Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

изразете мнение за цифров фотоапарат

Featured Replies

модераторите ако сметнат,че мястото на тази тема не е тук нека я преместят....

става дума за следното:наскоро видях оферта за цифров фотоапарат-PRAKTICA-DIGI 3 със следните параметри;

-3.1 мегапиксела ефективна резолюция

-4.3 мегапиксела интерполирана резолюция

-4х цифрово приближаване

-1.5" TFT дисплей

-16 МВ вградена памет и слот за SD карти

-запис на видео клип

-възможност за използване като WEB камера,а цената беше приемлива.

та тези които разбират нека овяснят какво значат тези параметри и вярно ли е това ,че на тези 16МВ вътрешна памет се побират около 16бр.снимки, че някои се правят на ,,разбирачи,, и твърдят точно това.

благодаря на всички предварително.....

Ми да ти кажа не е лоша камерата, а за картата какъв е проблема да си купиш една с повече пространство!

Можеж да кажеш и цената каква е, та тогава най-лесно може да се определи дали е угодно за тея параметри.

;)

Странно как реши, че темата може да бъде в раздел "Филми" ;)

По въпроса ти:

1. 3 мегапиксела ефективна резолюция казано с две думи ти е резолюцията на снимката, която правиш. Т.е. това са 3,1 милиона пиксела (за сравнение разделителната способност на монитора обикновено е 1024х768 пиксела, което пресметнато ти е приблизително 0,8 мегапиксела).

2. За тази "интерполирана" резолюция не мога да си спомня точно сега, ще потърся утре....

3. 4х цифрово увеличение си е каквото си пише. Знай че при цифровите фотоапарати има цифрово и оптично. Оптичното е на принципа на лещите, както при старите фотоапарати, докато цифровото е т.нар. "дигитално", като увеличението е за сметка на качеството. Аз лично съм го ползвал 2 пъти, докато разбера колко много губя.

4. 1,5" TFT дисплей ти е дисплея на гърба на фотоапарата. Вече има фотоапарати с 2-инчов дисплей, което си е гъзария. Внимавай много каква картина ти дава дисплея и колко е ярка, защото иначе е безполезен (особено при силна слънчева светлина може да не виждаш нищо).

5. 16 МВ е стандартно вградената памет във съвременните фотапарати. При 3,1 мегапиксела би трябвало да ти стигне за около 20-25 снимки, в зависимост от настройките на апарата. Както вече се досещаш големината на снимките зависи най-грубо казано от мегапикселите на фотоапарата и качеството на снимките. SD тип памет идва от Secure Digital, като това е стандард за памет най-известен при цифровите фотоапарати. Другия стандард е CF - Compact Flash. Разликата между двете е, че SD е по-бърза и съответно по-скъпа памет, но вече и по-разпространена.

6. вече няма нов фотоапарат, който да не може да записва видеоклипове, но зависи с каква разделителна способност (колкото по-голяма, толкова по-добре)

7. Възможността за използването като web камера също вече не е екстра, а нещо нормално, само че един фотоапарат не може да се сравнява с една web камера.

Сега относно цената - за това чудо при положение че е добра марка би трябвало да ти излезе не повече от 350-400 лева максимум и това го казвам приблизително, защото не съм проверявал точно за този модел, а също така и може самата марка да ти вдигне цената. Иначе цифрови фотоапарати от този клас вървят около 300 лева и това е максимума. Вече има прекрасни 4 мегапикселови апарати с 3х оптично увеличение за по 320-350 лева с добри характеристики.

Бих те посъветвал да отидеш до един голям магазин за техника (Технополис, Техномаркет, Метро или което и да е) и да разгледаш и дори тестваш най-различни модели и да вземеш този, който ти допадне най-много (е, и с най-добрите параметри ;) )

В крайна сметка избора си е твой cool.gif

Добавка: Ето и характеристиките на апаратчето - http://www.praktica-uk.com/digital/micropix.html

А ето и снимка:

4687.jpg

Още една добвака: Ето една много интересна и полезна статия за цифровите фотоапарати и всичко свързано с тях: http://electronics.howstuffworks.com/digital-camera.htm

Дано това да е помогнало, защото вече едвам гледам ;)

Редактирано от Tragedy (преглед на промените)

vertikala, не купувай тази вещ наречена цифров апарат.С падането на Берлинската стена фирмата PRAKTICA престана да съществува.Тя до този момент не е произвеждала цифрови апарати.Търговското име бе откупено от китайци, за да се възползват от реномето й.Поради тази причина не се учудвам, че не са добавили нокторезачка, самобръсначка, щперц и гъзобъркалка.Тук понятия като RAW , TIFF са утопия.В средния ценови клас като: Canon A75-A85-A95-A510, Sony DSC-P72-P93, Nicon 3100-3200-4100, koй от тях съчетава подобни недомислици 5 in 1 ? На лични мога да ти изпратя снимки от един 2 мегапикселов с 3х оптично Kodak , koйто превъзхожда отвсякъде подобни "творения".С две думи аналогията е същата като при онези уредби Panasoanic с 3 милиарда Вата мощност.

