Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да има задължителна военна служба?

Трябва ли да има задължителна военна служба? 50 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да има задължителна военна служба?

• Да, трябва.
      31%
      15
    • Не, армията трябва да е професионална.
      68%
      32

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Трябва ли според Вас да има задължителна военна служба?

Редактирано от kal (преглед на промените)

според мен не трябва...

мързи ме да обяснявам защо, пък и ще вляза в глупави спорове

мисля, че по скоро е въпрос на принципи и възпитание

каква армия бе

ама и вие като сте се заоплаквали от тази страшна казарма

няма ли нещо по страшно от нея

Редактирано от бате Ици (преглед на промените)

Разбира се, че трябва. Службата в армията, колкото и да е мразена, преподава някои много ценни житейски уроци, които всеки мъж трябва да усвои.

На първо място, там човек се научава да цени малките неща. Когато всичко, с което разполагаш е съдържанието на джобовете ти и имаш по един час свободно време на ден, в което не трябва да се отдалечаваш на повече от 150 метра от знамето, животът придобива други измерения. Една бутилка кока-кола примерно, изпита на спокойствие се превръща в лукс. Сънят до 7 сутринта е нещо, за което можеш само да мечтаеш. И да се чудиш как, по дяволите, докато си ходел на училище ти е хрумвала странната мисъл, че може да ти бъде скучно.

На второ място, армията е много добра школа за живота по-нататък. Научаваш се да се справяш сам и да не разчиташ на никого за нищо. Освен ако и другият има интерес или очаква да получи нещо от тебе. Научаваш се, че няма идеални хора - всеки, дори и да е най-строгият и принципен офицер или най-тъпият и злобен старшина си има слабости. Ако успееш да ги видиш и използваш, можеш да управляваш всеки човек като кукла с конци. Усвояваш пректически максимата на Макиавели, че рядко е възможно стадо овце да бъдат преместени от т.А до т.B по абсолютон права линия, но винаги има начин да бъдат закарани от едното място на другото. Мисълта на Труман Капоти, че "всичко на този свят има цена с изключение на честните хора - тях ги получаваш безплатно" от абстрактна фраза се превръща в изстрадана житейска истина :wub:

И на края - придобиваш навици за боравене с оръжие. Автоматът се превръща в продължение на ръката ти, каквито са за компютърджията клавиатурата и мишката. След 5-6000 изстреляни патрона започваш по навик да коригираш прицела си дори съобразно температурата на цевта. Да стреляш на къси редове и винаги да броиш оставащите в пълнителя патрони. Свикваш никога да не насочваш оръжие към човек (освен ако нямаш намерение да го застреляш :) ) и никога да не позволяваш към тебе да бъде насочвано оръжие. И още много, много други дребни навици, които обаче могат един ден да ти спасят живота.

Редактирано от V12 (преглед на промените)

Бил съм в казармата година и половина..... пълна загуба на време в най-хубавите години! Категорично против съм да има наборна военна служба. Армията трябва да е професионална!!!

Каква казарма бе. Войската трябва да бъде премахната, ама не само у нас, а навсякъде. Оръжията да се забранят и употребата, продажбата използванято и т.н. освен унищожаването им(на оръжията) да бъдат наказвани строго.

Много хора харесват закона за ограничаване на тютюнопушенето, по кутиите има надписи как пушенето убивало, в същото време в Казанлък правят калашници и ги изнасят. И знаете ли кой купува най много калашници?

Американците? Неее.

Руснаците? Неее. Те сами си правят.

Афганистанците и иракчаните от репортажите по телевизията.

Егоизмът поражда агресия.

Бил съм в казармата година и половина..... пълна загуба на време в най-хубавите години! Категорично против съм да има наборна военна служба. Армията трябва да е професионална!!!

<{POST_SNAPBACK}>

Абсолютно вярно,съгласен съм с всичко казано Фантома

Казармата е голям шит , научаваш се да изпълняваш най-безмислените заповеди като - изкопай две еднакви дупки 2м на 2м и виж дали земята от първата ще се побере във втората и втората в първата :eek

Каква казарма бе. Войската трябва да бъде премахната, ама не само у нас, а навсякъде. Оръжията да се забранят и употребата, продажбата използванято и т.н. освен унищожаването им(на оръжията) да бъдат наказвани строго.

Много хора харесват закона за ограничаване на тютюнопушенето, по кутиите има надписи как пушенето убивало, в същото време в Казанлък правят калашници и ги изнасят. И знаете ли кой купува най много калашници?

Американците?  Неее.

Руснаците? Неее. Те сами си правят.

Афганистанците и иракчаните от репортажите по телевизията.

Егоизмът поражда агресия.

<{POST_SNAPBACK}>

lastcyrol нали знаеш какво е казал древногръцкия мислител DMX - guns don't kill, people kill people :wub:

Бил съм в казармата и лично мое мнение е че хора дето се вика събрани от кол и от въже на всичкото отгоре без всякакво желание и интерес не могат да се справят така както един професионален войник.Все пак е необходимо поне някакво основно запознаване да кажем до месец просто за да се зане що годе за какво иде реч,но редовната армия трябва да е от професионалисти които имат стимул и желание да се занимават с това.Лично за мен това е ефективния и по-добре работещ модел.

• 11 месеца по-късно...

