Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся фантастика

Featured Replies

От съветски или руски автор - фантастика - но книга, повест, роман ли или само разказ - не помня - водеха се някакви военни действия мисля, защото най характерното е, че се споменаваше автоматичният пистолет "Стечкин" и неговият мощен удар - нещо като половин тон и някакви военни рангове, но като геометрични фигури - точка, триъгълник, окръжност. Питах AI и ми предложи разни неща, но нещо не ми се сториха за търсеното - прекалено скорошни, нови сякаш произведения и автори.

Това, което описваш, почти сигурно е разказът „Точка, точка, запетая…“ на Север Гансовски.

Разказът на Север Гансовски, често търсен в контекста на забавянето на времето при свободно падане, всъщност е „Шаг с лестницы“ („Стъпка от стълбата“). В него главният герой анализира живота си по време на кратък скок, използвайки релативистки ефекти за размисъл, което го превръща във философско-психологическа фантастика за контрола над съзнанието. [1, 2]

Библиоман
No image preview

Съветска фантастика

• Автор

Ами ... голяма каша се забърква - може и аз нещо да съм оплел, но тоз AI хептен!

Имам го този сборник Съветска фантастика, обаче там Север Гансовски е с разказа Полигон и не е което търся - за пистолет Стечкин и нещо като военни чинове, рангове, но не са лейтенант, капитан, майор и т.н., а са точка, линия, триъгълник и подобно

преди 1 час, morandis написа:

Ами ... голяма каша се забърква - може и аз нещо да съм оплел, но тоз AI хептен!

Имам го този сборник Съветска фантастика, обаче там Север Гансовски е с разказа Полигон и не е което търся - за пистолет Стечкин и нещо като военни чинове, рангове, но не са лейтенант, капитан, майор и т.н., а са точка, линия, триъгълник и подобно

Търсене по името Север Гансовски не става ли ?
Дали нямат вече руски ИИ ?
А със сигурност Яндекс Поиск може да даде повече информация за творчеството на писателя.
Север Гансовский Книги

Още една идея : За първи път видях негов разказ в списание "Космос"
Имаш ли спомен дали и ти не си видял разказа пак там ?
Защото преди време получих архив със сканирани броевете на списание "Космос"

И Север Гансовски може да няма нищо общо с търсеното. По едно време ми се появи и Виктор Пелевин, ама и там май е сух валог.

Ако авторът порови и добави още нещо от спомените си... ако е сигурен в сюжета, може да се добави и "боевая фантастика"...

Отговори от Alice AI
На въпроса : "Автор — советский или русский — художественное произведение, но книга это была, рассказ, роман или просто история — я не помню — там, кажется, описывались военные действия, потому что наиболее характерной чертой является упоминание автоматического пистолета Стечкина и его мощного удара — что-то около полутонны и воинских званий, но в виде геометрических фигур — точки, треугольника, круга."
... и на още въпроси, от които последният е :
"Можеш ли да подскажеш някой Форум на любителите на фантастиката ?
На което Алиса AI дава 3 имена на форуми.

Сборници в България, където е включен разказът

„Съветска фантастика“ (1973) — един от най‑ранните сборници у нас, съдържа класически разкази от 60‑те.

„Съветска фантастика“ (1976) — друго издание от същата поредица, често преиздавано.

„Съветска фантастика“ (1980) — вероятно най‑разпространеното издание, в което много читатели са срещали разказа.

„Фантастика. Избрани разкази“ (1984) — тематичен сборник с по‑философска фантастика.

„Фантастика – 85“ — годишен сборник, включващ и по‑стари разкази.

„Фантастика – 86“ — продължение на поредицата, също съдържа Гансовски.

Ако по някаква причина не съвпада напълно, следващите най‑близки автори, които използват:

военни мотиви

оръжия като АПС

абстрактни/символни рангове

…са Вадим Шефнер, Генадий Гор, Иля Варшавски, но никой от тях не използва геометрични фигури като рангове — това е почти запазена марка на Гансовски.

Описание

Защо точно този разказ съвпада с описанието ти

• Автор: Север Гансовски — класик на съветската фантастика от 60‑те години.

• Оръжие: В разказа изрично се споменава автоматичният пистолет „Стечкин“ (АПС) и е описан като оръжие с мощен откат/удар.

• Военни действия: Действието е в паравоенна, експериментална или тренировъчна среда, типична за Гансовски.

• Геометрични рангове: Един от най‑характерните елементи — персонажите имат „знаци“ на статуса си под формата на геометрични фигури:

• точка

• триъгълник

• кръг

• квадрат Това е уникален белег за този разказ и почти не се среща другаде в съветската фантастика.

• Период: Разказът е стар — публикуван е през 60‑те години, включван е в множество сборници през 70‑те и 80‑те (вкл. български антологии като „Съветска фантастика“). Това съвпада с усещането ти, че не е „ново“ произведение.

• Автор

Снощи късно като прочетох мненията ви тук и се позамислих къде греша в спомените си, смених единия параметър - от пистолет Стечкин на пистолет Макаров и ИИ даде нова насока - Александър Мирер Главното пладне и това е което търсех, само остава да разбера за себе си дали имам книгата у нас или съм я вземал от библиотека

Първа част, разказана от Альоша Соколов
Утро

"— Ти какво? — с кротък глас попита Квадрат сто и трети.

Изглеждаше като Сурен Давидович и говореше като Сурен Давидович, но когато тръгна към мене, отскочих настрани. Само изтървах:

— Какво искате да правите с мене?

И той пак започна да обяснява. Казваше, че цялата Земя ще стане щастлива и здрава, че хората ще живеят до триста години и няма да има войни, и всички ще си имат летателни апарати и механични слуги, а децата за няколко месеца ще стават възрастни.

Това беше боен пистолет, познах го. „Макаров“, от стрелбището. Половинтонният удар на куршума отхвърли Сурен Давидович настрани. Той лежеше с опърлено, тлеещо яке, като мъртъв"

„…Он стоял, не двигаясь, и на груди у него тускло поблёскивал знак — маленький треугольник. Я тогда ещё не знал, что фигуры здесь значат больше, чем имена.“

„…Стечкинът тежеше в ръката ми като половин камък, а срещу мен стоеше човек с кръг на гърдите — и това означаваше повече, отколкото всяко звание.“

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Александър Мирер - Домът на скитащите - Радар

„Радар“ (2026 г.) е руски фантастичен телевизионен сериал, заснет по мотивам на популярната научнофантастична дилогия на писателя Александър Мирер. Книжната дилогия се състои от повестите „Главно обед“ (1969 г.) и нейното продължение „Домът на скитащите“ (1976 г.), като в България е издавана в общ том под заглавието „Домът на скитащите“ през 1984 г. от издателство „Отечество“. [1, 2, 3, 4, 5]

Премиерата на високобюджетния сериал започна на 24 април 2026 г. в стрийминг платформата Okko, под режисурата на Константин Смирнов.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.