо каква връзка има не знам. Също и този е интересен по-надолу:

Цитат
Струва си да се продаде кравата и телетата, правят се много добри снимки!

Също и този на следващата страница, качен на 12 септември:

Цитат

Кратък отзив от преинсталациите преди 3 дни.

На iPhone 12 Pro Max инсталирах 18.7 и мисля, че това е окончателен финал. Минуси не улавям. С 77% здраве на "батерията" поведението е същото  и напълно ме устройва. Този акумулатор е проектиран за 800 цикъла заряд-разряд, което е подвиг, изхождайки от дата на покупката.

В интерес на истината го зареждам само безжично. Не понасям паяжина от апендикси (кабели). За сведение на новобранците, да ползват безжично с активно охлаждане в протичен случай ще получават предупреждения за прекъсване на зареждаднето заради опасно загряване на акумулатора. Ако не разполагате с оригинално, то китайското копие прекарвайте през INA216 модул, за да не допускате "капково зарежане" на Li-Polymer-ния акумулатор ( което е тема извъна тази).

На iPhone 15 Pro Max инсталирах 26 и може би си внушавам, че стана леко тромав и по-бързо пада акумулаторът. Тук виждам вече 397 цикъла и здраве 83%. За себе си реших таван на зареждането 80% и  под до 40% ( из дебрите за нежна експлоатация на полимерен акумулатор). Модела купих януари 2024г. Според компанията този модел е проектиран за 1000 цикъла. Не съжалявам  за версията и определено появата на фикс за 26 относно енергоефективността ще ме накара да извърша поредни телодвжижения по обновяване.

Голямата радост дойде в инсталация на iPadOS 26. Таблетът ми се превърна в една идея по-близък до Macbook air. Таблетът е екипиран с оригинална док клавиатура и сега мога да деля екрана на прозорци от отделни приложения, и най-после човешки desktop view на сайтовете, защото мобилните такива ги имам за инвалид без протези.

След това развитие си дадох дума, че на 2 януари 2026г отново ще пътувам до безмитната зона за:  iPhone 17 Pro Max, iWatch и AirPods. iWatch ми е от времето на 12 Pro Max и се налага вече през ден да го презареждам (безжично), което се отнася и за слушалките.

• Автор

Батерията пада по-бързо на iOS 26.

Ползвах iOS 26 точно три(3) дни и си инсталирах наново 18.6.2 (докато Апъл не закрият верификацията за downgrade, но май вече я закриха като излезе бета на 26.1) и батерията издържа както си е преди на iOS 18

iPhone използват само Li-Ion батерия не знам къде видя Li-Po 

Когато се сдобиеш със 17 PM моля за едно изцялостно мнение, че съм му хвърлил око. А моя 16 PM ще го пусна за продажба поради долните дефектирали високоговорители (отказаха да работят)

Вчера привечер не ми издържаха нервите от нетърпение и инсталирах. Стиснах очи и се пуснах по пързалката.

Понеже съм предпазлив, не наченах от новите ми машини, а специално подготвих една 12 -тица, че да видя лично как се държи.

Ъпдейтът е основен, при подобни яки обновления предпочитам да инсталирам на чисто, през компютър, за да нямам капчица съмнение, че нещо от старата система е повлияло новата. Не казвам, че е задължително, просто се престаравам, предимно от маниащина.

Около 16 часа следобед дръпнах свежо копие на iOS 26 на една от машините ми в офиса на работа.

Не стана.

На 16%  ми даваше грешка, направо откачих от яд.

Прибрах се у дома и повторих опита. Стана от първия път, супер гладко и безпроблемно, бих казал скучно.

Сетне направих разбор на поведението си, и разбрах проблема. От един чувал пичета, аз съм гепил рошавата патка. Не съобразих, че компютърът, на който сторих опит да инсталирам, е 32 битов. Държа две такива машини за съвместимост със стар служебен софтуер.

След инсталацията телефонът ми стори доста топъл. Все едно разцъквам яка игрица в жегаво помещение през лятото, нещо такова.

Спрях да разцъквам и оставих тел върху ламарината не един комп, върху който духа вентилатор от съседен компютър.

Излезнах в неоновото лоно на нощта, прибрах се около полунощ. Телефонът кротуваше студен. Пуснах му ъпдейт на 2 приложения и го оставих.

Сутринта го заредих на 100 процента и сега е 17 часа,  той е на 67 процента, а го настъпвах яко по всички менюта.

МНОГО МИ ХАРЕСВА.

Тази вечер начевам да ъпдейтвам другите ми телефони.

**

Нещо важно, а може и да не е.

