Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със сензори на R5 3600 в AIDA64

Featured Replies

Здравейте нужен ли е BIOS Update до AGESA 1.2.0.F. 

Питам защото в aida64 липсват ядрата и сензорите дъното е Asrock b450m pro4 дъното си дойде с заводския биос версия p10.20  но като гледам в страницата за дъното тази версия я няма явно е свалена и дават последна версия която е бета 10.43

Spoiler

Какво знаем за BIOS 10.43 (Beta) за Asrock B450M Pro4:

• Включва AGESA ComboAM4v2 1.2.0.F, което е последната версия към момента.

• Актуализира fTPM, което е важно за сигурността и Windows 11.

• ASRock предупреждава, че ако системата работи нормално, не е задължително да се обновява BIOS.

• Версията P10.20, с която е дошло дъното, вече не е налична на сайта — вероятно е била оттеглена поради бъгове или несъвместимости.

🛠️ Защо липсват сензорите и ядрата в AIDA64:

• Може да е поради стар AGESA микрокод, който не комуникира правилно с мониторинг софтуера.

• BIOS P10.20 вероятно не съдържа AGESA 1.2.0.F, което води до липса на поддръжка за някои функции на процесора.

• Ако използваш нов Ryzen процесор (например 5000 серия), BIOS с AGESA 1.2.0.F е силно препоръчителен.

Препоръка:

• Ако AIDA64 не показва ядра и сензори, и използваш по-нов процесор, обновяването до BIOS 10.43 (Beta) с AGESA 1.2.0.F може да реши проблема.

• Направи резервно копие на BitLocker ключа, ако използваш криптиране, преди да обновиш BIOS.

• Увери се, че процесорът ти не е от по-старите серии (Pinnacle, Raven, Summit Ridge) — ASRock не препоръчва новите BIOS-и за тях.

Не сте казали процесора какъв е.

Коя е версията на AIDA64? С друг софтуер - hwinfo - отчитат ли се температурите? Аз съм с подобно дъно - Fatal1ty B450 Gaming K4 - и нямам проблеми с aida64, въпреки че съм с Ryzen 5800x. Но като гледам и BIOS-ите са едни и същи за двете дъна, моя е P5.60.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Коя е версията на AIDA64? С друг софтуер - hwinfo - отчитат ли се температурите? Аз съм с подобно дъно - Fatal1ty B450 Gaming K4 - и нямам проблеми с aida64, въпреки че съм с Ryzen 5800x. Но като гледам и BIOS-ите са едни и същи за двете дъна, моя е P5.60.

Със последна версия съм на аидата 8.00.8000 със hwinfo ядрата се виждат но и като гледам и в hwinfo и в аидата не се показва и сензора за чипсет.

Нещо имаш проблем с хардуера може би. Ти май беше пускал и други подобни теми. При мен със същата, а и с предни aida64 версии всичко се показва.

xJdAYbs.png

4WwKHZN.png

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

Нещо имаш проблем с хардуера може би. Ти май беше пускал и други подобни теми. При мен със същата, а и с предни aida64 версии всичко се показва.

xJdAYbs.png

4WwKHZN.png

Да бях пускал преди известно време че не се отчита температурата на чипсета на другото ми дъно h61m-ge.

Но като гледам и при теб картината е като при мен не ти се виждат ядрата и сензорите в аидата а в hwinfo под memory timings можеш да си видиш температурите на ядрата и напрежението.

Аида64 няма опция да отчита по отделно температурата на всяко от ядрата, там са обобщени. В hwinfo я показва, като разгъна 'cpui ccd1', както и по-надолу 'core power' мога да им гледам и консумацията.

преди 3 минути, Raze написа:

При мен със същата, а и с предни aida64 версии всичко се показва.

Той иска да му показва всички ядра и температурата им, а Aida64 показва само това което си дал. Няма опция за температури на всяко ядро, както и за температура на чипсета.

Аз не виждам смисъл от чак толкова подробна информация. Общата температура на процесора е предостатъчно да се вижда.

• Автор
преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Той иска да му показва всички ядра и температурата им, а Aida64 показва само това което си дал. Няма опция за температури на всяко ядро, както и за температура на чипсета.

Ами не е точно така на другото дъно си ми показва аидата всичките ядра и температурите им само на чипсета показва една и съща температура все едно на нея е заседнал а може и да няма сензор и на двуядрени процесори ми е показвала ядрата и температурите им както и на чипсет.

Та според мен това може би не е от аидата но може и да греша.

преди 6 минути, vlado1985 написа:

Ами не е точно така на другото дъно си ми показва аидата всичките ядра и температурите им само на чипсета показва една и съща температура все едно на нея е заседнал а може и да няма сензор и на двуядрени процесори ми е показвала ядрата и температурите им както и на чипсет.

Та според мен това може би не е от аидата но може и да греша.

Цитат

Защо не се показва?

• Липса на вграден сензор за чипсет: Според спецификациите и отзиви от потребители, ASRock B450M Pro4 няма dedicated сензор за температурата на чипсета (AMD B450). Това е типично за бюджетни платформи като тази – чипсетът не винаги има директен мониторинг. Вместо това, софтуерът (като AIDA64) може да опита да чете от свързани сензори (напр. VRM или общи "aux" сензори), но често показва грешки, като фиксирани стойности (напр. 96°C или 99°C), които не отговарят на реалността.
  • Проблеми с AIDA64: AIDA64 понякога неправилно интерпретира сензорите на тази платформа. Има дори официален ъпдейт в AIDA64 (от 2020 г.), който фиксира грешки в четенето на VRM сензори за B450M Pro4, но за чипсета често остава празно или грешно.

