Премини към съдържанието
Миро Рахнев

Wubi – кратко ревю, въпроси и отговори

Препоръчан отговор


Предполагам много от вас са чували, че има и други операционни системи освен Microsoft Windows. Една от тях е Линукс. В последно време все повече и повече хора започват да търсят алтернативна операционна система. Но точно тук възниква проблемът. Не знаят как да си я инсталират и при по-голямата част от случаите това е „фатално”, понеже се отказват от намеренията си да опитат нещо ново. Ако и вие сте привърженик на операционната система Линукс, и по-специално Ubuntu, но не знаете как да се справите с инсталацията, тогава вижте нашето предложение.

Преди време, когато Линукс не беше толкова популярен, за да го инсталирате, трябваше да разделите сами твърдия си диск на дялове, да запишете дистрибуцията на CD (може и на няколко такива, понеже нямаше DVD), да го инсталирате и да започне настройката на операционната система.

Но в днешно време нещата се промениха. Инсталирането на Линукс на компютъра ви може да стане лесно, без да се налага вие да мислите за процеса на разделяне на твърдия ви диск на отделни дялове, и да се чудите къде са е загубила ценната за вас информация. Затова ще ви предложа начин, по който да инсталирате Линукс от операционната система Windows. Звучи добре нали? Ето го и нашето предложение: Wubi.

Официален сайт: http://wubi-installer.org/

Настояща версия: 7.04.04 Beta

Размер: 9.80 MB

Български интерфейс: Не

Лиценз: Безплатен/отворен код

Това, което със сигурност ще ви изненада не е фактът, че Wubi ще инсталира Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio) на вашият компютър без да се налага да разрешавате множество проблеми преди да го настроите да тръгне. Най-важното нещо при програмата е, че няма да навреди на файловата ви система по никакъв начин. Wubi добавя запис в зареждащото меню (boot menu) на Windows, който позволява стартирането на Линукс. Ubuntu се инсталира във файл във файловата система на Windows (например c:\wubi\disks\system.virtual.disk). Линукс вижда този файл като истински твърд диск.

Wubi_1.png

Разликата между различните версии е в графичната среда, която използват. Ubuntu – GNOME, Kubuntu – KDE, Xubuntu – XFCE, Edubuntu – предназначен за обучение, UbuntuStudio – мултимедийна система.

И така, разбрахме че нищо няма да се промени в операционната система. Само в няколко лесни стъпки всеки, дори и хора, които не са виждали преди как изглежда Линукс, ще може да си инсталира Ubuntu на своя компютър.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се сдобиете с Wubi. Може да го изтеглите от http://wubi-installer.org/

След като вече сте изтеглили програмата я стартирайте както стартирате коя да е обикновена Windows програма.

Трябва да изберете парола, която ще се използва по време на инсталацията.

Wubi_2.png

Тъй като Ubuntu поддържа множество езици, естествено има и български. Може да изберете локализацията на системата, за да направите операционната си система още по-лесна за използване. Доста добра възможност за начинаещи потребители.

Wubi_3.png

Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание по време на инсталирането на Линукс чрез Wubi, е размерът на инсталацията. Според мен, 10 GB ще са предостатъчно, дори и да инсталирате каквито и програми се сетите под Линукс. Но ако все пак искате да се подсигурите и имате достатъчно свободно пространство може да отделите 20 GB, за да сте напълно сигурни, че няма да имате проблеми с недостиг на място.

Wubi_4.png

След като сте преминали през всичките стъпки дотук, остава само да натиснете бутона Install. Инсталацията продължава различно време в зависимост от това каква е скоростта ви за даунлоуд, понеже първо се изтегля дистрибуцията и след това започва да се инсталира. Но в крайна сметка ще се радвате на новата си операционна система без да сте се ядосвали за какви да е проблеми по време на инсталацията.

Wubi_5.png

След като инсталацията завърши трябва да натиснете бутона “Finish” (Край), което ще рестартира системата ви и ще имате възможност да изберете коя операционна система искате да стартирате.

