Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дигитални Фотоапарати

Featured Replies

Здравейте, видях, че такава тема няма, а вярвам на всички е интересно да попитат това което ги интересува.

Надявам се, че не съм съм объркал раздела, и АДСКИ съм сигурен че използвах търсачката, но не открих това което ме интересува(админа, този път без минус репутацийка, нали?, че как иначе да питам)

И така моя зор:

Смятам да си копувам диги фотоапарат а някои неща не са ми много ясни.

Може ли някой да ми каже каква е разликата м/у сензор 1/2.7" CCD и 1/2,5" CCD, и кой от двата е по-добър, и евентуално кво всъщност е това?

И второ: SHUTTER Speed 1/2 ~ 1/1,000 sec., и 2 ~ 1/2000 Sek. - същите въпроси - какво е това, и кое е по-добре?

мерси много

Редактирано от Axel (преглед на промените)

Axel, имаш (-1) за неползване на търсачка - ами ползвай я.

Отиди при чичко GOOGLE и напиши CCD. Там в Българските странници излиза ТОВА. Навярно и за скоростта пише нещо, но си го намери сам, че след малко започва FORMULA-1. Преди време ръководих кръжок по фотография и за да получиш разяснение ще отнеме доста място тук. Ако не намериш нищо по въпроса, за което не вярвам, пиши ми на ЛС, но има ли го в НЕТ-а ....... (досети се какво). Надявам се админите и модовете този път да са милосърдни. :clap:

После ми пиши какво си направил.

Хайде, УСПЕХ! cool.gif

• Автор
Axel, имаш (-1) за неползване на търсачка - ами ползвай я.

Отиди при чичко GOOGLE и напиши CCD. Там в Българските странници излиза ТОВА. Навярно и за скоростта пише нещо, но си го намери сам, че след малко започва FORMULA-1. Преди време ръководих кръжок по фотография и за да получиш разяснение ще отнеме доста място тук. Ако не намериш нищо по въпроса, за което не вярвам, пиши ми на ЛС, но има ли го в НЕТ-а ....... (досети се какво). Надявам се админите и модовете този път да са милосърдни. :clap:

После ми пиши какво си направил.

Хайде, УСПЕХ!  cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Solar, използвах търсачката НА ФОРУМА, отговор не открих, задал съм два много точни и специфични въпроса, защото утре ще копувам ФОТО апарат, не Видеокамера!!!

Ако някой може да ми каже, ще съм много благодарен, а ако не може, или не иска - да не си прави труда изобщо да поства! Ако прочета ВСИЧКО в нета сигурно ще си отговоря и сам, ама тогава за какво е форума, и защо да ставам спец, като ми трябва отговор като за аматьор??? И стига с тая репутация - 2 часа писах отговор на тема "ракурсия"(смея да твърдя, че го направих добре - дори почти по детски, за да се разбере - на времето и мен ме беше измъчила), и кво, някой репутация даде ли ми ?!? Нещо не е много честно май?

Все пак не е лошо и човек сам да потърси тук-там, а не другите да правят това вместо него. Но най-кратко ще отговоря, надявам се да ти помогне.

Разликата може да се разбере от професионалист и ще послужи именно на него. Едва ли ще си вземеш допълнително оборудване за да ползваш всички функции както трябва.

С две думи по-добра е 2 ~ 1/2000 Sek.,за по добри фототрикове, но при теб мисля няма да има значение .

А разликата м/у сензор 1/2.7" CCD и 1/2,5" CCD не е значителна, малка разлика в цвето-предаването. В линка който ти дадох сравняват 1 и 3, а ти питаш за 2.7 и 2,5 мисля , че се вижда малката разликата.

Фото и видео камерите работят на един и същ принцип.

Не се набутвай като купиш по-скъпия.

Успех и изпрати някоя снимка.

• Автор

Мерси за разяснението, значи разликата в сензора е незначителна, и този с 1/2.7 е малко по-добър, ако съм те разбрал правилно?

