Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер/mesh система за голям апартамент

Featured Replies

Здравейте, 

Имам нужда от съвет, поради липса на достатъчно знания. Случая е следния, апартамент 150кв2 в блок 8 етажа с доста жилища, както и срещу моя блок на разтояние от около 100 метра същия такъв с още повече жилища, с което искам да опиша, че ще има доста рутери около мен и предполагам, че ще има доста интерференция, та искам нещо което да успее да се пребори в морето от рутери. В момента съм с план на виваком с опитка и скорост от 100мбт. Интернета ще се ползва основна за IPTV пак от виваком за два телевизора (надявам се да мога да ползвам без тв боксве и тн), един лаптоп, няколко телефона, двр с две камери и вероятно някое друго умно устройство за управление на дома. Място на рутера ще в коридора от който ще има пряка видимост към две от стаите, а към хола не точно пряко защото коридора е Z образен. В апартамента ще влезе оптика и ще се конвертира с ONT устройство и от там идва питането.  Какво да избера, да сложа след ONT устройството? По това което четох из форумите Виваком позволяват да ползваш свой рутер, не знам вие какво ще кажете по въпроса, но дори и да не позволяват, техния мисля да го бриджна и да му спра wi fi. Единият ми вариант е да сложа хубав основен рутер като за начало и да видя как ще е? Другия ми вариант да си взема меш система от сорта на DECO X50 с 2 APа, еднoто да го ползвам за онсовен рутер след ONT устройството на виваком, а другото да го пратя в хола( там ще има най много консуматори), като мисля да го свържа с кабел за основния( чудя се как става захранването през LAN  кабела, ако да кажем съм захранил през мрежата основното устройство и двете са вързани с ЛАН мога ли да прехвърля по този начин и захранване, знам за PоE но не ми е ясно как точно става) Другия ми вариант е основен хубав рутер плюс допълнително нещо което да работи пак в меш система. Искам да нямам прекъсвания, лагове и забивания на телевизията, като се ползват други устройства едновремнно.Също не ми е ясно, как да разделя устройствата междъ 2.4 и 5 ghzвите мрежи, кое на коя мрежа да вържа или пък да ползвам само 5ghz, ако имам меш система, понеже знам, че там трябва да има пряка видимост за да работи оптимално, за разлика от 2.4Ghz където обхвата е доста по непретенциозен. Бюджета ми е макс до 500лв за всичко като ще се радвам ако успея да постигна добър резултат и за по малко. Ще се радвам на всяко мнение и благодаря предварително. 

Spoiler

🔑 Основни фактори, които трябва да вземете предвид
Интерференция от съседи: В блокове с много апартаменти 2.4 GHz честотата е претоварена. 5 GHz е по-чисто, но има по-малък обхват и по-лошо преминаване през стени.

Разположение на рутера: Z-образният коридор и големият апартамент означават, че един рутер трудно ще покрие всичко стабилно.

Устройства за IPTV: Телевизията е чувствителна към лаг и прекъсвания → стабилна връзка е задължителна.

Бюджет: 500 лв е напълно достатъчен за качествено решение.

🛠 Варианти за решение
1. Един мощен рутер
Пример: Asus RT-AX58U / TP-Link Archer AX72 Pro (Wi-Fi 6, MU-MIMO, OFDMA).

Плюсове: силен сигнал, много функции, лесна настройка.

Минуси: в голям апартамент със Z-образен коридор ще има "мъртви зони".

👉 Подходящо, ако искате да започнете с минимална инвестиция и да добавите по-късно Mesh.

2. Mesh система (най-балансирано решение)
Пример: TP-Link Deco X50 (2-pack) или Deco X20 (3-pack).

Плюсове:

Автоматично управление на честоти (2.4/5 GHz).

Роуминг – устройствата се прехвърлят без прекъсване.

Лесно разширяване – добавяте още точки при нужда.

Минуси: малко по-скъпо, но в бюджета ви влиза.