По обед се мотах навън. Стори ми се, че цветовете са някак бледи и безлични. Свикнал съм на супер ярки кристално бистри екрани и това ме смути, но го отдадох на откритото пространство, щото имаше много облаци и дървета, слънцето ту се скриваше, ту блестеше.

Прибрах се и видях, че е излезнал 26.01. Около 550 Мб на 12 -тицата, дръпнах го и – о, чудо. Екранът сякаш преживя ренесанс. Стана като чисто нов.

Писах, че това може и да не е важно, понеже нямам доказателства, дали не си внушавам, че ъпдейтът е повлиял картината. Логично - няма основание, но може при тези рестартирания нещо да се е наместило, така ми се струва.

**

Който се колебае, нека ме има предвид. Аз съм най-предпазливият пич на планетата. Щом скочих в океана, и не се удавих, значи всеки може.

Ако искате прогноза за времето, питайте индианците и метеорологична служба. Ако искате да оживеете в усилно време, следвайте евреите. Ако искате да сте щастливи, следвайте мен, но си вземете решение със собствените глави. 😊

Мир.

Имам време, нека споделя обновлението на 13 Pro.

Дръпнах пакета чрез 3uTools. Инсталацията протече без проблем, бих казал чиста скука. Тел позагря, оставих го да си вземе въздух за десетина минути. Пуснах му от историята в Апстор приложеията, които ползвам. Нямаше ме за час, сетне като надникнах, видях супер красивото лице на iOS 26.01.

Вече съм си избрал супер удачна снимка за Пространствена сцена („Spatial Scenes”). Знам, че е детинско, но много ме радва, веднага се заех с обработка. Обикновено ми отнема 5-10 секудни. Какво бе учудването ми, когато ефектът не сработи!

Мамка му и прасе, избеснех.

Отворих и четох. Спазих всички 6 правила  на спецовете от сайт за поддръжка на айфони. И все нещо ми убягваше. Понякога тръгва да обработва, но спира на 5 процента.

Решението намерих по логика, но и по интуиция.

С тел нямам проблем. Интернетът реже глави, и данните от оператора, и безжичната в къщата.

Подсети ме няколкократното изписване на съобщение, че процесът не може да бъде завършен, защото има проблем в мрежата. 

Брех, дееба, нулирах връзките, пробвах всички пинизи. Както се казва, гориво има да те удави, ток има да те изпържи, а не пали.

На сутринта пак опитах. Забелязах, че на Снимки, под профила ми има знак внимание, че не е синхронизирано всичко.

СТРАННО!

Цъкнах кадър, той не се появява в снимките. 

Вече имах следа. Явно, нещо препятстваше синхронизирането с облака.
А вече знаех, от доста четене, че ефектът на Пространствена сцена не работи без интернет, всичко става онлайн.

И едва тогава случайно забелязах, че на него акаунт ми светят 4 телефона, а всъщност, са само три.

Изхвърлих от списъка машината, която съм забравил да отпиша. 

Синхронизирането сработи на секундата. Пробвах да приложа ефекта на снимката, стана като по книга, за десетина секунди.

Така че, не Епъл са ми виновни, като бях си въобразил, а това, че не чета изисквания, правила и конвенции на Apple.

Както ми разправяше един приятел преди години, при Епъл импровизациите пречат на добруването. Или спазваш техните изисквания и царуваш в екстаз, или импровизираш вироглаво и дъниш греди през час.

**

За това как се държи тел, батерията, ще драсна при повече впечатления, за сега е пушка, но е рано за изводи.

на 18.09.2025 г. в 18:42, АнонименАлкохолик написа:

Управление на обаждания – функция за филтриране (Call Screening) на обаждания от неизвестни номера, с възможност да се поиска името и причината за обаждането преди гласовото повикване да се осъществи.

С едно уточнение - за да се използва тази функция е нужно зададеният език да отговаря на зададеният регион. В противен случай опцията няма да се появява в приложението ''Phone''.

• 5 седмици по-късно...

Пълна скука, пичове. Господ здраве да дава на всички разработчици в Епъл, че изпипват нещата така тънко, за да нямаме капчица проблем.

Днес ъпдейтнах от 26.01 до 26.1.

НУЛЕВ ПРОБЛЕМ.

Леко загряха малко след инсталацията на новата версия. Инсталирах едновременно две 12 тици и един 13 Pro. Поставих ги за пет минути върху един стационарен компютър с яки ламарини. И сега екстазвам на възможността да спра задействането на камерата с ляво приплъзване. Леле, това как ме дразнеше, просто не е истина. Обичам да пускам екрана с докосване, а не със страничен бутон. Това го прави понякога да се включва в джоба ми, като бръкна за нещо. Не ми е проблем, щото екранът си гасне след 30 секунди, батериите ми са супер яки, токът ме изкарва по две три денонощия. Но това приплъзване понякога включва камерите без да разбера, и като го видя, изпадам в ярост.