Резолюцията на фотоапарата не може да се сравнява с тази на какъвто и да е монитор по една проста причина: Монитора има 72х72 пиксела на инч, а снимка с фотографско качество! 300х300. Или в подобни пропорции.

Най-надежния тест за един цифров фотоапарат е да снимаш човешка кожа- там е най-слабото им място. Виждал съм от въззелени до възчервени изпълнения.

3.1 мегапиксела по принцип са си малко вече, ама ако е за любителски сники - става, особено ако няма да се разпечатват в голям формат.

Цифровото увеличение е хубава работа, ама в общия случай е рекламен трик. Важно е колко е оптичното. Макар за сапунерка повече от 3х да няма смисъл.

Другия стандард е CF - Compact Flash. Разликата между двете е, че SD е по-бърза и съответно по-скъпа памет, но вече и по-разпространена.

Canon използва Compact Flash памет и до сега не съм чул някой да се уплакал от скоростта:wors:. Има доста бързи Compact Flash памети. По принцип SD е по-малка по размери и лично аз не виждам в нея никакво предимство. Всичко си е въпрос на фирмена политика. Sony си поддържат Memory stick, Olympus - XD и т.н.

В крайна сметка си прецени за какво ще ползваш камерата и с какви пари разполагаш.

OFF: Много от марковите модели, особено от ниския клас са китайско производство, просто са продадени на разни марки. Най-големия производител на фотоапарати в света се казва Premiere и работи изключително по този начин - произвежда за други фирми. Същото важи и за много от Mp3 player-ите. В Kитай можеш да си купиш и да ти разработят каквото си искаш за ширпром, на ниски цени и много добро качество, но се говори за мин. 100 000бр. :)

• Автор

благодаря на всички-информациятя ми бе полезна защото не съм се интересувал до момента от цифрово фотография или не поне в подробности--не ми бе нужно.

беше ми любопитно за цена от 120лв. що за чудо е това--в МЕТРО--при положение ,че горе долу един читав апарат е около-300лв. говоря за любителски нужди за каквито бих го използвол и аз,а и цената ме провокира.

а иначе ако реша да си взема нещо наистина добо и да счупя някои лев повече бих си взел дигитална камера,но за момента не ми е нужна.

идеятя ми бе да го взема него ако е достатъчно по-добър от лентов,но по всичко личи,че ще са пари хвърлени на вятъра.

а я поснах при ,,филми,,......щот ме мързеше--честно,дано не съм ви затруднил много с преместването й..... :P

благодаря на всички още веднъж.......

• 2 седмици по-късно...

Първо за картата - определено трябва да си сигурен, че на 16Мб няма да събереш много снимки (при 4MP sa okolo 16, dori i po-malko). Но това не е пробле, защото винаги можеш да си купиш по-голяма карта, 128МБ например и да забравиш за проблемите.

Лошото на модела, е 4е няма добра оптика, а само цифровото 4х увеличение. То обаче съвсем не е нужно, защото може да бъде напално заместено от домашния Photoshop или всяка друга добра програма за графична обработка.

Ако искаш наистина добър цифров фотоапарат на добра цена, при това в комплект с голяма флаш карта (памет) и аксесоари можеш да ми пишеш на:

[email protected]

Ще ти предложа чисто нов Canon A510, много по-добър апарат, купуван от USA и то на цена, поне сас 150лв по-ниска от тази по магазините. Цената ще е колкото на този, който си описал, предполагам!

Ако те интересува, пиши :down:

Странно как реши, че темата може да бъде в раздел "Филми" :clap:

<{POST_SNAPBACK}>

Не искам да звучи като заяждане, но пък е още по-странно как реши, че темата е за "Всичко останало". Мислех, че периферни устройства е подходящ, но... :down:

:blink:

Дали да не апелираме да се премахнат личните съобщения, ICQ, е-мейлите или други форми на лична комуникация, защото май няма нужда от тях, а трябва да се питаме във форума.