А скоростта? Добре, ще го изкажа малко по-описателно. Имам фотоапарат Самсунг Digimax 300(3.2 МР), прави чудни снимки, но ако не държа здраво, или не е на статив (особено ако не е на дневна светлина) прави адски размазани снимки. Ако някой се движи - пак е размазано. Жена ми снима - винаги е размазана снимката :clap: Значи има отношение със скоростта на затвора(сензора) нали?

Апарата на един приятел пък прави чудни снимки, има сони 5 мп(модела не помня) и дори при сравнително слаба светлина прави страхотни контрастни и най-важното не размазани снимки! Да - сони си е сони, ама сега съм се решил на един апарат - НР Photosmart M407(4.1МР). За това питам - той ще размазва ли яко(като моя стар), или ще е ОК. Да - различни поколения са, НР е с оптик зуум, ама виж ТОВА не ме касае :) .

И така - Самсунга е с 1/2.7 и скорост 1/2 ~ 1/1,000

НР е с 1/2.5 и 2 ~ 1/2000 Sek.

Те това е, и дано получа малко репутация за описание :)

Мерси за разяснението, значи разликата в сензора е незначителна, и този с 1/2.7 е малко по-добър, ако съм те разбрал правилно?

Бързо схващаш ! :clap:

4.1МР е с по-добра "светлочувствителност" от 3.2 МР, но навярно няма да правиш плакати. При по-малкото число "растера" е по-голям, точките са по-големи и по-малко на брой в/у единица площ. Направи съпоставка м/у JPG и GIF фаилове. Преобразувай JPG в GIF и ще видиш разликата за която говоря.

С различните модели не съм запознат. Но прави ли размазани снимки - вдигни скоростта. Например от от 1/50 на 1/100, не зная на каква скорост е настроен.

По принцип в любителските снимки се използват скорости м/у 1/50 до 1/500, но с вдигане на скоростта снимките са недоекспонирани (бледи) при по-слабо осветление. За целта има експонометри, ако няма вграден във фотоапарата. Но вградените показват общото, а не точковото (на обекта) осветление.

Съвета ми е да се спазват указанията на производителя и да се правят по няколко последователни кадъра с промяна на настройките, дори и само на скорост и блендата, ако има.

Записвай първоначално кой кадър с какви настройки се заснима и след това се свиква на оптимален режим.

Все пак поразрови ТУК, това е началната странница.

Надявам се това да е помогнало за избора.

За да се научиш, снимай повече. cool.gif

Успех!

• Автор

До chichomitko:

Това и аз съм го чел, ама изглежда и на теб ти е толкова ясно, колкото на мен :clap:

До SOLAR:

Мерси, е това е отговор! Ако има начин СЕГА бих ти дал 1 точка репутация, ама не знам как sad.gif

Последно, ако можеш ми каза как да я вдигна тая скорост, в менюто имам следните опции:

1. Image Size (ясно)

2. Quality(ясно)

3. White balance(ясно)

4.Exposure(абсолютно неясно какво е! - варира -2.0 до +2.0 стъпка 0.5)

А скоростта? Добре, ще го изкажа малко по-описателно. Имам фотоапарат Самсунг Digimax 300(3.2 МР), прави чудни снимки, но ако не държа здраво, или не е на статив (особено ако не е на дневна светлина) прави адски размазани снимки. Ако някой се движи - пак е размазано. Жена ми снима - винаги е размазана снимката  :clap: Значи има отношение със скоростта на затвора(сензора) нали?

Апарата на един приятел пък прави чудни снимки, има сони 5 мп(модела не помня) и дори при сравнително слаба  светлина прави страхотни контрастни и най-важното не размазани снимки! Да - сони си е сони, ама сега съм се решил на един апарат - НР Photosmart M407(4.1МР). За това питам - той ще размазва ли яко(като моя стар), или ще е ОК. Да - различни поколения са, НР е с оптик зуум, ама виж ТОВА не ме касае :) .