Наскоро ми се наложи да ходя на военна комисия, както и наборитеми и се зародиха едни дискусии на тая тема.

Интересно ми е тука какво мислите за това. Трябва ли да се ходи на казарма?

Моето мнение е ТВЪРДО ДА! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! :clap:

По нататък мога и да се обоснова, но първо вашето мнение.

Наборната служба така или иначе ще я махнат .. и то в не чак толкова далечното бъдеще. По принцип споровете са излишни, но бих желал да кажа няколко думи за това защо съм против нея (плюс 1-2 добри доми за същата)

...Защото е загуба на време и пари (от гледна точка на служещия) - примерно наскоро започнах работа в една фирма ... хубава работа, шефа готин, колегите готини, всичко 6+ ... началника има желание да ме обучи, за да стана пълноценна част от екипа. Я сега си представете как влизам в казармата за 9 месеца ... ами ако през това време той реши че му трябва спешно човек за тази работа и си намери някой? Тоест аз изпускам най-добрата си възможност за реализация ... какво печеля в замяна - глупости, по цял ден простотия .... селяния и куп други такива. Вярно има и хубави моменти ... но готов ли съм да жертвам 9 месеца от живота си за тоя дето духа.

Вярвам че всеки български мъж трябва да може да борави с оръжие и в случай на нужда да е готов да се включи във евентуално война в която е замесена България (бих искал да подчертая това "е замесена България", тъйкато не бих отишъл да се боря за чужди интереси). И все пак за колко се учи как се стреля ... за месец? два? ... останалите ... така и така сме там .. ами дайте да поробуваме малко.

Бих желал да отбележа, че не ме притеснява казармата тъйкато живея в Карлово и тук по-голямата част от населението са военно-служещи и познавам много от тях. Тоест ако влезна ще си клатя мивонките по цял ден и нищо няма да правя, но не в това е въпроса.

Вярвам че всеки който желае може да отиде и да се запише като кадрови войник и по този начин да усети тръпката от казармата (и в същото време да спечели добри пари за това).

Сигурен съм че има още какво да кажа по въпроса, но в момента си мисля за много по-приятни неща :)

Моето мнение е твърдо НЕ! Мотивите ми за това са комплекни и ще ги споделя:

1-во военната служба в настоящия формат е пълна загуба на време

2-ро поради липсата на средства и условия така наречената "военна служба" се превръща в няколко месечно мизерно съществуване на ръба на елементарните санитарно-хигиенни условия

3-то при липсата на елементарни технически средства за осъществяване на каквото и да било "обучение" военната служба се превръща в средство за издевателство и извращения на нечии болни отегчени мозъци, от липсата на ангажираност

4-то с оглед на социално-икономическите условия едва ли е удачно един млад образован човек да си губи времето (дали 2, 6 или 36 месеца без значение) за да се подлага на горепосочените неща, вместо да направи всичко необходимо да събере необходимото време "стаж" по специалността и образованието си. (И без това на повечето ви е ясно, че настоящите работодатели си фантазират, че ти трябва да си 24-25 годишен, с завършена магистратура и поне 5 години стаж, което теоретично е възможно ако си си купил дипломата, но това е друга тема)

5-то поради естеството на промените в армията и преминаването към Професионална армия, съжителстването на професионална армия и донаборна военна служба се обезмисля. В този случай е необходимо предвиждането на друга форма на военно обучение, която да се изразява в много по-крактно военно обучение и поддържането на така наречен мирновременен запас и евентуално периодично (на няколко години може би) преминаванена седмичен или подобен курс на подготовка.

<{POST_SNAPBACK}>

Не искам да обиждам никого. Да ме извинявате, но САМО МАМИНИТЕ СИНЧЕТА не искат да ходят на казарма. Било загуба на време. Пълни глупости! Това, което се научи там не може да се научи на никое друго място. За какви оръжия говорите за какви забрани? Кат се ходи там не се ходи там, за да се става войник. Там ти обработват повече мозъка. Изкривяват ти разбиранията - детските разбирания. Това е място, където мама и тати ги няма, където няма значение колко е дълбок джоба на мама и тати, където няма място за лигавенца, които си мислят, че светът се върти около тях. На някои хора това не им харесва, но така трябва! Какви хора ще стане от днешните дечица след като се махне и казармата? Еми няма да стават хора - нещо друго ще е.

ДИСЦИПЛИНА Това е, което се научава там - дисциплина! Друг е въпросът доколко си върши и казармата работата (особено днешната) и че много бройки излизат оттам и си остават същите го*на каквито са си били. Но не трябва да я махат - все полза има. :yanim::yanim:

Аз и не предполагах, че още има хора, които са "за" казармата...

Първо, какъв е смисълът от нея- все пак една армия от 10000 професионални войници може да свърши двойно повече работа от една армия от 100000 наборни...

Второ не ми говорете, че там се научавало дисциплина. От престоя в казармата освен тотално изпростяване и тъпотия, нищо друго. Да вкараш някого в казармата в най- хубавите му години, където да изпълнява заповедите на тъпоумни офицери, дето се правят на умни и велики, е чисто безумие.

А за тия "мъжове", дето се изцепиха, че в казармата се ставало "мъж", да ми обяснят какво значи това. Само ще помоля едно нещо- без клишета от рода на "дълг", "родолюбие" и темп подобни.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.