Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли нещо да е както трябва в България ?

Featured Replies

Имам един познат който често казва "всички усещаме че нещо не е както трябва". Аз пък мисля че на българина му е много трудно да измисли дори едно нещо което е както трябва днес. Аз се сещам за бързия интернет на територията на страната , но и той не е както трябва щото мой роднини плащат интернет към мобилните оператори и интернета постоянно им спира :D . В моя квартал пък често спира тока.
Вие можете ли да посочите едно нещо в страната което е както трябва ?

Отговора е НЕ, в България абсолютно всичко е тотал щета от гледна точка на останалия свят, всяка една институция, всеки един отрасал, всеки един сектор, от чистачката до баш началника от най ниското до най високото ниво всичко е тотал щета. И не са виновни управниците, породата си ни е такава и все пак някак оцеляваме, явно сме свикнали.

Не съм съгласен с това, че породата ни е такава. Защо когато българина отиде в чужбина започва да спазва правилата? Значи може. Защо не е мързелив тогава? Обратното също го има. Идват от чужбина в България и не след дълго започват да не спазват правилата. Защо? Каква е причината? И да - най-виновни са управляващите, макар и всички да имаме известна вина за случващото се в България. А рибата се вмирисва от главата.

преди 1 час, The Lone Star написа:

Не съм съгласен с това, че породата ни е такава. Защо когато българина отиде в чужбина започва да спазва правилата? Значи може. Защо не е мързелив тогава? Обратното също го има. Идват от чужбина в България и не след дълго започват да не спазват правилата. Защо? Каква е причината? И да - най-виновни са управляващите, макар и всички да имаме известна вина за случващото се в България. А рибата се вмирисва от главата.

Напротив, точно такава си ни е породата, ние живеем против всички правила в нашата страна, търсим винаги начини да се справим въпреки всичко, ако може и да изкярим, за съжаление цакаме собствената аси държава с което цакаме самите себе си но въпреки това оцеляваме . Аз дори и тук дори и след толкова много години вече извън родината продължавам да имам типичните за всеки българин "изкривявания" винаги да мисля начини да се справям сам без да търся помощ, да не давам на никой да ми казва "Вие", да търся алтернативи но да се справя с нещата и да не позволя да е на тяхната...
Тук хората не са такива, те са свикнали, че като им се каже от институцията Х че услуггата У не може да се случи по една или друга причина значи не може, че не може да видиш доктора без рандеву, свикнали са да чакат на CAF, Ameli и останалите социални институции да им вършат всичко и са напълно зависими от тях. Тук като разправям как се живе в България а и като ме виждат как не чакам на институциите, ме имат за ненормален, всеки ден чувам "Ама то това не може така понеже така и така било" и всеки път казвам "дали може или не, не се решава от институциите а от нас. Дори и в училище категоричния ми отказ да се съобразявам с институциите за сметка на моралното и психичното здраве на учениците ми ми е спечелило маса проблеми но и доверието на най важната институция "Родителското настоятелство" и благодарение на тяхната подкрепа продължавам да удържам една огромна част от плявата която сульо и пульо се опитват да изливат върху децата далеч от тях.

Колкото до мързелив, не, българина е всичко друго но не и мързелив, мързеливи са французите, доколкото знам и немците( @АСПЕКТ да каже дали е така), Французин ако не е на работа или няма друго задължение преди обяд не го търси, дори пощата почти на обяд, чакат 100% на институциите да им поддържат къщите, дворовете, да им оправят всички бомащини абе всичко, французина знае само да иде на работа и до магазина, а магазина затваря в седем тук-там се намира някой и друг който работи до 8-9 часа и много рядко такъв до десет при това само хранителен, стане ли 12:15 банки, инстируции и прочее затварят чак до 13:45, банките приемат без рандеву само сутрин и работят само 4 дни в седмицата а ако не си си напазарувал през някой друг ден в Неделя можеш да си загинеш от глад защото всичко е затворено...
...много французи изобщо не работят а се възползват от програмата за опазване на населението от бедност която най общо казано дава пари на всекки неработещ френски гражданин ежемесечно(Ся апропо се гласят да я спират тая програма защото страшно много хора не работят и чакат на нея) та ето ащо като прочета че българина бил мързелив се дразня страшно много.

