Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подмяна на видео карта, коя ще е удачна за целия сетъп

Featured Replies

Здравейте !

Ползвам си 1 настолен компютър със следните параметри

AMD RYZEN 5 5600X

32гб рам - adata spectrix d60g (2x16)

ADATA spectrix s40 xpg

видео - 1070 8гб

дъно - b550m pg4 

захранване - Deep cool - 750w bronze

Като цяло ми върши напълно достатъчна работа НО , един от софтуерите, който ползвам изисква по-мощна видео карта, от 3070 нагоре.

Мога ли да сменя само видеото и до колко сериозно мога да поставя и всичко останало да остане същото или е добре да се подмени цялата конфигурация? Доколкото съм запознат на това дъно конкретно не може да се постави по-сериозен процесор като например 7800x3d.

И втори въпрос, дали на това дъно, мога да добавя 2ри SSD , защото това, което имам не ми е достатъчно ?

AMD Ryzen™ 7 7800X3D Gaming Processor няма как да сложиш, той изисква AM5 сокет и DDR5 памет, а с тези цени на паметите в момента по-добре си стой на AM4. Можеш да сложиш някой от съвместимите процесори с 8/12/16 ядра, евентуално ще трябва да смениш и охлаждането, ако е недостатъчно: ASRock | B550M Phantom Gaming 4

RTX 3070 не е лоша карта, аз съм с такава, ако се гони бюджет, намира се за около 400 лева, зависи от модела и продавача. Единствения недостатък е сравнително малката видео памет - само 8 GB. Кой точно е софтуера, който иска такава видеокарта?

Видео картата, вместо 3070 си вземи 3070TI разликата в цената е минимална, а в бързодействието е 10% по добра.

преди 1 час, MIRAMAX7 написа:

И втори въпрос, дали на това дъно, мога да добавя 2ри SSD , защото това, което имам не ми е достатъчно ?

Твоето дъно поддържа 2 SSD-та. Едното GEN4x4 а другото GEN3X2...ако това те бърка.

image.thumb.png.09cf8eaea5e0290976b7a3fa390325cb.png

Можеш да сложиш произволна видеокарта, стига да издържи захранването. 3070 и еквивалентите и харчат около 250, но трябва да издържи. 

Дъното подържа две m2 SSD-та, като единия слот е gen 3, другия gen 4. Сегашния ти диск е gen 3, така че ако вземеш нов, той най-вероятно ще е gen 4, т.е., ще трябва да го сложиш в първия слот (бързия) слот. 

За процесор, максимума за това дъно е 16 ядрения 5950X (или 3DX), но те са над 300 евро. В момента 8 ядрения 5700Х е 110 евро и ми се струва доста изгоден.

преди 2 минути, ПК78 написа:

Можеш да сложиш произволна видеокарта, стига да издържи захранването. 3070 и еквивалентите и харчат около 250, но трябва да издържи. 

Дъното подържа две m2 SSD-та, като единия слот е gen 3, другия gen 4. Сегашния ти диск е gen 3, така че ако вземеш нов, той най-вероятно ще е gen 4, т.е., ще трябва да го сложиш в първия слот (бързия) слот. 

За процесор, максимума за това дъно е 16 ядрения 5950X (или 3DX), но те са над 300 евро. В момента 8 ядрения 5700Х е 110 евро и ми се струва доста изгоден.

Това ИИ ли ти го каза?

Няма абсолютно никаква причина да се сменя процесор от текущия 5600х до 5700х директна загуба на пари!

3D процесор не му трябва, защото ползва програми на тоя компютър а не игри....

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

AMD Ryzen™ 7 7800X3D Gaming Processor няма как да сложиш, той изисква AM5 сокет и DDR5 памет, а с тези цени на паметите в момента по-добре си стой на AM4. Можеш да сложиш някой от съвместимите процесори с 8/12/16 ядра, евентуално ще трябва да смениш и охлаждането, ако е недостатъчно: ASRock | B550M Phantom Gaming 4

RTX 3070 не е лоша карта, аз съм с такава, ако се гони бюджет, намира се за около 400 лева, зависи от модела и продавача. Единствения недостатък е сравнително малката видео памет - само 8 GB. Кой точно е софтуера, който иска такава видеокарта?