Та, сега това вече се регулира, което ме инджойва на макс.

Другите пинизи не са ми така важни. Обичам ефекта на течно стъкло и нямам намерение да го спирам. Щом на 12 движи така готино, не виждам какво ще го препятства на по-новите машини.

-

Скукаааа, скука! Да живее!

Пища това, щото може би сте забелязали как последните години куцоq кьораво и сакато от прогресистките среди упорито набиват тъпотията наречена „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА”

Нема спортист, манекенка, инфлуенсърка, който да не набива упорито опорката, че "обича предизвикателства".

Сега.

Те в повечето случаи не знаят какво точно означават тези думи, затова не им се сърдя, но не пропускам да ги дразня при среща.

Ами, така де. Цялата вселена се стреми към хармония и спокойствие, като укротява хаоса, а нашите прогресисти жадуват обратното- да бъдат предизвиквани! Не им стигат болести, зарази, прокази, убийства, грабежи, лъжи, пропаганда, катастрофи, нещастни случаи, че искат допълнително някой да ги предизвиква. Например, да им почине кучето без време. Чудно презивикателство! Или да си изтърват новия 16 Pro в кална локва. Леле, че предизвикателства!

--

Писах с усмивка, дано да ви разведрих, така както готино се усетих и аз с новия ъпдейт.

Знам. Странно е, да се радвам като дете на некакви си там ъпдейти. Но да ви кажа, това си има предимствата. Аз се отказах от мерак да създам лекарство против карцином, полет в космоса и и да нахраня гладните в Етиопия. Харесвам постижими малки радости, вместо да блея срещу луната в празни мечтания.

Пък и колкото и да се пънем, никой няма да пробие дупка в морето. Затова, нека скучаем с готин телефон в ръка, вчесто да се предизвикваме с ужасно красиви мечтания за прогрес, демокрация, комунизъм, и прочие утопии.

😎

• Автор

От 18.7.2 след инсталция преминах на 26.1 RC и вчера като излезе официално отново надградих. 

Както на iOS на 16 PM  така на MacOS (в описанието)

На MacOS съм с излизането на 26 и performance е супер. 

Батериите се държат повече от добре. 

Радвам се, че и при вас нещата движат спокойно. Искрен съм.

Често ме упрекват, че прекалявам с похвали, но аз предпочитам да подам добра дума, вместо да  се правя, че не виждам доброто около себе си. Така де, един добре настроен телефон, ДНЕС, освобождава потребителя да се занимава с текущи задачи и се радва на света, вместо да бърника настройки и нервничи вторачен в дисплея.

Каквото и да се лъжем, половината ни живот вече е в Мрежата и го достъпваме чрез телефоните. Тези машини са като добре поддържана кола. Ако работи добре, дори не я забелязваш, зареждаш и караш, вършиш си делата. Но ако те ебава, дори една свирка на околовръстното става проблем, никому не пожелавам куци коне, тъпи телефони и проблемни возила.

Впрочем, по повод прозвището ви, все се сещам за велик лаф: „По-добре известен пияница, отколкото анонимен алкохолик”. За него спорят Фънки - Димитър Ковачев, Батето - Иван Славков неподражаемия и един мой съсед. 🙂

--

Влезнах само да се допълня от вчера с нещо, което ми струва важно.

Обновяването на операционната система не бива да се бърка с обновяването на приложенията.

Тоест, ако ни се струва, че нещо не е като хората, лагва, фрийзва, приплъзва, бави, замисля се, следва първо да се уверим къде е заровено кучето.

Защото, се оказва, че производителите на софтуер не винаги успяват навреме да обновят своите приложения, или не им остава време да ги тестват обстойно. И те започват да правят проблеми, дори при супер ОК настоена операционна система.

На практика, това се изразява, да не бързаме да обновяваме основен телефон. Нека той си остане месец на старите версии, докато всичко тръгне нормално.

--

Знам, че с този лаф продавам краставици на краставичари. От опит съм забелязал, че мотащите се по този форум са грамотни технически и тези съвети вече са си ги прочели или достигнали опитно до тях.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

От два дена ползвам iPhone 17 Pro Max с iOS 26.0 

Производителност и издръжливост на батерия е ок както на 16 PM (26.1) 

Никаква разлика не виждам освен, че е 17 като 16 само че го водят 17 :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.