няма усещане за колективност в България затова всеки прави каквото си иска

в другите страни усещането го има

пък и ти си средното от 5 човека с които общуваш най-много

ако от тях една част замърсяват, пушат, пият например и ти ще станеш същия

представи си навдсякъде в държавата не с еспазват правила, и ти рано или късно ще минеш на същото

преди 6 часа, Bubbles написа:

Напротив, точно такава си ни е породата, ние живеем против всички правила в нашата страна, търсим винаги начини да се справим въпреки всичко, ако може и да изкярим, за съжаление цакаме собствената аси държава с което цакаме самите себе си но въпреки това оцеляваме . Аз дори и тук дори и след толкова много години вече извън родината продължавам да имам типичните за всеки българин "изкривявания" винаги да мисля начини да се справям сам без да търся помощ, да не давам на никой да ми казва "Вие", да търся алтернативи но да се справя с нещата и да не позволя да е на тяхната...
Тук хората не са такива, те са свикнали, че като им се каже от институцията Х че услуггата У не може да се случи по една или друга причина значи не може, че не може да видиш доктора без рандеву, свикнали са да чакат на CAF, Ameli и останалите социални институции да им вършат всичко и са напълно зависими от тях. Тук като разправям как се живе в България а и като ме виждат как не чакам на институциите, ме имат за ненормален, всеки ден чувам "Ама то това не може така понеже така и така било" и всеки път казвам "дали може или не, не се решава от институциите а от нас. Дори и в училище категоричния ми отказ да се съобразявам с институциите за сметка на моралното и психичното здраве на учениците ми ми е спечелило маса проблеми но и доверието на най важната институция "Родителското настоятелство" и благодарение на тяхната подкрепа продължавам да удържам една огромна част от плявата която сульо и пульо се опитват да изливат върху децата далеч от тях.

Колкото до мързелив, не, българина е всичко друго но не и мързелив, мързеливи са французите, доколкото знам и немците( @АСПЕКТ да каже дали е така), Французин ако не е на работа или няма друго задължение преди обяд не го търси, дори пощата почти на обяд, чакат 100% на институциите да им поддържат къщите, дворовете, да им оправят всички бомащини абе всичко, французина знае само да иде на работа и до магазина, а магазина затваря в седем тук-там се намира някой и друг който работи до 8-9 часа и много рядко такъв до десет при това само хранителен, стане ли 12:15 банки, инстируции и прочее затварят чак до 13:45, банките приемат без рандеву само сутрин и работят само 4 дни в седмицата а ако не си си напазарувал през някой друг ден в Неделя можеш да си загинеш от глад защото всичко е затворено...
...много французи изобщо не работят а се възползват от програмата за опазване на населението от бедност която най общо казано дава пари на всекки неработещ френски гражданин ежемесечно(Ся апропо се гласят да я спират тая програма защото страшно много хора не работят и чакат на нея) та ето ащо като прочета че българина бил мързелив се дразня страшно много.

Съгласен съм с теб на 100%. Само да добавя - никой по света не е мързеливец. Просто интереса клати феса. Ако имаш зор да плащаш или ползваш нещо - работиш за да го получиш. Ако всичко ти е осигурено и нямаш грижи - проявяваш мързел.

Особености на народите: Митове или истини за балканците

публикувана от Нели Златева на 26 ноември, 2018

Често се употребява израза балкански манталитет, което ще рече гореща кръв, сприхави, войнствени, скандалджии, обичащи веселието. Това по-скоро се отнася за славянските народи на полуострова, защото макар и на малка територия Балканите се населяват още от турци, гърци и румънци-малко-по сурови от нас народи.

Българи

Ние казваме за себе си, че сме гостоприемни и работливи като народ. По света обаче има много мнения за нас – това, че сме едни от най-големите мрънкалници, до най-големите хакери и фалшификатори.

И още говорим високо, псуваме, обичаме хапването и пийването, но най-важното имаме сърце като всички славянски народи.

Сърби

Сърбите са най-близко до манталитета на българина. Затова и ги обичаме толкова-обичаме песните им, кухнята им (с плескавиците им, с лютата ракия и люти чушлета), а и лютите им псувни са някак близки до нас. Всеизвестни са със сприхавия си, но весел нрав.

