Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за помощ за избор на драйвър на LED-ове

Featured Replies

Не съм сигурен, но мисля,че това което кара LED-ове да мигат се казва драйвър на английски.

взехме https://www.aliexpress.com/item/1005010472786140.html

те мисля са само в зелено, дали може да се купи нещо, което да ги накара да мигат ?

нека бъде от Али.

благодаря !

преди 9 часа, "Саша" написа:

Контролер. ...

Това няма да свърши работа според идеята на автора.
Този контролер ще ги включва или изключва дистанционно, още затъмнява/димира, но няма да ги накара да мигат. Firmware не предлага подобна опция. Отделно без zigbee-координатор и без достъп до облака на Tuya ще бъде като безполезна китайска джаджа. Авторът е купил зелени ленти, а този контролер е трилентов, което е безпредметно.

преди 9 часа, Daylight Dancer написа:

Не съм сигурен, но мисля,че това което кара LED-ове да мигат се казва драйвър на английски.

взехме https://www.aliexpress.com/item/1005010472786140.html

те мисля са само в зелено, дали може да се купи нещо, което да ги накара да мигат ?

Драйвър на английски за светодиоди на български е стабилизатор на ток. Светодиодите се управляват чрез ток, а пад на напрежение идва на второ място.
Съответно трябва са определиш силата на тока на тази COB-лента и да купиш такъв токограничаващ драйвер. Примерно 2–5$ за бройка според тока. Понеже е COB-лента монтираш на метална шина. За предпочитане алуминиева, която да служи като топлоотвеждащ радиатор. Захранващ лентата от двата края. Основата на светодиодите е тънка медна шина и пада на напрежение е голям. Затова двата края паралелно спазвайки поляритета към токоизточника.

Ако не ти се дават за драйвер, намаляваш напрежението на токозизточника. Предполагам импулсно захранваме на TL341, a там е елементарно да се модифицира. Така силата на тока ще се опре в ШИМ контролера на генератора на захранването.

За да постигнеш мигане  управляваш драйвера, чрез мултивибратор. Има готови решения на драйвери с логически вход (3.3V/5V). Остава да се определиш с мултивибратора, за да получиш желаната честота на мигача.

Ако искаш да получиш нещо по-уау купи адресируеми светодиоди и ардуино контролер. Има готови решения с над 200 визуални ефекта (включително мигач, мигач бягаща светлина и прочие).

Между другото това не е COB лента, а 120 мини светодиода на метър под силиконов покрив, имитиращ ефекта на COB, затоава е толкова евтина. И с това 24V захранване си усложняваш избора, а ако се вярва на 7W мощност следва, че всеки копеечен XL4015 модул ще служи честно като токов стабилизтор.

Успех!

преди 1 час, Zalmoxis написа:

Това няма да свърши работа според идеята на автора.
Този контролер ще ги включва или изключва дистанционно, още затъмнява/димира, но няма да ги накара да мигат. Firmware не предлага подобна опция. Отделно без zigbee-координатор и без достъп до облака на Tuya ще бъде като безполезна китайска джаджа. Авторът е купил зелени ленти, а този контролер е трилентов, което е безпредметно.

Драйвър на английски за светодиоди на български е стабилизатор на ток. Светодиодите се управляват чрез ток, а пад на напрежение идва на второ място.
Съответно трябва са определиш силата на тока на тази COB-лента и да купиш такъв токограничаващ драйвер. Примерно 2–5$ за бройка според тока. Понеже е COB-лента монтираш на метална шина. За предпочитане алуминиева, която да служи като топлоотвеждащ радиатор. Захранващ лентата от двата края. Основата на светодиодите е тънка медна шина и пада на напрежение е голям. Затова двата края паралелно спазвайки поляритета към токоизточника.

Ако не ти се дават за драйвер, намаляваш напрежението на токозизточника. Предполагам импулсно захранваме на TL341, a там е елементарно да се модифицира. Така силата на тока ще се опре в ШИМ контролера на генератора на захранването.

За да постигнеш мигане  управляваш драйвера, чрез мултивибратор. Има готови решения на драйвери с логически вход (3.3V/5V). Остава да се определиш с мултивибратора, за да получиш желаната честота на мигача.

Ако искаш да получиш нещо по-уау купи адресируеми светодиоди и ардуино контролер. Има готови решения с над 200 визуални ефекта (включително мигач, мигач бягаща светлина и прочие).