👉 Най-добрият вариант за вашия апартамент. Едната точка в коридора, другата в хола – свързани с кабел (backhaul). Това гарантира стабилност за IPTV.

3. Комбинация: силен рутер + Mesh точки
Пример: Asus AX рутер + Asus AiMesh точки.

Плюсове: много мощна и гъвкава система.

Минуси: може да надхвърли бюджета.

Важни технически уточнения
PoE (Power over Ethernet): стандартен LAN кабел пренася само данни. За да пренася и ток, трябва PoE инжектор/суич и устройства, които поддържат PoE. Deco X50 не е PoE → всяка точка трябва да има собствено захранване.

Разделяне на 2.4 и 5 GHz:

2.4 GHz → умни устройства, камери, телефони в по-далечни стаи.

5 GHz → телевизори, лаптопи, телефони близо до точките (за висока скорост).

Mesh системите често обединяват двете честоти под едно име (SSID) и сами решават кое устройство къде да се върже.

Bridge режим на Vivacom ONT: правилно мислите – спирате Wi-Fi на техния рутер и ползвате вашата система. Така избягвате двойно NAT и проблеми.

💡 Конкретна препоръка
С вашия бюджет и нужди бих избрал:

TP-Link Deco X50 (2-pack) – около 400–450 лв.

Свързване на двете точки с кабел (LAN backhaul).

ONT на Vivacom в bridge режим → Deco X50 поема всичко.

Това ще ви даде:

Стабилна IPTV без лагове.

Добро покритие в целия апартамент.

Лесно управление през приложение.

Възможност да добавите още точки, ако решите.

📌 Ако искате да започнете по-икономично: вземете един силен рутер (Asus RT-AX58U или TP-Link Archer AX72 Pro) за ~250–300 лв и вижте дали покритието е достатъчно. Ако не – добавяте Mesh точки по-късно.

Какъв е смисъла да инвестираш в качествени рутери и меш системи, като скоростта на интернета ти е 100mbs ?  Тая скорост е пикова и не е постоянна и, като вържеш/ползваш повечко устройства, какво очакваш рутера да ти поддаде през Wi-Fi, особено на честота 2.4 GHz ?  Съветът ми е първо да си коригираш тарифния план за интернет и тогава да правиш гимнастики с качествен хардуер. :)

Два ето такива рутера, ще ти свършат перфектна работа: https://www.vali.bg/bezzhichen-ruter-cudy-wr3000h-ax3000-245-ghz-574-2402-mbps-101001000 - примерно - виж къде са най- евтини.

Свържи ги с кабел. Ако след това ти доскучае и искаш повече възможности можеш лесно да сложиш Линукс на тях - OpenWrt и тогава наистина да се наслаждаваш на над 1000 пакета: Wireguard, блокиране на реклами и тн- https://openwrt.org/toh/cudy/wr3000h_1

Поздрави

• Автор
преди 21 часа, Achillеs написа:

Какъв е смисъла да инвестираш в качествени рутери и меш системи, като скоростта на интернета ти е 100mbs ?  Тая скорост е пикова и не е постоянна и, като вържеш/ползваш повечко устройства, какво очакваш рутера да ти поддаде през Wi-Fi, особено на честота 2.4 GHz ?  Съветът ми е първо да си коригираш тарифния план за интернет и тогава да правиш гимнастики с качествен хардуер. :)

Плана винаги мога да го надградя ако сметна, че не ми е достатъчно. За целите които го ползвам мисля, че ми е достатъчно предвид факта, че не работя от вкъщи, не играя онлайн игри и тн, трябва ми за телевизия, телефони, две камери, ютуб и сърфиране в мрежата. А хубавата конфигурация би трябвало да работи и със 100 и със 500мбс според мен. Но пак казвам, не съм особено вещ на тази тема, това си е чисто мое мнение, вече вие ще кажете дали ще е достатъчно. За това се чудя дали да не изградя директно меш мрежа, в която основно да се ползва 5ghz и рядко 2.4.   