Те твърдят, че имат пет сезона- зима, пролет, лято, есен и война. Има много истина в това, тъй като те участват в много войни и дават много жертви. И още нещо и сърбите и ние обичаме да разказваме колко сме велики и каква славна история имаме.

Македонци

И да не забравяме още един велик народ на Балканите- македонците. Тъй като държавата им е най-младата на полуострова те непрекъснато казват колко са велики. За тях също се знае, че са с лют характер. за да разберете какви са македонците просто трябва да чуете тези вицове за тях:

***Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 4 часа и намериха и мотоциклета му.

***Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единият на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другият на чист български, че не е.

***По последни данни и Батман е македонец, родом от Прилеп.

Общото между българите, сърбите и македонците ни е претенцията чии юнак е Крали Марко. Всеки го пише национален герой и си съчинява легенди с него. Македонците пък направо си ни присвоиха цар Самуил, въпреки че от тази година са съгласни да го поделим.

Хървати, словенци, жителите на Босна и Херцеговина

На всички страни от бивша Югославия е присъщ веселия, но и лют нрав, тупането по гърдите и горещата кръв.

Албанци

Албанците също са темпераментен народ. Често се смята, че са най-лютите на Балканите и че албанците най-често се изявяват като наемни убийци. Възприета е, че албанците са най-големите трафиканти на оръжия и наркотици в региона.

Двуглавият орел често се възприема като символ на жестокост и безкомпромисност.

Румънци

Смятаме Румъния за страната на вампирите, заради граф Друкула. Не само като по-северна от нас страна, но се смятат за по-студен народ от останалите балканци.

И нищото може да ги изкара на улицата, търсят си правата.

Гърци

Гърците са също с гореща кръв, артистични, силно религиозни. Имат самочувствието на наследници на древните гръцки Богове и се държат като богове. Често са безотговорни, харчат много без имат достътъчно.

Турци

Турция също заема част от Балканите и така има и излаз в Европа, но по принцип е повече азиатска страна. Въпреки това заради общото ни 5- вековно съжителство на балканите имаме общи черти.

Турците са строги, консервативни- има български израз за мъжете „не се дръж като турчин“, демек строго към жената и децата.

В българския, сръбския и македонския има много турцизми, свързани предимно с бита.

https://www.flashnews.bg/osobenosti-na-narodite-mitove-ili-istini-za-bialkantste/

Освен това най галямата не нугативност е нещо,което го има и в нормалните демократичне държави ,но тук е усилено до 11 , Недоверие към държавата и законите: Често законите се възприемат като нещо формално, което може да бъде заобиколено, а надеждите се възлагат на „силно лице“ или месия.

преди 15 часа, BulgarianYouguart написа:

интернет към мобилните оператори

не са специализирани интернет доставчици функцията им ало ало по телефона

искат да се набутат в интернет пазара за повече капитал защото хората финансово грамотните са на предплатени услуги и ако зависят само от ало ало ще фалират и може да се окаже че ще блокира държавата няма да можеш да се обадиш на полиция и бърза помощ

а иначе причината да е зле държавата са пенсионерите и шуробаджанащината и се създава калинково котило

преди 4 часа, buldak написа:

няма усещане за колективност в България затова всеки прави каквото си иска

към кой да съм коликтивен към някой дето си е назначил котилото по службите

нека мрът в мизерия

да спере ток и вода

Както казах, има неща в това да съм Българин, с които не се гордея, особено като се има предвид, че ако не бяха по-назадничавите индивиди в нашето общество, хората с увреждания вече щяха да имат достъп, включително и до кибернетиката, която, ако се използва правилно, би могла значително да подобри достъпността – право, което имат дори хората с проблеми в равновесието и придвижването. Вместо това обаче, доста от нас все още спорят дали диктаторът Путлер е в правото си да напада чужди държави без провокация и се връзват на евтина пропаганда от началото на 20-ти век😎

Аз съм доволен и щастлив, че съм роден в България. Все пак трябва да признаем, че географското й положение е отлично спрямо много други страни. Климатът също е прекрасен и сме облагодетелствани с красива природа - море и планини, и се радваме на четири сезона.
Имаме добро законодателство и закони, а вината че не се спазват, е изцяло на хората.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.