Софтуер за интраорално сканиране 

Desktop recommended Intel Core i7-11700 RAM 16GB or higher

Graphic Card(GPU) NVIDIA GeForce 3060 or above Above 6G memory (Not supporting AMD graphics cards)

Hard Disk Drive 256GB SSD or above

Display Resolution 1920×1080, 60Hz

преди 6 минути, Belefor написа:

Това ИИ ли ти го каза?

Няма абсолютно никаква причина да се сменя процесор от текущия 5600х до 5700х директна загуба на пари!

3D процесор не му трябва, защото ползва програми на тоя компютър а не игри....

Не, аз го казвам. 

Не съм му препоръчал 3D процесор. А и процесора не се ползва само за игри. 

току-що, ПК78 написа:

А и процесора не се ползва само за игри. 

Хахаха, ако не се ползва за игри X3D са малко по бавни за другите задачи, включително за програмата на която му трябва на автора...

А същевременно са по скъпи.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Гледах този вариант, но под 500 лв много трудно. 3060ти иначе има за по около 400 

преди 2 минути, Belefor написа:

Хахаха, ако не се ползва за игри X3D са малко по бавни за другите задачи, включително за програмата на която му трябва на автора...

А същевременно са по скъпи.

Този компютър не се използва за игри. А е изцяло работен. Просто има 2 програмки, които изискват малко повече от сегашното, като дори със сегашното е окей, но може да бъде малко по-добре.

То в този случай може и RTX 3060 12 GB да се вземе. Хем ще има повече памет, хем е по-хладна и икономична от 3070. Дори най-добре някоя нова 5060 или още по-добре 5060 TI 16 GB: Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

преди 27 минути, Belefor написа:

Пак повтарям - не съм му препоръчвал X3D процесор! Той самият пита какво може да сложи на това дъно, и му предложих 5700Х, понеже на мен ми се струва изгоден. За съжаление, вече не го намирам за 110 евро, най-ниско е 117. Ако иска, все пак 2 ядра в повече са си 2 ядра в повече! Никъде не е писал какъв софтуер ползва, ако е за видеообработка (щото те ползват активно видеокарта), то повечето ядра ще са в плюс. 

П.П. Сега видях, че е пуснал изискванията за софтуера. I7-11700 е 8 ядрен. 

Имам вкъщи една видеокарта 4070. Работи много добре. Мислех да я продавам, защото ми мина времето за играене на игри. Ако ти е интересно ми пиши.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте !

Малко ъпдейт по темата. Закупих си от човек видео карта - 3070Ti.

НО когато използвам един от софтуерите, които си ползвах и преди, виждам, че картата стига до 92-93% ползване и температури от 73-74 градуса. 

Не съм правил същото проследяване със старата видео карта. НО забелязах, че има проблем някакъв защото става ЖЕСТОКО шумна. Сякаш се включва изтребител. Никога не съм чувал такива шумове от вентилатори със старото видео - 1070. А ползването на този софтуер ми трябва за повече от 30 минути и ме е страх да не стане беля. Какво ви е мнението ? 

Нищо и няма на картата, за да я ползваш пълноценно, дори трябва да се товари на 100%. Не е ясно кой е модела на картата, както и кой е софтуера, но виж и hotspot температурата да не би да е много висока - може и затова вентилаторите да се включват на толкова високи обороти. Температурите на ядрото дори са ниски, въпреки че видеокартата не е натоварена на 100%. Може да и трябва профилактика.

преди 1 час, MIRAMAX7 написа:

Здравейте !

Малко ъпдейт по темата. Закупих си от човек видео карта - 3070Ti.

НО когато използвам един от софтуерите, които си ползвах и преди, виждам, че картата стига до 92-93% ползване и температури от 73-74 градуса. 

Не съм правил същото проследяване със старата видео карта. НО забелязах, че има проблем някакъв защото става ЖЕСТОКО шумна. Сякаш се включва изтребител. Никога не съм чувал такива шумове от вентилатори със старото видео - 1070. А ползването на този софтуер ми трябва за повече от 30 минути и ме е страх да не стане беля. Какво ви е мнението ? 

Имах такава карта и се сещам, че максималната допустима температура беше около 85 градуса на ядрото и около 100 на паметта.

Имаш ли вентилатори в кутията да вкарват и изкарват въздуха?

• Автор
преди 1 час, Belefor написа:

Имах такава карта и се сещам, че максималната допустима температура беше около 85 градуса на ядрото и около 100 на паметта.

Имаш ли вентилатори в кутията да вкарват и изкарват въздуха?

Да, 6 броя.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.