Това не означава, че чипсетът прегрява – той обикновено работи стабилно до ~100–110°C без проблеми, стига вентилацията да е добра.

Стига си търсил под вола теле, а си изтегли и инсталирай всички драйвери за дъното и си свиркай!

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

И какви са дъното и процесора?

Питаш за дъно и процесор какви са на новото дъно или на другите ми дъна.

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Стига си търсил под вола теле, а си изтегли и инсталирай всички драйвери за дъното и си свиркай!

Всички драйвери съм ги инсталирал и не търся под вола теле а просто като отворих аидата и ми направи впечатление че не се показват ядрата и сензорите.

Като гледам лаптопа с I7 4710HQ - там показва по отделно ядрата, но това е интел все пак.

Същата работа и при другата машина - сега я запалих - с Intel® Xeon® Processor E5-2680 v4 и китайско дъно HUANANZHI X99-QD4 Motherboard. Там при aida64 има температура на всяко от ядрата и PCH, но тук пак сме на intel. А и относно PCH - това си е intel сензор, няма как да го има при AMD:

Цитат

There isn't a PCH temperature for an AMD system because PCH (Platform Controller Hub) is an Intel-specific term for a chipset.

преди 6 минути, vlado1985 написа:

Питаш за дъно и процесор какви са на новото дъно или на другите ми дъна.

Според теб за кое може да питам - за това, на което ги гледаш въпросните сензори и стойности!

5PZy2hU.png

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

Като гледам лаптопа с I7 4710HQ - там показва по отделно ядрата, но това е интел все пак.

Същата работа и при другата машина - сега я запалих - с Intel® Xeon® Processor E5-2680 v4 и китайско дъно HUANANZHI X99-QD4 Motherboard. Там при aida64 има температура на всяко от ядрата и PCH, но тук пак сме на intel. А и относно PCH - това си е intel сензор, няма как да го има при AMD:

Ами аз както казах на другото дъно с чипсет h61m-ge asrock h61m-ge.

Там си показва всички ядра и температурите им както и на едно друго дъно доста по старо biostar със процесор amd athlon64 x2 което е в избата и на негово място ще слагам дъното с интел процесора и на него си отчита всички ядра и температури.

преди 9 минути, Raze написа:

Според теб за кое може да питам - за това, на което ги гледаш въпросните сензори и стойности!

Новото дъно е asrock b450m pro4 https://www.asrock.com/mb/AMD/B450m Pro4/#Overview и процесора е ryzen5 3600

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Връщай дъното и процесора и взимай Интелски, така по цял ден ще си гледаш температурите на ядрата и на чипсета.

Е за какво да връщам дъното при положение че си работи добре и съм доволен. Аз пуснах темата и зададох въпрос да ли е нужно да обновя до последната версия на Agesa.

преди 4 минути, vlado1985 написа:

Аз пуснах темата и зададох въпрос да ли е нужно да обновя до последната версия на Agesa.

И да обновиш биос, няма да ти се появи сензор с него. ЩОМ ВСИЧКО ВЪРВИ, НЕ ПИПАЙ ПОВЕЧЕ!

• Автор
преди 1 минута, Joss Bomon написа:

И да обновиш биос, няма да ти се появи сензор с него. ЩОМ ВСИЧКО ВЪРВИ, НЕ ПИПАЙ ПОВЕЧЕ!

Ами аз затова и попитах за Agesa дали да я обновя до последна версия а вече дали ще се покажат ядрата и сензорите и аз незнам но ако някой е пробвал с последна версия бета и преди нея няма стабилни а всичко е само бета може да каже от опит какво е положението.

Какво не разбра пак? Първо, става въпрос за различни платформи и имплементацията им в aida64. Ако искаш и 10 BIOS-а пробвай, няма да се промени нищо! Като толкова ти трябва да гледаш температура на всяко от ядрата, hwinfo има опция да ги показва и в task bar, в различни OSD и така нататък.

• Автор

Е то и ти не си с последна версия на Agesa но както и да е. Аз както казах в hwinfo ми се показват ядрата и сензорите и за това пуснах темата и попитах дали е нужно да обновя до последната версия на биос която е бета 10.43.

преди 6 часа, vlado1985 написа:

Е то и ти не си с последна версия на Agesa но както и да е. Аз както казах в hwinfo ми се показват ядрата и сензорите и за това пуснах темата и попитах дали е нужно да обновя до последната версия на биос която е бета 10.43.

Вледко! Ето ти едно предложение да виждаш температурите на процесора и ядрата му. Можеш да си я настроиш за което си искаш. след малко ще ти кача програмката. Виж долу, вдясно 4-те цветни квадратчета. Във всяка секунда можеш да си я наблдаваш. Отчита отлично всичко. Само трябва правилно да си я настроиш. На български е.

Core-Temp-setup-v1.18.1.0.rar

551.png

преди 18 минути, Колев 74 написа:

Вледко! Ето ти едно предложение да виждаш температурите на процесора и ядрата му. Можеш да си я настроиш за което си искаш. след малко ще ти кача програмката. Виж долу, вдясно 4-те цветни квадратчета. Във всяка секунда можеш да си я наблдаваш. Отчита отлично всичко. Само трябва правилно да си я настроиш. На български е.

Core-Temp-setup-v1.18.1.0.rar 1.16 MB · 0 изтегляния

551.png

То проблема е в автора, че не 'вдява' какво му обяснявам. Hwinfo има същата опция, както писах и по-нагоре. Не разбира, че aida64 няма такава функция като hwinfo и си мисли, че проблема му е в хардуера или в BIOS версията, което няма нищо общо. Аз с телевизор се отказвам да се разправям.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.