Между другото това не е COB лента, а 120 мини светодиода на метър под силиконов покрив, имитиращ ефекта на COB, затоава е толкова евтина. И с това 24V захранване си усложняваш избора, а ако се вярва на 7W мощност следва, че всеки копеечен XL4015 модул ще служи честно като токов стабилизтор.

Успех!

Аз да не съм му бавачка, че да му казвам точно какъв контролер му трябва за неговите лампички? 😆

Дадох му пример и ориентир, какво ще вземе си е негов проблем. Много зависи и от това за каква точно цел му трябва. Има кантролери с дистанционно, които работят с няколко вериги ЛЕД ленти и могат да се кантролират силата на светене и кога и през какъв интервал да мигат. Да потърси и да си прецени сам според нуждите! 

В оракули се превърнахме..... 

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

преди 3 часа, "Саша" написа:

Аз да не съм му бавачка, че да му казвам точно какъв контролер му трябва за неговите лампички? 😆

Дадох му пример и ориентир, какво ще вземе си е негов проблем.

Е не е така. Нали затова е форума и затова пита тук човека - да му се даде правилна насока.

преди 1 час, plmen88 написа:

Е не е така. Нали затова е форума и затова пита тук човека - да му се даде правилна насока.

Браво на двамата специалисти горе, но ако нивото на познаване на нещата на питащия е като моето, отговорите им повече биха ме объркали, отколкото помогнали.

Едно време във форума на Ubuntu/Canonical в отдела за помощ аз, като средно напреднал юзър, си бях намерил ниша да обяснявам на лаиците съветите на напредналите, на професионалистите. Тези вторите не можеха да обясняват на ниско ниво, а първите не можеха да ги разберат. Аз разбирах и двете страни и бях доста полезен като посредник между тях.

🙂

https://www.aliexpress.com/item/1005010108823560.html?spm=a2g0o.productlist.main.8.60b9d9mud9mugK&aem_p4p_detail=202603192254156789537086529760000672592&algo_pvid=b11a826a-e3ea-4602-9cb3-6c33844075bc&algo_exp_id=b11a826a-e3ea-4602-9cb3-6c33844075bc-7&pdp_ext_f={"order"%3A"62"%2C"spu_best_type"%3A"price"%2C"eval"%3A"1"%2C"fromPage"%3A"search"}&pdp_npi=6%40dis!BGN!11.61!11.61!!!46.80!46.80!%40211b65de17739860552987102eef21!12000051175015925!sea!BG!0!ABX!1!0!n_tag%3A-29910%3Bd%3Ae7118e6%3Bm03_new_user%3A-29895&curPageLogUid=GyNIkjD1GTGc&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A|x_object_id%3A1005010108823560|_p_origin_prod%3A&search_p4p_id=202603192254156789537086529760000672592_2

Ако трябва да посоча кокнкретен контролер този или

https://www.aliexpress.com/item/1005005871198063.html?spm=a2g0o.productlist.main.10.60b9d9mud9mugK&algo_pvid=b11a826a-e3ea-4602-9cb3-6c33844075bc&algo_exp_id=b11a826a-e3ea-4602-9cb3-6c33844075bc-9&pdp_ext_f={"order"%3A"291"%2C"spu_best_type"%3A"price"%2C"eval"%3A"1"%2C"fromPage"%3A"search"}&pdp_npi=6%40dis!BGN!13.75!1.68!!!8.09!0.99!%40211b65de17739860552987102eef21!12000034648025046!sea!BG!0!ABX!1!0!n_tag%3A-29910%3Bd%3Ae7118e6%3Bm03_new_user%3A-29895%3BpisId%3A5000000197834940&curPageLogUid=sVH5l6ibKuAw&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A|x_object_id%3A1005005871198063|_p_origin_prod%3A

този например. Може да се настрои в точно определен час да мига лентата, може да се управлява чрез приложение. Контролера се свързва към домашния WiFi рутер, има много опции, в описанието си пише. 

• Автор

здравейте пак. поръчал съм каквото съм поръчал ще видим какво ще дойде(стане).

сега ми трябва(т) 1-2 светодиодни осветления с рекламна цел(за два прозореца). иска ми се силата на светене да е поне колкото тази на продукта показан от мен в Али и просто да мигат. Рутер имам в помещението. Не търся някакви свръх ефекти. Даже ако може да е нещо от Практикер/Щайнбергер. От Али пак става но предпочитам от България.

благодаря !

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.