Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Някой да е приет медицина в София или в Пловдив?

Featured Replies

Питам, защото и аз съм се ориентирал към медицината, обаче още се двоумя за къде да си хвърля силите- София или Пловдив? Помагайте :help:

Питам, защото и аз съм се ориентирал към медицината, обаче още се двоумя за къде да си хвърля силите- София или Пловдив? Помагайте ;)

Здравей!Моя братовчед ще кандидатства пак другата година в Пловдив,Плевен и Стара Загора.Аз едно време съм кандидаствал само в Пловдив и Стара Загора,понеже не знаех че имало университет и в Плевен:).Така че по-добре да си избереш някое местенце и да се готвиш за там;).Има хора които се готвят за всички медицински университети и се явяват на изпити във всички,други се явяват на изпити в три или четири вуза,трети в два.Но ти най-добре може да прецениш къде искаш и да почваш да учиш здраво.Ако нещо те интересува мога да ти помогна:)

Здравей аз тази година кандидатствах във Варна и не ме приеха де, но това е друг въпрос та трябва да помислиш за следното. Изпитите в София, Плевен, Стара Загора, Варна и Пловдив са различни. Кандидастудентските изпити за Му София и Му Варна са по един и същ конспект,сборника със задачите за двата университета е еднакъв. Биологията в София и Варна включва 3 въпроса по един от 8,9 и 10 клас Химията включва 4 задачи и един теоретичен въпрос. Биологията в Пловдив включва два въпроса един от 8 клас и обща тема от 9 или 10 клас. Химията включва два теоретични въпроса и две логически задачи. Биологията в Стара Загора включва три въпроса по един от 8,9,10 клас.Химията включва два теоретични въпроса и четири логически задачки. Биологията в Плевен включва три теоретични въпроси по един от 8,9 и 10 клас. Химията включва два теоретични въпроса и четири логически задачи. Медицина има и в Софийски университет само че там сега за първи път приемат студенти и местата ще са малко и не се знае какво ще е качеството на обучение, все пак Медицинските университети са си специализирани точно за това. Само да знаеш че бая четене трябва защото е много трудно. И от сега трябва да започнеш защото може да не ти стигне времето както се получи с мен пък тогава единственото което ти остава е да се молиш да ти се паднат неща които знаеш.

Редактирано от Akasha (преглед на промените)

Здравей!Моя братовчед ще кандидатства пак другата година в Пловдив,Плевен и Стара Загора.Аз едно време съм кандидаствал само в Пловдив и Стара Загора,понеже не знаех че имало университет и в Плевен:).Така че по-добре да си избереш някое местенце и да се готвиш за там:).Има хора които се готвят за всички медицински университети и се явяват на изпити във всички,други се явяват на изпити в три или четири вуза,трети в два.Но ти най-добре може да прецениш къде искаш и да почваш да учиш здраво.Ако нещо те интересува мога да ти помогна:)

искам да те попитам дали е възможно да учиш по софийските учебници по биология да изкараш също и добра оценка на изпита по биология и в Пловдив?

искам да те попитам дали е възможно да учиш по софийските учебници по биология да изкараш също и добра оценка на изпита по биология и в Пловдив?

Принципно да!Проверяващите приемат учебниците за равностойни!Всички верни факти се зачитат,независимо от кой учебник е писано!Иска се всичко да е добре научено.Стискам палци!Успех

Аз лично съм си писала темите по биология от : Биология 8 клас на Булвест 2000 Биология 9 клас - Булвест 2000 Биология 10 клас - Просвета а за химията има издадени от Медицинския университет София на издателство Регалия 6 учебниците са два и се водят " Учебник по Химия за кандидат-студенти по медицина, стоматология(вече дентална медицина) и фармация в две част органична и неорганична сигурна съм че в повечето големи книжарници могат да се купят и ако ги няма да се поръчат. Също има една серия на издателство Абагар която е много изчерпателна докато в тези на софийския са поспестени някой работи. Учебниците са три : 1. Теми по органична химия за ученици и кандидат студенти. 2. Теми по неорганична химия за ученици и кандидат-студенти по медицина фармация,стоматология и химия 3. Химични процеси химия на елементите и на техните съединения Според мен те много повече си струват от тези на Медицинския университет авторите на поредицата са Ганка Робова и Лилия Величкова

• 2 седмици по-късно...

