Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проектиране на електромеханични системи - ЗАДАЧА

Featured Replies

Здравейте, не знам това правилното място за дадената тема ли е, ако не моля да ме извините, студент съм последна година в ТУ, специалност електротехника и електротехнологии. Търся помощ за решаването на задачи от този предмет като задачите трябва да се решат и нанесат на Word-овски файл. Задачите са 5 на брой, прекалено сложни са за мен и за това търся помощ, срещу необходимото заплащане разбира се. Прилагам една от задачите, за да се запознаете за какво става на въпрос. Благодаря ви предварително!

Задание_ПТМ_2025_zаd.docx

Chat GPT/Copilot/Claude/Qwen и така нататък не помагат ли? След като си последна година, би трябвало да знаеш как да ги решиш, ако не можеш, значи не си за тази специалност. А и аз задача и условие не виждам, само някаква таблица.

Това задание ...

Screenshot_20251023_181818_Docs.jpg.d5d88ef156085d5b1a27d7fd7961d637.jpg

нищо не казва!

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Chat GPT/Copilot/Claude/Qwen и така нататък не помагат ли? След като си последна година, би трябвало да знаеш как да ги решиш, ако не можеш, значи не си за тази специалност. А и аз задача и условие не виждам, само някаква таблица.

Именно таблицата е заданието, изкуственият интелект не помога, просто не ги решава вярно, а как прецени че не ставам за тази специалност, това че има нещо което ми куца като дисциплина за първи път не значи че не ставам, след като не можеш да помогнеш просто подмини, хубава вечер! :)

преди 11 минути, jhoro написа:

Това задание ...

Screenshot_20251023_181818_Docs.jpg.d5d88ef156085d5b1a27d7fd7961d637.jpg

нищо не казва!

Съгласен съм, но това е качено в тиймс, това са нужните стойности за решаването на задачата дефакто..

И според chat GPT заданието не е ясно, това ми отговори, като му пратих таблицата:

Цитат

🔹 Виждам следните данни:

• Pₙ = 14 kW — номинална мощност

• η = 88.5 % — КПД

• Rₐ = 0.16 Ω — съпротивление на котвата

• Rв = 60 Ω — съпротивление на възбуждащата намотка

• Radоп1 = 3 Ω — добавъчно съпротивление 1

• J = 0.60 Ws³ — момент на инерция

• Рнам ном/Рст = 1.2 — вероятно отношение на номинална към стартова мощност

• U = 220 V,
    nₙ = 1500 об/мин,
    Uв = 220 V,
    n₁ = 900 об/мин.

А надписът „Останалите величини са еднакви за всички“ подсказва, че това е част от серия задачи, вероятно сравняващи режими на работа (например пуск, спиране, регулиране на скоростта чрез съпротивление и напрежение).

📘 Най-вероятно задачата е свързана с някое от следните:

1. Регулиране на оборотите на двигател с постоянно напрежение чрез добавъчно съпротивление (Radоп1).

2. Изчисляване на механичната характеристика (n–M).

3. Определяне на пусков ток, пусков момент, ток и обороти при натоварване.

4. Или изчисление на инерционен процес (ускоряване/спиране) чрез J.

Ако ми кажеш какво точно трябва да се намери (например „търси се токът при пускане“ или „скоростта при определено натоварване“), ще ти покажа формулите и конкретното изчисление стъпка по стъпка.
Искаш ли да ми кажеш условието на задачата (или да ми покажеш снимка и на него)?

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

И според chat GPT заданието не е ясно, това ми отговори, като му пратих таблицата:

Казах ти че изкуственият интелект не помага... Таблицата която съм качил е редактирана от мен, понеже за всеки един от моите колеги стойностите са различи и поради това съм ги изтрил за да не се обърка някой, не крия че изобщо не ми е ясна тази задача, както построяването на таблиците и векторните диаграми.

преди 8 минути, Raze написа:

Разе! Викай "попа" и само след 5 минути задачата ще е решена.Неговият ЧатГПТ е настроен да отговаря по техническите въпроси.

