Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с аспиратор Gorenje WHC623E16X

Featured Replies

Здравейте, в петък сутринта аспираторът не тръгна, като интересното е, че в четвъртък вечерта си работеше нормално.

Моделът е Gorenje WHC623E16X, купуван е преди 9 години (ако е от значение). Под него не се пекат меса (имаме си скара на терасата и избягваме да печем в бокса, за да не се умирисва хола). Филтрите се чистят редовно.

Моторът изглежда чист. цък

Осветлението работи. При натискане на бутона за старт моторът не завърта, но се чува, че уредът е под напрежение. В изключено положение пробвах да завъртя турбината (без да разглобявам мотора) с дървен шиш - върти се нормално

Заслужава ли си да го ремонтирам или направо да си търся нов, че гледах моторите за Gorenje са по 130 лв и нагоре, а като сложим и труда на техника?

Принципно в абсорбатопа няма нищо особено - ключоне, лампа, два вентилатора и въздуховоди. Но щом не се наемаш сам да го разглабяш - направо се ориентирай към нов.

Този модел го намирам за 300 лева - Абсорбатор GORENJE WHC623E16X B

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Принципно в абсорбатопа няма нищо особено - ключоне, лампа, два вентилатора и въздуховоди. Но щом не се наемаш сам да го разглабяш - направо се ориентирай към нов.

Този модел го намирам за 300 лева - Абсорбатор GORENJE WHC623E16X B

Навремето го купих за 249 :)

Ами ако е проблемът в кондензатора - мога да го сменя, електронния блок също бих могъл да го сваля - те поне се сменят изцяло. Но на мотора нищо не му разбирам :)

90% от един ремонт е правилната диагностика на проблема. А тя не се прави дистанционно, във форум, от случайни хора, регистрирали се в него. И то само по описание на дефекта.

Вече, дали ти е изгодно да си викаш техник, или да купиш нов уред - сам си решаваш. За 9 години Горенджито си е изплатило парите. 

преди 13 минути, Rudy M. написа:

Вече, дали ти е изгодно да си викаш техник, или да купиш нов уред - сам си решаваш.

За първата част съм 100% съгласен и затова не я коментирам.

Колкото до техниците - каго им гледам цените - не искам и да ги виждам, камо ли да ги викам.

Вчера имаше въпрос за временно табло на строителна площадка (гол терен) - някакъв искаше 150 лева за труд!!! 

преди 25 минути, Tucan написа:

Навремето го купих за 249 :)

Навпемето ... бях на 18, ама навремето.

Като гледам - за 9 години разликата е малка.

преди 27 минути, Tucan написа:

Ами ако е проблемът в кондензатора - мога да го сменя, електронния блок също бих могъл да го сваля - те поне се сменят изцяло. Но на мотора нищо не му разбирам :)

Какво искаш да разбираш на един електродвигател - като лампа е - или работи,  или мирише.

Наскоро един вентилагор ми се опъваше и те искаше да върти. Две капки масло в лагерите (плъзгащи) и спря да се инати.

• Автор
преди 20 минути, Rudy M. написа:

90% от един ремонт е правилната диагностика на проблема. А тя не се прави дистанционно, във форум, от случайни хора, регистрирали се в него. И то само по описание на дефекта...

Не забравяй, че от тоя форум доста хора сме се съветвали и за компютри и за аудио-техника и доста сме си решили проблеми дистанционно :)))

Това малко оффтопик :)

Така и така съм го свалил, ще го метна до някой сервиз, поне да жертвам само 30 лв.

Мен по-скоро ме изненада неочакваният отказ - вечерта работи до 21:00 някъде, сутринта жената го пуска да прави какао на детето - няма никой. А не беше давал никакви признаци - никакви странни шумове от мотора, няма брутални омазнявания по него... 🤨

преди 17 минути, jhoro написа:

Какво искаш да разбираш на един електродвигател - като лампа е - или работи,  или мирише.

Наскоро един вентилагор ми се опъваше и те искаше да върти. Две капки масло в лагерите (плъзгащи) и спря да се инати.

Не мирише, турбината върти нормално

преди 16 минути, Tucan написа:

Не забравяй, че от тоя форум доста хора сме се съветвали и за компютри и за аудио-техника и доста сме си решили проблеми дистанционно :)))

Има много проблеми, които могат да се решат във форум. Например - "Да си сменя ли процесора с малко по-мощен, и да се надявам да изкарам още 5 години без ъпгрейд?"

Теми от типа "Снощи компютърът (музиката/колата) ми работеше, сега не тръгва. Защо?" са обречени на едно дълго разследване с уточняващи въпроси, приключващи или с нищо, или със случайно решаване на проблема от страна на автора на темата. 