Щом искаш публичен отговор ще ти го дам. Поради неяснотата къде да бъдат поствани теми, свързани с видео камери, цифрови апарати или други подобни устройства, на база на описанието на подфорума, който споменаваш, а именно:

Клавиатури, мишки и слушалки. Принтери и скенери. Всички видове периферни устройства
темата за мен е за всичко останало, защото не се връзва с периферията. Ако бъдеш така добър да кажеш кое за теб е периферия (нещо, което така и не направи като админ, а само критикуваше) на драго сърце ще те послушам, а и в крайна сметка ще бъде по-ясно за потребителите.

В крайна сметка не се оправдавам или заяждам, а обяснявам ;)

:yanim:

Виждам, че темата все още не е изчерпана, а и vertikala любезно благодари, но позволете ми да ви разкажа за Китай и да корегирам kayovas в цитирания пост.

..................

В Kитай можеш да си купиш и да ти разработят каквото си искаш за ширпром, на ниски цени и много добро качество, но се говори за мин. 100 000бр. :)

<{POST_SNAPBACK}>

Работата ми налага пътувания до Китай.Посетихме доста заводи за битова и промишлена електроника.Количеството, което са готови да произведат под името "Миленски™" да речем е занижено на скромните 1000 бр. (световна криза и 100млн. официална безработица в Китай, сериозна конкуренция от страна на Индия).

Отново по темата.Купих фотоапарат Casio EX-S100

casioex-s100.jpg

китайско производство за подарък на близък.На дребно той струваше 95$, но любезно ми обясниха, че количества над 1000бр. цената ще бъде близо половината.

Фотоапаратът е ефектна сапунерка, имитиращ алуминиев корпус, без визьор с огромен lcd монитор на обратна страна, удачен само за дневни снимки и пейзажи.

3х оптично увеличение, 3.2МPxl матрица, ефектен вид и ниска цена бяха предопределящи за избора му.Като цяло впечатления ми от Китай са по-дълги и бих завършил с думите, че работникът сглобяващ модела трябва да брой 3 месечни заплати.

Комплектът на фотоапарата включваше самия той, кожен калъф, диск , USB кабел.Наличието на последния според мен отрежда въпросното устройство в графа периферия.

Поздрави

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Две неща:

1. Фирма "Миленски" може и 50 бройки да си закупи, аз говорих за качествен ширпром, който се поръчва от големите фирми. Никой няма да седне да мисли дизайн и т.н. за 50 бр.

2. Ако Фирма "Миленски" се пробва да закупи цитирания фотоапарат Casio EX-S100 от китайския производител, бая ще се озори: първо няма да може да му плати разработката, второ от т.1 няма да може да вземе рентабилния минимум за да е на келипир производителя, а оттам и фирма "Миленски" :).

Иначе евтинджос в Китай колкото искаш, ама нали се сещаш, че качесвото пада драстично, заедно с цената. Криза или не, хората не се наемат да работят на загуба. cool.gif

Нещо не разбрах.Не говоря за 50 бройки, а за 1000 бройки, koито изпълняват в едноседмичен срок забележи.Готови са да ти продадат 1000 печатни платки на въпросния фотоапарат и ти от там си ги запойвай в къщи или изнасяй производството на Доминиканската република да речем.Когато говорим за известна японска марка за джобни калкулатори и ръчни часовници, българинът отговаря Seiko или Casio.Последната за мен е качествен ширпром.Погледнах по българско, колко се предлага Casio EX-S100 и първата страница ми отговори 440лв с ДДС.Естествено, че не само Китай ами и Сомалия няма да произвежда на загуба, но факт е че климатик в Китай под марката Mitsubishi зa 1000бр. се предлага за 80 американски долара.Едва ли е под 800лв в България .Иначе Китай е толкова противоречив с небостъргачите в Шанхай и заводът на Normande&Grundig да речем.Към огромния завод е построено село в което живеят работниците и до сетния си дъх ще са там, без право да отидат в друга провинция или да си сменят работата.

Весел празник

Готови са да ти продадат 1000 печатни платки на въпросния фотоапарат и ти от там си ги запойвай в къщи или изнасяй производството на Доминиканската република да речем.