Здравей! Мен ме приеха Медицина в Пловдив още на първо класиране. Тъй като миналата година не успях със самоподготовка, сега заложих на частните уроци. Биологията може да се подготвиш и сам, но за химията без уроци шансовете ти са малки. ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА СЕ ГОТВИШ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ПО БИОЛОГИЯ, ПОСОЧЕНИ КАТО ОСНОВНА ЛИТЕРАТУРА ЗА СЪОТВЕТНИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ! Казвам го от опита си от тази и миналата година. Ако избереш Пловдив ,знай,че химията е голям препъни камък! Изпитът по химия там се отличава от тези в другите медицински вузове по отношение на задачите, които се дават на изпита. Там задачите са само две и са от ОРГАНИЧНА ХИМИЯ и се дават от председателя на изпитната комисия, няма ги в сборници. Помисли добре накъде ще се насочиш! Вярно е,че в Пловдив баловете за прием паднаха много, но това се дължи на резултатите по химия. Това в никакъв случай не означава,че кандидат-студентите в Пловдив са по-малко подготвени, отколкото в другите МУ. Надявам се да съм ти била полезна! Ако имаш други въпроси пиши. Желая ти ползотворна подготовка и УСПЕХ!Здравей! Мен ме приеха Медицина в Пловдив още на първо класиране. Тъй като миналата година не успях със самоподготовка, сега заложих на частните уроци. Биологията може да се подготвиш и сам, но за химията без уроци шансовете ти са малки. ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА СЕ ГОТВИШ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ПО БИОЛОГИЯ, ПОСОЧЕНИ КАТО ОСНОВНА ЛИТЕРАТУРА ЗА СЪОТВЕТНИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ! Казвам го от опита си от тази и миналата година. Ако избереш Пловдив ,знай,че химията е голям препъни камък! Изпитът по химия там се отличава от тези в другите медицински вузове по отношение на задачите, които се дават на изпита. Там задачите са само две и са от ОРГАНИЧНА ХИМИЯ и се дават от председателя на изпитната комисия, няма ги в сборници. Помисли добре накъде ще се насочиш! Вярно е,че в Пловдив баловете за прием паднаха много, но това се дължи на резултатите по химия. Това в никакъв случай не означава,че кандидат-студентите в Пловдив са по-малко подготвени, отколкото в другите МУ. Надявам се да съм ти била полезна! Ако имаш други въпроси пиши. Желая ти ползотворна подготовка и УСПЕХ!

• 5 месеца по-късно...

Аз искам да кандидатствам в Пловдив и сам почнала да се готвя една година по рано по химия,защото мисля че тя ще ме провали.Ходя на частни уроци.Дано успея,защото попринцип не си вярвам много много.... Публикувано изображение Имам огромно желание да успея.По биология мисля да се готвя сама.

По-вероятно - НЕ, учебниците са твърде различни, макар че аз изкарах сходни оценки по биология в трите града, които кандидатствах, както следва: Пловдив (5,42), Плевен (5,00), Стара Загора (4,88), но се готвех за Пловдив, а другите 2 града отидох беше, за да се подсигуря, ако се издъня в Пловдив, само че в Стара Загора за биологията само 10-ти клас е еднакъв с пловдивския учебник, а в Плевен - 8 и 10 клас, мисля.

А химията е абсолютно противоречива според мен ... на едно място са 4 задачи и 2 въпроса, другаде са 4 задачи и 1 въпрос, а в Пловдив е най-добре ... може да ви звучи нелогично, но за мен най-добре е напревен изпита по химия в Пловдив, понеже има 2 въпроса и 2 задачи, а оценките от задачите се удвояват, което облагодетелства по-мислещите (мое мнение). Прилагам реален факт: На изпита в Пловдив си реших 2-те задачи, единият теоретичен въпрос написах доколкото ми стигна времето, а вторият теоретичен не можах да го започна дори, защото пиша бавничко. Въпреки това оценката ми беше доста доволна за момче (5,09), защото от категория мъже имаше само 5 оценки, по-високи от 5,49. И така, въпреки че имах 2-ка на единия теоретичен въпрос, се получи при мен оценка от 5,09, ако не вярвайте, смятайте... (6.00х2 + 5.90х2 + 4.75 + 2.00)/6 . А в Плевен какво стана? Реших си четирите задачи и не ми остана пак време за теорията (написах само единия въпрос, а другия го почнах) и вместо оценка около 5, имам 3.75 и то защото се оказа, че крайната оценка се сформира от 80% теория и 20% от задачите ... В Стара Загора изобщо не се явих на химията.