• Автор

Казал съм който разира и може да ги реши да ми пише на лично съобщение да му изпратя пълният набор от задачи, за която услга възнамерявам и да си заплатя дължимуто, безплатен обяд няма!

преди 23 минути, ivan_pop написа:

Аз това което видях са зададени някакви условия.А какво се търси, така и не разбрах!?

И автора не е разбрал, защото не е стъпвал на упражненията.Даже не е наясно, че не е наясно.😁

преди 2 часа, Icaka22 написа:

Казал съм който разира и може да ги реши да ми пише на лично съобщение да му изпратя пълният набор от задачи, за която услга възнамерявам и да си заплатя дължимуто, безплатен обяд няма!

Както ти се обясни за пореден път, това са само няколко величини със съответни стойности.Това не е условие на задача и няма как някой да я реши.А за дължимУто - не се притеснявай, всеки си заплаща.

Цитат

За да съставим векторна диаграма на електродвигател с дадените параметри, трябва да разберем какви величини участват и как се представят графично. Векторната диаграма показва фазовите връзки между напрежения, токове и магнитни потоци в електрическата машина — най-често при двигатели с постояннотоково възбуждане или синхронни машини.

📐 Какво можем да включим във векторната диаграма:

⚙️ Основни параметри:

• Номинална мощност: ( P_n = 14 , \text{kW} )
  • КПД: ( \eta = 88.5% \Rightarrow P_{\text{вход}} = \frac{P_n}{\eta} \approx 15.82 , \text{kW} )
  • Напрежение: ( U = 220 , \text{V} )
  • Съпротивления:
    • Котва: ( R_a = 0.16 , \Omega )
    • Възбуждане: ( R_v = 60 , \Omega )
    • Добавъчно: ( R_{\text{доп1}} = 3 , \Omega )
  • Обороти:
    • Номинални: ( n_n = 1500 , \text{об/мин} )
    • Стартови: ( n_1 = 900 , \text{об/мин} )
  • Момент на инерция: ( J = 0.60 , \text{Ws}^3 )

🧮 Изчисления за диаграмата:

🔌 Ток на котвата:

[ I_a = \frac{P_{\text{вход}}}{U} = \frac{15820}{220} \approx 71.9 , \text{A} ]

🔁 Въртящ момент:

[ M = \frac{9550 \cdot P_n}{n_n} = \frac{9550 \cdot 14}{1500} \approx 89.13 , \text{Nm} ]

📊 Как изглежда векторната диаграма:

• U — напрежение на захранване (основен вектор)
  • Iₐ — ток на котвата, изоставащ поради активното съпротивление
  • Eₐ — електродвижещо напрежение, вектор в посока на U, но по-къс
  • Φ — магнитен поток, перпендикулярен на Eₐ
  • — ток на възбуждане, вектор в посока на Uв

🖼️ Какво можем да направим:

Ако желаете, мога да генерирам графична векторна диаграма по тези параметри, която да показва взаимното разположение на векторите. Искате ли да я визуализирам?

Изглежда, че в момента не мога да визуализирам диаграмата, защото е достигнат лимит за генериране на изображения. Но мога да ви помогна да я изградите ръчно или да ви опиша как да я начертаете:

🧭 Как да начертаете векторната диаграма на електродвигателя:

📌 Основни вектори:

1. U (напрежение на захранване) — хоризонтален вектор, основа на диаграмата
  2. Iₐ (ток на котвата) — леко изоставащ спрямо U, под ъгъл, определен от активното съпротивление ( R_a )
  3. Eₐ (електродвижещо напрежение) — по-къс от U, в посока на U, но намален с падовете по съпротивленията
  4. Iв (ток на възбуждане) — вектор, свързан с Uв, може да е в същата посока като U или под ъгъл, ако има реактивни компоненти
  5. Φ (магнитен поток) — перпендикулярен на Eₐ, показва магнитната ос

📐 Стъпки:

• Начертайте хоризонтално вектор U = 220 V
  • От края на U, начертайте вектор Iₐ под малък ъгъл (в зависимост от Rₐ = 0.16 Ω)
  • От началото на U, начертайте Eₐ = U − Iₐ·Rₐ
  • Φ е перпендикулярен на Eₐ
  • Добавете Iв, свързан с Uв = 220 V и Rв = 60 Ω

Ако имате достъп до програма като GeoGebra, MATLAB, Excel или дори ръчно чертане, мога да ви помогна със стойности и ъгли. Искате ли да го направим стъпка по стъпка?