преди 12 часа, jkfskjfsj написа:

Два ето такива рутера, ще ти свършат перфектна работа: https://www.vali.bg/bezzhichen-ruter-cudy-wr3000h-ax3000-245-ghz-574-2402-mbps-101001000 - примерно - виж къде са най- евтини.

Свържи ги с кабел. Ако след това ти доскучае и искаш повече възможности можеш лесно да сложиш Линукс на тях - OpenWrt и тогава наистина да се наслаждаваш на над 1000 пакета: Wireguard, блокиране на реклами и тн- https://openwrt.org/toh/cudy/wr3000h_1

Поздрави

А какви са предимствата на този пред Decoто да кажем? Не съм чел особенно за OpenWrt и не съм много наясно какви възможности ти дава, но това което знам е, че с негова помощ може да се качи някакъв друг софтуер на рутера и от там да имаш възможност да си играеш доста повече с настройките и различни кофигурации на мрежата, най-общо казано, поправете ме ако греша. 

преди 1 час, nick7120 написа:

.... За това се чудя дали да не изградя директно меш мрежа, в която основно да се ползва 5ghz и рядко 2.4.   

А какви са предимствата на този пред Decoто да кажем? Не съм чел особенно за OpenWrt и не съм много наясно какви възможности ти дава, но това което знам е, че с негова помощ може да се качи някакъв друг софтуер на рутера и от там да имаш възможност да си играеш доста повече с настройките и различни кофигурации на мрежата, най-общо казано, поправете ме ако греша. 

Какво разбираш под меш, защото много производители използват пинятието като маркетингов трик?

OpenWrt е ликукс дистрибуция за рутери. Да с нея имаш достъп до настройки, които не са достъпни в Декото. Поддръжката и обновленията не са ограничени и всички известни дупки по сигурността се оправят бързо. За OpenWrt ти трябва четене, но питай AI какво е DNS Over DoH, SQM, ban-ip, adblock, 802.11 r/k/v, Vlan, Wireguard server ...това са малко от пакетите/настройките които може да направиш с OpenWrt.

Ако не ти се занимава и искаш готова система, която ще бъде поддържана предполагам 2 години , с еднин update... Декото е ок, но и Cudy то със страндартния софтуер е супер.

Не бих те съветвал да ползваш Deco Mesh, да много е добро, така стоят в къщи и не ги плзвам(xe75, x60-2br и няколко по стари модела) "проблема" при тях е надежност и сигурност! Ако проявяваш интерес мога да ти ги дам за тест, ако ти харесат може да ти ги почти подаря! Но, не това е важното, инвестирай в сигурност, ако това за теб е преоритет!, при декото срещу 70 лева за 12 м. има доста напудрено приложение което прави какво ли не, но освен напудрено нищо друго. Смених Декото по съвет и препоръка от съфорумемец и в последствие ми помогна да настроя новата техника, защото не беше next, next и тн. при мен сигурноста е много важна имайки предвид че работя от вкъщи и също софтуера е много "чувствителен" така че сигурноста и надежноста бяха от голяма значение. Питай ИИ какво ще ти каже за надежността на Декото в сравнение с друг подобен като цена хардуер, доста ще се изненадаш.

Да, меша на декото е много добър, няма спор, но клоуд базираните решения както при него са проблем. Моя избор беше друг и сега съм по спокоен... Всеки сам си избира устройствата, (Божинката)

⚠️ Какви са притесненията около Deco / TP-Link

• Има публични сигнали, че в някои държави (особено САЩ) се разглежда възможността за забрана на рутери от TP-Link поради опасения, че чрез тях може да се осъществи шпионски достъп или зловредна намеса — част от това идва от геополитически загрижености относно произхода на хардуера. Reuters+1