И така - Самсунга е с 1/2.7 и скорост 1/2 ~ 1/1,000

НР е с 1/2.5  и 2 ~ 1/2000 Sek.

Те това е, и дано получа малко репутация за описание  :)

<{POST_SNAPBACK}>

HP не си взимай, това е най скапания фотоапарат на света.... цифров или какъвто и да е... Вземи Canon. Не им правя реклама /не понасям реклама по принцип/, но това наистина си зслужава парите.

http://911.bg/a2/offers.asp?p=1234087&parent=5601&tm=27

• Автор

Абе ZEN,

и аз разбирам от хубаво и скъпо!!! 460 лв да не падат от небето? НР е в промоция - 77 Евро - 4.1МР, 3хОптика... въпроса е дали е по-хубав от стария ми Самсунг 3.2 МР, без оптика и т.н.

П.С Ако имах кинтите найш на кво Сони съм му хвърлил окото!!!

:clap:

П.П.С. Ако някой админ чете това - мисля че не е лоша идеята да има отделна тема за дигитални фотоапарати(и камкордери). За какво ли няма, а това е тема която сега се "разучава".

Съгласен съм че HP не са фотоапарати, а сапунерки. За Sony имам особено мнение, което е далеч от скъпо и хубаво, по скоро само скъпо. Като се почне от цената на камерата та се стигне до паметите за нея.

Най-слабото място на цифровите фотоапарати е снимането на цвета на човешка кожа. А сапунерките са особено надарени в това отношение.

Мегапикселите са в повечето случаи уловка. Гледайте реалните мегапиксели, а не размера на матрицата. Ако мислите да имате качествени и хубави снимки по-добре си купете нещо качествено, отколкото после да се чудите това вие ли сте или съседа.

Ами скъпи са хубавите цифрови апарати, за стандарта ни. Всеки преценя какво е по-важно за него: да се "фука", че снима с цифрова камера,в този случай си взима нещо евтино, или да има хубави снимки, взима си нещо хубаво.

Последно, ако можеш ми каза как да я вдигна тая скорост, в менюто имам следните опции:

1. Image Size (ясно)

2. Quality(ясно)

3. White balance(ясно)

4.Exposure(абсолютно неясно какво е! - варира -2.0 до +2.0 стъпка 0.5)

<{POST_SNAPBACK}>

Exposure - едно от значенията е "фот. експонация, експониране"

Според мен -2 снимки на тъмно +2 на светло. Изпробвай в двете крайности и виж снимката, може и да е точно обратното. Така не мога да отговоря. Има вероятност да е полуавтоматичен (с фиксирана скорост). Просто изпробвай, запиши си данните за всеки опит и си извади извода. Направи и снимка с леко движение на апарата, в някоя крайност снимката може да не е размазана.

Цитирам от линка който дадох по-горе:

Съкращаване на времето, през което образът се експонира върху матрицата, чрез изменение на скоростта на затвора (при някои модели тази настройка е отбелязана като "S" на командния ринг, а при други като "Tv"). Това време обикновено е части от секундата, най-често между 1/60 сек. и 1/500 сек. Изключение са много ярките обекти като сняг и пясък, когато този параметър може да стигне и до 1/1000 сек. и много тъмните, привечер или нощем, когато това време достига до 1/10 сек., а при нощните снимки и до 15-30 сек.

И все пак разгледай линка, неясните неща прескачай и сравни показанията на апарата с указанията от статията. Най-добре е от каталога на самия апарат.

За да кажа нещо точно, апарата трябва да е в мен за да му разгледам функциите, а това е невъзможно.

Абе ZEN,

и аз разбирам от хубаво и скъпо!!! 460 лв да не падат от небето? НР е в промоция - 77 Евро - 4.1МР, 3хОптика... въпроса е дали е по-хубав от стария ми Самсунг 3.2 МР, без оптика и т.н.

П.С Ако имах кинтите найш на кво Сони съм му хвърлил окото!!!