Въпроси и отговори:

Q: Защо точно Ubuntu?

A: Днес Ubuntu е една от най-добрите десктоп операционни системи.

Q: Поддържа ли се официално Wubi от Ubuntu?

А: За момента не. Wubi е независим проект, но има планове Wubi да стане официален инсталатор на Ubuntu 7.10.

Q: Каква е разликата между различните Ubuntu дистрибуции?

A: Обикновено се различават по графичните среди и приложенията, които идват при инсталацията им. Това е така поради факта, че някои приложения работят по-добре с точно определена графична среда.

Q: Могат ли да се инсталират различни няколко дистрибуции чрез Wubi?

A: Графичната среда се избира от меню в Wubi. Но всяка една от графичните среди е налична и като отделно приложение в Ubuntu. Препоръчително е да инсталирате Ubuntu (както е по подразбиране) и след това да инсталирате други графични среди. Когато влизате в системата може да избирате коя графична среда да използвате.

Q: Какви приложения идват с Ubuntu?

A: Ubuntu пристига с пълен набор от най-често използваните приложения – офис пакет, съвместим с Microsoft Office, софтуер за графична обработка, софтуер за управление колекцията ви от снимки, медия плейъри, игри, браузъри, клиенти за електронна поща, комуникационен и видео софтуер и още много други. Ако това не ви е достатъчно може лесно да инсталирате софтуер от списъка, предлагащ над 20 000 приложения.

Q: И всичко това е безплатно?

A: Абсолютно. Wubi е безплатен/софтуер с отворен код, придържащ се към GNU GPL.

Q: Как точно работи Wubi?

A: Wubi добавя към стойност към зареждащото меню на Windows и по-този начин ви позволява да стартирате Linux.

Q: Ubuntu не се ли стартира като виртуална система или нещо подобно?

A: Не. Това е реална инсталация. Единствената разлика е, че Ubuntu се инсталира във файл докато при другата инсталация се инсталира на свои собствен дял от твърдия диск. По този начин ви спестяваме създаването на отделен дял специално за Ubuntu както и записването му на компакт диск.

Q: Какви са системните изисквания?

A: Препоръчително е да разполагате с 256MB оперативна памет и 1GHz процесор, въпреки че Xubuntu може да работи и на по-малки изисквания. Инсталацията изисква минимум 4GB дисково пространство. Това място се изисква от виртуалния твърд диск. Повечето компютри, закупени през последните три години притежават споменатите изисквания.

Q: Кои платформи се поддържат?

A: Wubi ще върви на всички Windows платформи – от Windows 98 до Windows Vista. Скоро се очаква да се добавят и други платформи. Linux/*nix/*BSD са поддържани от Lubi, a Mac OSX ще бъде евентуално поддържана от Mubi (все още няма разработчици).

Q: Каква е производителността?

A: Производителността е идентична с тази на стандартната инсталация, с изключение на достъпът до твърдия диск, който е по-бавен.

Q: Как да стартирам Ubuntu?

A: Трябва да рестартирате системата и изберете “Ubuntu” от менюто за зареждане.

Q: Как да стартирам Windows?

A: Трябва да рестартирате системата и изберете “Windows” от менюто за зареждане.

Q: Как мога да премахна Wubi?

A: Премахването става както всяко друго приложение. Отивате в контролния панел, избирате Add/Remove Programs и намирате Wubi. Може също да използвате и деинсталатора в папката на програмата: C:\wubi\uninstaller.exe.

Q: Мога ли да използвам свободното си дисково пространство и да инсталирам Ubuntu там?

A: За момента не, но тази възможност ще бъде включена съвсем скоро.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

нека някой сподели как е програмата и имал ли е проблеми с нея ...... :gift:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След като изберете, коя версия на Ubuntu е най-подходяща за вашите нужди, изтеглете я през стандартен Download Manager или BitTorrent Client и поставете .iso файла в директорията където държите Wubi. Така инсталацията на Ubuntu ще започне веднага след конфигурирането.