<{POST_SNAPBACK}>

Ти не ми говориш за фотоапарати, а за елементи за тях. Аз говорих и продължавам да говоря за готов, напълнофункционален фотоапарат, който хората вече са разработили и искат да продадат, или имат възможността да разработят, ако има кой да им плати.За такъв продукт се иска сериозна бройка да заявиш: примерно 100 хил. :) Ето къде е разликата!

Чакай малко.Рабрах те.Ето как аз почуствах производството на Китай.След като посетите завода с размери на 'Кремиковци" да речем ( примерно Шарп-Китай) ви се предлага каталог на продукцията.Вие решавате какво искате да закупите, от прахосмукачката до 52' телевизор и заявявате количествата min 1000бр. на апарат.Поръчката се изпълнява точно седмица франко Дубай или Сингапур.

Но въпросния Casio EX-S100 не е ваша приумица.Много преди това той е разработен в Япония или снет от производство в Япония и предоставен на китайския му подфилиал за производство.Това е .

Ясно, че за седмица фотоапарат 5,1 MPxl, 10x увеличение -1000бр под името Миленски™ с дизайн във формата на Порше по ваше хрумване никой китайски завод няма да се нагърби да поеме.Но от друга страна видях как на перални Vestel, Mertz , Normаnde се слага надпис произведено в Германия под един и същи модел.Което ще рече, че има заводи, готови да поставят вашето име, в примера "Миленски™" .Всичко е въпрос на договорки и пари.

Факт е, че препакетираме пералните и климатиците си с надписи различни от made in china с цел увеличаване на цената и доверието в продукта преди да постъпят в търговската мрежа.

Благодаря за търпимостта на модовете.Китай наистина е много интересен и загадъчен.

П.П. Съжалявам за редакцията си на поста.Наскоро бях критикуван за допуснати грешки едва ли не водещи до самоубийство на учител по български език.Работя с китайски Quantum, която изпуска букви.При вас как е ?

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

:) Мерси, че сподели опита си от Китай. много харесвам тяхната култура и ми е интересно как точно стоят нещата в съвременен Китай.

Весели празници!

Редактирано от kayovas (преглед на промените)

:)  Мерси, че сподели опита си от Китай. много харесвам тяхната култура и ми е интересно как точно стоят нещата в съвременен Китай.

Бесели празници!

<{POST_SNAPBACK}>

О, не ми е дошла музата.Въпросните перални прехвърляме от Сингапур.Първото предупреждение бе, че хвърлен фас на улицата коства на джоба ти 500$.И в Япония бях, командировка разбира се.Германия по чистота сигурно изглежда като гето в Сливен.Там една бройка домат е 3$, а един банан е 5$, за кафе и бира не питай.Фирмата Sharp има само 200 инженери за развойна дейност и ми загатнаха, че месечната им заплата варира към 25 000$.Тук 6 дневна годишна отпуска е лукс.Всичките работят извънчасово и остават след прякия си шеф на работа.Много са напред и 10 години е голям период от време, за да се каже, че Китай ще бъде икономически лидер на света.Това не са хора, това са жълти биороботи.Когато идват на работа си сверяваш часовника.Започват с физзарядка около 15 мин точно в 07.00 сутринта.Пеят фирмен химн и са облечени във фирмени униформи.Още като студент 1990 година ги посетих за 20 дни.Не бях завършил английска гимназия или не бях син на Андрей Луканов, за да уча там.Съдбата ми е такава, че живея в Азия, но по-мило от България няма.

Кога ли ще ги стигнем.....? cool.gif

• 3 седмици по-късно...

Дали е възможно да се ползват алкални акумулатори ALKAVA

1,5V/ААА вмсто никел кадмиеви или металхидридни.Този тип акумулатори се предлагат в магазин Конрад.

Зависи от батериите, с които работи съответния апарат. Обикновено на самото капаче пише типа им (АА или ААА), така че се огледай за това.

Миналия път неправилно попитах.Става въпрос за апарат работещ с батерии ААА .Разликата между кадмиевите ,хидридните и алкалните е, че последните не са 1,2 в а 1,5в.Иначе като размер подхождат.

Миналия път неправилно попитах.Става въпрос за апарат работещ с батерии ААА .Разликата между кадмиевите ,хидридните и алкалните е, че последните не са 1,2 в а 1,5в.Иначе като размер подхождат.

<{POST_SNAPBACK}>

Дай първо да уточним понятията. Един елемент от алкална батерия (която не може да се зарежда) е с напрежение 1,5V. Кадмиево-никеловите, метал-хидридните и всякакви други акумулатори от подобен тип са с напрежение 1,2V.

