Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за нова кола

Featured Replies

Здравейте! Въпросът ми малко не е по темата, но от доста време се чудя върху това — искам да си купя нова кола, но още не съм решил каква.

Засега съм се насочил между две марки: Audi A4 1.9 TDI (131 к.с.) или Škoda Fabia 1.9 TDI (101 к.с.).

По принцип бих се спрял на Аудито, но повечето ми приятели казват, че ремонтът и обслужването му ще излизат доста по-скъпо в сравнение с Шкодата.

Какво мислите вие — коя от двете бихте препоръчали?

Имал съм Ауди А6 2,5 TDI - съдра ми кожата. И А4-ката ще ти съдере кожата. Фабиата е евтина. Но пък Ауди-то е класа отгоре, а кеф цена няма. 

За японка се огледай хонда тойота 

И двете са помпа дюза аз съм със 131-ца всичко е на късмет зависи как е потдържана! Да може да е малко по - скъпа но не и чак пък толкова, но лично аз бих ти препоръчал 131-ца! И при двете трябва да се внимава с гарнитура на глава трябва да глдаш, че това им е слабост! Вземи някой с ваг ком закачи я виж на 13 канал какви са стойностите на дюзите колкото по - близо до 0 е по - добре. Като цяло скъпите части са съединител маховик,турбо и дюзи макар че по 100 лева има дюза втора ръка моите и 4те така съм ги взимал няма ядове едно турбо ако случайно нещо е 300-400 лева за този модел. Относно  това как да провериш дали  е за гарнитура запали колата и я покарай да вдигне 90 градуса и стисни маркучите ако са твърди на камък и не можеш да ги стиснесш да знаеш че е за гарнитура! Нали има 1 бар и нещо налягане трябва да има усилие и да можеш да ги стиснеш, но ако са прекалено корави е ясно работата и само като отвориш капачката ако изкипи е същата работа. Същото е и за шкодата и тя е помпа дюза, но по - слаб мотор. Моята за 10 години и знам  както се казва и майчиното мляко на тези ПД мотори

преди 1 минута, Ant1Lamer написа:

едно турбо ако случайно нещо е 300-400 лева за този модел

Къде е това турбо за 300-400 лева?

• Автор
преди 20 минути, parmobil написа:

Ще купувате НОВА кола или ще сменяте колата с друга, втора ръка?

Ще сменям с друга.

Аз сте ти препоръчам Škoda Scala. => Това е новото лице на Шкода. Фабията е за пенсионери. 

За момента цена/качество + поддръжка Шкода е по-изгодна, но като комфорт + класа е Ауди. 

На Ауди "капризни" сa А6. А4 е на нивото на VW. От предложените, то А4 е по-добро, а за младеж може да си вземеш и А3. 

Успех!

преди 10 часа, Denis Takev написа:

Ще сменям с друга.

Значи с втора ръка или чисто нова?! 

За втора ръка: Задължително изисквайте сервизна книжка, т.е. няма ли такава, то я е карал мърляч! 

Именно в нея ще видите ТО как е извършвано и спрямо тази информация ще придобиете какви разходи ще са ви необходими в бъдеще за поддръжката ѝ.  

Маниаците дори пазят и фактурите, но това са подробности, защото има инфлация. ;) 

Успех!

п.п. За нова: Вижте какво включва гаранцията + пак, информация в сервизната книжка, т.е. там е указано какви ТО е предвидил производителя. 

преди 10 часа, Pamlea написа:

Как и да е поддържана, като е на 25 години и 500хил.км, лед няма да му стигне да си слага на главата от проблеми.

Е мойта отива на 580 000км. Ледът не ми стига да си слагам по пиенетата и да обикалям курортите с нея. Те тия новите с тия изгъзици 1.2 мотор 200 коня, на 200 000км за за вторични.

преди 24 минути, Коркодила написа:

Те тия новите с тия изгъзици 1.2 мотор 200 коня, на 200 000км за за вторични.

Зависи. ;) Реално и турбото подлежи на ремонт. ;) Да, капризно е, но ключовото е вложените материали и ремонтно-пригодността. 

Значи Турбо или Компресор не се ремонтира, а се рециклира. ;) Стига някои да не пипат софтуера, то ресурса няма как да се намали. 

И, понеже става въпрос за дизел, то по-важно е какво гориво се ползва, а така също и какво масло! ;) Въртящите моменти при него са по-големи, т.е. от тази гледна точка, то Ауди умеят да правят спортни дизелови автомобили. ;) И, ти с по-спец по VW-групата! ;)

п.п. Между другото що се срамиш, че си побелял или, че си плешив?! :) 

да не се купуват бензинки  и дизелки има директива да се спират с фалшиви тестове за наркотици 

преди 5 минути, Banesc написа:

да не се купуват бензинки  и дизелки има директива да се спират с фалшиви тестове за наркотици 

Защо взимаш наркотици 

Абе какви са тези съвети - проверяваш гарнитури, твърди маркучи, омасляване?! Отиваш в магазина, плащаш, качваш се на избранат кола и караш....Ебати мизерниците!

• 4 седмици по-късно...
на 5.10.2025 г. в 22:47, Zolin написа:

За японка се огледай хонда тойота 

Има ли нови такива,  да кажем до 50 000 лв?    Комсомолец като теб знае ли подобни?  Имам предвид съвсем нов автомобил.  

преди 3 часа, attj написа:

Има ли нови такива,  да кажем до 50 000 лв?    Комсомолец като теб знае ли подобни?  Имам предвид съвсем нов автомобил.  

Безсмсилено е да се купува чисто нов автомобил според мен. Най-добрия вариант е автомобил до 2 годишна възраст и 30-40К километра. В този случай, има доста добри предложения за 50К, които имат ясна история от БГ, остатъчна гаранция 3-4-5 години и поне имаш някакво спокойствие. За мен това е решението при покупка на автомобил. 

Наскоро моят кръстник си купи 9 годишно БМВ за 60 000 лв и ми припоръчва и аз така да направя.  Трябва да съм луд.    След 2000 та година  съм шофирал 4 автомобила от съвсем нови.    После почти не се занимаваш с ремонтни дейности.    По-скъпа е инвестицията - обаче си заслужава.  Като например това - при солидна отстъпка     https://www.skoda-auto.bg/apps/stock/carDetail/BGR02000363313?CarType=N&Model=BIBK&Transmission=H&Sort=PRICE_SALE&SortDirection=ASC&gclid=CjwKCAjwr8LHBhBKEiwAy47uUt4pd9xg0afsItk5YR5F2gdUo90k-vEuz7vu8edyBj-bPB__hO-GthoCua0QAvD_BwE      

• 6 месеца по-късно...
преди 2 часа, attj написа:

Аз съм с такава Шкода (служебна), само че 2021ва година и много ми харесва. Проблема е, че ъгъла на завиване е малък и на заден ход в по-тесни пространства (като разстояние между две коли, в което да влезне кола с големината на Шкодата) се паркира от втория третия път. Ако това не е проблем, то е добра препоръка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.