• Според критични източници, при устройства, които използват “cloud-базирани” приложения/управление (както е при Deco), винаги има по-голяма зависимост от производителя: т.е. рутърът “не е само твоят” — управлява се, поне частично, чрез TP-Link ID / облачна услуга. Това означава, че ако сървърите, към които устройството се свързва, се намират в “неприятелска” юрисдикция — съществува теоретичен риск за поверителност. > „if you search trend micro privacy … there’s a ton of worrying talk about security“ Reddit+1

• Някои потребители (на форуми/коментари) твърдят, че при Deco системи не винаги има достатъчно детайлен контрол: например, “гост мрежата” и мрежата за основни устройства не винаги са изолирани, освен ако не се настрои ръчно. community.tp-link.com+1

• За IoT устройства — особено ако в дома имаш “умни устройства” (камери, лампи, смарт букли и пр.) — рискът винаги е по-висок, и това не е само за TP-Link, а за целия клас устройства: смарт устройства често имат уязвимости, ако не са обновявани и правилно конфигурирани. 

• Автор
на 30.11.2025 г. в 10:51, jkfskjfsj написа:

Какво разбираш под меш, защото много производители използват пинятието като маркетингов трик?

OpenWrt е ликукс дистрибуция за рутери. Да с нея имаш достъп до настройки, които не са достъпни в Декото. Поддръжката и обновленията не са ограничени и всички известни дупки по сигурността се оправят бързо. За OpenWrt ти трябва четене, но питай AI какво е DNS Over DoH, SQM, ban-ip, adblock, 802.11 r/k/v, Vlan, Wireguard server ...това са малко от пакетите/настройките които може да направиш с OpenWrt.

Ако не ти се занимава и искаш готова система, която ще бъде поддържана предполагам 2 години , с еднин update... Декото е ок, но и Cudy то със страндартния софтуер е супер.

Под меш, разбирам повече от едно устройство които да ми направят една обща мрежа в цялото жилище и според силата на сигнала да се местя автоматично между устройствата. Със сигурност ще отделя време да чета и да се запозная, най-малко за да съм наясно. Но искам като за начало да мога да стартирам техниката и да имам интернет, а в последствие да кофнигурирам по дълбоко.  

на 1.12.2025 г. в 0:52, stu написа:

Не бих те съветвал да ползваш Deco Mesh, да много е добро, така стоят в къщи и не ги плзвам(xe75, x60-2br и няколко по стари модела) "проблема" при тях е надежност и сигурност! Ако проявяваш интерес мога да ти ги дам за тест, ако ти харесат може да ти ги почти подаря! Но, не това е важното, инвестирай в сигурност, ако това за теб е преоритет!, при декото срещу 70 лева за 12 м. има доста напудрено приложение което прави какво ли не, но освен напудрено нищо друго. Смених Декото по съвет и препоръка от съфорумемец и в последствие ми помогна да настроя новата техника, защото не беше next, next и тн. при мен сигурноста е много важна имайки предвид че работя от вкъщи и също софтуера е много "чувствителен" така че сигурноста и надежноста бяха от голяма значение. Питай ИИ какво ще ти каже за надежността на Декото в сравнение с друг подобен като цена хардуер, доста ще се изненадаш.

Да, меша на декото е много добър, няма спор, но клоуд базираните решения както при него са проблем. Моя избор беше друг и сега съм по спокоен... Всеки сам си избира устройствата, (Божинката)

⚠️ Какви са притесненията около Deco / TP-Link

• Има публични сигнали, че в някои държави (особено САЩ) се разглежда възможността за забрана на рутери от TP-Link поради опасения, че чрез тях може да се осъществи шпионски достъп или зловредна намеса — част от това идва от геополитически загрижености относно произхода на хардуера. Reuters+1

