Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Връзка между RAM и FSB

Featured Replies

Някой може ли да ми обясни има ли връзка между RAM и системната шина (FSB).Мерси предварително.

Ако питаш дали са едно и също - не са. Много различни неща са. Това е като да питаш дали двигателя и рамата на колата са едно и също и дали има връзка между тях.

Ако питаш обаче каква е връзката между тях - ами това е проста компютърна архитектура. FSB (Front Side Bus) ти е основната шина, която свързва процесора, РАМ паметта, IDE и sATA контролерите и останалите разширителни шини. Т.е. FSB-то и RAM-а трябва да са съвместими по отношение на скоростта си.

Това е доста накратко, ако искаш може и по-разширено :speak:

Ми може и по-разширено на никой няма да навреди :speak:

Явно трябва да доизесня въпроса:

Интересува ме връзката между чистотата, с която работи RAM и чистотата на системната шина? Трябва ли да са еднакви или не?!

Първо, не е ЧИСТОТА е Честота (frequency).

А по темата, не съм 100%, но мисля че не е задължително да са еднакви. Нека Tragedy разясни по-подобно.

И аз не съм много компетентен.

Tragedy може ли да внесеш малко яснота по въпроса. Само да пообясниш накратко като за хора, които не са много навътре с тия неща

При мен е:

Процесор: Duron 8х100=800MHz (значи шината към него е на 100). И е заключен м**** му!

Памет 2х256DDR400 - работи на 133MHz (респективно 266) - заради дъното (ECS K7S5A), което ще бъде сменено :speak: скоро заедно с процесора.

Според биос-а се наричало асинхронен режим на работа.

И въпросчето ми е: В случая FSB с процесора или с паметта е вързано, или с никое? много не ми е ясно.

Редактирано от vladii (преглед на промените)

Не е задължитрелно да се еднакви. Просто ако са еднакви, то системата работи в синхронен режим, иначе - в асинхронен. FSB най-пряко е свързано с честотата на процесора, защото честотата на процесора е равна на FSB x вътрешния му множител. Увеличавайки FSB увеличаваш и честотата на процесора, което вече е overclock

Ето ви малко полезна и по-задълбочена информация:

линкче

второ

(вижте и другите линкове в горните две странички...)

още едно

Малко обяснения и още малко за синхронния и асинхронния режим на паметта.

Имаме си даже новинка, в която има разяснения.

Тука има малко по-сложни разяснения...

Можете да видите и тук ако са ви останали нерви :yanim:

Успех с четенето и кажете ако не разбирате нещо :whist:

Честотата на която работи процесора е една , на каквато работи рама е друга- както вече обясни @Tragedy

когато паметта работи със синхронна честота се постига по-голямо бързодействие , от колкото ако не са . ( ако е по-бърза от шината на процесора - още по-добре )

приме - дурон = 2 х 100 = 200 фсб, рам , СДРАМ =133мхз , ДДР -в зависимост 2х100 , 2х133, 2х 166 или 2 х 200 ,има 2 х233, 2х250, 2х266

колкото е по-бърза шината на процесора , и паметта , компа работи по-бързо.

ако дъното има възможност паметта да е вместо 2 х 133 - 2 х 166 - пуснете я ( стига да го поддържа дъното и чипсета , а също така и паметта)

Дурона не проблем да се отключи и да тръгне на по-малък множител с по-висока шина

примерно дурон 1100 ( 11 х 100 ) , лично го пуснах на 8х133 = 1066

и бе соколо 10% по-пъргав

от там рама от ддр266- ддр 400 ( дъното го позволи естествено , и паметта - DDRPC3200 & Asrock K7T4A+ )

крайния резултат бе около 25% ( една четвърт по -бърза машинка с едни и същи компоненти)

Дурона лесно се отключва ( говоря за моделите до 1300 МХз )

от там нататък всичко е до бройка .

Като цяло това е - не е много разширено , но мисля че е достатъчно изчерпателно .

Благодаря на всички.Tragedy ако беше казал , че FSB=шината от процесора до северния мост (разбирай MCM) нямаше да има нужда да препрочитам повечето от линковете.

Благодаря на всички.Tragedy ако беше казал , че FSB=шината от процесора до северния мост (разбирай MCM) нямаше да има нужда да препрочитам повечето от линковете.

<{POST_SNAPBACK}>

Ако знаеш че търсиш точно този отговор, щях веднага да ти го дам :angry:

Е най - накрая се изяснихме.Благодаря на всички за участието.

:rolleyes: :clap :whist: :clap :yanim: :clap :yanim::yanim:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.