Фотоапаратите обикновено са направени да работят с батерии 1,5V, но спокойно можеш да ползваш акумулатори, нищо че са с по-ниско напрежение. Единственото неудобство е, че няколко секунди след като включиш фотоапарата индикаторът за батериите показва, че са празни, но това е заради по-ниското напрежение. Иначе ток има достатъчно, за да си щракаш колкото си искаш.

Редактирано от goblin (преглед на промените)

Правилно така е!Аз питам защото в Конрад се продават алкални зареждащи се батерии от размер АА и ААА с напрежение 1,5 в. марка Алкава.Става дума за Конрад магазин във Варна.Това е моят интерес.

Благодаря за отзива!

Правилно така е!Аз питам защото в Конрад се продават алкални зареждащи се батерии от размер АА и ААА с напрежение 1,5 в.

<{POST_SNAPBACK}>

Е, възможно е някъде в природата да се срещат и алкални зареждащи се батерии с напрежение 1,5V, какво ли не измислят хората!

Във всеки случай, ако зареждаш такива батерии, гледай поне да не са вътре във фотоапарата и не се приближавай до зарядното устройство без бронежилетка! :speak:

Редактирано от goblin (преглед на промените)

Дай първо да уточним понятията. Един елемент от алкална батерия (която не може да се зарежда) е с напрежение 1,5V. Кадмиево-никеловите, метал-хидридните и всякакви други акумулатори от подобен тип са с напрежение 1,2V.

Фотоапаратите обикновено са направени да работят с батерии 1,5V, но спокойно можеш да ползваш акумулатори, нищо че са с по-ниско напрежение. Единственото неудобство е, че няколко секунди след като включиш фотоапарата индикаторът за батериите показва, че са празни, но това е заради по-ниското напрежение. Иначе ток има достатъчно, за да си щракаш колкото си искаш.

<{POST_SNAPBACK}>

Купих си този фотоапарат. Батерията се хаби зверски бързо (за ок 20 минути макс) обаче си купих акумулаторни батерии Sanyo Ni-MH 900mAh и едно зарядно за тях. Сега кара 2 дни яко ръчкане с тия батерии. Наистина са 1,2 V и фотоапарата работи с 1,5 но никакъв проблем няма. Само както казаха по-горе индикатора не работи точно. Зареждат се за около 4 часа (има някакви моудове на зарядното за батерии и пише че за Ni-MH да се ползва Fast mode).

За апарата. Наистина както казаха по-горе не е нещо особено. Това ми е първият апарат и не е нужно да бъде скъп. Аз съм любител ей така да си щракам и само на ПЦто да си гледам клипчетата и снимките. Тия дни ще си взимам мемори карта. Secure Digital 256 MB за 50 лв. Има 3 настройки на качеството и 3 резолюции като започват от 1800х1200, а най-голямата е 2400х1800. Снимките са добри стига да фокусираш правилно. Няма оптичен зум и е със CMOS сензор, а не с CCD (доколкото знам CCD с 3 чипа е най-добрия вариант за цифрово фото). Клипчетата - това е опцията, която ползвам най-много. Има 2 mode-a на клипчета VGA 640x480 20 fps и QVGA 320x240 !30! fps и двата моуда са със със звук. На VGA прави клип 26 секунди а на QVGA 42. Имай в предвид че в спецификациите пише 16МБ вградена памет, но всъщност са 11,5 (поне толкова максимум използва). С ЮСБ-то си прехвърляш снимките и клипчетата на ПЦто. Има 2 варианта 1. ако си на плей моуд XP-то го разпознава като USB Flash Memory 2. ако си включил този за правене на снимки го разпознава като дигитален фотоапарат и като камера (ако си качил драйвъри). Качването става без проблеми. Има в пакета CD с драйвъри и някакви фото едитори. Всички програми го разпознават като Web Cam. Също така може да го ползваш и като начин за пренос на данни (като USB Flash Memory). Ако имаш още въпроси - питай :)

-edit- Ако искаш снимки и клипчета правени с този фотоапарат - мога да дам линкове.

Редактирано от s0me0ne (преглед на промените)

s0me0ne, дай линкове за снимките ако е възможно за да разгледам за какво иде реч !

<{POST_SNAPBACK}>

Пропуснах да отбележа че апарата прави лоши снимки на тъмно. А светкавицата много силно "изсветява" снимката. Стават снимките ако е от по-далече. Много бавно зарежда светкавицата (около 5-8 сек.).

Ето и снимки и клипче!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.