• Според критични източници, при устройства, които използват “cloud-базирани” приложения/управление (както е при Deco), винаги има по-голяма зависимост от производителя: т.е. рутърът “не е само твоят” — управлява се, поне частично, чрез TP-Link ID / облачна услуга. Това означава, че ако сървърите, към които устройството се свързва, се намират в “неприятелска” юрисдикция — съществува теоретичен риск за поверителност. > „if you search trend micro privacy … there’s a ton of worrying talk about security“ Reddit+1

• Някои потребители (на форуми/коментари) твърдят, че при Deco системи не винаги има достатъчно детайлен контрол: например, “гост мрежата” и мрежата за основни устройства не винаги са изолирани, освен ако не се настрои ръчно. community.tp-link.com+1

• За IoT устройства — особено ако в дома имаш “умни устройства” (камери, лампи, смарт букли и пр.) — рискът винаги е по-висок, и това не е само за TP-Link, а за целия клас устройства: смарт устройства често имат уязвимости, ако не са обновявани и правилно конфигурирани. 

Абсолютно съгласен съм с теб и твоята гледна точка, монетата винаги има повече от една страна на която е нужно да се обърне внимание. Може ли да споделиш с каква конфигурация си и как си я конфигурирал? Иначе май нещата отиват към един сериозен рутер който да има възможност за меш за първоначална инсталация, след което ако видя, че имам проблем да сложа едно едно устройство.

Ок, това което искаш е точно маркетинговия трик с който производителите пробутват "системите" си.

Всеки 2 рутера независимо от производителя могат да се свържат и работят заедно в една мрежа, особенно в твоя случай с кабел. На 2тория рутер трябва само да се спре DHCP, файруола и да се даде статичен IP адрес.

Безпроблемното местене на клиента между двата рутера се нарича роуминг и на 99% е функция на клиента ( разбирай телефон или лаптоп) и 1% така нареченото seamless roaming под стандарта 802.11 k/v/r. 

Ако търсиш тея 1% което дори може и да е по-малко тогава гледай за " меш", но за мен е по-добре два нормални рутера с "меш" отколкото система с "нормален" рутер и един скопен нод. 

Всичко изброено горе се поддържа от ОпенВрт.

Ти си избираш, просто искам да дам малко повече информация, за да направиш оравилния избор.

Най- лесно е да поръчаш нещо където ти харесва онлайн. Тестваш и ако не ти хареса връщаш. Но и мисли какво ще стане след края на поддръжката на производителя и както каза човека по-горе какви данни даваш с облачните услуги.

Поздрави

преди 6 часа, nick7120 написа:

Под меш, разбирам повече от едно устройство които да ми направят една обща мрежа в цялото жилище и според силата на сигнала да се местя автоматично между устройствата. Със сигурност ще отделя време да чета и да се запозная, най-малко за да съм наясно. Но искам като за начало да мога да стартирам техниката и да имам интернет, а в последствие да кофнигурирам по дълбоко.  

Абсолютно съгласен съм с теб и твоята гледна точка, монетата винаги има повече от една страна на която е нужно да се обърне внимание. Може ли да споделиш с каква конфигурация си и как си я конфигурирал? Иначе май нещата отиват към един сериозен рутер който да има възможност за меш за първоначална инсталация, след което ако видя, че имам проблем да сложа едно едно устройство.

В момента един рутер плюс три AP, всичко на Микротик, като AP не са свързани с кабел, а само по WiFi и са пушка!

• Автор
преди 14 часа, stu написа:

В момента един рутер плюс три AP, всичко на Микротик, като AP не са свързани с кабел, а само по WiFi и са пушка!

А с кой модел на микротик си, какви са ти AP и лесно ли се кофигурира?

Рутера е hAP ax^3 и три броя wAPax, Лесно ли се конфигурира, ако не си чел-Не, помогна ми един съфорумец от тук, невероятен, Благодаря му, 
При мен предизвикателството беше че не мога да дръпна кабел до всяки AP и трябваше да е по wifi, но и с това се справи, не аз, той!
Иначе съм фен на ubiquiti имам едно две техни неща, но там е цифромания и се отказах.
Успех ти желая!