Иначе - разбирам желанието ти да не дадеш 30 лв. на техник за диагностика :) . Успех. 

• Автор
преди 2 минути, Rudy M. написа:

Иначе - разбирам желанието ти да не дадеш 30 лв. на техник за диагностика :) . Успех. 

Техникът иска 50 лв да дойде. Разбирам желанието му, това му е работата. 

Ама пък и аз не пиша все пак във форума на Бг Мама, а в Калдата. Предполага се, че сме технически грамотни хора и ни човърка понякога дали не може сами да отремонтираме нещо.

Пример от лятото - имам 500 лв за даване, някой да ми оправи покрива на терасата - никой не иска да ги вземе.. 2 семици къртя старото ОСБ, че се е надуло.. това на 8-мия етаж.. Не ми е работа, но го правя, щото никой не иска да ми вземе парите.. Режа си нови плоскости, монтирам ги САМ.. без предпазно въже, ей така, полулегнал, че жената мрънка... Само, че никой не иска да се занимава с 4 квадрата тераса.

Накрая грундирам, лепя битумни ленти по фугите, че наближават дъждовни дни, е издържа..

Нкаря чаках 2-3 седмици едно приятелче да я налепим, че той това работи, но (наистина) нямаше време за мен, че много работа.

Та искам да му дам 200 лв, ама той не ги взе :D

Викам си "бах маа'му, аз цял покрив на тераса преправих, що да не пробвам да си ремонитам абсорбатора?".

Ама все има надеждата на някой да му се е случил подобен на моя проблем. 

Най-лесно е да си купя нов, ама съм малко "еко-талибан" и що да трупам електронен отпадък? ;) 

преди 36 минути, Tucan написа:

Пример от лятото - имам 500 лв за даване, някой да ми оправи покрива на терасата - никой не иска да ги вземе.. 2 семици къртя старото ОСБ, че се е надуло.. това на 8-мия етаж.. Не ми е работа, но го правя, щото никой не иска да ми вземе парите.. Режа си нови плоскости, монтирам ги САМ.. без предпазно въже, ей така, полулегнал, че жената мрънка... Само, че никой не иска да се занимава с 4 квадрата тераса.

Накрая грундирам, лепя битумни ленти по фугите, че наближават дъждовни дни, е издържа..

И сега помисли, дали би направил всичко това, ако някой ти дава 500 лева, още повече, ако имаш и фирма и плащаш данъци и осигуровки?

преди 3 часа, Tucan написа:

При натискане на бутона за старт моторът не завърта, но се чува, че уредът е под напрежение. В изключено положение пробвах да завъртя турбината (без да разглобявам мотора) с дървен шиш - върти се нормално

Свали пусковия кондензатор и го замени с нов със същите параметри. Това е, което можеш да направиш сам. Пробвай да завъртиш турбината и докато се върти включи мотора, като спазваш посоката и внимаваш да не се контузиш... 

Моторчето е на втулки, които задират и клеясват. Ако ти се занимава, разглобяваш, почистваш, смазваш и замерваш двете му намотки за верига. Цените за нов варират между 70 и 150лв.

• Автор
преди 31 минути, Joss Bomon написа:

Свали пусковия кондензатор и го замени с нов със същите параметри. Това е, което можеш да направиш сам. Пробвай да завъртиш турбината и докато се върти включи мотора, като спазваш посоката и внимаваш да не се контузиш... 

Моторчето е на втулки, които задират и клеясват. Ако ти се занимава, разглобяваш, почистваш, смазваш и замерваш двете му намотки за верига. Цените за нов варират между 70 и 150лв.

И аз си мисля да сменя пусковия кондензатор, за проба. Защото се усеща, че при включване моторът е под напрежение (един такъв "елекрически шум" се чува от него, дето се чува покрай трансформаторите).

Ако е заклинил, дали няма да се чува някаквъв "изтормозен" звук? 😁

преди 2 часа, Raze написа:

И сега помисли, дали би направил всичко това, ако някой ти дава 500 лева, още повече, ако имаш и фирма и плащаш данъци и осигуровки?

Малко офтопик - 500 лв само за труд; да се махнат 2 изгнили плоскости общо 4.00 х 1.20 м, да се заковат 2 нови, да се грундират и да се залепи хидроизолация.  За двама опитни цигани 1 ден работа. Материалите си ги бях накупил.

Хидроизолацията я налепихме за 2 часа с малка горелка (дето тъста пърли прасето с нея). С нормална горелка 1 час работа. Времето, което загубих за демонтаж и монтаж на плоскостите, беше защото работих сам и ме беше шубе да не падна.

преди 2 часа, Raze написа:

Противоречиш си!

