Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

въпрос относно 120 мм вентилатор

Featured Replies

здравейте,

на кутията отзад имам 120 мм вентилатор, който се захранва чрез молекс от PSU-то. Този вентилатор е без смяна на оборотите /черно и червено кабелче/.

Искам да го сменя с някой който може да се закъчи чрез 3 пина към дъното, или някой по-тих, който да върши същата работа

как е по-добре

- да търся вентилатор с промяна на оборотите

- такъв, като този който имам но по-тих

Noiseblocker

120mm NB-BlackSilentFan XL2

Arctic Cooling AF12025 PWM(4pin) - 120mm

Arctic Cooling Arctic Fan 12 PWM(4pin)

търсих в темата "Въпроси, свързани с температури и охлаждане на компонентите", но е много голяма - над 140 стр. и затова пуснах моя

ето и други http://www.dekada.com/catalog/index.php?cP...6a3e65e585e281c

10х

Последният от линковете ти: Страхотна изработка (никакъв шум, 1500 оборота, 56.3 CFM, антивибрационна подложка) и най-вече хубва цена.

Може да пробваш и някой Noiseblocker. Аз ползвам 2бр. на Arctic Cooling от този тип и съм предоволен. cool.gif

Гледам проблем ти е шума на вентилатора. Вариант е просто да го пуснеш на 7 волта, ще се върти по-бавно и по-безшумно. Няма да ти се налага да вадиш от портмонето, а ти трябва само малко време и сръчност. Единственото което трябва да направиш е червеното кабелче да го боднеш в жълтото на молекса, а черното към червеното на молекса. Ето и картинки http://www.ocforums.com/showthread.php?t=372297

Pit е много прав!

Ако върже последният от изброените вентове заедно с CPU - то на дъното, ще постигне забележителен ефект. Такъв съм слагал 80 милиметров - невероятен е!

• Автор

в крайна сметка взех

NB-Speedcontrol - http://www.noiseblocker.de/en/produkt_luef...peedcontrol.php

http://www.dekada.com/catalog/product_info...products_id=183

като цяло съм доволен, но искам да попитам нормално ли е при зададени максимални обороти, те да са по-ниски в сравнение когато е без този регулатор

имам впредвид дали дъното му пуска 6W, а през захранващия блок да е било на 12 /вентилатора преди беше включен чрез молекс директно към захранващия блок/

с този регулатор не може да достигне максимума обороти, който има без него

Редактирано от snoopdoggystyle (преглед на промените)

в крайна сметка взех

NB-Speedcontrol - http://www.noiseblocker.de/en/produkt_luef...peedcontrol.php

http://www.dekada.com/catalog/product_info...products_id=183

като цяло съм доволен, но искам да попитам нормално ли е при зададени максимални обороти, те да са по-ниски в сравнение когато е без този регулатор

имам впредвид дали дъното му пуска 6W, а през захранващия блок да е било на 12 /вентилатора преди беше включен чрез молекс директно към захранващия блок/

с този регулатор не може да достигне максимума обороти, който има без него

Ами в спецификацията на регулатора си пише: -Range: 7-11,8 V.

-For fans up to 3 Watts of capacity

Предполагам си искал да кажеш 6V, a нe 6W. Дъното си му подава 12V, спокойно. Просто самият регулатор е много проста изработка (обикновен потенциометър от 100 ома), което предполага загуби. За намаляване и регулиране на оборотите има къде, къде "по-умни" схеми, но струват и повече пари съответно.

• Автор
Последният от линковете ти: Страхотна изработка (никакъв шум, 1500 оборота, 56.3 CFM, антивибрационна подложка) и най-вече хубва цена.

снощи си го купих същия - Arctic Cooling Arctic Fan 12 PWM(4pin)

дънната платка е ASUS P5B

тя е с един 4 пинов конектор

в упътването към вентилатора пише, че може да се свърше като се откачи конектора на процесора, закачи се този на вентилатора, а към него този на просецора

до тук добре - правя го както пише

но при стартиране на машината исписа CPU ERROR!

направи ми впечатление, че тази грешка излиза при включена опция Q-FAN, когато дам disable грешката не се появява

когато стартирам AI SUITE - диагностична програма на asus, не може да детектне оборотите на вентилатора на cpu-то

от какво може да е проблема

Схемата е точно такава: Изключваш вентилатора на процесора, включваш АС-а към дъното и към неговия 4-пинов конектор, свързваш обратно процесорното охлаждане. 3-ката трябва да ти е свободна. Процесора се нуждае от 4-пина за да може да се регулира.

• Автор
Схемата е точно такава: Изключваш вентилатора на процесора, включваш АС-а към дъното и към неговия 4-пинов конектор, свързваш обратно процесорното охлаждане. 3-ката трябва да ти е свободна. Процесора се нуждае от 4-пина за да може да се регулира.

тройката в действителност е двойка - само черен и жълт кабел

в средата е свободно

уж схемата на свързване е правилна но не става

в упътването пише, че "OPTIONAL" може допълнително към гореспоменатото свързване, да се свърже тройката /реално черен и жълт кабел/ към 3 пиново захранване на дъното

и това пробвах, но при включена опция Q-FAN дава CPU ERROR!

ето снимки на въпросния вентилатор, на които що годе добре се виждат пиновете

Arctic_Fan_PWM_01.JPG

Arctic_Fan_PWM_05.JPG

AC12PWM2.jpg

Погледни си добре конекторите на вента. Имаш 2 мъжки и един женски. Значи бодваш 4 пиновия мъжки конектор към дъното в 4 пиново гнездо. След това пъхаш конектора на процесорния вент в женския такъв на арктика и си готов. Остава ти 1 конектор свободен (мъжки), които не го знам за к'во служи.

• Автор

т. е. един мъжки и два женски

1. 4 пин. - женски

2. 4 пин. мъжки

3. 3 пин. - реално е само чер и жълт кабел, другото е празно

правя го по описания вече начин

но дава

CPU FAN ERROR!

PRESS F1 TO CONTENUE

някак системата не може да тетектне оборотите на вентилатора на процесора

Прочети внимателно, какво съм написал по-горе: 3-ката или 2-ката, както казваш, остава свободна. Не я свързваш никъде.

Значи бодваш 4 пиновия мъжки конектор към дъното в 4 пиново гнездо. След това пъхаш конектора на процесорния вент в женския такъв на арктика и си готов.

Mного правилно обяснено!

Ако говориш за 4-та точка, в която пише да свържеш 3-пиновия конектор за отчитане на оборотите, забележи, че пише (optional RPM signal cable)

• Автор
Ако говориш за 4-та точка, в която пише да свържеш 3-пиновия конектор за отчитане на оборотите, забележи, че пише (optional RPM signal cable)

което какво означава

защото и да е включено към дъното /има 2 места за вкл. на допълнителни вентилатори/

и да не евключено проблема остава

Има вероятност да става конфликт, ако процесорният вентилатор докладва по-високи обороти от АС (което е доста вероятно, особено ако си с BOX охлаждане), който работи на 1500мах. Ако не държиш на функцията Q-fan, я изключи и свържи по указания начин, но ако искаш да ти работи Q-fan, може да свържеш 4-пиновия мъжки жак на АС, към 3-пин (chasis fan connector) на дъното, който е близо до процесора. Така ще загубиш възможността единствено да регулираш оборотите на АС-а, но ще можеш да ги следиш.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.