преди 22 минути, цър-вул написа:

Добрите/можещите хора трябва да се почитат/тагват.

Така е, съгласен съм, колегата е  Corvax, нямам разрешението му или съгласието му, но съм му много благодарен и задължен.
Дано не ми се сърди, удоволствие е да работиш със специалист, не си си довършил изречението и отговора е даден! 
Дано тук да има повече хора , като него, богатство за всяка общност...! 

• Автор
преди 11 часа, jkfskjfsj написа:

Да стане конкуренция..и аз ще помогна, ако избереш да вземеш рутери поддържащи OpenWrt. От Микротик не разбирам :(

Поздрави

Ако мислиш, че в моя случай, ще успеем да изберем нещо което да се пребори от предполагаемата гора от рутери около мен и да имам добър интернет за скромните ми нужди нека да направим конфигурацая с рутер(и) който да поддържа OpenWrt, тъкмо ще вляза малко в час с нещо ново за мен и ще ми е в плюс да си надградя и без това скромните ми знания по темата. Иначе знам, че микротик са не лоши играчки, даже доста добри, аз лично съм пробвал една тяхна антена за усилване на сигнал и съм доволен, но това е друга тема, предполагам винаги ще има предимства и недостатъци каквото и да се избере. Така, че като не разбирам толква, дали ще микротик или нещо друго, лично аз, няма да мога да преценя, кой ще е правилният избор за моят случай.

преди 4 часа, nick7120 написа:

Ако мислиш, че в моя случай, ще успеем да изберем нещо което да се пребори от предполагаемата гора от рутери около мен и да имам добър интернет за скромните ми нужди нека да направим конфигурацая с рутер(и) който да поддържа OpenWrt, тъкмо ще вляза малко в час с нещо ново за мен и ще ми е в плюс да си надградя и без това скромните ми знания по темата. Иначе знам, че микротик са не лоши играчки, даже доста добри, аз лично съм пробвал една тяхна антена за усилване на сигнал и съм доволен, но това е друга тема, предполагам винаги ще има предимства и недостатъци каквото и да се избере. Така, че като не разбирам толква, дали ще микротик или нещо друго, лично аз, няма да мога да преценя, кой ще е правилният избор за моят случай.

Няма проблем. Потвърди когато ONTто е инсталирано ( аз съм също с ONT и виваком) купи Cudy Wr3000H ili Wr3000P ( P има  УСБ порт ) и ще можеш да сложиш директно Samba server, и да си направиш NAS с външен хард диск и ще можеш също да сваляш торенти на него, ако ти трябва. Вземи ги от някой онлайн магазин, ако не ти харесат да можеш да ги върнеш. И действаме.

ПС: Препоръчвам Cudy, защото инсталацията е супер лесна и имат добър процесор и рам, но може да си избереш и от тук: https://openwrt.org/toh/start

Cudy са почнали да произвеждат от ноември P и H с нова Нанд, но и тя се поддържа, а и шанса да си купиш такъв е малък.

• Автор
преди 5 часа, jkfskjfsj написа:

Няма проблем. Потвърди когато ONTто е инсталирано ( аз съм също с ONT и виваком) купи Cudy Wr3000H ili Wr3000P ( P има  УСБ порт ) и ще можеш да сложиш директно Samba server, и да си направиш NAS с външен хард диск и ще можеш също да сваляш торенти на него, ако ти трябва. Вземи ги от някой онлайн магазин, ако не ти харесат да можеш да ги върнеш. И действаме.

ПС: Препоръчвам Cudy, защото инсталацията е супер лесна и имат добър процесор и рам, но може да си избереш и от тук: https://openwrt.org/toh/start

Cudy са почнали да произвеждат от ноември P и H с нова Нанд, но и тя се поддържа, а и шанса да си купиш такъв е малък.