:)

П.П.С. Ако някой админ чете това - мисля че не е лоша идеята да има отделна тема за дигитални фотоапарати(и камкордери). За какво ли няма, а това е тема която сега се "разучава".

<{POST_SNAPBACK}>

Начи съвета ми е да не бързаш. Карай си със Самсунг-а докато не се сдобиеш със 460 лв.... или 375 за модел-а със 3.1МР.

Сони наистина правят по-добри снимки от НР но ще се видиш в чудо с техните Мемори Стик... дето са двойно по-скъпи от SD или ММ карти.... пък и сравнвние между Сони и Канон някакси не се прави:wors:) / в общия случай/. Като гледам това което се каниш да направиш е все едно да искаш Мерцедес но да си купуваш непрекъснато Запорож-ци, защото не ти стигат парите за Бенц-а:P

• Автор

до SOLAR: Мерси много, аз съм пробвал различни варианти - нямаше ефект май. sad.gif

линка е супер, чета го за кеф... :)

до ZEN : Нали? Абе майна, значи просто се продава нещо много изгодно, и аз събирам инфо дали си струва да го купя. :wors: Ако е за апарат от ниския ценови клас - за момента Canon A400 (3.2 mp) е най-добрия избор за - 117 евро, изключителни снимки прави, силна свткавица, и опт. зуум!!!

Купя ли си Сони, ще имам пари и за мемори стика - веднъж се копува я.

В момента съм със 256 мб(снимам само на максималната резолюция - 2048х1536). Една снимка става около мегабаит (разбира се компресията е също максималната(суперфайн).

Колкото по-модерен апарата - толкова по-добри алгоритми за компресия са вложени... и ако някой ми каже, че 256 МБ не са достатъчни!!! Това са 260 снимки!!! 8-9 филмчета(имам предвид от старите фотофилмчета)!!! Колко филмчета се изщракват за една почивка да речем? Едни приятели бяха изщракали 800 снимки!!! (имат 512+256 карти) и изтриха 90% от тях!!!!! останаха има 80-100 снимки!!!

A моят съвет е да не бързаш

По-добре изчакай 1-2 месеца събери още малко парички и си вземи един сносен апарат!

Аз за моя фотоапарат събирах пари 3 месеца (става дума за Канон А95) и във сряда ще си го поръчвам

Защо да имаш 2 пръчки у дома?

Ще ставаш колекционер ли?

или просто трупаш личен опит?

Приятен ден!

• Автор

И така, купих го! 3 часа снимах с него...снимките са с отлично качество от гледна точка на зърненост, но...много бледи! На моя монитор снимките са бледи(тфт хюндаи), но на телевизора са почти ок...сравних със стария Самсунг(сензор 1/2.7).

Новия е с 1/2.5...има разлика, определено в полза на стария!

Светкавицата е също ок - силна и НАИСТИНА премахва "червените очи" .

Но мисля да го връщам(имам 14 дена). Определено Канон А400 е по-добър вариант - той е с 1/3.2 сензор, и снимките са наистина страхотни с него...е ама не струва 77 а 119 евро... sad.gif

И така, купих го! 3 часа снимах с него...снимките са с отлично качество от гледна точка на зърненост, но...много бледи! На моя монитор снимките са бледи(тфт хюндаи), но на телевизора са почти ок...сравних със стария Самсунг(сензор 1/2.7).

Новия е с 1/2.5...има разлика, определено в полза на стария!

Светкавицата е също ок - силна и НАИСТИНА премахва "червените очи" .

Но мисля да го връщам(имам 14 дена). Определено Канон А400 е по-добър вариант - той е с 1/3.2 сензор, и снимките са наистина страхотни с него...е ама не струва 77 а 119 евро... sad.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Axel, ЧЕСТИТО !

Разбрах, че KANON е със ZOOM-обектив. Само заради обектива си заслужава, а е и от по-добра класа, както виждам данните.

Накрая вземи този който ти е на сърце (само да е по джоба ти).

Ще черпиш... :)... по една снимка.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.