Предимства:

-Безопасна инсталация (няма начин да се навреди на вашите данни - не се форматират никакви дялове);

-Максимално кратка инсталация, без нужда от намеса на потребителя на определени етапи (освен първоначалната настройка);

-Съвсем елементарна настройка дори и за съвсем начинаещи потребители;

Недостатъци:

-Вследстие на инсталирането като файл в Windows-ката файлова система, самото Ubuntu ще работи по-бавно отколкото при инсталация по нормален начин на самостоятен дял, но осезаемо по-бързо от т.нар. LiveCD-та, защото все пак ще се намира на HDD;

-Към момента най-новата версия на Wubi е ориентирана изключително и само към начинаещи потребители и настройките които за някои хора биха се определили като много важни, на този етап липсват и няма информация дали в бъдещите версии ще бъдат реализирани;

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
нека някой сподели как е програмата и имал ли е проблеми с нея ...... ;)

При мен проблеми няма!Работи си идеално!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Q2: Съвместима ли е с NTFS?

Q4: Мога ли да избирам подробности около инсталацията на Ubuntu?

Редактирано от 616c746f6173 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Q2: Съвместима ли е с NTFS?

Q4: Мога ли да избирам подробности около инсталацията на Ubuntu?

Съвместима е с NTFS !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С wubi мога ли да инсталирам ubuntu 7.10 понеже се опитах да инсталирам 6.04 и нещо не можа да я подкара маи не разпозна добре хардуера , компа ми е нов лаптоп HP Pavilion процесор AMD Turion 64x2 може ли заради това да не е станало надявам се 7.10 да тръгне но не знам wibi подържа ли я, а и също така може ли да ми препоръчате коя точно версия да дръпна от тук http://releases.ubuntu.com/releases/7.10/ защото много не ми е ясно каква им е разликата между alternate и desktop

Благодаря на отзовалите се

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Трябва ли да разбирам,че Wubi е като виртуална машина само дето може да работи само с Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio, Ubuntu.

И още един въпрос.Като се отдели примерно 5ГБ за Линукс можем ли да си ги възстановим и как(смисъл след премахване на програмата)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Трябва ли да разбирам,че Wubi е като виртуална машина само дето може да работи само с Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, UbuntuStudio, Ubuntu.

И още един въпрос.Като се отдели примерно 5ГБ за Линукс можем ли да си ги възстановим и как(смисъл след премахване на програмата)

След като деинсталираш програмата и делнеш папката се възстановява всичко.Не е точно виртуална машина.Пробвай смело.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Понеже не знам как да си разделя hard с 3та част, ако го инсталирам в D:\ ще бъде ли проблем и ще ми се изгубят ли files там ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Понеже не знам как да си разделя hard с 3та част, ако го инсталирам в D:\ ще бъде ли проблем и ще ми се изгубят ли files там ?

Няма да има загуба на информация , всички файлове ще си бъдат там .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Понеже не знам как да си разделя hard с 3та част, ако го инсталирам в D:\ ще бъде ли проблем и ще ми се изгубят ли files там ?

Няма страшно просто ще се инсталира като отделна програма на харда ти и по всяко време ,както другите програми ако не ти хареса я изтриваш!Поне 10 ГБ отдели,но по-добре 2 пъти повече!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Инсталирах UBUNTU 7.04 през wubi. Нямаше никакъв проблем.

Много ми хареса.

Все пак за първи път работя с Линукс. :help:

Препоръчвам на всички да опитат.

Много моля да ме насочите как да инсталирам АVIRA ANTIVIR.