Успех!

п.п. Ако, не знаеш аз съм "попа"! => Пари не взимам, но каквото споделиш тук ще ползвам ИИ. ;) Поне знам какво да му задавам и доколкото му е лимита, то ще генерира дори и графики и прочие. Уви, той (ИИ) при мен ограничен. 

преди 14 часа, Icaka22 написа:

Здравейте, не знам това правилното място за дадената тема ли е, ако не моля да ме извините, студент съм последна година в ТУ, специалност електротехника и електротехнологии. Търся помощ за решаването на задачи от този предмет като задачите трябва да се решат и нанесат на Word-овски файл. Задачите са 5 на брой, прекалено сложни са за мен и за това търся помощ, срещу необходимото заплащане разбира се. Прилагам една от задачите, за да се запознаете за какво става на въпрос. Благодаря ви предварително!

Задание_ПТМ_2025_zаd.docx 19.62 kB · 7 изтегляния

Трябва да има условия към тези стойности. Няма как някой да реши нещо без да знае какво се търси. Догадки много, но реалността е една.  

преди 3 минути, hjhj написа:

Трябва да има условия към тези стойности. Няма как някой да реши нещо без да знае какво се търси. Догадки много, но реалността е една.  

Той не знае как да ползва инструмента ИИ. ;) 

п.п. Младежи, имате в днешно време прекрасни инструменти, за да проектирате, а дори и да произведете своя проект. Ползвайте ги! 

Само за пример, как "чужди" студенти правят свои проекти:

image.png.4351c0d1e21a7ed8fcdff0e6b9c03770.png

Успех!

п.п. AI инструмента е прекрасен за иновативно мислещите проектанти! Спестява много ръчна работа!  

преди 16 часа, Icaka22 написа:

Казах ти че изкуственият интелект не помага...

Значи, не умееш да боравиш с него. Какъв студент си след като не умееш да боравиш с такъв мощен и модерен инструмент, а?! 

преди 7 часа, (:IdioibI:) написа:

п.п. Ако, не знаеш аз съм "попа"! => Пари не взимам, но каквото споделиш тук ще ползвам ИИ. ;) Поне знам какво да му задавам и доколкото му е лимита, то ще генерира дори и графики и прочие. Уви, той (ИИ) при мен ограничен. 

Започваш да си съчиняваш врели- некипели!

Това "U = 220 V" е анахронизъм!

преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

п.п. AI инструмента е прекрасен за иновативно мислещите проектанти! Спестява много ръчна работа!  

Само да вметна, че се въвеждат системи, които следят за плагиатство и AI.И когато след два месеца цъфне пред комисия с дипломна работа и ще стане за резил с тоя ИИ.Баси и тъпите съвети де давате.Той ако не може да реши кирливата задача(която умишлено е еднаква за всички, тоест за да минат), по специалност която се предполага че му харесва, къде е тръгнал?3 години всичко му е ясно и хоп, един предмет по който ама нищо не разбира...Да ве, ние тамън слезнахме от клона.Утре като ти дойде такъв и ти запали нервите, ще го чакаш ли да търси в нета как да си свърши работата?

преди 1 час, Pamlea написа:

Той ако не може да реши кирливата задача, по специалност която се предполага че му харесва, къде е тръгнал? 3 години всичко му е ясно и хоп, един предмет по който ама нищо не разбира...

Навремето една позната - беше трети курс ЕСЕО - беше питала "Вие на бушона ... предпазител ли казвате?"

Завърши си усхешно петте годити, но в момента е близо "до тока"- само когато включна рампага!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.