Ако имаш и ДЕЙСТВАЩА фирма, и плащаш данъци и осигуровки - значи имаш и достатъчно обекти. Но да искаш „часова ставка 50 лева“ - щото диагностиката е най-много час - и най-вероятно без документ?

преди 47 минути, Joss Bomon написа:

Моторчето е на втулки, които задират и клеясват. Ако ти се занимава, разглобяваш, почистваш, смазваш и замерваш двете му намотки за верига.

Нали това написах?

преди 3 часа, jhoro написа:

Наскоро един вентилатор ми се опъваше и те искаше да върти. Две капки масло в лагерите (плъзгащи) и спря да се инати.

преди 16 минути, Tucan написа:

И аз си мисля да сменя пусковия кондензатор, за проба. Защото се усеща, че при включване моторът е под напрежение (един такъв "елекрически шум" се чува от него, дето се чува покрай трансформаторите).

Ако е заклинил, дали няма да се чува някаквъв "изтормозен" звук? 😁

Ако има проблем с пусковата намотка - ротора ще „вибрира“ без да се върти. Кнденцатор, центробежен изключвател ...

При заклинване - по-скоро ще изгори, но при клеясване ще се чува доста далеч.

Може и нещо дребно да е - прекъснат проводник, ключ ...

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Един месец по-късно, развитието ако на някой му е интересно.

Жената реши да се възползва от случая и да изврънка нов аспиратор - телескопичен, че според нея бил по-добре. Купихме го, оказа се, че не нашите шкафчета няма да стане закрепването без модификация. Върнахме го, удържаха ни 50 лв, само за това че съм го извадил от найлона. 😁 Теглих им майните на ум и реших не-телескопичния да не го вземам от тях. Поръчахме Faber (избор на жената, било яка марка, а-у), чакахме го 10 дни да дойде от Ботевград. Дойде с 1м кабел, без щепсел 😁 Хайде мисли как да свързваш 2 кабела, та да не е грозно... Как да е - работи, жената е горе-долу доволна, но не смее да се оплаква от избора си..

Днес занесох Gorenje-то на един пич с много хубави отзиви в Гугъл, направи му диагностика за 35 ЛЕВА (ето нормална цена!) и се оказа... кондензатора. Сложи някакъв китайски и Gorenje_то тръгна. А аз изгубих 10 дни да търся оригинален и не намерих.

Така вече Gorenje-то с чиста съвест мога да го пратя на вилата 😎

P.S. Ония младеже, дето ги оплюх че искат 50 лв за диагностика, днес погледнах вече искат 50 евро ...

преди 42 минути, ZTRN написа:

Един месец по-късно, развитието ако на някой му е интересно.

Ами ... Честито!

Вместо един неработещ - вече имаш два работещи!

Пп. Относно части за Gorenje - зависи от логистиката. Поръчвал съм цял стъклокерамичен плот - докараха го директно от Велене, Словения. Но чаках около месец.

преди 22 часа, ZTRN написа:

А аз изгубих 10 дни да търся оригинален и не намерих

Ами, сам си си виновен, че след като не си намерил "оригинален", не си попитал и най-неосведомената магазинерка в магазин за ел. части, която щеше да ти предложи алтернативен кондензатор по параметри, та дори и "по-корав". Ти самият се беше ориентирал към него, а и аз ти потвърдих, че можеш да го подмениш сам като първа стъпка.

Както и да е, загубил си време да се моткаш, вместо на следващия ден да беше забравил за проблема с "китайски" кондензатор. А за жените... нали знаеш как една жена може да направи един мъж милионер...

• Автор
на 22.11.2025 г. в 16:10, Joss Bomon написа:

Ами, сам си си виновен, че след като не си намерил "оригинален", не си попитал и най-неосведомената магазинерка в магазин за ел. части, която щеше да ти предложи алтернативен кондензатор по параметри, та дори и "по-корав". Ти самият се беше ориентирал към него, а и аз ти потвърдих, че можеш да го подмениш сам като първа стъпка.

Както и да е, загубил си време да се моткаш, вместо на следващия ден да беше забравил за проблема с "китайски" кондензатор. А за жените... нали знаеш как една жена може да направи един мъж милионер...

Ох, принципно си прав, само че се наложи да го търся по модела на аспиратора, защото почти нищо не се четеше на оригиналния. Единственото що-годе четливо ясно беше 450VAC. Другият надпис беше толкова избледнял, че не ми се рискуваше да объркам капацитета. Представи си все едно цвят #EEEEEE върху страница #FFFFFF..

преди 57 минути, ZTRN написа:

Ох, принципно си прав, само че се наложи да го търся по модела на аспиратора, защото ...

Модела на аспиратора го има на документите и Ръководството за ползване. Ако ги пазиш ... естествено!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.