Прочетох някои неща, трудно ми е, все още. ;)

Предварително Ви благодаря.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Работи чудесно. нсталира се по-лесно и от уиндолс. Смятам, че максимално е улеснен софтуера за преминаване от уиндолс към линукс. В 5 часа сутринта го инсалирах и съм много доволен. Имам само един малък проблем - в настройките за резолюцията на дисплея- монитора, ми излизат само три резолюций, като възможни за избор. Това са най слабите 600х непомня колко, 800х600 и 1024х786. И другото е честотата на опресняване - има само една възможност 60 херца. Моят монитор е голям 21 инча и поддържа резолюция от 1600х1200. Тва е единствената резолюция, която ползвам. Освен това е с кабел, който към самият монитор се включват 5 отделни куплонга и по ринцип работи без проблеми на честота от 100 херца. Все още не съм пробвал да инсталирам драйвърите за видеокартата - Радеон 9600 про, под линух за да видя , какво ще се получи. Много моля :blink: ако някой знае, как да си оправя тези две настройки - резолюция и честота на опресняване на изображението да напише или в темата или на лично съобщение. Незнам , как е при други модели монитори - моят не е първа младост - но смятам, че поне настройката за честотата е от първостепенна важнос. Поне за тези, който не искат да ослепеят.

П.С. успех на всички, който са избрали да пробват този софтуер. Ида поясня инсталирах УБУНТУ. ;)

Редактирано от BOMBMASTAH (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А да питам на тези който им е тръгнало с 4 гб ли са го инсталира ли ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вчера три пъти успях да омажа едно Ubuntu така че да не иска да стартира след което го слагах наново.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз имам проблем нали сичко 6 инсталвам давам рестарт,рестартва се идва времето когато трябва да избера windows или убунто но клавиатурата не работи нито мишката ,не мога да изместя на убунто и автоматично след 10 секунди се пуска бозата.Я кажете как да го пусна ... ohmy.gif

ПП:Оправих се просто BIOS-а не е подържал USB това се получава само при USB клавиатури.Ако иамте такъв проблем при стартиране на уина задръжте F2 или DELETE след тва цъкате Advanced и потърсете USB Support или нещо такова то е на Disable задайте му Enable.Сейфайте и рестартирайте пак cool.gif

Редактирано от Amigo0o (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам следното питане: при инсталирано по такъв начин Убунту махна Уиндоуса какво става с Убунту - вероятно и то се маха или ...?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Имам следното питане: при инсталирано по такъв начин Убунту махна Уиндоуса какво става с Убунту - вероятно и то се маха или ...?" - Когато се инсталира Убунту с Wubi, не маха Уиндоуса, при стартиране на компа се избира коя операционна система да зареди! Това е най-безопасния начин да се инсталира Убунту! Когато се стартира Уиндоус, винаги може да се деинсталира Убунту, като всяка друга програма със стандарния инсталер. Аз на лаптопа си имам Убунту и го ползвам винаги когато искам да сърфирам в нета от кафенета или свободни мрежи:P

Редактирано от grigoo (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пичове яко ми изглежда .. но смойта доунлоуд скорост ще чакам 3-4 часа ;)

Пишете го там във ваште гафове :wors:

Редактирано от Stambini (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а някой дали ще може да ми обясни като на човек който никога не се е занимавал с Linux как да си направя настройките за VPN

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, днес направих поне 10 опита да си инсталирам убунту по този начин, но когато си рестартирам компютъра след избора на операционна система, не се случва нищо, просто си стои черен екран с мигащо бяло тиренце. Няколко пъти изтеглих вуби-то да не би да е повредено. Опитах и с предварително изтеглено убунту и кубунту, ефекта е този, че не става и не става. Инсталирам го на празен партишън NTFS, по-горе пише, че няма значение дали дяла е FAT или NTFS. Дайте идея къде да търся проблема, със сървиз пак 3 съм (не знам дали е от значение).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дали ще може да се инсталира 8.10(или най-новата алфа 9.04) или само със седмата версия работи?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всичко стана с изключение на това, че не мога да влязя в интернет пространството. Иска ми макадреса, пиша го но не ме пуска по-нататък. Някакви предложения?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.