Така че много внимателно помисли къде искаш да учиш и НЕ прави грешката на много хора, които се опитват да се готвят по учебници по биология и за Пловдив, и за София. А ако се готвиш за Пловдив и си от друг град, ще ти е трудно да се подготвиш по химия, понеже тука на химията доцент Луканов дава по-екзотични задачи, а учителите от други градове може би не знаят това, макар че то лятото достатъчно раздуха прословутата задача за метамфетамин, в която бтв аз не намирам нищо сложно, ако знаеш какво е бензилов остатък, няма да имаш проблем с решаването на задачата, ама вече се отплеснах твърде много. Ще продължавам да следя темата. Успех!

Питам, защото и аз съм се ориентирал към медицината, обаче още се двоумя за къде да си хвърля силите- София или Пловдив? Помагайте

Аз се подготвям за кандидатсване в Медицински университет и мен ако питаш там е по-добре. Има значение от къде си. Ако ти е по-близо Пловдив по-добре там и обратно. Ако се подготвяш за София можеш да кандидатстваш и във варна със същият конспект (аз лично ще направя така). Но темите за София и Пловдив не са еднакви, различават се по заглавие, съдържание, схеми и т.н..

Ти си решеваш къде да кандидастваш, но за мен лично университета в софия е по-добър. :)

Редактирано от rozy_dk (преглед на промените)

• 8 месеца по-късно...

Здравейте,аз съм с друг един въпрос.В кои университети в България имат кои предимства/недостатъци при следването на медицина?Благодаря много за отзивчивостта,дано се намери някой който да ми отговори.

• 1 година по-късно...

Здравейте,аз съм с друг един въпрос.В кои университети в България имат кои предимства/недостатъци при следването на медицина?Благодаря много за отзивчивостта,дано се намери някой който да ми отговори.

Здравей - мога да коментирам само като кандидат-студент ,който се е интересувал доста по въпроса. Въпреки че моето желание е да стана Фармацевт,а не лекар , покарй всичко останало мога да кажа че и за медицината съм достатъчно информиран. Тъъъ по въпроса- МУ Пловдив и МУ София са най утвърдените места за Медицина- по отнишение-болница,преподаватели,лаборатории и т.н. Аа Му Варна също не по назад от тях.Тракийски Стара Загора и МУ Плевен не са места където не получаваш необходимата квалификация,просто не са в категорията на останалите три заведения.Софийски Университет също предлага вече Медицина- болницата ЛОзенец,която са взели е добра.. но по отношение преподаватели ,лаборатории не знам как са. Специалността там е млада и все още не напълно развита,но мисля че и там нещата може да потръгнат. Имам поглед и върху обучението в медицинските направления в чужбина ии мога да кажа че в България съвсем не е толкова изостанало.Куриозно или не по мое мнение в Русия е едно от най-добрите, докато в Западна Европа- Великобритания и Германия не чак толкова.

Нагоре в темата срещнах въпроса може ли да се чете по Софийхските учебници по биология и да се кандидатства в Пловдив- По принцип може,ако искаш да изкараш ниска оценка хехе. В МУ Пловдив са много стриктни относно 3-те учебника на ПРОСВЕТА и не мисля че има някой който е чел само по БУЛВЕСТ 2000 и е изкарал добре въпреки знанията си. Това разбира се е много кофти,защото материала е един и същ, а разликата в оценяването е огромна,но.. така са решили и колкото и да не ни се иска е факт.

Доста си блъсках главата относно тези Медицински университети ии ако мога да бъда полезен на някого с нещо- питайте :)

Редактирано от Peshhoo (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Здравейте аз искам да уча Рехабилитация в МУ Пловдив но не мога да си намеря конспекта ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете

• 7 години по-късно...

Akasha Здравейте аз тази година съм 11клас и догодина ще стана 12клас.За съжаление нямах средства за уроци по Химия и учих от учебника за 9клас.Но сега към края на тази учебна година разбрах, че изпитът за един кандидат-студент в Медицинския университет е доста различен от този в учебника.Мисля да си купя от една приятелка задачите за Неорганичната химия и да ги уча, но дали ще успея да ги науча за едно лято?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.