Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фермерски пазари за натурални храни

Featured Replies

Не знам в България да има подобни пазари.

Около Варна сякаш има санитарна зона за такива продукти.

Ако някой реши да изкара нещо от градината си и да го продаде,полицията услужливо изприпква от някъде .Вероятно да не е в конкуренция с веригите.

Хората които искат да продадат нещо като яйца,сирене,мед буквално се крият сякаш са престъпници.

Във Варна от време на време има някаква пародия на пазар за фермерски продукти.В Суворово в събота има такъв пазар но ....пак е :zipper:

Фермерски пазари за натурални храни в Мангалия - Румъния всяка неделя 7-12ч. /115км от Варна/

Подобен пазар но в събота има в едно село General Scărișoreanu пак на толкова км от Варна -  https://bgtourism.bg/romansko-selo-general-scarisoreanu-saboten-fermerski-pazar/

444.jpg

90% от тия продукти са купени или от борсите или са направени супер тарикатски, сирена кашкавали примерно от вода сол и химически прахоляци, става въпрос за България. Нямам идея за Румъния.

Пазарите.

В Дупница на пазара излизат и малки производители от селата, но продават предимно плодове и зеленчуци. За меса и млечни им правят проблеми.

Има доста ФБ, групи, но аз съм резервиран към тях.

преди 2 минути, BANKATA написа:

За меса и млечни

Тука е измамата. 

преди 2 минути, BANKATA написа:

плодове и зеленчуци.

Повечето са ок.

• Автор
преди 6 минути, BANKATA написа:

Пазарите.

В Дупница на пазара излизат и малки производители от селата, но продават предимно плодове и зеленчуци. За меса и млечни им правят проблеми.

Има доста ФБ, групи, но аз съм резервиран към тях.

И те са в ЕС но там е позволено да продават и месо на открито.

Почти всичко е автентично което купувам в Мангалия.Млякото такъв каймак има че нямам думи.Сиренето ако искаш има прясно и узряло.Не е смесено с палма като в магазините.

В България няма зряло сирене без да му вземат маслото .Там сирената  краве,овче и козе са на една цена 30-40 lei за килограм /между 12-16лв/

Месото наистина прясно и вече от известно време купувам само от там,25 lei kg

По интересно е в магазините на KAUFLAND.Една ролка кухненска голяма във Варна е 8лв а там 5.20 лв.Масло което тук се продава за 15.50 там е само 7 лв.Един и същ магазин на разстояние 100 км

В София на женския пазар има подобни неща. Продават сирена, кашкавали, саздърма и други подобни, също са и много вкусни.

преди 38 минути, fischer_ написа:

И те са в ЕС но там е позволено да продават и месо на открито.

Тук вече опираме до национално законодателатво, а не дали си в ЕС или не.

В някои държави, Гърция примерно, не си длъжен да държиш яйцата в хладилна витрина.

Аз много обичам да пазарувам от малки производители по разни пазари, и наистина в България рядко се намират, не знам причината. А и има много измамници. Последно на пазара на Юндола, видимо купувани продукти ги предлагат за домашни.

преди 8 часа, fischer_ написа:

Не знам в България да има подобни пазари.

Кмета на Гурково бе спретнал такъв. Дали миналата или тази година, то ще се допитам дали е станало традиционно. 

Какво ти трябва?! Но, да не стане така, че ще плащаш с ония долара! :) 

• Автор
преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Какво ти трябва?! Но, да не стане така, че ще плащаш с ония долара! :) 

Проблема само е че не им харесва образа.Затова по пазарите плащам с такива.:wink12:

23s.jpg

преди 37 минути, fischer_ написа:

Проблема само е че не им харесва образа.Затова по пазарите плащам с такива.:wink12:

23s.jpg

Малък, това са хартийки! :) Аз съм си привърженик на натуралната търговия. ;) 

Елементарно е: Произвеждаш блага. Колкото по-дълга е веригата от производителя до крайния потребител, то цената става по-голяма. 

Икономиката се занимава със следното: Цената в цял свят на дадена стока да е една и съща. От тази гледна точка, то се избира къде да са разположени производствените мощности, т.е. дали до крайните потребители или до първоизточниците на ресурсите. ;) Останалото е логистика или логика. :) 

п.п. До момента съм пращал или доставял стока от ферма или стопанство из околността към София на мои познати или близки. ;) Е, не съм ползвал куриери, а друг способ! ;) 

Никога не бих си купил храна от някоя ФБ група само, защото пише, че е еко, био, домашна и я е сготвила някоя баба. 

Свързвам се директно с фермери, знам какви животни имат, респективно знам каква продукция произвеждат и какво качество вадят. Ако се издънят, губят клиентите и пазара си. Говоря за сравнително малки ферми. Може би естеството на работата ми е такова, че имам достъп до такъв тип ферми и производители почти ежедневно, но за повечето хора е изключително трудно да си набавят качествена храна. Говоря основно за млечни продукти, яйца също така и донякъде месни. При месото е малко по-трудно. За плодове и зеленчуци, зависи от сезона разбира се. Също е трудно, защото всичко се разваля за дни, но пак има варианти. 

Един пример, който не е точно по темата, но... В София има една верига за хранене "Бабино село". В началото започнаха с печки на дърва, като готвеха няколко основни неща и наистина се готвеше на 3-4 печки на дърва, като отгоре пържеха кюфтета и картофи в едни големи тигани, а вътре във фурните готвеха по 1-2 манджи. Това добре, наистина вкуса беше различен и т.н. Не говорим за качеството на продуктите, от които са били направени кюфтетата и т.н. Просто идеята им беше интересна. Сега гледам, че спира един бус, свалят се тавите с готовата храна и се продава, В някои от заведенията има и готвачи, но никой вече не готви на печките на дърва, които се ползват за шкафове. Спрях да пзарувам от тях. Те малко и с цените се объркаха, но това е друга тема. 

Фермерските пазари са добро решение, но и за тях трябва да има някакъв контрол. Пазара на Богров примерно в неделя не е лош, но и там има страшни мошеници. Давам пример. В Костинброд има една ферма за яйца. Търговците отиват там и купуват яйца, които са без печати, които по принцип са задължителни. В всяка верига, магазин и т.н. яйцата задължително са с печати. Тия пичове, отиват, купуват касетки с яйца без печати и по този начин твърдят, че са "домашни". Пълни глупости. Приери мога да дам още много, защото както казах, с това се занимавам по един или друг начин. 

За хората по селата и малките населени места като цяло е малко по-лесно да си набавят такива натрални храни от комшии, приятели, близки производители, знаят се кой кой е и т.н., но за големите градове за мен е почти невъзможно на този етап. 

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Още един клип на наш съгражданин тоя път за пазара в Суворово

Там също могат да се намерят продукти на самите производители но това не е точно фермерски пазар.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

А това е клип макар и от преди година но все пак по темата 

На пазар в Хисаря

• 8 месеца по-късно...
  • Автор

Съботен панаир – село Генерал Скаришореану след Кардам в Румъния/General Scărișoreanu/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.