Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно програмиране...

Featured Replies

Значи с такова нещо ми се занимава... Преди си играх със html обаче не искам да е уеб програмиране...

Имам книга за "Visual Basic 6" и за "C", но се чудя как да се насоча...

Защото има още много езици и т.н. Как да започна насочете ме...

Мерси предварително

П.С. не съм сигурен дали това е правилния форум...

• Администратор

Здравей,

Първо да ти кажа, че html не е език за програмиране и следователно няма много общо с уеб-програмирането

Второ, от къде да започнеш - еми зависи къде искаш да стигнеш. С какво точно искаш да се занимаваш

Е, във форума всъщност има доста подобни теми, можеш да почетеш :)

• 2 седмици по-късно...

Аз бих ти препоръчал да започнеш със С. Аз се захванах първоначално с QBasic и Visual Basic, защото доста псевдо разбирачи ми казваха, че С/С++ били много сложни и няма да мога да ги разбера ако съм начинаещ. След като започнах да уча С/С++ разбрах, че това е било пълна глупост. Не ги слушай тези, които ще ти кажат да започнеш първо с Pasсal или някой по-прост език. Това е все едно първо да научиш латински преди да започнеш да учиш немски.

• Администратор

Хм ще си позволя да пусна два руски цитата, които много добре изразяват мнението ми както за C++ vs Pascal така и за Java

И двата от настоящи програмисти, просто го копирам от руски форум в който също периодично се разглежда въпроса

C++ делался профессионалами для профессионалов, а Pascal - для обучения основам программирования, чтобы не затемнять основные понятия трюками.

Объявляем массив из 20 элементов. Последним, по C, будет элемент 19. А если это элементы строки, то и 19-й использовать нельзя, поскольку в нем сидит признак конца строки, итого в строке s[20]реально могут быть символы с 0-го по 18-й. Запись циклов тоже придумана так, что число повторений цикла отнюдь в глаза не бросается. И т.д. Зато по части трюков C++ позволяет на порядок, если не два, больше, чем любой другой язык. Я восхищаюсь остроумными выдумками в C, но Pascal гораздо прозрачнее. Поэтому ИМХО лучше начинать с Паскаля. А потом перейти на C++, профессионалы пишут на нем.

Я бы не советовал начинать программировать с Java. Язык несомненно прост в изучении, но мне кажется, что в использовании его для обучения есть некоторые недостатки:

1. Необходимость присутствия JDK, специфика запуска программ из-под нее, необходимость в применении сторонних утилит для конвертирования в native-код. Для новичка, который только начинает изучать программирование, морока со всем этим не нужна. Ему нужно чтобы по клику по кнопке создавался exe-файл, который он может запускать сам, или дать кому-то посмотреть. Кросс-платформенность это хорошо, но врядли у новичка будет необходимость в запуске своих программ из-под разных платформ. Теоретичексий интерес - может быть, но не более.

2. Работа с памятью. Garbage Collector - хорошая вещь, но начинать с языка с автоматическим управлением распределением памятью - не к добру. Мне кажется что впоследствии будут проблемы как с другими языками, в которых память не собирается автоматически, так и с утечками памяти в самой java. После же того, как человек основательно пообщается с динамической памятью в паскале и С - переход на технологии автоматического управление памятью трудностей не вызовет, но понимание механизмов управления памятью останется.

3. В целом синтаксис java, как и С/C++ не способствует написанию красивого, аккуратного кода. Возможности к "зашифровыванию" исходного кода до абсолютно невразумительного состояния обычно приводят к тому, что новички пишут очень неряшливо, и прививание культуры кодирования происходит с трудом. Для тех, кто планирует заниматься программированием профессионально - это важный момент, при работе в команде неряшливый код - источник проблем и непонимания, да и сам же через месяц будешь разбираться что там написано.

4. Я бы не советовал начинать сразу с объектно-ориентированного программирования. Концепция не так проста как кажется на первый взгляд, и для правильного ее понимания ИМХО желательно иметь определенный опыт в программировании. Иначе может получиться что понимание концепции ООП в сознании программиста заменится пониманием реализации ООП в данном конкретном языке программирования. Опять же это может вызвать проблемы при переходе на другие языки программирования.

Т.о. для обучения я бы все же посоветовал традиционный Паскаль.

И накрая, нека не забравяме, че езика е само изразно средство. Не той прави програмиста добър. И човек трябва да пише на този език, на който му е най-удобно

• 2 седмици по-късно...

Спорет мене, Python е сравнирелно лесен, а и се използва(някои модули на Linux са написана на този език), така че е добър избор за начало. Ако разбираш английски това е добре за начало: http://www.hetland.org/python/instant-hacking.php

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.