Първо, едно ли да купя за пробата и после да добавя второ ако не ми допадне как е сигнала или направо две? Второ вивакомците, дали няма да искат да ми сложат като за начало техен рутер и бърка ли това работата? Може ли с най-прости думи да ми обясниш с какво ще ми е полезен Samba сървъра и защо да си направя NAS с външен хард, че попрочетох в нета разни неща, но не мога да вържа нещо обясненията конкретно с моят случай. 

Вземи първо един. Може и да ги миксираш. Единия да е P, а другия H.

Накарай Вивако, да сложат ОНТ и след това техен рутер, ако нямаш собствен сега. Аз не взех от тях.

Проблема, е че настройките са различни с ОНТ и с тяхно комбинирано устройство, за това е добре да се сложи първо ОНТто и тогава да слагаме рутера.

Самба сървъра, е файлов сървър който може да го направим с външен хард диск свързан към рутера. Образно казано ще имаш папка с големината на хард диска в която можеш да слагаш всякакви файлове и ще бъде видима от всички компютри, телефони и тн в мрежата ти.

• Автор
на 5.12.2025 г. в 9:40, jkfskjfsj написа:

Вземи първо един. Може и да ги миксираш. Единия да е P, а другия H.

Накарай Вивако, да сложат ОНТ и след това техен рутер, ако нямаш собствен сега. Аз не взех от тях.

Проблема, е че настройките са различни с ОНТ и с тяхно комбинирано устройство, за това е добре да се сложи първо ОНТто и тогава да слагаме рутера.

Самба сървъра, е файлов сървър който може да го направим с външен хард диск свързан към рутера. Образно казано ще имаш папка с големината на хард диска в която можеш да слагаш всякакви файлове и ще бъде видима от всички компютри, телефони и тн в мрежата ти.

А с какво ще ми бъде полезна тази папка с всякакви файлове които да са видими от всички компютри и телефони, че нещо не мога да го усмисля?За IPtvто ми трбява хубав wi fi сигнал, за сърфиране също само wi fi, дивиара на камерите мисля, че се закача директно с кабел към рутера или отново по уай фай, тоест, не знам такива споделени директории дали има смисъл да се създават. Основото ми желание е да гоня стабилен wi fi сигнал в целия апартамент, въпреки предполагаемите много рутери около мен. 

Ако сваляш филми например или запазваш снимки, да бъдат видими от всички устройства в мрежата. Нещо подобно на DVR а ти. Това е просто опция, ако не ти трябва вземи по-евтиния рутер без USB.

Споделен в мрежата диск винаги може да е полезен!

Примери:

1. Създаване на резервни копие на всеки телефон и не дай Боже се наложи възстановяване до фабрични настройки, после за две бройки си възстановяваш съответния телефон с всички файлове.

2. Съхраняване на инсталатор на Windows/ имидж на система , от който могат да се инсталират/възстановят съответните машини в локалната мрежа.

3. Използване на съдържанието от умни телевизори за гледане/слушане на кино/музика.

• Автор

Благодаря за отговорите, сега вече разбрах, добре е да го имам като опция в такъв случай, а вече ще реша дали ми трябва или не. Друго се чудех, дали не е добре да взема рутер който да е по-висок клас или Cudy WR3000P  е оптимално решение за моите нужди и би ми свършило работа? 

Ще оставя другите колеги да отговоря, защото изглежда все едно съм превзел темата. Но като препоръчвах Къдито взех на предвид процесора, рамта, 2.5 гигабитовия порт и Wifi чипсета. Да, има по-добри рутери с 4х4 потока,но това помага, ако имаш клиенти ( лаптопи, телефони) поддържащи това. Ето два по премиум модела поддържащи  OpenWrt: ASUS TUF-AX4200 , GLiNet Flint 2 GL-MT6000. 

Но нека и други колеги да предложат. Аз съм с 2 х ZyXEL T-56, свързани с кабел, 150 м2, без други мрежи около мен. Преди това бях с Къдита при това свързани безжично и бях доволен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.