Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - Коя дистрибуция е по-подходяща за ...

Featured Replies

Здравейте всички!

Искам да попитам коя дистрибуция на Linux бихте ми предложили като за начинаещ. Искам само да уточня че съм използвал 1-2 седмици Mandrake, но не съм доволен, побнеже имах проблеми с 2 оптични мишки(не ми работеха под Linux-а, но при инсталацията ми бацаха без проблем). Та дайде съвет коя дистрибуция да си кача cool.gif

Искам също да питам(преди да съм си качил още Linux)как мога да записвам програми за Linux ? Знам че не се записват както е под Windows и това би ме затруднило при работата с Linux и затова ако може ми обяснте като на идиот cool.gif

ПС: Моля ако имате възможност дайте линк към съответната дистрибуция на Linux, която бихте ми препоръчали.

Благодаря предварително!

SuSE(last version: 9.2) или Fedora Core(last version: 3(stable)). Можеш да си ги свалиш от www.linux-bg.org.

Успех! :P

Меткай СУСЕ-то и се не бой! А записването е абсолютно кото при вина! Успех!

• Автор

А от къде да си сваля SuSe 9.2 ? В датата има 9.1, а аз знам че има версия 9.2. Някой може ли да ми даде линк към нея да си я дръпна ?

Благодаря предварително!

• Администратор

Легалния начин е да си дръпнеш това:

ftp://ftp.netbg.com/SuSE/i386/9.2/iso/SUS...nstallation.iso

и след това да инсталираш през Интернет.

Друг легален начин е да дръпнеш това:

ftp://ftp.netbg.com/SuSE/i386/9.1-persona...ersonal-x86.iso

и да обновиш през Интернет до версия 9.2.

Официалното българско огледало на официалния вносител на SUSE е:

ftp://ftp.netbg.com/SuSE/i386/ - за x86 система

ftp://ftp.netbg.com/SuSE/x86_64/ - за x86_64 система

OK, тези дни прочетох за някакви доста добри емулатори на DOS под Linux и също ще направя опит да подкарам това SuSE, поне за да видя как работят. А и ми се иска да инсталирам една последна версия на Open Office на Linux, за да я разгледам, да видя колко точно по-лоша е от MS Office и да зная какво да съветвам клиентите си, решили да спестят някой лев от софтуер.

Така и не разбрах защо трябва да дърпам първо версия 9.1 и след това да я обновявам до 9.2. Няма ли направо 9.2 в ISO формат ? На локалното ftp намерих някаква "SUSE-Linux-9.2-LiveCD-KDE.iso". Това върши ли работа за инсталиране на харда или работи само от CD ? Защото ако трябва да дърпам от нета при цена 30 лв/GB май ще ми излезе по-евтино да си купя официален Win XP Home :P

Mandrake май се води сред най-"user friendly" дистрибуциите заедно с Fedora и Suse. Зa RedHat не съм сигурен.

Препоръчвам ти да пробваш първо Knoppix ( или Tilix, която е българска дистрибуция базирана на Knoppix ). Тях няма нужда да ги инсталираш - т.е. могат да се зареждат от диск (с почти пълата си функцоналност). Следователно има доста по малка вероятност да объркате нещо в случай, че имае Windows+ друг софтуер на хард-диска си.

Без малко да забравя - сайтът на The Linux Documentation Project - Опит за пълна документация на Линукс от "А" до "Я" - полезно и за начинаещи и за напреднали.

П.П. Моля по-напредналите потртебители на Linux се съобразят с факта, че съм просто обикновен потребител на Linux, който "някаси" успява да подкара наличния си хардуер и да си пусне интернет под Линукс. Не семятам мнението и препоръките си за професионални или поне достатъчно компетентни, обаче имам желание да помогна и споделя знанията и опита си.

//Оффтопик - Между другото сайтът на Тиликс е (почти) затворен в знак на протест срещу софтуерните патенти.

Редактирано от vladii (преглед на промените)

• Администратор

V12...ако дръпнеш целия SUSE 9.2 от нет-а ще ти излезе повече. Защото е едно DVD (или 5CD), а получаваш програми, които може би никога няма да използваш. А така дърпаш базовата инсталация и само това, което ти трябва (всички програми са компресирани).

Защото ако не мислиш да компилираш програми за какво ти е 100MB компилатор. Или пък ако не ползваш GNOME защо да го дърпаш (което правиш задължително ако си теглиш iso-тата)?

Както виждаш има си предимства инсталацията през FTP даже и за тебе.

Недостатък е, че трябва да го правиш на всяка машина, но при много машини може да дръпнеш всички пакети и да си направиш локално огледало.

Ама ако плащаш 30лв за 1GB само мога да те съжалявам..това си е чист пладнежки обир.

Принципно може да си намерите SUSE 9.2 Pro, но използването му е точно толкова незаконно, колкото и крадения Windows.

V12...ако дръпнеш целия SUSE 9.2 от нет-а ще ти излезе повече. Защото е едно DVD (или 5CD), а получаваш програми, които може би никога няма да използваш. А така дърпаш базовата инсталация и само това, което ти трябва (всички програми са компресирани).

Защото ако не мислиш да компилираш програми за какво ти е 100MB компилатор. Или пък ако не ползваш GNOME защо да го дърпаш (което правиш задължително ако си теглиш iso-тата)?

Както виждаш има си предимства инсталацията през FTP даже и за тебе.

Недостатък е, че трябва да го правиш на всяка машина, но при много машини може да дръпнеш всички пакети и да си направиш локално огледало.

Ама ако плащаш 30лв за 1GB само мога да те съжалявам..това си е чист пладнежки обир.

Принципно може да си намерите SUSE 9.2 Pro, но използването му е точно толкова незаконно, колкото и крадения Windows.

Здравей !

Благодаря за бързия отговор. Предполагам, още доста неща ще питам докато подкарам този Линукс. Прав си за цените на нета, но тука във Варна са такива и аз даже съм на една от добрите оферти. Повечето доставчици ти искат 25лв за 500 MB при 512 kbps.

Проблемът за законността въобще не ме притеснява. Все още софтуерната полиция не се е научила да различава платени от безплатни Линукс дистрибуции :P Видят ли Линукс на компютъра, подвиват опашка и се измитат :yanim: Но така и не разбрах, този "SUSE-Linux-9.2-LiveCD-KDE.iso" Pro версия ли е, може ли да се инсталира на харда или е само за работа от CD ?

Edit: Разрових се и разбрах, че въпросното Live CD е някакво демо, демонстриращо възможностите на цялата ОС, а последната трябва да бъде закупена. На цена от $89.95 !!! По-скъпо от Windows XP Home !!! Вече започвам да разбирам защо от Microsoft твърдят, че безплатният софтуер е по-скъп от техния :yanim:

Редактирано от V12 (преглед на промените)

Но така и не разбрах, този "SUSE-Linux-9.2-LiveCD-KDE.iso" Pro версия ли е, може ли да се инсталира на харда или е само за работа от CD ?

<{POST_SNAPBACK}>

Само на ЦД работи. Има така наречена FTP версия, която може да се инсталира. А Pro законно няма!

Само на ЦД работи. Има така наречена FTP версия, която може да се инсталира. А Pro законно няма!

Писали сме почти едновремено :) Е, ще търся незаконно Pro тогава ;) И все пак не ми е ясно защо може да се инсталира 9.2 чрез теглене от FTP, а не се предлага на CD ? Да не би Novell да са и интернет доставчици и да печелят от генериран трфик ? biggrin.gif Или въпросната инсталация изпраща данни и в двете посоки и събира данни за потребителя, подобно на Microsoft-ските продукти ?

Писали сме почти едновремено :) Е, ще търся незаконно Pro тогава ;) И все пак не ми е ясно защо може да се инсталира 9.2 чрез теглене от FTP, а не се предлага на CD ? Да не би Novell да са и интернет доставчици и да печелят от генериран трфик ? biggrin.gif Или въпросната инсталация изпраща данни и в двете посоки и събира данни за потребителя, подобно на Microsoft-ските продукти ?

<{POST_SNAPBACK}>

Има версия на DVD, която се нарича FTP!!!!

Това са към 1000 пакет вместо ~3500 в стандартната, но наистина са най-необходимите. А и можеш да си доинсталираш нещата до Pro (не са толкова много) през интернет

• Администратор

Ликувай народе:

ftp://pcconsult-bg.info/Linux/SuSE/

Тук има версията на DVD, която е почти пълно Про без комерсиалните пакети като CodeWeavers CrossOver Office и др.

Освен това е напълно легална за използване.

• Автор

Благодаря на всички! cool.gif Сега свалям SuSe 9.1 Personal. За съжаление не видях отговор на 2рия ми въпрос sad.gif Ако не е нахално от моя страна ще попитам отново ако някой знае нека помогне:

Как мога да си инсталирам програми за Linux под SuSe 9.1 и 9.2. И искам да попитам понеже мисля да работя само на Linux, а и често си записвам дискове който ги давам на приятели, има ли някаква възможност тези файлове който ще записвам на дискове да ги "изчистя" от вируси ? Докато бях с Mandrake бях записал 3 диска, но за съжаление и в 3те имаше много вируси, които са за Windows и се сещате какво става като го дам на някой... sad.gif Та ако може ми кажете някоя антивирусна или нещо др.(незнам какво), чрез което да мога да проверявам под Linux за вируси за Windows.

Много благодаря!

Ликувай народе:

ftp://pcconsult-bg.info/Linux/SuSE/

Тук има версията на DVD, която е почти пълно Про без комерсиалните пакети като CodeWeavers CrossOver Office и др.

Освен това е напълно легална за използване.

И аз благодаря :) Още довечера ще я пусна да се тегли от комютъра на някой клиент с нелимитиран трафик. Zazzko, ти си сложи таралеж в гащите ;) Сега има да те тормозим с какви ли не въпроси ;)

Как мога да си инсталирам програми за Linux под SuSe 9.1 и 9.2 ?

Ето тук намерих подробна инструкция на български за инсталиране на програми под SuSE.

Редактирано от V12 (преглед на промените)

• Администратор

ClamAV, F-prot, AntiVir (тези знам)- всички те имат версии за Линукс. Някой за безплатни (ClamAV), други не чак толкова (AntiVir).

Сигурен съм че по Интернет ще намериш готови пакети за SUSE.

• Автор

Много благодаря! cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.